Rozdělení prací v domácnosti

Profilova fotka
Holky tohle by mě hrozně zajímalo Vaše názory jak se stavíte rozdělení prací v domácnosti jestli zastáváte ženské a mužské práce.. jestli si myslíte ,že by žena měla vařit,uklízet, prát, žehlit atd.. dříve to bylo normální když žena byla doma a nechodila do práce ale dnes? když musíme taky chodit do práce? v dnešní době se žena musí postarat o domácnost, děti a ještě chodit do práce přijde mi to nějak moc práce... co myslíte vy ?
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s tebou , už to zdaleka není tak jak to bývalo dřív. Třeba u nás doma to funguje tak, že já uklízím, žehlím peru o víkendu a v týdnu když třeba nevysaju já vysaje přítel naprosto automaticky, takže vyloženě rozdělené to rozhodně taky nemáme, já taky chodím přikládat do kotle, vysejpat popel a špípat dříví když je to potřeba :). Vaření je pro mě samožřejmost, ale muj nastávající je schodpný si něco uklohnit sám. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím. Víte, milá děvčata, je to pozůstatek přechodného období mezi modelem žena - pečovatelka o domácnost a modelem žena - emancipovaná socialistická údernice. Chlapi ale z modelu chlap - obstaravatel obživy, se poněkud nestačil přetvořit do modelu chlap - pracovní partner ženy. Jednak je to proto, že chlapi jsou od přírody líní a je jim pouze vlastní dobývání potravy a ženy. Ještě to bude trvat několik generací, ale hlavním pomocníkem nerovného rozdělení úkolů je zamindrákování žen díky kosmetickému průmyslu a modelu ideální krásky, tedy vychrtlá, anorektická blondýna s pletí jak dětská prdelka, která na vše co řekne chlap odpoví: ano miláčku, jistě miláčku. Jenže život je jinde. Vy se utápíte v sebepodceňování, v neexistujících mindrácích a skoro jste rády, že si vás vůbec všiml nějakej chlap. A tak ráno namažete svačinu, zabalíte, letíte do práce, z práce sice autem, ale se starostí v hlavě stihnout vyzvednout děcka ze školky a co udělat dnes k večeři. Pak doma uvařit, úkoly s děckama a pak o víkendu uklidit, vyprat vyžehlit a mohl bych psát ještě dál. Jistě to není dogma a úplný standard. Hodně chlapů pomáhá manželkám se vším, ať už je to vaření, nebo práce s úklidem či na zahradě a s dětmi. Nicméně je to bohužel velmi nevyrovnané. Jak říkám, hlavní vina je na vás děvčata. Važte si samy sebe, znejte svoji cenu a vykašlete se na společenské modely žen. Na ně se sice chlap podívá, ale doma by je nechtěl. Nebojte se rozělit práci i mezi děti. Jinak z nich vyrostou bezohlední frajeři. I kdyby měli rozdat příbory, nebo prostírání, prostě podle toho, co jsou schopni vzhledem k věku. Tím najednou budete dalekovíce společně pracovat, radovat se, prožívat trápení s pláčem i radosti se smíchem. Pouze společná činnost prohlubuje vzájemnou úctu a vztah. Zdeněk.
Odpovědět
Jo, tak tohle bych v 18 letech určitě chtěla řešit, ale co každý strůjcem svého štěstí.
Odpovědět
Profilova fotka
@packaf promin co bych měla bych měla jiného řešit ? :) nikdy jsem se neschodla s rodičema a v 16 letech jsem od nich odešla promin že nejsem ta 18 letá holka co jenom řeší co si vzít na sebe a kam jít pařit a koho sbalit nebo něco jinýho ;) jen mě zajímá názory ostatních holek
Odpovědět
Profilova fotka
s drahým se vždycky domluvíme, jednou umyju nádobí já, jednou on :-) uklízíme společně a tak :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marti8 A chlapů ne? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@djzdenek no jistě to taky :) ale těch tady moc není :) jen nechci aby se do mě někdo navážel, nechápu že bych měla být méněcenná jen proto že jsem v 18 vdaná prostě jsem dospěla rychle protože jsem musela :)
Odpovědět
Nemáme nic rozdělené. Bydlíme v bytě, takže tu stejně většina "mužských" prací u nás vůbec neexistuje. Ostatní práce dělá ten, kdo má zrovna čas a náladu, často pracujeme zároveň, aby bylo rychle hotovo nebo třeba vaříme společně. Je fakt, že třeba o oblečení se starám jen já, ale jinak přítel nemá problém s ničím.
