Manžel mi tvrdí že nemám na nic nárok

Ahoj,z manželem se neustále hádáme o peníze.Manžel má svůj byt který dostal darem ještě před svatbou.Ja jsem měla před svatbou našetřených asi sto tisíc a manžel měl taky ještě před svatbou na stavebku sto tisíc.Po svatbě jsme začali rekonstrukci bytu který patří jemu.Vše jsme zařizovali společně,můj táta se tu hodně napřed.Z manželem jsme se ještě před svatbou dohodli že být samozřejmě je pouze jeho majetek,ale on mi teť tvrdí,že je vše jeho,že mám nárok v případě rozvodu na těch sto tisíc co jsem mela před svatbou.Rekonstrukce stála celkem šestsettisíc.Je teda pravda,že půjčku že které se to financuje splácí on,jelikož vydělává mnohem víc než já,ale myslím že je jedno ze kterého účtu se to platí a že manžel do toho dává penize a já v uvozovkách né.Přece by to mělo být naše společné,příjde mi to nefér už jen z důvodu,že pokud by v budoucnu udělal. Manžel nějaký dluh,taky by byl i můj.Příjde mi hrozně nefér že po mě chce abych se v budoucnu dobrovolně vzdala nároku na společný majetek.Tvrdí že peníze na jeho účtu jsou jen jeho,což dle mého také není pravdu.Přece by jsme měli mít nárok na stejnou životní úroveň? Přijde mi hrozně ponižující představa že jednou jsem chtěla mít s ním dítě a mohlo by se stát že mi řekne ať se sním severu a nedá mi nic protože splátky splacel on.Co si o tom myslíte?Je mi stoho hrozně smutno,neznám nikoho v okolí komu by tohle manžel řekl.Myslím že všeche majetek získaný v manzelstvi a je jedno kdo splácí víc a kdo min a jestli je třeba žena na mateřské..mělo by být přeci vše naše společné?Přijde mi to od něj jako pěkná podlahové,jak by jste to řešili? rěsil vás manžel někdy že víc vydělává nebo splácí, tudíž je majetek jeho? Přece po mě nemůže chtít abych se dobrovolně vzdala spolecne jmeni?
Odpovědět
Strašně mi to od něj ublížilo a nevím jak se s tím vyrovnat mám strach ze jednou pokud by se semnou rozvedl skončím bez ničeho.
Odpovědět
A vy se rozvádíte nebo proč je třeba řešit majetkové poměry? Z právního hlediska je Tvůj nárok jasný, ale mám z Tvého popisu situace dojem, že o to Ti nejde. Spíš máš potřebu slyšet od manžela něco ve stylu "co je moje je i Tvoje"...což je pochopitelné, avšak ne automaticky každý to tak musí vnímat. Tento problém je o komunikaci a s tím Ti tady nikdo moc nepomůže. Pokus se s manželem pohovořit na toto téma bez emocí a konstruktivně ...třeba je to z jeho strany jen preventivní chování, kterým se chrání proti tomu, abys nebrala jako samozřejmost, že on vše zaplatí a Ty z toho automaticky budeš profitovat jen proto, že jsi jeho žena.
Odpovědět
Minulý týden se opil a v afektu mi řekl že se rozvedem,tím to všechno začalo.Jasně že mi o to nejde,jak říkáš z právního hlediska je vše jasné ale strašně mě to mrzí,že on je přesvědčen o tom ze nemam na nic víc narok. Už jen z principu,jsem jeho žena a do budoucna třeba matka jeho děti a on by po mě chtěl abych si zdarma zbalila saky paky a absolutně by mu bylo jedno na co mám nebo nemám nárok a nezáleželo na tom ze se budu mít s dětma špatně .Kéž by to bylo jak píšeš jen preventivní chování,ale vím jistě že není .ON to myslí úplně vážně ,dnes jsem to sním řešila a nedokáže ani pochopit jak si vůbec můžu myslet ze bych mohla po něm něco chtít.Úplně mě tím zranil,jak kdyby mu vůbec nedocházelo čeho všeho se žena musí vzdát když jde treba na mateřskou a v jaké finanční nevýhode je.Přijde mi to jak podpasovka,vidí jen si peníze.Ja bych si nikdy nepovedla představit že vůbec jen zmíním že nemá nárok na něco co jsme si při vstupu do manželství slíbili.Všichni okolo mě mají společné hypotéky na barák,ženy jsou na mateřské nebo nechodí do práce,což nebyl nikdy můj případ a řekne mi tohle?Sám se mi i přiznal že by si společnou hypoteku na byt semnou nevzal,že by to prý splacel sám.Jsem s toho hrozně smutná ,je to jak kdyby řekl že mě nemiluje a nepočítá semnou.
