Poraďte, jak manžela přesvědčit pro společné finance

Profilova fotka
Ahoj, jedna diskuse o financích tu už je a jasně z ní plyne, že mít jeden účet je lepší. K životu po svatbě to prostě patří, co je potřeba, to se koupí ze společných peněz a o větších výdajích se poradíme. Výši platu máme podobnou, takže by v tom neměl být problém. Bohužel, můj drahý má dojem, že by přišel o autonomii, kdyby neměl své vlastní bankovní konto. Bojí se asi, že kdybychom měli k jedněm penězům přístup oba dva, byli bychom pořád na nule - má asi dojem, že každý měsíc vydám tisíce korun za kosmetiku a jiné zbytečnosti. (Přitom já si opravdu na drahé šaty ani podobné věci nepotrpím a sama jsem dost šetrná a spořivá osoba.) V současné době to vypadá tak, že vždy, když jdu na nákup, musím si schovávat účty a pak ho prosit, aby mi je z poloviny zaplatil. Což je to pro mě jednak ponižující, jednak technicky náročné (těžko dostanu účet, když u stánku koupím brambory). Když jsem mu vysvětlovala výhody společného konta, navrhl, že tedy budeme mít účty tři: Každý jeden plus jeden společný. Samy uznáte, jaká je to hloupost... Problém to vůbec neřeší, navíc ty poplatky... Poraďte: jak ho rozumně přesvědčit pro společné finance?
Odpovědět
1
2
8
Ahoj, u nás teda problém se společnýma financema nikdy nebyl, takže jak přesvědčit nevím.Každý zaplatil pokaždé něco (i když Martin většinou platil víc :-N ...třeba večeře, kino, atd., já zas na svou kartu jídlo v menze, občas jsem mu koupila oblečení, protože jako většina chlapů nakupování nenávidí... :-D ) A co jsme spolu tak to máme takto (jak ty píšeš, že je to blbost): každý máme konto v Ebance (pro vlastní potřebu)+ termínovaný účet, pak máme společný účet u Fia (kam každý posíláme měsíčně určitou část platu),z něhož se platí bydlení, telefony, jídlo, vše pro domácnost... a pak má přítel ještě spořící účet u MBank (protože mají nejlepší úroky). Každý prostě máme vlastní účet, kde si děláme co chceme (přítel ho zrušit stejně kvůli hypotéce nemůže) a Fio je super, že je bez poplatků, máme k tomu oba zadarmo platební karty, všechny platby, inkasa atd. zadarmo ale jako klas.účet by nám nevyhovoval, takže proto si necháváme každý ebanku. A když prostě jeden má problémy s penězma, tak třeba něco zaplatí z toho společného a nějak moc to neřešíme, pokud by si přítel nechtěl z těch společných koupit nějakou "blbost" za desetitisíce (což tam tolik stejně nikdy nebue :)), tak to neřeším. Prostě nám ty 3 konta vyhovují (vlastně 4 :), a jsem rádi, že to máme nakombinované tak, že za ně měsíčně neplatíme dá se říct nic :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My máme jenom jeden (původně manželův) podnikatelský účet, tam nám chodí všechno a platí se z něho všechno. Máme ho u Ebanky, vidíme hned v internetovém bankovnictví všechny pohyby. Předtím jsem měla vlastní účet, ale když jsme spolu začali chodit, tak jsem ho zrušila, stal se nepotřebným. Preferujeme jednoduchost. Kdybych si měla schovávat nějaké účty za nákupy, určitě bych miláčkovi navrhla, že může v klidu nakupovat sám. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,my teda taky máme tři konta a nepřijde nám to jako hloupost ;-) Nám to tak vyhovuje 8-) .
