Mám lidem říct, že jsme se nebrali kvůli těhotenství?

Mám jednoduchý dotaz, jehož zodpovězení ale bude asi složitější. Před třemi týdny jsme s přítelkyní měli svatbu, jež jsme oznámili dva měsíce dopředu. Nikdo ze známých ani příbuzných se sice nevyjádřil konkrétně, ale dle některých jsme se "museli" vzít, neboť bychom to jinak oznámili s větším předstihem. I když společensky jsou dva měsíce v pořádku, tak si mysleli, že čekáme miminko. Svatbu jsme plánovali dlouho do předu a vzali se z lásky. Neměli jsme ale pocit, že musíme někomu něco vysvětlovat a zdůvodňovat. Na těhotenství se neptá, je to citlivé téma, ale když se někdo nenápadně zeptal, jestli čekáme miminko, tak jsem řekl, že na to neodpovím a že je to naše věc. No a když jsem na to tak odpověděl, tak se dotyčný tazatel utvrdil v tom, že čekáme miminko, neboť kdyby ne, tak bychom to řekli. Co mě trochu pobavilo je, že jsem si uvědomil, že někteří teď čekají až konečně oznámíme, že čekáme rodinu, kterou ale zatím nečekáme. Na druhou stranu mě to ale mrzí. Když měli svatby lidé z mého okolí, tak jsem nijak nevyzvídal proč se berou a případná těhotenství oznamovali sami. A u mě jen proto, že jsem svatbu oznámil "pozdě", tak si hned myslí, že moje manželka byla ve svatební den těhotná. Můj dotaz je - mám lidem kolem sebe říct, že jsme se vzali z lásky? Nebo to nijak neřešit? Jestli to ale řeknu, tak ne v klidu, neboť mě už chování okolí začíná lézt na nervy. Už teď vím, že po tom všem ani nebudu chtít případné těhotenství oznamovat. Říkal jsem si, že až těhotenství na mojí manželce půjde vidět, tak se to vyřeší samo. Děkuji za Vaše názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@petando Já myslím, že vůbec nejsou podstatné názory okolí a že není třeba se tím zabývat. Ten kdo klevetí se sám vytrestá, protože se nic dít nebude. A taky si myslím, že svatbu jste oznámili tak akorát. My jsme oznámení rozváželi měsíc před svatbou a nikomu to divné nepřišlo.. Tak nechápu ty pochody. Prostě se na to vykašlete.
Odpovědět
Profilova fotka
@petando Já si taky myslím, že to moc řešíte...
Odpovědět
Profilova fotka
@petando Neřešit :-) Hold zejména širší příbuzenstvo i v dnešní době řeší, proč se lidi berou...protože proč jinak než kvůli založení rodiny, že? Starší generace mají asi jaksi zakořeněné, že před takovými 30 lety se dvě třetiny nevěst vdávaly buď těhotné nebo to děcko opravdu měly do roka... Sestru třeba pobavilo, když oznamovali svatbu v rodině - v dostatečném předstihu - v podstatě víc jak půl roku...tak jedna z tet se zeptala, za se berou že musí nebo že chtějí :-DDD Možná spíš tak z legrace, ale takhle pitomě se zeptat...že to někoho vůbec napadne.
Odpovědět
@petando Myslím, že se vždycky v rodině a okolí takoví rýpalové najdou . Prostě to neřešte, však časem uvidí , že mimi se nekoná.
Odpovědět
My jsme se sice brali, když jsem těhotná, ale z lásky jsme se brali také ;-) . Myslím, že když jsme se po 6 a půl letech vzali, že to asi nebude jenom kvůli miminkáčkovi ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petando To vazne tolik nereste, lidi kolem to vzdycky zajima, s tim se neda nic delat :-/ Me kdyz uz od nekoho zacali tyhle poznamky stvat (obzvlaste se jednalo o nezadan pany), tak jsem jim udelala prednasku, jak jsou tyhle otazky a poznamky naprosto nevhodne a netaktni a ze ze sebe akorat delaji hulvaty a vetsinou to pomohlo :-) kdyz ma dnes tolik paru problem s pocetim, tak obcas zasnu, ze nekterym lidem nedojde, ze takova otazka muze byt i zranujici :-(
Odpovědět
Profilova fotka
My prožíváme něco podobného. Je mi přes 30, brali jsme se po více než šesti letech, dlouho jsme spolu žili. Každý to vidí tak, že jsme se brali, protože musíme. Nebyla jsem těhotná v den svatby, nejsem ani teď. Chápu Tvoje pocity, protože mě to taky štve. Svatba přece není známka toho, že se dotyčný pár brát musí. Všeobecně jsme prohlásili, že se bereme pro to, že chceme a okolí to tak snad vzalo. Samozřejmě se vždycky najde někdo, kdo si rejpne, ale už to neřeším. Známá to měla stejně a všem oznamuje, že "z musu" se berou jen chudáci. (Tím nechci urazit těhotné nevěsty).
