Jeden příjem po svatbě. Mám jako studentka nárok na dávky?

Potřebuji poradit s životem, po svatbě. Budu studentka 3. ročníku, tudíž nebudu mít žádný příjem. Žít budeme jen s přítelova celkem malého platu (půjdeme od výplaty k výplatě). Hrozně se toho bojím. Ale potřebuji poradit jestli nebudu mít nárok na nějaké sociální dávky nebo na nějakou finanční podporu. S brigádou moc nepočítám, je to u nás bídné...
Odpovědět
Jen se zeptám tak obecně - máte pádný důvod k tomu, abyste se brali zrovna příští rok, když ještě studuješ?
Odpovědět
Možná, když nad tím tak přemýšlím, by on mohl na tebe brát nějaké příspěvky, když jsi studentka, možná i příspěvky na bydlení (?), pokud vám to za to stojí chodit s prosíkem na sociálku. Mám pocit, že se to tak dělává, ale jistá si tím nejsem. Tak samo můžeš studovat na stípko, když nemáš brigádu, a mít aspoň nějaký mini příjem, který potěší.
Odpovědět
Zeptej se na sociálce. Pokud budete mít oba trvalé bydliště na stejné adrese, bude se všechno vypočítávat z příjmů vás obou, tzn. živ. minimum, různý příspěvky atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Není vážně lepší se svatbou počkat?
Odpovědět
Taktéž si myslím, že ve vašem případě by stálo za to zvážit, zda se svatbou nepočkat. Já si tedy beru o 11 let mladšího studenta, jenomže naše situace je trochu jiná. Já mám stálý příjem, taky pravda nic zázračného. Ale i snoubenec si při studiu přivydělává a to docela dobře. Jako student fyziky vypomáhá ve svém oboru. Navíc máme dost peněz našetřeno z minulsti, ať už mých nebo jeho. A pomohla nám i rodina, neboť manželův děda nám přispěl dost hodně pěněz (v řádu statisíců). Kdybychom tohle neměli, tak bychom se svatbou asi taktéž počkali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ono, pokud spolu bydlí, je asi jedno jestli se svatbou nebo bez svatby, pořád budou ty příjmy na domácnost stejné. My jsme tedy spolu bydleli před svatbou, v podnájmu, já studenka, tehdy ještě přítel pracoval, ale trvalé bydliště jsme měli každý u rodičů a já od rodičů dostávala nějaké příspěvky na škollu + jsem měla nějaké brigády, takže sociální dávky jsme neřešili. druhá věc je, kde vzít peníze na svatbu.. @faninka299 pokud budete manželé a ty budeš mít minimální příjmy, může si tě manžel odečítat z daní. ted si z hlavy nepamatuju, kolik to je, ale za rok to udělá slušnou částku. Dále by se vás mohl týkat zmiňovaný příspěvek na bydlení http://www.kurzy.cz/kalkulacka/prispe...