Odpovědět
Profilova fotka
tak tak my mame kazdy svoje, a pak spolecne pro domacnost (bydli nas v dome vice), nemenila bych ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme taky každý svůj účet, manžel u Poštovní, já u ČSOB Studentské. Na jeho chodí výplata, na moje jsme dali úspory a svatební dary, mám lepší úročení a chodí mi tam stipendia.Z něj platíme společné věci do domácnosti a hotové peníze dostávám od manžela, neutrácím moc, když vím, že něco si chci koupit, tak si o peníze řeknu, na blbosti, o kterých manžel nemusí vědět mám příspěvek na dítě. Jídlo kupuje kdo má čas, na to mám peníze vždycky. Zatím to máme trochu zmatené, protože neplatíme za byt v podstatě, až přijde pronájem, nebo hypotéka, placení služeb, dohodneme se jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
K tvému dotazu, si myslím, že pokud budete manželé, tak by společné finance měly být samozřejmostí. Jste rodina, fungujete společně a každý má právo na stejnou životní úroveň, takže v praxi to v podstatě znamená, dát peníze dohromady, poplatit co se musí a zbytek spravedlivě rozdělit. Myslím, že muž i žena mají náročnější i méně náročné koníčky, v zásadě utratí stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, ja jsem psala do te úuvodni dikuze o uctech, ze mame taky tri a prijde mi to idealni a chapu, ze tvuj partner rika, ze by ho to svazovalo. Mame jeden spolecny - ted zarizujem, aby mel kazdy svoji kartu - ze ktereho se plati veci na domacnost - nakup, najem,spotrebice, vetsi veci atd. a pak kazdy svuj a proste kdyz si chce kdokoliv cokoliv koupit pro sebe, tak to proste udela a nemusi se citi blbe, ze to treba bylo drazsi. V tom je podle me ta "autonomie" jak rika tvuj prite.l Proste i kdyz si koupi sebevetsi blbost, tak nechce slyset - a to sji to potreboval? a proc sis to koupil? Myslim, ze tohle je nejjednodussi cesta, jak mit spolecny a i mit tu "autonomii" ;-) A tu "autonomii" urcite nemysli ve zlem. a myslim, ze muzi maji vetsi tendenci si vlastne vzdy dokazat, ze nejsou nicim svazani ;-)
Odpovědět
AHoj, pokud to delate takto, tak to opravdu je ponizujici. My jsme nastesti penize nikdy neresili. Pritel plati vsechny ucty. Ja jeste studuji, tak mam min penez, ale plati, ze kupuju vsechno do domacnosti, obleceni, kosmetiku (pro oba) a dalsi veci. Kdyz nemam penize ja, da mi je. Kdyz nema penize on dam mu je ja. Zpovidat se nekomu za co jsem utratila a milostive ho zadat o polovinu, neni unosne. Takle to mela kamaradka, ktera se po dvou letech rozvadela (ano hlavne kvuli neustalym sporum o penize) Sice mame dva ucty, ale penize jsou dohromady. Ty dva mame kvuli budoucim hypotekam, uverum atd... dva ucty - dva pristupy k penezum. A taky to bereme tak, ze i kdyz jsou penize dohromady, tak se navzajem nechceme kontrolovat za co utracime. I kdyz si to stejne rekneme...
Odpovědět
Tak my se v utrácení občas vzájemně krotíme teda, pokud považuju, že to, co chce kupovat je vyloženě hovadina za spoustu a nebo přiměřeně té věci prostě dost peněz, tak to prostě řeknu a očekávám to samý a už se to i kolikrát stalo, že mi dobře poradil a zpětně jsem za to byla ráda. Všeobecně se o větších výdajích radíme, říkám mu, co si chci koupit a naopak, oblečení skoro vždycky třeba chodíme nakupovat spolu, ale chodím i já sama samozřejmě. Většinou si ale nekupuju drahý věci, tak není za co nadávat, ještě se mi to nestalo teda a doufám, že ani nestane.Utrácíme oba téměř stejně. A kdyby mi nechtěl dát na jídlo, energie nebo i na cokoliv jinýho, ač bych věděla, že má dostatek, tak to by byl pro mě velký vykřičník.