Odpovědět
já nevím, proč ostatní vždycky zajímá nejvíc to, po čem jim vlastně nic není. Těhotenství je podle mě velmi soukromá věc a má se to nechat na těch dvou, až budou chtít, tak to oznámí, jak píše martaveg - může to být nepříjemné,, pokud se snaží a nejde to. Moje známá přišla oznámit strýcovi koncem ledna, že se v srpnu bude vdávat a on se jí zeptal, jestli musí :-D , přitom dnes je to úplně opačně, jak před cca 30 lety, kdy byla většna nevěst těhotná.
Odpovědět
@petando Tak tak. Z přítelovi strany se brali někteří kvůli dítěte a tak automaticky, že přece i my musíme kvůli těhotenství. Byli značně vyvedeni z míry když jsem řekla: že ne každý se musí brát kvůli dítěti. Někdo se bere z lásky. A od té doby byl klid. Takže řeknu to asi tak. Vyprdni se na okolí. Když uvidí, že po 9ti měs. od svatby nic, tak budou z ticha. Já byla dlouhodobě na PN a kamarádka co se mnou pracuje mi řekla, jak vesele v práci kolegyně řeší, že jsem na PN kvůli těhotenství...... asi věděli to co já ne, protože těhotná jsem nebyla a zatím nejsem. Takže někteří lidé by si měli zajít na vyšetření, protože ty bludy a výmysly někdy stojí za to. Takže buď v klidu a neřeš to. Nestojí to za to. I když řekneš, že mimi nečekáte, stejně si budou myslet svoje. Takže tímhle se doma vůbec nezaobírejte a užívejte manželství.
Odpovědět
@petando u nás je to naprosto stejné s tím rozdílem,že já těhotná jsem. Každopádně si všichni dodnes myslí, že jsme se vzali právě kvůli tomu, že čekáme miminko a nikoho vůbec nezajímá, že jsme se chtěli vzít z lásky..Prostě mám břicho a tak je samozřejmá svatba. Také mě to neskutečně vytáčelo, když jsme oznámili svatbu a odpovědi byly typu " no tak to je jasné,že se vezmete, budete teď rodina" Já sem odpovídala tak, že rodina je jedna věc, ale že se bereme z lásky. Ať si každý myslí co chce, protože to je naše věc a mně je jedno co si kdo myslí. Přítel mě požádal v říjnu o ruku, já začala organizovat svatbu a v prosinci jsem otěhotněla - takže my dva víme jak to bylo a ostatním je po tom prd ;-)
Odpovědět
Nás teda takové otázky minuly, protože o naší svatbě se vědělo víc jak rok dopředu a tak negramotný naštěstí nikdo v našem okolí není ;-) Ale kdybych byla v situaci jako @petando, každému bych prostě odpověděla ne, brát jsme se nemuseli a tečka. Vždyť časem každý sám uvidí, že nic nevidí :-D (myslím břicho)
Odpovědět
@bubbi my jsme také o svatbě informovali rok předem a stejně se někteří blbci našli...... Ale jak jsem napsala výše. Čas ukáže...... a pak budou za blce přesně ti, kteří tyto kecy šířili.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petando Já si myslím, že nemusíš vůbec nic vysvětlovat, nikomu do toho nic není. My jsme se zasnoubili v únoru, v dubnu to oznámili rodině a začali plánovat svatbu na srpen a minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná. Je mi jasné, že se najde plno těch, kteří si budou myslet, že se bereme proto, že "musíme". Ale mně je to jedno, ať si kdo chce myslí co chce, já nemusím nikomu vysvětlovat, že se bereme z lásky a že svatba se začala chystat, když jsme ještě o miminku neměli ani tušení.