Odpovědět
prý kdyby neměl svůj byt,tak by si vzal hypoteku jen sám na sebe aby mi nemusel při rozvodu nic dávat.
Odpovědět
@pavla1234 Cítím se hrozně, bydlím vlastně v jeho bytě a z jeho pohledu vše vybavení je jen jeho což mi dost často připomíná.Strašně mě mrzí že nemáme spolecne bydlení bydlení,vlastně žije neustále s pocitem že nikdy nic nebude mého a jednou třeba budu muset začít úplně od začátku.
Odpovědět
Oba rádi cestujeme a tak jsem většinu času se snažila nasetrime penize aby jsme se společně někam mohli podívat,což bylo strašně fajn.Ale tet když vím jak on to bere,tak bych určitě kdybych tušila šetřili penize na něco jiného.Vlastně kdybych byla sama,určitě bych penize investovala do bydlení .Připadám si že vlastně ať dělám co dělám jsem v hrozné nevýhode protože nikdy nebudu mít své vlastní bydlení a žít s pocitem že manžel bere naše věci jen jako své .Jsem zoufalá ,kéž bych věděla jak mu to vysvětlit,nebo kdyby alespoň pochopil tuto situaci.Strašně špatně se to celé vysvětluje ale je to jako kdyby nepočítal do budoucna vůbec z ničím a jako by si už plánoval že spolu nebudem,trápí mě že to nebere ze jednou jsem jeho žena a měl by mě tak brát.ja pro něj dělám první poslední ,nikdy bych mu žádnej podraz neudělala.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak za prvy si myslim,ze pokud byl byt jehp pred svatbou tak je jen jeho. Jedine,ze by na tebe cast napsal ne? Nebo je to jinak? Za druhy jste se dohodli,ze byt je jeho at se deje co se deje a najednou resis,ze ti to vadi. Tak teda nejak nevim zda jste se dohodli nebo ne? Ale s tim,ze bych investovala do rekonstrukce by mne teda nastval,ze by to vubec nebral v potaz. Znam lidi co investovali penize takhle a pak se kvuli tomu brali, kdyz uz do toho dali prachy..ale v pripade rozvodu by si jiste mela narok na neco,ale nevim jak se doklada rekoncstrukce atd teda.
Odpovědět
@pavla1234 Nezlob se, ale podle mě to je sobec. Já bych s ním nevydržela. Vypadá to, že myslí jen na sebe a ty jsi mu ukradená. Takový člověk svůj přístup nikdy nezmění. Nevím, jak dlouho spolu jste, ale asi bych možná přemyšlela nad rozvodem (já). Pokud teď má jasno v tom, co bude po rozvodu, tak to asi z jeho strany není žádná velká láska. A když se fakt rozvedete, tak opravdu budeš začínat od 0, což by bylo strašné.Nevím no, je to těžká situace. Já myslím, že prostě v manželství je jmění společné a pak se to dělí. Ikdyž ty třeba neplatíš splátky, tak přeci zas platíš něco jiného.
Odpovědět
@pavla1234 Jako neřeknu, kdyby jste v tom bytě nebydleli a třeba ho pronajímali, to by byl jeho, ale když jsi do něj investovala, tak máš nárok a žádný že ne.
Odpovědět
@lucineni pokud mají půjčku, tak by byl nárok ve výši poloviny splacené půjčky? a pokud by ještě splacená nebyla, tak by naopak při rozvodu musela nést polovinu tohohle "dluhu"?
Odpovědět
Ano samozřejmě být je jen jeho,ten už měl před svatbou,já jsem mela namysli rekonstrukci bytu,která se začala dělat až po svatbě.na tu mám samozřejmě narok,podle manžela ale v žádném případě ne.
