Nelíbí se mi přítelovo příjmení

Ahojky, vím, že to není podstatné, ale trochu si chci ujasnit myšlenky a znát další názor. Jde o to, že plánujeme svatbu a přemýšlíme o příjmení. Přišlo by mi jako samozřejmost vzít si přítelovo s -ová, ale mě se to příjmení nelíbí, protože je německé s přehlasovaným u (přítel není němec, příjmení je nějakým pozůstatkem po předcích :-D ). A ani se mi moc nelíbí dohromady s mým křestním jménem. Moje příjmení je sice takové obyčejné, ale nese ho jen naše rodina, tak mi je líto ho dát pryč (ale zase by stejně zůstalo jen mě a dál by se neneslo). Takže mám několik možností: 1. Přítelovo příjmení 2. Svoje + přítelovo příjmení (a děti jeho)- to se mi líbí, ale je to dost dlouhé a možná by mi bylo líto, že se jmenuji jinak (máte to tak někdo? Jaké jsou pocity? ) 3. Moje příjmení- to ale nechci po přítelovi a přišlo by mi to divné 4. Úplně jiné příjmení- ani přítel nemá své příjmení po otci rád, tak by si vzal po matce (tahle možnost se mi možná zamlouvá nejvíc, ačkoli je to taky cizí příjmení- ale zase mi to přijde zbytečně složité..) Vím, že řeším hlouposti a vážně to nepovažuji za podstatnou věc, na které by stála svatba, ale zajímá mě názor někoho dalšího :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Jedni moji známí si taky vzali úplně jiné přímení. Manželka nechtěla být Šoustalová, tak se podřídil i jediný syn rodu...
Odpovědět
Budeš ho nosit po celý zbytek života, tak pokud máš averzi už ted, představ si to za x let... :-) osobně bych volila bud za 3) s tím že bych se zeptala přítele na jeho názor a ten samozřejmě respektovala... ale to, že je to divné, jsou podle mne hlavně vžité předsudky... nebo za 4) - asi by to bylo bezkonkurenčně nejsložitější, ale zas po x letech s příjmením, které nesnášíš, bys mohla jednou litovat, že sis tu práci navíc nedala...
Odpovědět
Profilova fotka
ja by som bola za 3. nech sa jmenujete vsetci rovnako a neviem si predstavit, ze by som mala este vymyslat uplne ine primeni :-p drzim palecky...
Odpovědět
Profilova fotka
Mám to podobně... sice přítelovo příjemnejí je české, ale natolik obvyklé, že nechci tzv. zapadnout do davy a taky se mi zrovna dvakrát nelíbí. Takže jsem prozatím u verze č. 2, tedy mít dvě příjmení. Samozřejmě, že se by se mi líbila i varianta č. 3, ale neptala jsem se přítele, jestli by to toho šel, ani bych to po něm nějak vyžadovala.
Odpovědět
mně se přítelovo příjmení taky příliš nelíbí,bohužel ale nenadělám nic. V jejich rodině jsou na jména hrdí, a kdybych přišla s návrhem, že chci 3.nebo 4.variantu, tak mě pošle někam...no a mít dvě příjmení,to bych si zas nadávala já při podepisování. Co už. Tobě bych "poradila" 4. variantu, pokud na to přítel přistoupí. :)
Odpovědět
@v_anilka no tak to se divím, že to příjmení v rodině nezrušili dávno předtím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
řešili jsme taky, jestli nejít do varianty 4., protože moje příjmení je po nevlastním tátovi, toho se chci zbavit, ale přítelovo je zase dost blbé v tom, že stačí vyměnit jedno písmenko a máte dost sprosté slovo. Nakonec jsme to ale vzdali, nechceme se příjmením úplně odříznout od zbytku rodiny... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
šla bych do vašeho příjmení. tak jak my si bereme jejich, proč by to nemohlo být naopak. Taky jsem chtěla, aby jsme měli moje příjmení, přítel už byl docela nalomený, ale pak se ukázal hodný strýček a snažení bylo v háji. Pokud souhlasí s vašim příjmením, nic bych neřešila.
