Je nutné vyměnit RL dítěte kvůli změně příjmení matky?

Svatba se konala pod jinou matrikou než je naše trvalé bydliště a vydaný RL dítěte. Na matrice svatby mi matrikářka řekla, že po svatbě musím změnit RL dítěte kvůli mému příjmení a kdyz jsem teď šla na naši matriku, matrikářka říkala, že se to nedělá... Máte někdo stejnou zkušenost??? Nebo jak to je???
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj. Musíš na matriku, aby změnili rodný list dítěte... Mohla by jsi pak mít problémy až by jsi ho někde dokládala... A musíš na Matriku kde byl RL dítěte vydaný... Asi paní nezná zákon, nebo se jí nechtělo...:) ale tu změnu si zařiď...! Držím pěsti!
Odpovědět
Já mám stejnou zkušenost. Ano musela jsem měnit rodný list syna kvůli novému příjmení. Ale jestli to je povinné to nevím :-|
Odpovědět
Ahoj,měli jsme to stejné jako vy.Svatba pod jinou matrikou,než naše trvalé bydliště.RL dítěte jsme odevzdali týden před uzavřením sňatku na matriku,kde nás oddávali a oni už ho poslali na náš matriční úřad.Do týdne jsme měli nový RL doma poštou.Nebo nám ještě paní matrikářka říkala,že můžeme RL přinést v den sňatku,ale raději jsme to udělali takto.
Odpovědět
My jsme měli svatbu v místě trval. bydliště, ale RL dítěte jsme taky odevzdávali před svatbou a paní na matrice sama zařídila, aby nám vystavili nový (ten byl vydán jinde) a po svatbě jsme si na tu matriku zašli a dali nám už nový RL.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme museli RL dětí odevzdávat právě kvůli mé změně příjmení. Vrátili nám je hned po obřadu - měli už vše vyřízené.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli svatbu mimo naše trvalé bydliště, navíc se syn narodil v Olomouci a dcera v Praze... Rodné listy dětí jsme předali matrikářce před obřadem a ona je poslala na příslušné matriky. Nové RL nám pak přišly domů poštou.
Odpovědět
Profilova fotka
to tedy koukám, jaké je to tu téma....to mě ani nenapadlo, že se to také musí měnit?? Já teda s tím problém nemám...vdávala jsem se podruhé, tak si nemyslím, že je toto nutné předělávat. Při proplácení tábora jsem musela na VZP přinést RL dítěte, ale paní na pojišťovně nic neříkala, že se jmenuji jinak a dcera taky.....tak tedy koukám a nestačím se divit, co je všechno třeba....asi se teda taky zeptám....
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme odevzdávali rodný list před svatbou na té samé matrice, co jsme se brali a sami zařídili výměnu. Pokud je paní líná, dojděte si sama na matriku, kde jej dítěti vystavili s vaším oddacím listem. Výměna je nutná.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
ahoj, myslím, že tohle téma bude stále aktuální. Naše matrikářka nám nabídla, JESTLI CHCEME změnit moje příjmení na RL, ať ho přineseme. Ale není to povinnost.
Odpovědět
Profilova fotka
A mě Rl dítěte rovnou nechali na matrice a po sňatku nám zašlou nový, kde bude změněné mé příjmení
Odpovědět
povinné to není. Ale možné to je. Já mám dítě narozené jedno v SVK, druhé CZ, svatba bude v zahraničí. Takže dost komplikované :-D takže nejdřív si zjistím, jestli to vůbec k něčemu bude a až pak když tak vyměním
Odpovědět
mě to přijde hodně ulítlé tato konverzace narodíš se v určitý den,na určitém místě pod určitým jménem,které je vyplněné a podepsané na daných formulářích,tudíž platné a platí po celý tvůj život. Jméno se dá změnit jen pouze pokud jde o adopci a nebo pokud se jmenuješ třeba jak to říci slušně Pokálená,máš s tím problémy a změníš si jméno,které ti schválí matrika.... jinak ne. to by si to takto měnil každý kdy se mu zachce tudíž není důvod,proč měnit v rodném listu dítěte třeba Vaše příjmení,protože v době,kdy se dítě narodilo jste se tak prokazatelně nejmenovala.... !!!!
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?