Nová občanka bez rodného příjmení, máte s tím problém?

Profilova fotka
Ahoj holky, dneska jsem se šla do banky - změnit jméno na účtu a kartě... a pán mě tam trochu naštval tím, že jsem si nevšimla, že na nové občance není rodné příjmení. Docela špatně se mu hledal můj účet a měl s tím nějaký drobný problém... ale vyřešilo se to. Ale naštvalo mě to, protože mě napadá spousta možností, kde s tím bude problém... rozný list vlastně už zkontrolují jestli je můj jen podle rodného čísla, nevím teda jak diplom z vysoké školy (to asi budu muset všude dokládat rodný list), nevím jak na poště, když mi přijde doporučený dopis na původní jméno, tak mi to vlastně nevydají.... no a to mě napadlo hned jen tak z kraje... fakt mě to vytočilo. Máte s tím některé opravdu problém? Jak jste řešili třeba tyhle situace jak jsem popsala.. nebo jiné co mě ani nenapadli? Jo a mimochodem jsem se dočetla, že když si nějaká paní do nové občanky nedala že je vdaná, tak potom při narození dítěte měli problém se zapsáním otce dítěte. Tak mi to přijde, že to zase někdo "skvěle" vymyslel...
Odpovědět
Konkrétně s rodným příjmením (zatím) problém v občance nemám, zato mi tam opravdu moc chybí poštovní směrovací číslo mého bydliště. Bydlím v obci, kterých je v naší republice 34 (bez přídomků). Doteď opravdu nechápu, proč takový důležitý údaj ani na té nové občance není...
Odpovědět
Profilova fotka
Mám dotaz, výměnu budu řešit za necelých 14dní - jde ještě nechat to rodné příjmení zapsat ??? Já bych možnost zapsání rodného příjmení uvítala - právě z důvodu VŠ diplomu a průkazu na vlak (In karta) kterou jsem teď vyřizovala (včera) novou.
Odpovědět
Profilova fotka
@babuna ¨právě že se to už nevpisuje :-) ani na požádání... pouze si můžeš vybrat jestli chceš uvést že jsi vdaná. Všude doporučují si to tam nechat napsat.
Odpovědět
Profilova fotka
Když mi ze začátku přišel doporučený dopis na původní jméno,tak jsem si s sebou na poštu vzala oddací list.Jinak mi moje rodné příjmení fakt nechybí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já ho tam mám ;-) ale jen proto, že mám příjmení obě :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Holky je to jen přechodné období přeci. Já jsem ted ve stavu, kdy mam vsechny doklady na staré jméno, ale už se tak nejmenuju. Tolik bych to nehrotila. Mě třeba doporučené dopisy moc často nechodí. A co se týče VŠ diplomů, ty se snad nepřepisují vůbec ne? Tak si ofoťte oddací list, a když budete něco vyřizovat, tak tam jděte s tím. Já se toho snažím co nejvíc vyřídit po mailech, pokud to jde.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko to je pěkně blbý, že tam není ani PSČ :-( to mi řekněte, na co na nová občanka teda je - nejsou tam teď třeba děti, manžel - a jak dokazovat např. věk dítěte (někde je to třeba - např. když chcete slevu na vstupném, jízdném - některé děti vypadají starší, než jsou a jak prokážete např. že jim ještě není 6, když nebudete mít jejich RČ v občance...). No vlastní rodný příjmení no comment, fakt nevím, k čemu tedy ještě ty občanky budou.
Odpovědět
Profilova fotka
To je teda prekérka.... diplom z VŠ se nepřepisuje - ale jde o to, že při dokazování, že je můj budu muset mít oddací list... (nebo mě napadá pas - ten si vyřizovat uřčitě budu neb jezdíme i mimo EU). Bojím se tu s poštou je to banda tupců.... a doporučené dopisy mi chodí (VŠ).... To mi připomíná, že ještě budu muset měnit ve škole index...