Odpovědět
My jsme na tom stejně. Akorát přítel má poměrně slušný plat a já si něco malinko přivydělám doučováním (máme tak podělanej rozvrh, že to nejde skloubit s nějakou výnosnější brigádou). Pokud to oba chcete, jděte do toho. My si taky museli vytrpět nehorázný kecy přítelovejch rodičů (že si ho chci vzít, jen aby mě živil apod.). Vy musíte vědět (a asi především přítel), že to tak chcete. Zvládnout se dá všechno.:) Jinak k příspěvkům, vím jen, že si tě, jak už uvedla @jipe, může manžel odečítat z daní (!!ale pozor, jen v případě, že tvoje roční příjmy nejsou víc než 68 000 hrubýho). Dělá to cca 2 000 měsíčně, což je podle mě lepší než drátem do oka. Můžeš taky pobírat něco, že seš studentka (to je pár stovek měsíčně). A zbytek (jako příspěvky na bydlení apod.), to je fakt z příjmů. Ale málokdo na to dosáhne, protože je to snad, že vaše příjmy musí být menší než 1,6krát životního minima..nebo tak nějak. To by sis musela zjistit a spočítat.:)
Odpovědět
Ahoj, asi by bylo nejlepší ještě se svatbou počkat. Přece jen i kdybyste chtěli maličkou svatbu, budou potřeba minimálně prstýnky, oblečení, oznámení.. My jsme teď od ledna až do srpna taky žili z jednoho platu - příteli se nedařilo najít práci. Sem tam šel do nějakého call centra a tak, ale tam byl tak bídný výdělek, že jsem mu řekla, že zadarmo může sedět i doma a hledat jinou práci :-) Měli jsme cca 13 000 pro dva na měsíc, z toho jen 9 000 spolkl nájem za byt. Takže jsme si ten půlrok taky nemohli kdovíjak utrácet, ale vždycky nám to nějak vyšlo. I když někdy už jsme taky počítali dny do výplaty.. Ale hlady jsme nikdy netrpěli :-) Teď má přítel dobrou práci, tak doufáme, že už se nám povede našetřit i nějaké penízky navíc na svatbu. Já být tebou tak ještě se svatbou počkám, třeba se pak přeci jen nějaká brigáda najde a něco našetříte ;-)
Odpovědět
@faninka299 Ahoj, taky to tak mame. Ja jsem v 5.rocniku VŠ. Pokud ti je min jak 26 tak mas narok na pridavek na nezaopatrene dite, rodice ti musi napsat ze si te neodepisujou z dani a ze ti nejakou castkou prispivaji. Pokud mate spolecne trvale bydliste s pritelem,tak je prispevek na bydleni, za kazdy kvartal musite dolozit prijmy potvrzene zamestnavatelem a dolozit slozenky nebo vypisy z uctu za vodu,elektriku,atd. Oni podle toho vypoctou vysi toho prispevku,u nas to delalo cca 2500 mesicne. A ja jsem mela jeste socialni stipendium,poptej se na studijnim na tve Vs, je to kolem 1600:)
Odpovědět
A živí tě přítel i teď? Z čeho momentálně žiješ? Pokud tě zatím živí rodiče, tak bych určitě se svatbou počkala, než začneš něco vydělávat.
Odpovědět
Probírali jsme to s přítelem už několikrát. Svatba už je nějak zařízená. Teď mě živí rodiče - platí mi školu.... Svatbu už odkládat nebudeme. Mě hlavně zajímaly ty finanční dávky:... Ale díky za názory
Odpovědět
@dee_niska Ahoj, takže ty jsi se vdala a když se vdáš a změníš bydliště, tak máš nárok na tohle všechno co jsi výše napsala? Já právě taky studuji VŠ a budu se za rok vdávat. Tak by mě celkem zajímalo, kdy mám nárok na sociální stipendium.
Odpovědět
Článek se načítá
@cerlada ahoj, na pridavek na dite mas narok do 26let, do te doby mas statut studenta..na bydleni jsme dostavali i pred svatbou,.a ze skoly ti soc.stipendium daji,pokud ti da socka pridavky na dite:)
Odpovědět
Nejlepší je řešit to přímo na příslušné sociálce, tam ti řeknou, které příspěvky by se tě eventuálně mohly týkat a rovnou i dají seznam podkladů, které k tomu budou potřeba (a nebude jich málo :-) ) Prošla si tím teď kamarádka, co je delší dobu na pracáku, bohužel jí nakonec nedali ani korunu a to tam s různýma papírama lítala dvakrát týdně. Já jsem se o to okrajově zajímala když manžel nemohl sehnat práci, ale ve všech možných kalkulačkách mi vyšlo, že na nic nemáme nárok, pokud jeden z nás vydělává a bydlíme ve vlastním domě na hypotéku. Bohužel je to nastavené tak, že když se krátkodobě dostaneš do problémů a potřebuješ vypomoct, tak se na tebe stát vyprdne, dávky jsou jen pro ty, co v tom umí chodit...