Odpovědět
Řešíme něco podobného... Přítelovo jméno je taky německého původu, tvrdé a neforemné. Možnost 4 by se mi líbila, jmenovat se po dívčím jméně přítelovy matky, ale nějak jsme to zavrhli, protože přítel podniká a pod jeho jménem ho zná každý. Rozhodla jsem se pro variantu 2, bez -ová. Jeho rodině to nevadí, schvalujou to. Toho svého se zbavit nechci a nepůsobí to jako celek tak tvrdě. Že to je moc dlouhé neřeším, stejně se někde podepisuju jednou za rok... ;-) Nejlepší byste asi měli možnost č.4, pokud mu to nebude vadit. Budete se jmenovat oba stejně a bude se vám oběma líbit.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak na matrice už máme hotovo a budu mít dvě příjmení... děti přítelovo, to už bude jejich boj :D
Odpovědět
@elineckaaa Mě se nejvíc zamlouvá varianta číslo 3, i když samozřejmě chlapi na to obvykle bývají hákliví...Ale pokud, jak píšeš, se ani přítelovi jeho příjmení nelíbí, mohl by na to přistoupit. Znám pár, kde si manžel bral příjmení své manželky, zcela dobrovolně a dokonce to byl i jeho nápad :) Takže bys mohla být i příjemně překvapená. Ale i varianta číslo 4 je fajn, jen s tím asi bude spousta zařizování a papírování...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky to řešíme a vypadá to na variantu č. 3, sám to navrhl, ale teď to spíš řeším já, aby to lidem nepřišlo divný, jo vím, co je mi do lidí:)))
Odpovědět
Článek se načítá
ahoj, přítelovo příjmení se mi taky nelíbí takže domluva byla taková, že si nechám svoje a on také svoje a děti budou mít jeho příjmení. Dluho se nic nedělo, ale za cca půl roku přišel s tím, že nechce, abych si svoje příjmení nechala a chce abych měla jeho. Jinak že do svatby nejde...Bylo mi jasný, že tato změna nenastala jen tak a nakonec jsem z něj vypáčila, že jeho "kamarád" děvkař, který je už ženatý a má 2 děti tak jeho žena si nechala svoje staré příjmení a dětem s jeho příjmením se ve škole - podotýkám, že v první třídě! děti smějí, že jsou bastardi, protože jejich maminka se jmenuje jinak....a proto změnil názor na ponechání si mého příjmení. Bylo kvůli tomu u nás docela dusno, nejvíc mě na tom mrzelo, že nebyl schopen za mnou příjít a říct mi, kamarádovi se stalo tohle a tohle a já nechci, aby se tohle stalo našim dětem, můžeš si prosím vzít moje jméno? A já bych nakonec řekla ano, ale takhle jsem ho v tom nechala pořádně vymáchat, protože si to zasloužil a nakonec jsem si vymínila právo veta na hosty z jeho party.
Odpovědět
Profilova fotka
@viki83 ahojky, a co by pak říkali dětem, co jsou z rozvedených rodin...takže ty si z toho nakonec vyšla dobře ne, bude tvoje jméno:)
Odpovědět
@kkacenkka bohužel ne, ustoupila jsem...mrzí mě to, ale naštěstí to není nic podobného jako Šourková nebo Šoustalová. Spíš mi vadí, že to vzal oklikou a neřekl mi to napřímo. Chlapi...
