Kdo je rodina?

Zajímalo by mě jak vnímáte pojem rodina? Jde mi o to, že sebe a svého manžela vnímám tak, že rodina jsme i když ještě nemáme děti. Jak to tedy je? Musí být součástí rodiny vždycky děti? Jsou přece manželé kteří například ze zdravotních důvodů mít děti nemůžou, nebo třeba úmrtí v rodině, tím myslím dítěte, byli rodina ale už nejsou? A co manželství homosexuálů? V případě mužských sňatků, nikdy nebudou rodina?
Odpovědět
Rodina jsou pro mě všichni mí nejbližší, klidně bych tak nazvala i své nejlepsí přátele. My jsme s manželem pár, manželé i rodina a to i bez dětí.
Odpovědět
@agasa Zalezi jestli je uzka rodina (manzele + pripadne deti),nebo sirsi rodina (tam se radi manzele,deti,babicky,teticky atd.) Pro me ale pojem rodina znamena ja+manzel+nas pes. A az budou deti tak jeste deti.
Odpovědět
Profilova fotka
@agasa Rodina je podle mě každý kdo pro mě opravdu něco znamená. S manželem jsme se brali až když už jsme měli 7m syna a ikdyž jsme svoji nebyli, tak prostě jsme byli rodina. Už když jsme se spolu sestěhovali a nebyli jsme ani manželé ani jsme neměli dítě, tak pro mě byl rodina. Rodina je prostě každý kdo pro tebe má opravdu velkou hodnotu a když si představíš život bez něj, tak se ti to bude zdát divný. Nevím jestli to říkám aspoň trochu logicky :D Každopádně pokud jde o homosexuální sňatky, tak na to mám jasný názor. Rodina jsou taky i bez dětí. Milují se, nedokáží si bez sebe představit život, zažili dobrý i hnusný věci, jako heterosexuálové. Mám dost přátel homosexuálů (gayové i lesby) a obzvlášť u chlapů gayů jsem skálopevně přesvědčená, že děti by mít měli. Gayové, alespoň v mém okolí, by byli tak báječní tátové!! Ale bohužel kvůli předsudkům z doby kamenný se adopce asi nikdy nedočkají. Jsem zdravotní sestra a moc dobře vím, kolik dětí je v kojeneckých ústavech a kolik v dětstkých domovech a rozhodně si nemyslím, že jim tam je líp, než když by žili s dvěma tatínkama, který by je nade všechno milovali. Asi jsem trochu odbočila od tématu, ale tvoje poslední otázka mě k tomu tak nějak navedla sama :D Podle mě jsou rodinou i bez dětí, ale s dětmi to prostě je veseljší a právo mít dítě by měli mít i homosexuálové. Můj názor :-)
Odpovědět
Rodina je pro me manzel, moji rodice a moji sourozenci, jeho rodice a sourozenci, nase babicky, tety, strejdove, bratranci.. zkratka vsichni pokrevni pribuzni, ke kterym mam blizky vztah. Dale bych do rodiny i klidne zahrnula svoje hodne blizke pratele. Zkratka vsichni, se kterymi jsem sama sebou a kteri pro me neco znamenaji.
Odpovědět
Správně by rodina měla být pouze s dětmi, ale já manžela jako rodinu rozhodně beru i bez dětí. Dál pro mě do rodiny patří všichni pokrevně příbuzní, těch mám ale opravdu hodně... :-)
Odpovědět
@lstuchlova jak jako správně, můžeš mi to prosím objasnit, trochu víc do hloubky? Děkuji :-)
Odpovědět
@agasa Správně, jako právně v ČR, manželé bez dětí nejsou rodina :-)
Odpovědět
@agasa Právně asi není to správné slovo, ale je to tady tak nastavené. Je to i v maturitních otázkách ze sociálních věd...
Odpovědět
@lstuchlova Já jsem si myslela, že právně právě manželé rodina jsou =-) , ty jsi to asi studovala viď? Tak jak to je teda z právního hlediska? Oddávající starosta co nás oddával nám říkal, tímto se z Vás stává rodina..... :-|
Odpovědět
@agasa Nevím proč to tak je, ale učili jsme se to. Taky jsem koukala jak blázen. Prý pokud jsou manželé bez dětí nebo je jen jeden rodič a dítě, je to neúplná rodina a RODINA se tomu říkat nedá...
Odpovědět
@agasa V testu se na otázku odpovídalo, že manželé bez dětí jsou neúplná rodina, paní profesorka povídala další věci, ale radši to berme s rezervou, ta profesorka to sama v hlavě nemá moc v pořádku... :-D
Odpovědět
@lstuchlova co jsem koukala na net tak názory různých odborníků se dost liší :-), já jsem se to tak taky učila, primární, sekundární, úplná, neúplná. Ale právně jsem si myslela, že to jsou i manželé bez dětí. Jinak děkuji za odpovědi ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dívala jsem se teď do občanského zákoníku, kde se píše: § 655 Manželství je trvalý svazek muže a ženy vzniklý způsobem, který stanoví tento zákon. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc. (To k tomu, co je rodina / manželství dle práva.)
Odpovědět
@l_a_u Takže z toho vyplývá to, že rodina budeme až s dětmi :-) Ale nevadí, manžel je pro mě rodina už teď a tu správnou rodinu taky brzo založíme :-D
Odpovědět
@lstuchlova taky to tak cítím :)
Odpovědět
@agasa víš, ono záleží na tom, jaké společenské skupiny se zeptáš :-) - na emiminu by ti řekli, že rodina jsou v tu chvíli, kdy porodí dítě, i když nejsou sezdaní a pokud nemají dítě "muž nemá vůči manželce žádnou morální povinnost" (přesná citace, co mi utkvěla) - a na beremese ti řekou, že se rodinou stávají okamžikem sňatku Na emiminu jsou většinově zastoupené nesezdané ženy a ženy samoživitelky, zatímco na beremku nevěsty, které převážně děti zatím nemají.
Odpovědět
@evzeniegrandetova to máš pravdu :) Ten druhý odstavec co to je...?
Odpovědět
já manžela ještě nemám, ale takhle..je rodina a rodina...pokud myslíš rodinu jako že i mamku, taťku, sestřenice, tety, strejdy, tak myslím, že pokud člověk s partnerem žije, měl by ho brát jako člena své rodiny...ale nazývat se samostatně, tzn. žena s mužem rodinou..to mi přijde zvláštní..pokud půjdeš do kina, rodinné vstupné na to nedostaneš, ne? :) milovala jsem přítele hrozně moc, brala ho jako nejbližšího člověka, ale až s narozením dítěte jsem pochopila, jaký je to kujva rozdíl, být jen spolu a být spolu i s dítětem..po porodu k němu cítím tisíckrát víc citu, protože jsme spolu stvořili něco nádherného, genetický odkaz, vlastně blbě řečeno jsme tímhle spojili krev :-D to je něco, co ani manželství nenahradí..to je fakt jen papír, oproti tomu, jaké to je s dítětem...pro mě už manželství je opravdu jen dodatek, aby jsme měli stejné příjmení a takové potvrzení naší lásky, ale vím, že manželstvím se nic nezmění, protože už jako manželé žijeme..to jestli jste rodina prověří opravdu až dítě, tam teprv začnou pořádné zkoušky :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?