Je hloupé být Grunski, když přítel je Grunský?

Nyní jsem Kozlová a pritel Grunský. Ale ja nechci ani svoje svobodne jmeno, ani uplne ciste jeho. Dve prijmeni taky nechci. Tak jsem/jsme vymysleli, ze by mohlo byt Grunski. Jak se pak budou jmenovat nase deti? Chtela bych, aby byly po me...Grunski.....jako bych si zalozila svuj vlastni rod :-D On uz pokracovatele rodu ma z predesleho manzelstvi....Co je s tim spojene, pujde to vubec? Diky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli to půjde, nevím, ale zdá se mi to trochu zvláštní... volila bych Grunský nebo Grunská,... Grunski se mi zdá zvláštní... ale tak je to tvoje rozhodnutí... Buď se chci vdát se vším všudy a přijmout příjmení manžela a nevymýšlet, že už to tak napíšu, "kraviny" a nebo si nechat za svobodna, když už. Možná jsem konzerva, ale zdá se mi to zvláštní...
Odpovědět
mě se to teda zdá zvláštní..a souhlasím s @kamculenka - buď si nechat svoje, nebo přijmout jeho...nebo si vymyslet oba jiné.. ale aby byl otec Grunský, matka Grunski - no nechtělo by se mi pokaždé dokola vysvětlovat, že já se píšu s měkkým i, manžel s tvrdým... zní to divně :-D Navíc si nejsem jistá, jeslti to vůbec jde..
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mého názoru to hloupé je.
Odpovědět
Tak to mi taky připadá dost zvláštní... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pochybuju že tohle jde... změna příjmení není jen tak když se někomu zachce.... jde to buď že přijmeš manželovo jméno nebo ze zvláštních důvodů (třeba když je tvoje příjmení urážlivé) ale ne že si řekneš že se chceš jmenovat tak a tak.... navíc souhlasím s holkama hloupé mi to přijde taky.... proč si vymýšlet něco a ještě to komplikovat? ale je to samozřejmě tvoje věc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naprosto souhlasím s holkama, je to fakt divné, podle mě fakt hloupost. Buď chceš přijmout manžela se všímšudy nebo si nech svoje jméno, ale vymýšlet si úplně jiné? =-) =-) =-)
Odpovědět
Upřímně, sice nejsem matrikářka, ale pokud se tak nejmenovala jeho matka nebo babička (což by znamenalo, že je nebo má předky cizince), na matrice ti to nepovolí, krom toho, že to skutečně vypadá podivně. Manželé Grunský a Grunski? Co je špatného na Grunský a Grunská? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslím,že je lepší přijmout manželovo příjmení se vším všudy než se zase nějak odlišovat. to by Ti asi nepovolili.
Odpovědět
Nevím, ale asi jsem taky konzerva...já se teda celkem těšila, že budeme mít právě stejné příjmení, ale to, co Ty tu píšeš docela nechápu a přijde mi to hodně zvláštní, souhlasím s holkama...tak buď se opravdu za svého manžela provdám a i ty oficiality budou klasicky - tzn. budu mít jeho příjmení (i tak mi někdy přijde divné to příjmení bez -ová, ale zase jak u kterého toho jména), nebo si nechám svoje dívčí, nebo se přejmenuje manžel...možnost, co uvádíš je zbytečná - proč plýtvat energií na vymýšlení ještě i nového jména?! :-P Nehledě na problémy z toho plynoucí - viz děti...ale jak jsem psala na začátku - jsem konzerva...a ač nejsme zase pro úplně každou "tradici", tak na společné jméno jsme moc pyšní a nápis s naším společným příjmením na zvonku a na dveřích mě stále svým způsobem dojímá, hehe...;-)
Odpovědět
Tohle ti v rámci svatby neschválí - buď si necháš svoje příjmení nebo si necháš svoje nebo budeš mít obě (varianta Grunská ebo Grunský),ale změnu koncovky neudělají. To by sis musela zažádat o změnu příjmení,ale ne v rámci vdavek,ale jinou cestou. Příjmení dětí podepisujete na papírech ke svatbě - musíte se tedy dohodnout spolu,jaké příjmení budou děti mít. Osobně se mi to zdá taky zbytečně a překombinované a nějak nechápu důvody. Já si při svatbě vzala příjmení manžela v nepřechýlené formě i si nechala svoje a jsem spokojená. Vymýšlet jiné příjmení (byť je změna jen v koncovce) mě tedy nenapadlo