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my máme taky 2 účty u eBanky. Z miláčkovo se platí hypotéka, splátka za auto a další výdaje za domácnost. Tyto výdaje máme napůl, takže já vždycky polovinu pošlu na jeho účet. Jídlo a podobné věci nakupujeme střídavě. Já mám menší výplatu, takže když už nemám peníze, tak mi drahoušek vždycky pošle na účet kolik potřebuju. Jinak mám k mému účtu založený ještě spořící účet (mám tam lepší úrok než on na svém zaměstnaneckém účtu), kam jsme dali miláčkovo stavebko, které mu letos skočilo a já tam pak vložím ještě moje stavebko, které mi skončí v srpnu. Navíc já když dojdou penízky, tak jsem pak neuvěřitelně šetrná :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte, my měli před svatbou účty 3, každý svůj+jeden spořící oba dohromady. Po svatbě jsme můj účet zrušili, takže nám zbyl jeden na "běžné " výdaje, jako je hypotéka inkaso, nákupy,... A jeden spořící na který posíláme měsíčně určitý obnos a platíme z něj dovolené nebo zařízení bytečku:-) lenkeena: kamarádka měla podobný problém jako Ty, manžel se nechtěl vzdát svého účtu, takže to vyřešili dohodou. on si nechá z výplaty peníze pro svojí potřebu (kolik to se dohodli) a paltí stavební spoření, zbytek peněz převádí jí, protož ona platí všechny výdaje na domácnost a dítě+si občas koupí co potřebuje a chce. Já nevím po svatbě by stejně žádné moje a tovje výplata neměla existovat, už je všechno naše. Vydělávám o něco víc než manžel a nevadí mi, že to jde na společný účet
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já bych teda k ničemu takovému přítele netlačila. Nenapsala jsi jaké uvádí argumenty a proč vlastně nechce mít účet společný. Třeba se jen chce cítit chlapem a mít možnost volně disponovat se svými penězi. Já bych to třeba taky nesnášela dobře mít JEN společné peníze. Poradila bych ti asi ať máte účty 3 - 2 osobní a jeden rodinný, pak se vlk nažere a koza zůstane celá :-) Ty budeš mít dobrý pocit, že jako hospodyně hospodaříš se společnými penízky a on zas se bude cítit dobře, že ti může koupit dáreček aniž bys ho měla pod kontrolou. Teď jde jen o to kolik budete kdo do společného přispívat - je normální, že kdo vydělá víc - většinou je to chlap, tak přispěje více, ale na tom se snad dohodnete. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Myslím, že o přesvědčování to není, viz moje diskuze, buď na to přistoupí. nebo ne
Odpovědět
Profilova fotka
Jee, to je najednou rad a zkusenosti - diky! Mne hlavne stve ten jeho strach, ze bych penize na pripadnem spolecnem uctu hned utratila za nesmysly - proste ta jeho neduvera...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahooj, my teda spolu bydlíme 4 roky a 2 a půl máme vlastní byt a tak jsme si zvolili společný účet, přišlo nám blbé přeposílat si peníze, nebo mít tři účty a krmit banky penězi :-| . Ani jedou jsme neřešili za co kdo utrácel, prostě si věříme a vůbec nás to netrápí kdo kolik bere, když nemám peníze v peněžence tak si je vezmu z jeho a řeknu mu to, nebo je to naopak. Jsme v pohodě a šťastni a když mu chci koupit dárek tak si prostě vyberu... ;-) Takže po svatbě budeme pokračovat dále :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No teda nevím, peněženka by měla být soukromá věc i mezi manželi. Pokud nemám a potřebuji hotovost tak partnerovi řeknu a on mi pomůže, ale do peněženky bych mu NIKDY nelezla, to je něco jako mobil.
Odpovědět
Ahojky, tak já jsem asi vyjímka, jsme spolu 6 let, žijeme spolu skoro 4 a stále máme každý své finance. Vyhovuje nám to skvěle. Podle mě tady hodně záleží na domluvě a vzájemných názorech na věc. Mám spoustu kamarádek, které mají finance dohromady, ale také zvlášť, takže si myslím, že je to individuální. Nedokážu si představit, že bych se přítele ptala zda si mohu koupit něco na sebe či zajít na kosmetiku nebo mu to vysvětlovat. Zároveň se však nestarám zda si koupí něco na motorku, nebo zajde na pivko.
Odpovědět
Souhlasím s Katchen, peněženku považuji za soukromou věc, nesnesla bych, aby si do ní chodil přítel brát peníze.
Odpovědět
hana_r a katchen naprosto s vámi souhlasím! Přítel zaplatí byt a já se starám o jídlo v závěru to vychází na stejné peníze, takže tohle je vyřešené. Dražší věci na zařizování do bytu se platí na půl a nikdy teda nevznikl problém.