Odpovědět
Pokud byste se rozváděli - máš nárok na svých vložených 100 tisíc a na polovinu toho, co se do bytu vložilo za dobu manželství. Takže pokud stála rekonstrukce 600 tisíc, tak na 300 tisíc, i když splátky hradil muž (pokud jste neměli zúžené jmění manželů). Pokud by taková půjčka splacena nebyla, tak byste se dělili o ten zbývající dluh na půl. Týká se to ale jen hodnoty bytu. Vybavení bytu by se vypořádávalo zvlášť. Tam máš nárok na polovinu, pokud některé hodnotnější věci nekupoval manžel už před manželstvím výhradně ze svých peněz. A jedna rada - pokud by se ke mně muž choval takhle - tak bych se rozvedla i ráda.
Odpovědět
Článek se načítá
Tvrdí že by mi vrátil jen těch sto tisíc co jsem mela před svatou.ten zbytek co se tet splácí,za tu rekonstrukci kterou jsme začali dělat až po svatbě prý nemám nárok. Splácí to prý on.
Odpovědět
Profilova fotka
Uprimne - prijde mi divne chování jeho i tvoje....on se chova sobecky a ty jak hysterka....nerozvadite se, nemate deti a ty uz se vidíš s haldou potomku rozvedena pod mostem...napred bych se uklidnila a pak bych si o tom s manzelem v klidu, bez afektu kriku a obvinovani o financnich vecech promluvila
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s @laka_lacenda, nechápu takové přivolávání negativních věcí když se nic neděje...A to jste spolu začali bydlet až po svatbě? =-) Když jak píšeš Ti neustále připomíná jak je všecko jeho...O takových věcech je potřeba mluvit, ale to už snad po delší době nějakého chození nebo tak, zjistit jaký má na to ten druhý názor apod..S takovým člověkem bych ani do společného bydlení nešla :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@pavla1234 To je pěkný přístup :-( Tak minimálně máš nárok na polovinu majetku - část toho, co jste po svatbě rekonstruovali. Jistě máte doklady k zakoupeným materiálům a odvedeným pracím, ze kterých je patrné, kdy k nákupu došlo, tudíž po svatbě.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavla1234 niceho se prosim dobrovolne nevzdavej,od te doby kdy jste se vzali(pokud jste nezuzili jmeni manzelu) je kazda koruna,ktrpu on vydela z poloviny tvoje,nezalezi na tom co splaci nebo nesplaci.Jiste by te musel vyplatit a jiste by se mu to nelibilo.Radsi se smir s tim,ze kdyby jste se oprqvdu rozesli horko tezko bys z nej neco dostavala,urcite by byl schopnej te poradne podusit takze bys zacinala od zacatku.Je to od nej pekne ubohy,ze ti to porad pripomina a vlasne te na sobe cini zavislou....vicemene ti tim pokazde rekne "bezemne nic nejsi a ani nebudes" chce te ovladnout skrze majetek a strach. Meli byste si o tom promluvit....ted bys prisla o dost ,ale casem se castka i rizika budou zvysovat.Umis si vubec predstavit jak spolu budete zit az budes na materske...ON bude vladce vsech penez ,drzitel moci a ty budes podrizena,budes na nem plne zavisla i dite a podle toho co pises je ten tip co ti to da sezrat.A to se muze stat ze na materske budes 6-9 let v kuse Opravdu si o tom vazne promluvte ,vecne ,nejlepe bez vylevu emoci.Mam pocit ,ze ho dost bavi ti vladnout boji se ze te ztrati tak te radsi strasi tim o co bys prisla,kdyz nebudes mit jeho a to by se mohlo nepekne zvrtnout.
Odpovědět
Profilova fotka
To mě mrzi my máme peníze společně od doby co jsme spolu...tak na šetření nemáme ,ale já jsem teď na mateřské a výplatu přítel dává mě s tím hospodařím moc se neusetri....ale tohle by mě uráželi a hlavně rok po svatbě je na takové hádky brzy...ať se vše srovná...
