Mužská forma příjmení. Co vy na to?

Profilova fotka
Ahojte holky, chtela bych se vas zeptat na vas nazor na muzskou formu prijemni. Muj skoro-manzel je ze SR a kdyz se mi naskytla moznost vzit si jeho muzske prijmeni a zahodit to koncove -ova, byla jsem nadsena! Libi, se mi jen jedno spolecne prijmeni pro oba dva.. Je pravda, ze ne kazdy nazor je stejny s tim mym... a proto bych vas chtela poprosit o vas nazor. Stale zvazuji vsechna pro a proti.. Je mi jasne, ze je to jen a jen moje volba, ja s tim prijemnim budu zit po zbytek zivota, ale nazor vas ostatnich chci slyset :-) Dekuji mooooc... ;-) :-)
Ja te asi moc nepotesim, mi se to nelibi ;-) Aspon teda ve vetsine pripadu, protoze nekdy je to nezbytnost vzhledem k forme manzelova prijmeni (treba kdyz je cizinec), kdy to ve spojeni s ova vypada jeste hur ;-)
katunka: taky se m líbí, když je příjmení bez -ová ;-) ale takový téme už tu je! ;-)
Profilova fotka
toto téma je už zde a je docela rozsáhlé http://www.beremese.cz/forum/show.php...
Profilova fotka
Holky dekuji za vas nazor... hned se jdu podivat na to tema, dikuji "miluse" ;-)
Katy, tak jestli chces slyset muj nazor, tak v Kyjove to trosku nepujde do hlavy na uradech! Kdyz jsem si zadala po svatbe o novou obcanku, pani mi ten formular vratila se slovy: "Panenko, tam si nemuzes napsat, co chces, musis tam napsat to, co je v oddacim listu." Tak jsem ji holt musela ukazat i oddaci list, aby verila :-N A ona pak jeste koza volala na matriku, jestli je to fakt mozne. A tam ji rekli, ze jo a ona si neodpustila do toho telefonu rict "Stejne to zni blbe" :-N Muj manzel je Cech, ale zijeme v zahranici, takze jsem nikdy ani neuvazovala, ze bych mela prijemni prechylene (s zenskou koncovkou). Je to praktictejsi a me se to libi i proto, ze je to takove rovnocenne :-)
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
Mám přijmení bez ová protože žijeme v anglii takže jsem Dominikus a jsem rozhodně spokojenější :-)
Profilova fotka
Ja mam obe a manzelovo bez ova a nemenila bych.Mozna se nad tim obcas nekdo pozastavi, ale zase si te pamatuji:-D
Profilova fotka
je to mnohem hezčí, taky bych to chtěla, ale nemůžu být prostě jen Kristýna "Trunečka" :-D Ach jo... závidím...ještě jde o to,jak to příjmení zní, jestli to k ženskému jménu nebode znít nějak podivně, ale většinou se mi to líbí..
Jsem 100% pro a budu mít :-) Nejde tomu ani říkat mužská forma příjmení, je to prostě jen stejné příjmení jako manželovo, všude jinde krom CZ a SK pokud bych měla příjmení s koncovkou ová, tzn jiné jak manžel, vnímali by to jako úplně jiné, nikdo by si nedal dohromady že jsme manželé... @kineka a proč bys nemohla? pryč s předsudky a klidně buď Trunečka ;-)
Profilova fotka
@flowerbl to A na konci je debilní :-D Zní to jak Kristýna Meruňka, nebo Kristýna Polička :-D
@kineka já nevím, mně to debilní nepřijde :-D já budu Lenka Zach, což se super, líp jsem si vybrat nemohla :-) ale byla jsem odjakživa rozhodnutá, že budu mít bez ová, i kdyby se chlap jmenoval jakkoliv :-D
Profilova fotka
@flowerbl Oni mu říkají "Trunec"..kdyby byl doopravdy Trunec, tak bych do toho šla :-D
Článek se načítá
@kineka :-D
Mi se to líbí, chtěla bych to, ale přítel je zatím zásadně proti. No buď budu Klára John nebo se svým rodným příjmením Klára Nováková Johnová... :) Za mě tedy směle do toho...
Profilova fotka
@flowerbl no, ještě třeba v Rusku, Bulharsku, atd.. myslím. Snad všichni Slované to mají rozdílné.
Profilova fotka
Přidala jsem si manželovo příjmení v nepřechýlené podobě, chtěla jsem si totiž nechat i svoje dívčí jméno a i s tou základní podobou mám teď jméno celkem dlouhé. Dívčí se dá běžně skloňovat, jinak bych na to nepřistoupila.
@katunka82 Musela jsem se podívat na příjmení, které budeš mít a myslím, že můžeš mít obojí...Je dobré, že máš na výběr a hodí se to i to. Já si vůbec neumím představit, že bych měla své budoucí příjmení skloňovat ,ať si každý myslí co chce :-D Ani moje budoucí tchýně ho neskloňuje a to byl v té době velký problém, protože to na úřadech nechtěli schvalovat. Prostě se zařiď podle toho jak to cítíš ;-) Já už se moc těším až budu Darja Cavalieri...a ová?? Néééééé :-p :-D
Profilova fotka
Taky mám bez -ová, máme české příjmení (končí na -an), ale zrovna takové, že mi to ke křestnímu docela pasuje, při vyřizování dokladů trochu divný pocit, ale už jsem si zvykla, hlavně teď v zahraničí je to fakt výhoda, hned je jasné, že k sobě patříme. Můj souhlasil s touto variantou hned, já nechtěla jeho s -ová, on nechtěl moje příjmení, ale zároveň jsme chtěli stejné, takže máme úplně stejné. ;)
Ja budu taky bez -ova.. Teda, necham si svoje divci prijmeni s -ova a to manzelovo si vezmu bez -ova. Takze budu mit super dlouhy jmeno+prijmeni:)! Rozhodla jsem se tak proto, ze jednak koncovku -ova nemam rada a druhak zijeme v zahranici a kdybych mela manzelovo prijmeni s -ova, tak pro ne to proste neni stejne prijmeni a mela bych s tim vsude problemy. A planuju pouzivat v "beznem" styku jen to manzelovo bez -ova, obe prijmeni budu vypisovat jen pri kontaktu s urady.