Odpovědět
Mělo by to být tak, že si bude navzájem oporou, to znamená, když jeden nemůže, nahradí ho ten druhý a prostě automaticky si navzájem pomáhají tak, jak jim síly a dovednosti stačí.
Odpovědět
Profilova fotka
@marti8 Nedělej si z toho hlavu. Někteří mají pocit, že musí něco vykřiknout do tmy a přitom jsou úplně mimo mísu. Tady se diskutuje o názorech a pokud jsou vážné, tak vážně. Pokud rada, tak se radíme. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@djzdenek jojo :) chtěla jsem právě slyšet jen názory cosi ostatní myslí protože vím že názory se hodně liší :)
Odpovědět
Profilova fotka
nič sme si pri žiadnom rozhovore nedelili, ide to nejako automaticky, ja varím, keď stíham (keď 6:45 utekám do práce a vraciam sa 20:15 tak by som musela byť zajačik Duracel, aby som ešte o 21:00 začala žehliť, alebo niečo podobné)...takže ak chce priateľ cez týždeň varenu stravu a mám "nestíhačku," navarí si, vysáva ten, kto sa prvý chopí vysávača (ak ja, tak mi ho L. ťahá z rúk, že to nemám vysávať s tým nástavcom čo mám, ale iným a že on to povysáva iným, lebo to bude lepšie :-D takže odsúvam stoličky apod), riad umýva hlavne priateľ, periem ja, a kúpeľnu umývame nejak na striedačku, alebo aj obaja
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tak já jsem o rok starší než černé uhlí, ale současnost vnímám, protože mám tři děcka - no děcka, dospěláky. Ale pro rodiče budou vlastní děti dětmi i v 50 letech :-). Ono když nejsou ještě svišťata, tak je to hodně jiné. Spousta času, společné budování hnízdečka, upevňování pozice v práci, atak. Jenže s příchodem mrňouska je to pak vše úplně jinak. Takže pokud se od začátku oba podílejí společně na všech činnostech ( kromě žárovka - chlap, vyžehlit - žena ), tak je startovní období s mimčem daleko zvládnutelnější. Po třeba dvou letech, kdy žena dělá totálně vše kolem domácnosti, začne dost tvrdě platit, že zvyk je železná košile. No a ke všem naučeným starostem přibude 100% péče o miminko.
Odpovědět
Profilova fotka
Já to neberu tak, že je něco "ženská" nebo "mužská" práce, každý dělá to k čemu má blíž... :) Já umím vařit, tak vařím... Úklid společný. Když mám víc volného času, dělám víc práce...:) (což teď když jsem doma a píšu diplomku a učím se mám:))
Odpovědět
akorát kolikrát chlap to neudělá tak dobře jako já, tak raději si to udělám sama než to po něm spravovat :-D ale pořád mu říkám, že jakmile se přestěhujem, tak mě začne pomáhat
Odpovědět
Profilova fotka
@daschenkatr Každopádně musí mít každý z páru své nezastupitelné místo ve společném boji o život. Pocit důležitosti každého z páru je velmi významný. Každý chce být pro toho druhého užitečný v některých věcech výhradně. A tak chlap by měl nasekat dříví, natřít oloupaný lak, opravit odpadlou omítku, opravit zásuvku - víte jak to člověka zahřeje, když mu láska řekne: ty jsi šikovný, tohle bych nedokázala. Ještě že tě mám. No a naopak žena vypere, vyžehlí a chlap řekne : miláčku ty jsi šikovná, víš jaký je to krásný pocit, že to co nosím, jsi žehlila Ty? a pak společně vaříte a chlap řekne, no, takovou omáčku nikdo neumí jak ty. A ona, však ty hrnéčkové knedlíky bys mohl vyučovat ... a děcko, které má rozdávat příbory, slyší. No Lukášku, musíme počkat, až rozdáš příbory. Jinak nemůžeme obědvat. Je to důležité že to uděláš, a děláš to moc dobře. Jsi fakt šikovný.