Odpovědět
Nebo ještě v lepším případě, třeba vím, že sedačka je moje, televize jeho. Nikdy nemůžete vědět co se stane za pár let a dohadovat se pak a řezat věci na půl ..... to mi připomíná chobotničky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
lenkeena: proč ho vlastně chceš přesvědčovat? proč potřebuješ mít jeden účet? já si nemyslím, že z minulé diskuze toto vyšlo jako nejepší možnost.... důležité je, abyste se dohodli vy dva, individuálně, a ne podle toho, že to tak někdo má
Odpovědět
Profilova fotka
My se také nestáráme kdo z nás si co koupí .... Prostě když mám zájem a něco se mi líbí tak si to koupím.... Katchen Do telefonu bych mu v životě nelezla a ani on mně. To máš pravdu soukromá věc je! Ale s těmi penězi to začínalo tak, že on potřeboval a tak jsem mu řekla, tam v baťohu je vem si kolik potřebuješ a něco mi tam nech ;-) , pak to tak začal praktikovat i on.. Ale je to tak jednou za měsíc, prostě když taková situace nastane... Prostě si věříme a nevadí nám to :-D
Odpovědět
Profilova fotka
mě nepříjde nějak blbý, když mi vleze do peneženky a něco si vezme. Je faklt že to moc často neděláme,ale nci blbého na tom nevidím,když jsme manželé. Já vždycky vyberu peníze a máme je doma v obálce, proto chödíme oba,ale když zrovna dojdou, a nekdo s nás je potřebuje,tak je vezmem z druhé penežnky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My teda máme systém 3 účtů a řekla bych že to tak zůstane dál...
Odpovědět
Profilova fotka
jsem pro společné finance,ale ne pro společný účet jak už jsem psala do jiné diskuze už se to kolikrát vymstilo těm manželkám ]-( ,každý máme svůj účet vyberem a dáme peníze dohromady to mi přijde rozumné,ale rozhodně bych toho druhého do toho nenutila chce o tom si rozumně promluvit a nějak to skloubit aby to vyhovovalo vám oběma ;-)
Odpovědět
my mame s manzelem spolecny vsechno i penezenky a kdyz dojde na nejhur, budeme muset rezat na pul i nase kocoury :-) mne absolutne vyhovuje mit vsechno dohromady...ja bych treba nechtela chlapa,kterej prede mnou bude neco schovavat nebo me narkavat z toho, ze moc utracim..a na druhou stranu nepotrebuju mit svoje "vlastni" penize. lenkeena, nazory se ruzni a kazdymu evidentne vyhovuje neco jinyho, dulezity je si o tom spolu promluvit a treba zjistis, ze muzete dojit k nejakymu rozumnymu kompromisu ..a nebo treba fakt hodne utracis :-) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
uf, tak to bych fakt nemohla mit spolecne finance. ale je to fakt vec nazoru. moji rodice maji spolecny ucet jsou jak jedna ruka,ja si to predstavit nechci a neumim. Pokud pritel nebo manzel nechce spolecny ucet podle me je nutne to respektovat. Jak ho presvecit?nooooo, tak zkusit rict, ze budes vydelavat vic a on na tom nebude ztratovy :-D
Odpovědět
Profilova fotka
kazdy mame svuj ucet a zustane to tak i po svatbe... uz jen primarni zalezitost nemit proste penizky na jednom miste je dobra pro jejich bezpecnost, dve banky najednou snad nekleknou ani nebudou vytunelovane, ne? (ukradnou/zneuzijou kartu a co pak? i to se mi uz stalo ]-( mozna dobudoucna pribude jeste jeden sporici... myslim ze zachazeni s penezi neni o mnozstvi uctu ale o tom, jak se kdo umi dohodnout s financovanim jednotlivych veci...jinak u nas plati ze muj ucet je i tvuj ucet...a to v obou rovinach placeni - jako vydaj i prijem
Odpovědět
Profilova fotka
My máme také každý svůj účet a je to OK. Prostě něco platí on (hlavně bydlení), něco já (jídlo a potřeby pro domácnost), podle toho. Na větších výdajích se domlouváme... Zatím to funguje, takže si nestěžuju.
Odpovědět
Profilova fotka
vytratila se tady jaksi rada, jak HO přesvědčit......myslím, že to nefunguje, pokud on nebude chtít, nic nezmůžeš
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?