Odpovědět
Profilova fotka
@pavla1234 ono neni od veci mit jasno jak o vztahu, tak majetku a usporach. Je jasne, ze co jste meli pred svatbou, tak to neni spolecny majetek. Pokud jsi investovala sve uspory do manzelova majetku, tak pokud je soudny a tuto investici ti vrati, pokud je magor, tak muzete skoncit u soudu a ty budes dokazovat, ze jsi investovala. Jina situace by byla, kdyby jste byt melu v ramci SMJ, kdy se nemovitost stava majetkem obou a tim padem mate oba zodpovednost napr za spolecny dluh/hypoteku. To ze se manzel chova tak jak se chova, to znaci, ze vztah neni v poradku a je otazkou jestli budete mit chut na nen zapracovat anebo to skonci jiz zminovanym rozvodem. To ze se zaobiras uvahou o detech a nasledne bytove situaci po rozvodu je uvaha, ktera neni spatna, protoze asi tusis, ze spolu nevydrzite,ALE v tomhle momente by sis mela polozit otazku.Jestli s tim clovekem chces byt dal a mozna mit i dite. A jinak pokud by jste se do toho dostali, tak ano, nebudes mit narok na byt a stale se bude resit jen to co jste poridili za dobu trvani manzelstvi.
Odpovědět
Pritel ma taky barak na sebe (po babicce). Hypoteku na rekonstrukci mame spolecne a kdyby jsme se rozvedli, budu si narokovat polovinu toho co se do baraku za dobu co jsme spolu vlozilo. Doufam, ze to nebudeme muset resit :-D Ale uz jsme se o tom bavili a jsme v tom zajedno. Kazdopadne barak je jeho a prijde mi to tak spravne. Ale papirove, jinak to je proste nas barak. Absolutne nemam pocit ze bych tam byla cizi nebo mela "mensi prava" nebo povinnosti ohledne cehokoli :-D
Odpovědět
Jasně tak by to mělo být barák nebo byt jeho protože to měl před manželsvim a majetek získaný v manzelstvi na pul,tedy ta rekonstrukce.Bohužel můj manžel si myslí že je to jen jeho,nedokáže pochopit že naše peníze jsou společné .bere jen moje a tvoje.tedy dle jeho myšlení já jsem do toho dal víc peněz je to moje.To mám dobrý výhled do budoucna že ?Vůbec nevím však v budoucnu něco s ním mám řešit když dělá tohle.Nechápu že mu není trapné po mě chtít abych žila s tím že na mě v tomto ohledu úplně Kašle a mysli jen na sebe.
Odpovědět
@pavla1234 Po svatbe patri do SJM vsechno, tzn. jeho plat, tvuj plat, atd, a zasadne tak, abyste meli oba stejnou zivotni uroven. Pokud by vase manzelstvi zaniklo, tak byt zustane jemu, a ty mas narok na polovinu toho, co se za trvani manzelstvi do bytu investovalo, bez ohledu na to, jestli to slo z jeho nebo tvoji kapsy. Zkratka rekonstrukce 600.000Kc, mas narok na 300.000Kc. Vybaveni domacnosti napr. 400.000Kc, mas narok na 200.000Kc. Rekni mu, ze tohle neni vymysl z tvoji hlavy, je to zakon. A pokud nechape a neuznava SJM, tak se muzete rozvest rovnou.. protoze v manzelstvi ''moje'' a ''tvoje'' neexistuje (s vyjimkou veci pro osobni potreby.. napr ''tvoje'' tampony a ''jeho'' zubni kartacek).
Odpovědět
Mně popravdě přijde celkem zajímavé, že se rok po svatbě hádáte o majetkovém vyrovnání v případě rozvodu. =-) To zní, jako byste ten rozvod už plánovali... Jinak souhlasím s @karlajasmine a holkama. A další věc: to jste si nemohli vyříkat, než jste se vzali? Tohle jsou ty hlavní věci, co mají být před svatbou vyřešeny: děti, majetek, náboženství.
Odpovědět
Profilova fotka
Ako ste sa vôbec dostali k tej téme rozvod? Prečo ti v afekte povedal, že sa rozvediete?
Odpovědět
Profilova fotka
My máme společné vše. Já si za svobodna koupila stavební parcelu a měla jsem našetřeno půl milionu. On měl našetřeno 600tisíc. Vzal si na sebe hypotéku a začali jsme stavět domeček. Vše je prostě naše společné jmění manželů, tak nám to přijde správné a tak si myslíme, že by to mělo být. Máme každý svůj účet, ale on ze svého platí nájem, hypotéku, pak mi posílá pevně danou sumu na domácnost a na jídlo a zbytek má jako "kapesné" :-) . A já z rodičáku a z toho, co mi od něj chodí platím vše pro našeho syna,jídlo a vše do domácnsti, a pak mám taky samozřejmě "kapesné" které si můžu utratt za co chci :-D Ve financích musí být zkrátka jasno..