Odpovědět
Profilova fotka
@michalusenka Slovíčko AŽ se brzy stává býti slovíčkem NIKDY. Nechte to chlapa udělat po svém. I když si myslíte, že je to blbě. Zkuste mu říct. Fajn, dobrý, ale hele v tomhle jsem dobrá a zkus to udělat takhle. Já si nechám zas poradit od tebe co děláš dobře. A taky zkuste popřemýšlet, že to co udělá chlap podle vašeho blbě, jstli to je vůbec nutné dělat po vašem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vzhledem k tomu, ze pri pohodlnem bydleni v byte vetsina klasickych muzskych praci neexistuje, tak se o temer vsechno, tak nejak delime.. sice takova ta logistika domacnosti je na mne (co je potreba koupit, kdy vymenit rucniky nebo lozni pradlo, apod.), ale manzel hodne pomaha, obcas je sice potreba ho nakopnout, ale napr. vysava skoro jen on a vyprat si svoji zakladni varku pradla (trenyky, ponozky), to taky udela sam a to vcetne parovani ponozek, ktere ja nenavidim... co se treba kosili tyka, tak ty mu musim posbirat a vyprat ja, ale on si je sam zehli.. vareni je na mne, ale to mi nevadi, navic manzel se vzdycky pta, jestli je nejaka pomocnicka prace jako skrabani ci strouhani cehokoliv :-) deti zatim nemame, ale tipuji, ze s nimi to bude podobne jako zatim s kockami, proste pokud nereknu, at neco kolem deti udela, tak si to budu muset udelat sama.. manzel nema problem pomoct s cimkoliv, to spis ja se musim ucit, si byt schopna o tu pomoc rict a planovat si nejen svuj cas a praci, ale zvladat zapojovat i ostatni, protoze pokud se budu snazit byt doma dokonala stepfordska panicka, tak se z toho jednou zhroutim :-/
Odpovědět
Profilova fotka
@djzdenek To souhlasím, tenhle přístup se snažím praktikovat. Sice bych se mohla naučit vyměňovat žárovky a lakovat dveře a přidělávat police... ale nějak se mi víc líbí ten vzájemný obdiv, když každý umí něco co ten druhý ne a navzájem se tím doplňujeme...:) A trocha vzájemného obdivu umí vylepšit den..(a celý vztah):)
Odpovědět
Profilova fotka
My to nemáme vyloženě nějak rozdělené,je jasný,že některé práce jako praní,žehlení a uklízení v domácnosti má většinou na starosti žena,ale jinak se o to dělíme rovnoměrně,není vyloženě určeno,že on to a já ono
Odpovědět
Taky to nemáme rozdělené. Nerada vařím, tak mi vždy přítel pomáhá, aby mi to uteklo. Nerada žehlím, tak si přítel žehlí sám. Na drobný úklid nám jednou týdně chodí paní. Jinak zapíná pračku a myčku ten, kdo zrovna má více času.
Odpovědět
Já se s vámi podělím o perličku z domovní schůze (které se účastnil jenom přítel). Sousedka si strašně stěžovala, že mě prý ještě nikdy neviděla vytírat chodbu. Taky nemohla, když zametá a vytírá jenom přítel. Nemohla však pochopit, že je snad jedno kdo z nás vytírá, ale hlavně, že za náš byt je chodba uklizená. V bytě většinou uklízím tak nějak podle potřeby sama. Když je třeba větší úklid, tak pracujeme společně. Já vytřu v bytě, Tom zatím zamete chodbu a pak si dojde pro ten kýbl s vodou, který já už nepotřebuju a pokračuje na chodbě a já s jinou prací v bytě. Koš často vynášíme společně a spojujeme to i s vycházkou. Koberec (běhoun) se nám vyklepává také lépe ve dvou. Tomova práce je naštípat dřevo a já si raději sama vyžehlím. Další práce už rozdělené nemáme. A pokud potřebuju s něčím pomoc, tak Toma poprosím a pomůže. Dřív jsme ale měli problém s mým puntičkářstvím. Vždycky jsem šla a práci po něm předělala a vytkla mu, že to udělal jinak než jsem chtěla nebo ne tak dobře. Samozřejmě mi pak Tom odmítal pomáhat. Hned mi odpověděl: udělej si to sama, já to stejně udělám špatně nebo to stejně po mě předěláš, tak je to zbytečné. Musela jsem se tedy naučit, že je lepší nemít to v mých očí úplně dokonalý, ale ocenit to, že mám o starost méně.
Odpovědět
@artemis3 sousedka má asi doma lenocha a vše dělá sama,ta jen závidí. u nás to také není rozdělené... přítel i vaří když má chuť nebo čas a kolikrát na mě čeká i oběd nebo večeře :-D uklízíme společně,já peru a žehlím,ale když je potřeb udělá to i on... nemá s tím žádný problém... nesnesla bych ale doma chlapa,který přijde sedne na gauč,zapne tv,dá si pivo a nedělá nic jen buzeruje.. by letěl a hodně rychle.....