Odpovědět
A to zdaleka není všechno. Když teď půjdete na úřad, že potřebujete výpis z rejstříku trestů tak vám ho bez rodného listu (když máte novou občanku ať jste či nejste vdaná) nedají! No bordel prostě.
Odpovědět
Profilova fotka
Dámy, teď mě to trochu zarazilo... na MVČR je poznámka že nová OP strojově čitelná, s čipem nebo bez něj stojí 500??? wtf
Odpovědět
@verunka_korunka Ano, u nových OP je velký problém když není u ženy rodné příjmení a u obou stav. Ve chvíli kdy někdo řeší něco, kde musí být zjištění obou...... Jestli je muž...žena ženatý/vdaná, tak se musí jak u blbečků na úřad pro papíry, kde to je uvedeno....... Jak říkám, v ČR úřady dělají zlepšení k horšímu. @koada je na tobě jestli chceš bez čipu - zadarmo a nebo s čipem za 500Kč. Ta s čipem ti je na h....... V tuto chvíli jde do čipu nahrát pouze elektronický podpis. Do budocna by to mělo údajně fungovat, že se tam nahraje průkazka do knihovny, MHD..........
Odpovědět
Profilova fotka
@jennyexx aha díky, tak na čip z vysoka ......
Odpovědět
Článek se načítá
@koada Taky jsem je poslala s čipem do háje. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
tak ono je to s doklady uplně na hlavu postavené. Já musím měnit OP a řidičák dvakrát po sobě. 1x změna jména, 1x změna bydliště.
Odpovědět
@lady_giraffe tak to není pravda, k RT žádný rodný list ani oddací list nemusíš nosit, vyšel nový pokyn od MV k této problematice. Totožnost žadatele o výpis RT se ověřuje v základních registrech. Takže by možná další doklad (kromě nezbytné občanky) mohli chtít pouze v období, než matrikářka zapíše tvůj nový stav a příjmení do evidence (cca 3dny)!
Odpovědět
@lucido88 No mě před týdnem tohle řekli na úřadě, tak to co píšeš je asi fakt nějaká novinka...
Odpovědět
@lady_giraffe jsou tam v tom případě úplně neschopní, ptže ten pokyn vyšel 28.června! Přičemž už od 27.června je v prostředí czechpoint i jiný postup avizován, včetně nových formulářů. Vzhledem k tomu, že s tím pracuju, tak to vím. Ať si to děvčata na úřadě přečtou, pokud vím zasílalo MV všem obcím a pracovištím czechpoint datovku s tímto info :-)
Odpovědět
@lucido88 Dobré vědět, díky ;-)
Odpovědět
@lady_giraffe no za málo, samotnou mě vytáčí, jak na každým úřadě chtěj jiný dokumenty. Jako např. u nás mi nechtěj udělat nový řidičák dokud nebudu mít novou občanku. V jiným městě, na jiným úřadě to jde jen s oddacím listem a zeleným papírkem :-) Nechápu prostě. Ale toto je jasně daný. Dokonce jsme dostali příkazem odstranit pokyny o nutnosti rodnýho listu, abysme lidi neuváděli v omyl!
Odpovědět
Profilova fotka
Nevíte někdo jestli se píše do cestovního pasu rodné příjmení ??? Když to teda na občanku nejde ? Dík :)
Odpovědět
@babuna nepíše, ani rodný příjmení, ani stav, ani bydliště. Je tam uvedeno pouze jméno, pohlaví, příjmení, datum narození, státní příslušnost, platnost dokladu...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, já si vyřizovala novou občanku minulý rok, chtěla jsem tam napsat manžela a nešlo to. Teď od května je změna a zase je možné si tam nechat napsat manžela a děti.
Odpovědět
Profilova fotka
@pejsanek fakt??? Já mám rok starou občanku a všude sebou musím tahat dceřin pas, abych prokázala její věk. Je to na houby :-|
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?