Odpovědět
Myslím si, že o změnu příjmení požádat jde, takže problém v tom asi nebude. Co se týče té koncovky...tak jako zní to zajímavěji, v česku je to trochu nevšední..takže ti rozumím, proč to tak chceš. Ale zvaž, že to zní Rusky či Ukrajinsky a jako Ukrajinci u nás dělají především nejhorší dělnické práce. Takže tvoje příjmení bude evokovat i jiné věci než jen zajímavost
Odpovědět
Profilova fotka
Samozřejmě, že do tebe nevidím a dost možná se teda budu mýlit. Ale zdá se mně, že zádrhel není ani v tom, že bys nechtěla manželovo příjmení, jak píšeš, ale v tom, že si ho chceš prostě jen ozvláštnit a být "jiná". Hromada holek to tak teď dělá, nepřechylujou příjmení, v případě, že to jde, nebo si aspoň nechaj příjmení dvě, aby byly něčím výjimečný a IN. No je to teď velká móda. To, co koho dřív nikdy nenapadlo, se teď rozmáhá jak houby po dešti. Já bych to teda taky vůbec neřešila, zdá se mně to jako úplná blbost. Promiň, možná jsem moc hnusná, je to samozřejmě tvoje věc. Ale proč být Grunský a Grunski? No nechápu... PS-jinak zlatý český příjmení...já jsem svatbou nafasovala italský příjmení, nebyla jsem z toho nějak odvázaná, protože jsem věděla, jaký s tím budou problémy. Ale nechtěla jsem se po svatbě jmenovat jinak než manžel. Teď kamkoli jdu, volám, objednávám se k doktorovi, atd atd, tak jenom speluju a speluju... takže zlatá Grunská, kde nemusíš nic vysvětlovat! ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Mně se to taky nelíbí, sice to zní hrozně netradičně, ale myslím, že je to zbytečná komplikace na celý život a navíc nevidím jediný důvod přoc to chtít. Mě se Grunská líbí, Kdyby byl manžel Grunsky (bez čárky nad y), tak by jsi se mohla jmenovat stejně, ale s tím ý to nejde...
Odpovědět
Profilova fotka
me to zni celkem rusky to Grunski :-D
Odpovědět
Taky mi to připadá ruského původu. Nechtěla bych tím zatežovat své děti.
Odpovědět
Profilova fotka
myslím, že změnou příjmení na matrice to jde. ale se jménem manžela to nebude mít společného naprosto nic. další komentář si nechám pro sebe ;-) čeština má krásná jména, ale musím se ozvat k ukrajinsky znějícímu jménu. nemyslím si, že by ukrajinsky znějící jméno bylo nějak hanlivě zabarvené, ukrajinci jsou stejní lidi jako my, podobně dělníci nejsou o nic horší ;-)
Odpovědět
Já osobně bych byla pro příjmení Grunská. Zní to dobře a nebudou pak žádné komplikace s vysvětlováním komukoliv - včetně vlastním dětem - proč se tatínek jmenuje tak a maminka jinak. Rozhodně si taky nemyslím, že by jméno, které může evokovat ukrajinštinu bylo nějak pejorativně zabarvené. To přijde na mysl jen předpojatým lidem. Osobně díky své práci znám několik lidí z Ukrajiny, kteří zde pracují jako dělníci, protože u nich doma prostě není možnost se uplatnit. Jsou to slušní a mnohdy inteligentnější lidé než ti co je řídí z kanceláře. Jeden z nich je dokonce vystudovaný lékař, ale doma se nemohl uplatnit, tak pracuje tu na stavbě a nikdy jsem o něm nepřemýšlela jako o méněcenném člověku.
Odpovědět
@aimirin Jen pro Tvou informaci, ukrajinští občané, co u nás pracují jako dělníci, jsou ve velkém procentu vysoce vzdělaní, výjimkou není ani vysokoškolský diplom. Na Ukrajině je velmi špatná ekonomická situace, a tak přijeli pracovat sem, aby uživili své rodiny. Ty podle Tebe nejhorší práce nedělají z plezíru nebo z nedostatku vzdělání, ale zkrátka proto, aby přežili (a platí ještě daň v podobě odloučení od rodiny).