Odpovědět
@zoufala_nevesta my bydlime taky ve vlastnim dome s hypotekou,vydelava jen manzel, na kalkulackach nam tez vyslo,ze nam nic nedaji, ale davaji nam cca 2500.
Odpovědět
@faninka299 Situace je v podstate takova ze ty nedostanes nic co bys nemohla dostat predtim. Coz je v podstate nic protoze jako student nemuzes byt na pracaku a zaroven ani nepracujes. Nicmene pokud spolu budete zit v jedne domacnosti tak se budete pocitat dohromady jak prijmy tak naklady takze se zvysuje sance ze pokud tvuj pritel ma maly plat ze dosahnete na ruzne davky. Zakladni davka kterou muzete dostat je napriklad zminovany prispevek na bydleni ktery muze byt v praze skoro az 7tis. mesicne kdyz budete bydlet v pronajmu. krom toho si te muze pritel odecist z dani takze v podstate na danich pak nebude platit prakticky nic (resp. mu to vratej) ovsem zalezi kolik na tech danich odvadi ted. keci o tom abyste se nebrali neposlouchej jsou to blbosti ktere nemaji vubec logiku. jen si musis zjistit kolik jsou vase prijmy a projit si nejake ty davky - najdes je na portalu statni socialni podpory... pokud je na tom opravdu bidne s platem tak urcite na nejake davky dosahnete (nicmene zadat o ne musi on jako pracujici protoze ty jako student ty podminky v drtive vetsine pripadu nesplnujes). a co se tyka dalsich prispevku od skoly apod. tam se opet nic nemeni pokud si na ne mela narok nyni budes mit i dal a pokud jsi nemela nedostanes opet nic.
Odpovědět
PS: kdyz mi napises do posty podrobnejsi info tak ti klidne poradim co a jak...
Odpovědět
@broookes mám dotaz, proč nemá odkládání svatby v takovém případě logiku? už jsem pochopila, že svatba se zařizuje a rušit ji nechtějí, ale ptám se čistě ze zvědavosti... pokud člověk studuje, živí ho jenom rodiče (kteří mají, pokud vím, vyživovací povinnost po dobu studia), není lepší počkat, až dokončí studium, a v momentě, kdy se postaví na vlastní nohy, jít do manželství? samozřejmě nevím, jaké poměry (rodinné i finanční) jsou v rodině autorky diskuze, ale jestli ji teď rodiče zvládají živit líp než budoucí manžel, přijde mi logičtější se svatbou počkat, až bude sama vydělávat možná proto to tu tolik lidí zmiňuje
Odpovědět
@alen_ka rodice maji povinnost te zivit stale dokud se nepostavis na nohy ne po dobu studia (krome urcitych vyjimek) to pro upresneni. a k tvemu dotazu.. ano ona tu nic moc konkretniho neuvedla takze je mozne ze by bylo lepsi pockat ovsem a priori to predpokladat je blbost bez logiky protoze u vetsiny studentu to platit nebude. jedina chvile kdy by to melo treba vyznam je kdyz zije u rodicu a po svatbe by chteli zit spolu nebo podobne. ovsem ve chvili kdy jako drtiva vetsina studentu VS zije "sama" tedy mysleno tak ze si musi platit ubytovani na koleji/pronajmu kupovat jidlo apod... potom je to uplne mimo misu neco takoveho rict. pro takoveho prumerneho studenta se totiz tou svatbou nic nezmeni .. jejich mesicni vydaje porad zustanou stejne protoze furt budou muset platit ty stejne veci jako predtim at jsou jen zasnoubeni nebo uz zenati/vdane. stejne tak pro rodice bude uplne jedno jestli budou financovat jeji studium ve chvili kdy je svobodna nebo vdana..furt se nic nemeni. takze proste nechapu proc by ji nekdo mel rikat ze s tim ma pockat kdyz krome novy obcanky a toho ze bude o svym partnerovi rikat ze je jeji manzel se pro ni nic nezmeni. takze naopak ja nechapu proc by si nekdo mel myslet ze je lepsi jit do manzelstvi az kdyz se postavim na vlastni nohy kdyz jedina zmena je ta v obcance...