Odpovědět
S prominutím, "drby" se asi šíří vždycky. Já jsem byla tak hubená nevěsta, že pochybuju, že by to někoho napadlo. Ono se to stejně vysvětlí nejlíp tím, že uteče rok a dítě nikde.... takže nevěsta asi těhotná nebyla, že? :-D :-D :-D Ale taky mě zamrzelo, že to byla první otázka tchýně, když jsme jí oznámili svatbu. Přiznám se, že mě to urazilo, což bych nikdy neřekla nahlas. Nikdo jiný podobné dotazy neměl. Ale jak říkám, v těch svatebkách jsem měla tak tenký pas, že by se tak blbě ptal jen idiot. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ať si myslí každý co chce. Ono jim to docvakne, když nebude růst manželce bříško a budou sami za hlupáky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ja nechapu, proc jsi rovnou neodpovedel, ze necekate..a neprijde mi to jako otázka, na kterou se nepta.. (nereknu po 5ti potratech, ale ve vasi situaci mi to prijde normalni dotaz).
Odpovědět
Děkuji všem za Vaše postřehy a názory. :-)
Odpovědět
@anniesfibis Neodpověděl jsem záměrně, abych je nechal v jejich myšlenkových pochodech, když už se podle mě ptali nevhodně. A těhotenství je podle mě otázka na kterou se neptá. Co když třeba žena samovolně potratí? Nebo naopak nemůže otěhotnět? A někdo se na to zeptá? Pak je to dost zraňující. A jak mohli lidé z mého okolí vědět, že třeba něco takového neřešíme? Co kdyby ano? A co když to třeba řešíme teď? Proto si myslím, že těhotenství pár oznamuje, až to uzná za vhodné a naopak je krajně nevhodné se na to z výše uvedených důvodů ptát. Jen mě mrzelo, že já jsem se nikdy nikoho na takové věci nevyptával a ani je neřešil. Proto jsem ten stejný přístup očekával od ostatních. Bohužel jsem se v některých lidech dost zklamal, ale aspoň vím u koho na čem jsem. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@petando Já mám samovolný potrat za sebou (před pár měsíci), ale nijak mi nevadí, pokud se mě někdo zeptá na otázky ohledně těhotenství, jestli plánujeme a podobně. Normálně odpovím, že výhledově ano a tím to většinou končí. Pokud jde rozhovor dál, klidně řeknu, že jsem nedávno potratila, každý mě polituje a dál už se neptá. Podle mě to zbytečně moc řešíš. Lidi jsou lidi a takové otázky budou mít vždycky. Prostě svatba a děti jdou v myšlenkách většiny lidí ruku v ruce spolu, s tím nic neuděláš.
Odpovědět
Profilova fotka
@petando Ja te naprosto chapu s tim zklamanim v lidech.. v podstate jsem cekala tyhle otazky od starsich generaci, tam uz jsem na urcitou netaktnost zvykla, jim to proste tak neprijde.. ale u nasi generace mne do dost zarazilo, ale jak uz jsem zminovala, u nas se vetsinou jednalo o nezadane pany, nekterym vecem se muzi nauci asi az po boku zeny :-)
Odpovědět
@martaveg Ano, souhlasím, že některé věci se muž naučí až po boku ženy. O to víc mě překvapilo, že těhotenství mé nastávající manželky řešily právě i ženy. A třeba i vdané matky od rodin. O to víc mě to mrzelo a připadalo mně to hodně netaktní. :-| Aspoň, že se tady mohu vypsat a přečíst si názory od jiných lidí, kteří třeba řešili něco podobného. :-)
Odpovědět
@Petando. Mě se na to lidé ptají taky a to jsme rok a čtvrt zasnoubení :-) Dřív to byla norma se brát kvůli dítěti (nehledě na to, že sezdané páry měly i jiné výhody, třeba si mohli bytové družstvo požádat o byt). Dřív se taky více dbalo o to: "proboha, co tomu řeknou lidi!!" :-D A dobré jsou taky otázky: Proč to děláte, není to zbytečné? A co se jako změní? Každý holt posuzuje podle sebe a pro některé manželství nějaký hlubší význam nemá (ty poslední dvě otázky mi položila svobodná matka a rozvedený padesátník). Ještěže pro Vás má. :-) Ale chápu, že to naštve, já jejich životní styl, počet dětí nebo výběr partnera taky nekomentuju 8-(
Odpovědět