Odpovědět
Můj osobní názor je, že je to nejen hloupé, ale přímo padlé na hlavu. Manžel Grunský, manželka Grunski, syn Grunský a dcera bude Grunská ne? To je jako kdybys navrhla, aby si tvůj muž vzal příjmení po tobě a byl by Kozel! :-D Osobně jsem pro Grunská nebo Grunská Kozlová. Příjde mi to jako byses chtěla odlišit od snoubencova pokračovatele rodu, ale pokud si ho bereš, tak ho musíš příjmout se všemi závazky, i s jeho dítětem z předchozího vztahu.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám odlišný názor než většina ostatních, mě se naopak Grunski líbí, a to daleko víc něž Grunská. Ale je to určitě o dohodě, protože být Grunski a Grunský je opravdu divné, takže bych to spíš řešila změnou příjmení po dohodě s manželem. Ale Grunski se mi fakt líbí :-) . Jinak názor, že bys měla manžela přijmout se vším všudy, tedy i s příjmením, to mi přijde trochu přitažené za vlasy. Pokud se dřív dívky vdávaly v 18-ti, asi to bylo jedno, ale vdát se ve 30-ti (můj případ:)) a jen tak se vzdá příjmení, to se mi fakt zdá divné, protože to je mojí součástí, takže tak, že bys měla něco přijímat, tak to v žádném případě nevidím. Ženy jsou dnes snad v kapku jiném postavení:) Takže bych to spíš pořešila s přítelem, co se týká té formy příjmení, abyste to měli jednotné. Jinak ti moc fandím, ono je to vždy těžké jít proti proudu a udělat něco, co není obvyklé. :-)
Odpovědět
pavlovasandra Můj osobní názor je, že je to nejen hloupé, ale přímo padlé na hlavu. Manžel Grunský, manželka Grunski, syn Grunský a dcera bude Grunská ne? To je jako kdybys navrhla, aby si tvůj muž vzal příjmení po tobě a byl by Kozel! S první částí souhlasím, ale s druhou fakt ne. Nevím co je špatného na tom, když si muž vezme příjmení po ženě, když to tak oba chtějí :-) Asi to není úplně časté, ale to tvoje srovnání je fakt pitomost :-)
Odpovědět
Kacenkonevesto: promiň, ale fakt jsem se tvojí otázkou pobavila :-D Můžete si založit S.R.O. .... teď vážně, aboslutně ti tato změna neprojde, snad jen pokud bys požádala soudně o změnu a měla k ní vážné důvody, jak zde bylo řečeno...hanlivé příjmení ap. a i tak není jistota, že by to vyšlo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
já bych když už asi místo grunski volila grunsky, bude to podobnější a číst se to bude stejně ;) Mě by ani nevadilo být grunská hlavně že nemusí být grunsková to by mě asi kleplo :D
Odpovědět
Profilova fotka
Mně to jako první evokovalo Červeného trpaslíka, kdo si pamatuje díl Pozpátku :-D Hledáme našeho přítele ... ehm ... příteleski! Našeho kámoše! Parťákaski! Heleďte, máme adresski, tadyski. Můžete nás tam … zavéstski? Díkyski mocski krátski, příteliski! :-D Jinak, jak už tu někdo psal, kdy manžel byl Grunsky, tak by se mi přííjmení Grunsky líbilo i u holky (i když mi to trochu evokuje Huskyho), ale takhle by to bylo hloupé, a celý život vysvětlovat, proč sis to tak vymyslela by bylo ubíjející.
Odpovědět
Já bych to spíš zkusila tak, že by si ho změnil i přítel na Grunski, pak by to bylo super. Pokud bude on Grunský a ty Grunski, přijde mi to divné...
Odpovědět
vůbec to s tím nesouvisí, ale co je špatného na tom mít rusky nebo ukrajinsky znějící příjmení???? pokud to někomu evokuje jenom dělníky, tak to je opravdu smutné. jinak k otázce, já myslím, že to na matrice nepovolí, jedině možná, kdyby si to jméno vzal i manžel...
Odpovědět
Zní to zajímavě, ale otázka je, zda je to fakticky možné a na úřadě Ti to povolí. Tedy pokud se tak nejmenovala jeho maminka a v ženské podobě to tak je. Jinak zkusit to můžeš, hlavní je, abys byla spokojená. Já si nemyslím, že musíš manžela přimout tak, jak to je - berete se přeci z lásky, příjmení je věc druhá a s láskou to opravdu nesouvisí, ty to příjmení budeš nosit. Sama jsem se setkala s "blblými" názory jen proto, že jsem chtěla dvě příjmení a musím říct, že dva roky po svatbě jsem pořád spokojená! ;-) No a když to nepůjde, co si nechat jeho podobu Grunský? Hodně záleží, jak to ladí k příjmení. @radmarus Můj manžel má slovenské příjmení a já už speluju radši automaticky, protože mi to taky všichni neskutečně komolí. Takže vím, o čem mluvíš. ;-)
Odpovědět
Příspěvek je docela starý, zajímalo by mě, jak se paní ex Kozlová teda nakonec jmenuje :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?