Odpovědět
@broookes tak jestli už spolu ti dva nějakou dobu žijí a rodiče jí platí jenom školné (které by platili i potom) tak je samozřejmě úplně jedno, jestli jsou manželé nebo ne, ale faninka píše o tom společném životě v budoucím čase a vyjadřuje obavy nad tím, jestli vyjdou s penězma, tak mi přijde, že je to teprve čeká ale jestli jsou přípravy naplno rozjeté, nemá už pochopitelně cenu zvažovat zrušení svatby
Odpovědět
Profilova fotka
podle me pokud se clovek vda/ozeni, tim padem ma na jeho vyzive povinnosti manzel/ka a ne uz rodice. Tzn. pokud prijem manzela neni nejak extra, urcite by nejake davky od uradu byly. To ovsem ale zalezi na tom, kolik manzel vydelava pro ty tabulky, dle kterych to rozhoduji... podle myho nazoru je blbost, aby clovek do 26byl nezaopatrene dite, pokud se treba ve 23letech ozeni, tak je prave zaopatren tim manzelem... jinak teda asi v situaci, kdy jeste svoji nejste ale u rodicu uz nezijes, tam to asi fungovat bude timto zpusobem.
Odpovědět
Budete žít od výplaty k výplatě, přesto je pro vás svatba důležitá ? No nevím, dávky by na tebe mohl pobírat manžel, ale pokud by jsi byla nepracující manželka - evidovaná na úřadu práce. Různé jiné dávky se řídí podle příjmu tvého budoucího muže. Já taky studovala, ale už bydlela sama, proto jsme s mamkou obcházeli úřady, jestli jako studentka mám nárok na nějakou podporu. A prý nemám !! Pokud mám pracující rodiče (nebo alespoň jednoho z nich, protože tatka je už v invalidním), tak nárok nemám. Mohli byste zažádat o nějakou podporu, ale to by přítel musel mít plat nižší než 8.000- (myslím že je to ted minimum, nebo se pletu?) Jinak životní minimum je ještě nižší. Mimochodem studentka 3. ročníku na SŠ nebo VŠ ??? :D Možná bys měla větší šanci získat podporu na bydlení jako svobodná studentka sama nahlášená v bytě, než vdaná bez příjmu, ale s manželem, který příjem má. I přesto že nájem je dejme tomu 8000, energie 2000 a další výdaje 1000, takže celkové výdaje 11.000... a příjem manžela bude jen 9.000 .. než vám dají dávky, tak pro vás budou hledat alternativu - jestli nejít do menšího bytu, jestli nemáte auto, které se dá prodat a podobně... A i kdyby vás v bytě žilo 20, tak se nepočítá že potřebujete 20x minimum, bohužel. Je to na domácnost. Děti taky nemáte, takže do toho zahrnout nemůžete ani to.. bude to těžké... já po úřadech nepochodila... :// Jinak jak tu někdo psal, že manžel si tě může odepsat z daní, tak pokud máš stále statut studenta, tak nemůže, jsi prostě student a neplatíš daně, tudíž si nemá za tebe co odepsat. Až skončíš školu a půjdeš na pracák, to pak bude už sleva na manželku. Bohužel s příspěvky nebo podporou to není jednoduché, ale zkus se zeptat odbornějších přímo na úřadě ;) A pak dej sem vědět, jsem docela zvědavá, jestli to jde nějak obejít :) A prosím řekněte mi někdo, který úřad dává 25ti leté dávky na nezaopatřené dítě ??????? Pokud jsou rodiče pracující, považuje se dítě za zaopatřené, i když nedávají kapesné.
