"Křest" dítěte nevěřících

Ahoj holky, dneska mě napadla taková věc :-D možná to bude znít staromódně nebo divně, ale chtěla bych jednu osobu oficiálně požádat o to, aby byla "kmotrou" našich dětí (které teda zatím nemáme ani na cestě :-D ).. ale proč píšu "kmotrou" v uvozovkách.. ani já ani snoubenec nejsme věřící a nebudeme se ani nechávat pokřtít, prostě to v našem případě rozhodně nepřipadá v úvahu :-N a tak mě zajímá, jestli existuje nějaká jiná varianta, kromě církevního křtu .. napadá mě jenom hned po svatbě sepsat závěť :-D a tam uvést, že v případě naší smrti si přejem, aby dítě (děti) vychovávala ta a ta osoba.. nevím, jestli chápete o co mi jde.. :-D nechci kmotru v pravém slova smyslu - aby naše děti vedla k víře a podobné, ale vyloženě z důvodu, aby se o děti postarala v případě nějakého neštěstí.. jestli máte některá nějaké zkušenosti nebo tipy, sem s nimi :-)
Odpovědět
Ahoj, asi to nepomůže, když (fiktiviní :-) ) děti nechcete křtít. Já jsem se stala kmotrou neteře svého budoucího muže (dcera jeho bratra, kdyby to někomu nebylo jasné). Rodičové mé kmotřenky jsou teda věřící, ale vědí, že mě na to neužije a rozhodně nečekají, že ji budu vést k víře. Když teď o tom přemýšlím, tak ani ten křest nezaručí, že v případě, že se rodičům něco (nedejbože) stane, bude dítko automaticky v péči kmotrů... Na to se stejně asi musí sepsat nějaký papír, nejspíš závěť jak říkáš. Moje kmotřenka má totiž mě jako kmotru a ještě i kmotra (který se mnou nemá nic společného)... Tak nevím, komu by případně připadla...
Odpovědět
@flyby vzpomněla jsem si na jeden film, který byl o tom, že právě dva lidi, co spolu neměli nic společného dostali do péče dítě po tragicky zesnulých kamarádech.. museli se spolu sžít, protože to byla poslední vůle jejich nejlepších přátel, ale ze začátku jim to vůbec nešlo :-D takže asi opravdu jen závěť :-)
Odpovědět
@veronikec Myslím, že se asi budeš muset poradit u právníků, jestli by v tomhle připadě byla závěť k něčemu. Oni ti snad poradí co a jak.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@veronikec Vidim, ze Vam zalezi na tom, aby byly deti zaopatrene, kdyby neco, nas oddaval fantasticky knez, ktery je zvykly na kde co, tak mozna i na krest ditete nevericich. Nic za neho nemohu slibit, ale pokud budete mit zajem, mohu Vam na neho poslat kontakt. Preji hezky vecer. Katka
Odpovědět
Zdravím, v dnešní době to už bohužel nefunguje tak, že děti (v případě úmrtí obou rodičů) dostane do opatrování kmotr/kmotra. V takovém případě bývají děti svěřené nejbližším příbuzným. Kmotr má dnes úlohu jakéhosi "duchovního rodiče", tedy vede děti k víře, pomáhá rodičům (hlavně jako psychická opora), atd. Z právního hlediska nemá kmotr úlohu žádnou. Jak je to se svěřením dětí do péče prostřednictvím závěti netuším, ale domnívám se, že ani to nezaruč, komu se děti dostanou. Mohu Ti jen doporučit poradit se s právníkem (což určitě bude placené), případně se obrátit na úřad sociální péče (tam ti určitě poradí zdarma a budou přesně vědět).
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@miamiat Co to je za blbost? 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
@miamiat Tady zas někdo bude zfanatizovaný sektař, co? :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?