@petando Taky myslím, že trochu zbytečně řešíš, co si kdo myslí, ač chápu, že to unavuje...Hloupými dotazy se znemožňují sami, vy víte, jak to je, a ostatním je po tom kulové, i kdybyste v kočárku vozili pět bernardýnů ;-), tak bych se nenamáhala někomu něco vysvětlovat nebo se je snažit nějak změnit - stejně by to k ničemu nebylo... A jinak každý na to nemá náturu, ale líbí se mi moje kamarádka, která naše společné heslo "na hrubý pytel hrubá záplata" dovedla do dokonalosti a na dotaz jedné víceméně známé od vidění, jak to, že ještě nemají dítě (jen tak, před ostatními na grillovačce, dotaz na styl, jestli chce kremžskou nebo plnotučnou =-) 8-( ), když už mají dva roky po svatbě, odpověděla, že jí by spíš teda zajímalo, jak to, že jí (té zvědavé) nezabírá žádná dieta a spíš snad i přibírá, takhle na pohled :-D (byla oplácaná a hlavně to pořád řešila, kdo má jakou postavu a jak od zítřka hubne, apod.). A světe div se, od té doby byl klid :-D (od všech, co tam byli a slyšeli to ;-) ) Jako tohle je extrém a ta slečna nebyla v kolektivu moc oblíbena, protože do všeho šťourala a ona byla svatá, tak je to jinak než s rodinou a dobrými známými, a navíc kamarádka byla už z těch dotazů vrchovatá, ale ono někdy stačí dát jim ochutnat vlastní medicíny. Na blbou otázku blbá otázka :-D :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych taky nic neoznamovala. Jak už tady zaznělo, oni si pak sami budou připadat hloupě. Ikdyž lidská fantazie a touha pomlouvat nezná mezí, takže si to třeba vysvětlí tak, že jste se brali, protože jste museli, ale třeba jste o miminko přišli. To člověk nikdy neví, co se některým lidem může zrodit v hlavě... A já už bych se vůbec nikomu nedivila. Každopádně bych to opravdu neřešila. Proč taky? Nechtěli jste odpovídat na dotazy doteď, tak proč najednou měnit názor. Chápu, že je to nepříjemné. Jinak ohledně toho, jak jsou lidé dotěrní a mají opravdu hloupé otázky... V pátek jsem měla rozlučku se svobodou a na ní se samozřejmě pilo a potkali jsme tam bývalého učitele (rozlučku jsem pořádala s bývalými spolužáky) a i přesto, že učitel viděl, jak popíjím, musel se zeptat, jestli mě do té svatby něco nenutí :-D Zase asi ale neposlouchá jiné drby, protože jinak by mu neuniklo, že mám už 3-leté dítě :-D
Odpovědět
@liss_durman Ano, taky mě napadlo, že někdo popustí uzdu své fantazii a bude si myslet, že jsme se brali, protože jsme museli a nakonec jsme o miminko přišli. S tím už nic nenadělám.
Odpovědět
Abych upřesnil svůj postoj k danému tématu. Mně je JEDNO, co si kdo myslí. VADÍ mně ale, když se mě někdo NETAKTNĚ ZEPTÁ, jestli čekáme miminko. Myslím si totiž, že do toho opravdu NIKOMU NIC NENÍ, dokud to s manželkou nebudeme někdy chtít OZNÁMIT SAMI. 8-)
Odpovědět
@fallingstars Díky za tip, s tou blbou otázkou je to dobrý nápad. 8-)
Odpovědět
@petando no asi by bylo nejlepší říct, když vám to vadí přímo tomu dotyčnému, že vám vadí podobné neomalené dotazy my s tím tady asi nic nenaděláme, na to že vám tohle nevyhovuje máte plné právo tak jim to řekněte a hotovo, jako v dobrým, v klidu, ale jasně říct klidně tou poslední větou z příspěvku v 16.03, ta úplně stačí :-)
Odpovědět
Neřešit. Až se vám (někdy) dítě narodí, každý si bude umět spočítat, jestli Vaše žena byla v den svatby těhotná či ne. Pak jim snad dojde, jak nemístné byly/jsou takové dotazy. Tímto typem dotazů lidé ponižují jen sami sebe a podle mého názoru jim není třeba věnovat pozornost a nejlépe je přejít je úsměvem.
Odpovědět
Profilova fotka
@petando Souhlasím s tebou, je to velmi netaktní. Jak už jsem psala v diskuzi http://www.beremese.cz/diskuse/zivot-... líbí se mi, co bylo psáno v rozhovoru s jednou moderátorkou: Na těhotenství se neptáme. Těhotenství buď je a je pak v ten správný čas oznámeno, anebo to není téma. Na ten článek si vždycky vzpomenu, když se mě někdo zas a znova ptá na něco, do čeho mu vůbec nic není. V práci, ve společnosti, na oslavě, přede všemi... pokaždé se někdo najde, koho to strašně zajímá. Nás se před svatbou naštěstí nikdo neptal, jestli se musíme brát. Zato po svatbě se s tím roztrhl pytel. Často mám chuť na to odpovědět něco hnusného, ale ještě se držím... :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?