Odpovědět
@petulavoj ja jsem do dovrseni 26 let dostavala pridavek na dite 700kc,byla jsem student a oba rodice mam pracujici. Mela jsem trvale bydliste u pritele. Zazadat lze na prislusnem UP
Odpovědět
Sakra ted si nejsem jistá s tím co jsem napsala :D No jestli manžel bude mít nebo nebude mít národ na odpočet daně na manželku přesto že jsi student, to ti opravdu asi nejlíp řeknout na úřadě. Mimochodem je to asi 2000 měsíčně. Pokud máš bydliště u rodičů, mohou na tebe uplatňovat zvýhodnění oni jako na své dítě a to je tuším 900.... V každém případě držím palce, aby jste se na nějaký příspěvky dostali.. v téhle zemi je to trochu nefér :( A doufám že zvládnete i výdaje na svatbu, aby vám to pak nezkazilo celý ten krásný den
Odpovědět
@dee_niska no tak nás odmítli jak na finančáku, na pracáku i na městským úřadě... prý nemám nárok na nic... ani na bydlení , ani na nic jinýho, ani na nějaký životní minimum :( bylo to asi před 3 lety.. všude si klepali na čelo, že pokud moje maminka pracuje, tak má povinnost mě živit :////// a už je nazajímalo jaký má příjmy a náklady ona :// a příspěvek na dítě mi odebrali někdy v patnácti, prý rodiče pobírají víc jak životní minimum...
Odpovědět
@petulavoj a jeste k tomu,co tady pises, ze budou hledat alternativu. My bydlime ve vlastnim rd,platime hypoteku a nikdo nam nerek ze se mame nekam prestehovat ani ze mame prodat auto. Pritel ma 10tis hrubeho ofiko,zbytek dostava bohuzel na ruku. Jeho prijmy se vynasobily koeficietem podle velikosti obce a pokud jsme meli vydaje za kvartal vyssi nez byl ten prepocet,meli jsme narok na prispevek na bydleni..
Odpovědět
Se svatbou nám samozřejmě pomohou rodiče a něco si zaplatíme co máme našetřeno. Já teď měla brigádu takže něco malinko přispěji i já. Studuji VŠ. Příspěvek na dítě nedostávám protože příjem rodičů přesáhl nějaký ten koeficient. Trvalé bydliště budeme mít nahlášené u otce mého přítele, ale stejně přes týden ještě bydlíme v jiném městě kvůli mé škole a přítelově práci.
Odpovědět
@petulavoj pokud mas trvale bydliste s rodici,tak maji podle zakona povinnost zivit te oni. Stejne pak mas ty povinnost zivit ve stari je. Nasim je tez na me i na brachu vzali v 15, ale pokud zijes sama tak ti je daji. Mi museli dat nasi potvrzeni, ze si na me neuplatnuji odepis na dani a ze mi pomernou casti prispivaji. Pak jsem vyfasla Skartu a cekala na 700 ;-)
Odpovědět
@dee_niska nám to s tou alternativou řekla přímo paní na úřadě... mamka tam šla se mnou a bohužel držela v ruce klíče od auta.. a prý když má na to aby jezdila autem, tak bude mít i na to, aby živila dceru.. i když jsem s našima už nebydlela. A příspěvek na bydlení mi taky nechtěli uznat, protože bydlím v podnájmu a tam se to řeší zase jinak :// Oběhali jsme snad všechny úřady a všude nás vyhnali, že nesplňuje moje mamka životní minimum.. Možná všechny úřednice měly jenom špatný den ://
Odpovědět
@faninka299 pokud budete mit trvale bydliste u otce tak bude i on spolecne posuzovanou osobou,a bude muset dolozit svuj prijem,pokud budete zadat o prisp.na bydleni. A ty si urcite zazadej o ty pridavky,a kdyz ti je daji,tak mas narok i na to stypko ve skole ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?