Odpovědět
Profilova fotka
@pavla1234 Víš Pavli chování Tvého manžela je dost sobecké..manželé mají při sobě stát v dobrém i zlém..já se sice vdávám až v září ale nikdy si přítel nedělal nárok na byt, který je na něj..až si splatím svou půlku, tak potom ho přepíše i na mě..já bych to ani jinak nechtěla. s Tvým mužem bych nemohla být..podle toho co píšeš, mu jde o majetek a ne o Tebe.. moc TI přeju, abyste to vyřešili..
Odpovědět
Jeho přístup je opravdu sobecký.. my máme s manželem společné všechno. Peníze, auto, byt.. vše.. A je smutné, že už takhle dopředu řešíte rozvod.. To skoro vypadá, že už se chcete vzít s tím, že se zas rozvedete..
Odpovědět
Osobně myslím, že zakladatelce ani tak nejde o ty peníze (i když samožejmě do toho dala své úspory) ale o to, jak se chová její manžel. Mě teda hysterická nepřijde, to by mě taky zasáhlo. Ne proto, že bych lpěla na majetku, ale proto, že mě bere jako spolubydlící. Myslím, že bys mu měla začít vystavovat faktury za uvařené jídlo, uklizený byt, apod....no musíš přece nějak spořit když on je hulvát a podle něj ti nic nepatří. Zákony jsou zákony a ty by dodržet musel ale ani tak o to nejde, jde o jeho hlavu, postoj, myšlení a to je smutné. Koukej, pořádně si s ním promluv, hned bych na něj nevyjířlea s paragrafama (i když v záloze je máš.-) ale prostě říct mu svůj postoj a ptát se na to, proč jako on to má jinak (např. špatný vzor v rodině, nějaká bývalá zkušenost, apod.) Ptát se, zda s tebou počítá a jak si představuje vaše finance když budeš na mateřské. Pak se rozmyslet, zda ti za to stojí, zda by ti nebylo lépe s těmi 300 000 ;-) v 1+1.
Odpovědět
@pavla1234 souhlasím s @nevestaevule zeptala bych se ho, co ho vede k takovému postoji (třeba má opravdu nějakou blbou zkušenost, nebo někdo z jeho okolí) a hlavně bych se zeptala, jak si představuje to období mateřské, jestli ty peníze bude pořád takto dělit a proč vůbec přišel s tím "rozvedeme se"? taky se občas opiju a občas i naštvu, ale takovou věc bych z pusy nevypouštěla
Odpovědět
Nevestaevule,ty jsi to vystihla..přesně tak se cítím. Řekl mi ze až budeme mít dítě tak už si budeme dělit majetek,do té doby ne. Do té doby mám prý narok jen na to co jsem mela před manzelstvim. Nic víc.postrádá to logiku..promluvit?no kéž by se dalo,to je hned oheň na střeše a řev jak blázen. Přijde mi to úplně stejně nefér jak kdybych mu řekla že nerespektuje to co platí v manzelstvi např že sním budu v dobrém i zlém, v nemoci.nebo že mu bych mu řekla že v budoucnu by neměl narok na dítě v pripade že by bylo a bránila bych mu vtom.Tohle bych samozřejmě nikdy neudělal a jednou jsme se vzali a to že vším všudy, ikdyby mi udělal já nevím co,tak nejsem potvora a takhle nepřemýšlim.no je mi stoho úplně na ho...myslím že tohle z jeho strany láska nebude..jak vidím jsem asi jediná kdo tohle musí řešit. Totálně se ke mě otočil zády. Otázka co od něj můžu dal očekávat? A co on ode mě když mi řekl tohle?nevím co bych dala zato mít to jako všechny mé kamarádky. ON mi jen opakuje že můžu Bejt ráda že bydlím v jeho bytě a nemusíme platit nájem. Prý si toho nevážím.ale k čemu mi to je že, když nikdy nic nebudu mít?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?