Odpovědět
@1adriana1 sousedka se vloni rozvedla, teď už bývalý manžel tam stále bydlí. Ona jezdí většinou na víkendy a tahá si tam milence :-D
Odpovědět
ahoj nevěstinky :-) my to rozdělené nemáme, razím heslo , že neexistuje mužská a ženská práce. Existuje pouze práce, která se musí udělat. Ale je pravda, že častěji domácí práce (úklid, vaření atd.) dělám já. Pokud se mi nechce, tak to udělá přítel. Nemá s tím nejmenší problém. Je hezké, jak někteří chlapi vykládají o tom, že správná žena by měla pečovat o domácnost a starat se o ni, že dřív ženy byly větší hospodyňky atd... ale přitom si neuvědomují, že v dávno minulých dobách ale ty ženy na to měly čas a prostor a hlavně energii, protože byly jen doma a muž je živil... dnes , pokud by žena nepracovala, většina domácností chcípne hlady :-) takže pokud by po mně bylo vyžadováno tradiční rozdělení rolí, tak bych taky tradičně vyžadovala , ať mě teda borec živí a já budu doma :-D a klidně budu dělat full servis a rodit děti :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Skoro muz nema problem uklidit, povysavat, uklidit koupelnu, ale to uz musim byt hodne mimo a vycerpana aby to udelal sam od sebe.. Jinak miluje vareni, takze vetsinou vari on. Za tech 5 let jsem ho ale jeste nenaucila, ze si po sobe v kuchyni musi uklidit. Tedy uvest kuchyni do predchazejiciho stavu. Na to mi vzdy odpovi ze kuchan neni vystavka a primereny bordel tam vladnout musi :-) Jinak "trabicne" domaci prace rozdeleny nemame, ja nekdy stipu drevo, on nekdy uklizi koupelnu...
Odpovědět
My mame praci v byte rozdelenou tak,ze pritel vysava,vynasi kos a uklizi v koupelne.Taky jeste chodi obcas na nakup s nakupnim listkem;o))Zbytek je na me (denni nakupy,vareni,prani a uklid).Za odmenu me ale pritel bere min.1x tydne na veceri;o)a napr.dnes platil pana na myti oken...Vice vydelava a je mene doma,tak mi to kompenzuje takto...
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda svého chlapa do uklízení nenutím... :) Máme to rozdělené tak, že přes týden peru, žehlím, pouklidím nutnosti a vařím... O víkendu vezme malýho ven, abych měla klid a uklidím v klidu celý barák (vysaju, vytřu, utřu prach, koupelna a záchod). Jelikož máme hodně velký barák, zabere to i dost času. Takže jsem ráda, že pomůže tím, že vezme malýho ven. Nastávající zase jezdí do lesa pro dřevo, řeže, štípe, seká zahradu a pod... Jelikož je u nás neustále co dělat, tak u nás jsou ty práce takto rozdělené... :)
Odpovědět
My to rozdělené nemáme, protože jsme prostě tzv. dva v jednom:D, tudíž myslíme stejně, a co je zrovna potřeba udělat, udělá ten, co má zrovna čas. Pracujeme na směny, takže že pokud je potřeba vyprat, hodí to do pračky ten, kdo je zrovna doma, to samé s vysáváním. Přiznám se, že nádobí obvykle čeká na mě, ale přítel zase rád vaří - mnohem raději a častěji než já, takže to beru jako fajn deal a dělbu práce. Žehlení je teda výhradně moje práce, ale zase ne všechno se musí žehlit, dobré materiály udělají své, takže to nepovažuju za kdovíjakou makačku nebo nespravedlnost, prostě si sednu k filmu a žehlím. Pokud je třeba něco opravit, namazat, smontovat, přítel provede
Odpovědět
My to jako nějak vyloženě rozdělené nemáme, ale na začátku bydlení jsme měli uklízecí sobotu a domluvili jsme se, že já udělám "vše" a přítel mi pomůže tím, že vynese odpadky i tříděný odpad a vysaje, umyje podlahy a dokonce utřel prach. Kupodivu nám to takhle už zůstalo. :))) Ještě jsme pořídili pekárnu, tak pravidelně peče chleba a bábovky, protože pekárna se se mnou nekamarádí. Když vidím, že nemá čas na úklid, tak jej samozřejmě zastanu celý a světe div se, když jsem byla nemocná, pustil se můj drahý i do praní. :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?