Ja som tiez dlho zvazovala, ze budem bez -ova, velmi ma lakalo, aby sme mali naozaj rovnake meno a nie nejake ova strasidla:) Teraz uz manzel ma pri dileme podporoval a zvazoval vsetky za a proti so mnou, ale ked som sa nakoniec rozhodla pre ova (uz ani neviem pre ake vsetky dovody:), tak sa priznal, ze bol tajne za ova a je rad, ze som sa tak rozhodla:) Aspon novy email mam bez ova:)
Taky nemám - prijmeni je nemecke, manzel je ale cech, nicmene se stehujem do Nemec za mesic :-) v praci (nem. firma) to privitali vsichni, ostatni se tak jako zarazili, jetli jako fakt, a proc... jednu dobu jsem si rikala,. jestli si to nezmenim zase s ova :D, ale fakt je to jen zazite, uz jen tady na diskuzi je nas dost, takze casem si i ty babky zvyknou....
Taky nemám -ová,jsou s tím docela problémy:)např.ve VZP mi počítač nevzal ć,buď můžu mít č nebo c,takže to vlastně ani nejsem já:)))
Profilova fotka
Jména bez ová se mi líbí, pokud se to k příjmení a jménu hodí - jako Reich, Scharf - v podstate ta "cizi". Ale pokud chce byt nekdo Eva Smetana, Jana Dvořák a podobně, tak mi to pekne rve usi:-):-) At si kazdy dela co chce, on s tim jmenem bude zit, ale odebrat ova u jmena jen protoze se to ted dela, i kdyz to zni blbe, mi prijde ujety:-)
Profilova fotka
Ať si dělá každý co chce. Pro mne představa že bych měla být Marta Hora, je úděsná. To je jako Jenny Suk nebo Květa Hošek z cimrmanovy hry Švestka. Chápu ty, které žijí mimo ČR, či mají za manžela cizince takže to "ová" mít nechtějí, ale u typicky českých příjmení k tomu nevidím důvod. Ale ať si to každý přebere po svém.
Myslím si, že teď je to jen takový boom, prostě být moderní za každou cenu, i když se to ke jménu absolutně nehodí. Nevím, proč se musí za každou cenu amerikanizovat česká příjmení. Něco jiného je to, když člověk žije v zahraničí, tak to chápu, stejně tak se mi nelíbí přechylování cizích příjmení na ová. Dneska mám pocit, že někteří to opravdu dělají proto, že je to in. Lidé mnohdy zapomínají být sami sebou a řídí se jen trendy postoji. A sorry, Ema Smetana, je teda opravdu "něco". Umělecky to zní, to ano, chápu, že takový tvar příjmení používala v cizioně, ale tady se mi to zdá více než "ujeteé". 8-)
Profilova fotka
Jak píše @colete, přijde mi to u klasckých českých příjmení ujeté- Emma Smetana- té se smějeme s manželem pokaždé, když ji vidíme.. A co teda nechápu, že mají v televizích pořád potřebu přechylovat cizí příjmení a když má češka mužský tvar, tak to najednou nepřechylují- jak podivné.. Přechylování cizích jmen fakt nemám ráda, protože ta ženská není prostě ...ová. Nepřechýlené jméno chápu u cizích příjmení, která vypadají fakt blbě s ová a nebo u příjmení, která mají pro ženský rod dvě možnosti např. Krejčí/Krejčová- tam ať si ženská vybere. Přijde mi divné mít nepřechýlené příjmení pokud lidid žijí v zahraničí pokud jde o české příjmení- být Novák je fakt divné..Já jsem prostě hrdá češka a příjmení mám s ová a bez něj by mi toto jasně české příjmení přišlo fakt divné..
@kessa to s tebou souhlasím, zrovna u téhle slečny je to fakt mazec :-D
k tématu- já bych to nedala , zrovna slovenské příjmení nejsou od českých až tak odlišná a myslím že lidi už roupana nevědí co by si navymýšleli @kineka to by si fakt dal asi jen člověk bez vkusu, eště že si rozumná a nedáš si to :-D Já bych třeba byla Michaela Křížek :-D to zní taky úděsně..
Někdy má člověk pocit, že až bude in skákání z mostu střemhlav, tak to půjde zkusit nějméně poolovina obyvatelstva, protže je to in. Jak píše kessa, já jsem taky hrdá češka, takže si ová nechám, a co víc mě se to dokonce líbí :-D :-D Národní uvědomění nám tu chybí, zachvíli budeme platit eurem jako všude, všechny budeme bez ová, hranice států zmizí a po nás potopa 8-) Aby jste to špatně nepochopili, nejsem nacionalistického smýšlení, jen si myslím, že určité známky společnosti by se měly zachovat.
@colete hlavně víš, ono nějáké národní uvědomění jde stranou když už jen čteš tady ty statusy na beremku (neříkám překlepy, ale někdy to jsou fakt patvary jako blázen).. Když se k tomu přidá boom poslední doby- moderně znějící jména typu Maxík, Sebastián Novák a touha Čechů být světoví= aneb vítejte v blázinci

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?