Odpovědět
Profilova fotka
aha, já to tedy blbě pochopila, taky nemáme nic hrozného, ale nejsem z toho nijak nadšená a i z určitých rodinných důvodů...uvidíme, nevim, jestli by to třeba nepřišlo divné i mojí mámě a tak, ale na druhou stranu i kdyby přišlo..tady je to všechno moc zkostnatělý:(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@elineckaaa už jsi to asi vyřešila, ale stejně to napíšu. Když se vám nelíbí německé příjmení. co ho přeložit do češtiny (jestli to jde) a použít to jako vaše společné nové příjmení :-). Například z Hübsche může být Pěkný, ze Schwarze Černý ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by teda zajímalo, jak Vás pak někde ohlašují, když si necháváte i svoje příjmení..Nevím, přijde mi to divné..i když se mi líbí moderní věci, sem tam když je cizí příjmení, líbí se mi když žena nepřidá -ová, jako v cizině..Ale dvěma příjmením jsem na chuť nepřišla (Erika Doleželová-Bartoníčková?? Jako fakt, tak čí teda si? =-) ) ..Když si ho beru tak se stejným příjmením a hotovo..Takže já jsem buď pro jeho nebo pro nové, ale jedno a všichni stejné 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Aha sakra zase stará diskuze :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@barter to co říkáš může být pravda, ale já sem si třeba nechala rodné i manželovo a to hlavně s ohledem na mého tatínka, který je pro mě .... prostě nej a jsem jedináček, má jenom mě a ikdyž říkal, že mu nevadí že budu už "jen manželova" tak když sem mu řekla že budu "i jeho" slzy v očích měl a děkoval mi. Takže z toho důvodu mám obě. Nevadí mi to, překážku v tom nevidím( ani nikdo z mého okolíú :-) Mám prostě v životě dva chlapy, kteří jsou pro mě nejdůležitější na světě a nadevše je miluji. Jsem ráda že sem "obou" ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@barulina90 Jo to jsem si taky říkala, že nevím, jak bych to řešila, kdybych neměla ještě dva bratry :-) Ale i tak se mi to nelíbí
Odpovědět
@barulina taky si budu nechávat i svoje příjmení. Co to s sebou nese prosím tě..? Nějak jsem si to nezjistila a prostě vyplnila, že chci obě. Na úřadech se podepisuješ oběma jmény..? Do formulářů taky uvádíš vždy obě jména? Děkuji! :)
Odpovědět
@modrytulipan já se podepisuju podpisem, a rozhodně z něj nejde poznat, že mám dvě příjmení. Ono z mého předchozího podpisu nešlo poznat, že mám vůbec příjmení :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@modrytulipan na úřadech a důležitých dokumentech píšu obě, jinak používám jak které se mi hodí :-D . Když mluvím s někým z práce po telefonu a nechci vysvětlovat, že sem se vdala a tak, tak se představuji rodným. Kdo mě nezná představuji se manželovo :-) je to variabilní.
Odpovědět
Zapomněla jsi na variantu, že si každý ponechá své příjmení. Můžu se zeptat, proč ti přijde divné, že byste se jmenovali po tobě?
Odpovědět
Řekla bych, že vždy záleží na okolnostech - z manželova příjmení nejsem rovněž odvařená - je sice typicky české, zato krapet směšné. Moje původní příjmení sice rovněž nezní dvakrát vznešeně (ačkoliv pořád lépe než manželovo:-) ), ale přece jen jsem k němu měla po těch letech určitý vztah a stejně jako to Tvoje - je poměrně vzácné). Nicméně, přála jsem si,abychom se jmenovali stejně - zvlášť později, až budeme rodina. Manžel měl k otci (který byl skvělý člověk a bohužel zemřel relativně krátce před naší svatbou) velmi dobrý vztah a bylo mi jasné, že jeho příjmení chce nést zcela jistě dál a předat ho svým potomkům. S ohledem k těmto faktorům jsem se s tím smířila a jeho příjmení přijala.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Varianta 3, pokud přítel souhlasí - znám případy, kde si muž vzal příjmení ženy (pan Šukal a pan Slepička si asi v dětství vytrpěli své, kdo ví) nebo varianta 4, pokud si přítel nechce vzít Vaše příjmení a své rád nemá. Myslím si ale, že pokud své nemá rád, nemusel by mít problém vzít si příjmení Vaše, když ho tak jako tak měnit bude =)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?