Jaké všechny doklady je třeba vyměnit po svatbě?

Ahoj, poradí mi někdo jaké všechny doklady je třeba po svatbě vyměnit a kde všude změnu nahlásit? Napadá mě: občanka, řidičák, pojištěnecká kartička, platební karta. A co všechno k tomu budu potřebovat?
Odpovědět
@lukmis Takže OP, řidičák a pojišťovnu vyřídíš hned s potvrzením o sňatku. A na dalších místech ti to stejně změní až s novou OP (ta by ti ke změnám měla stačit). Já musím třeba ještě jít do banky kvůli hypotéce, pojišťovny kvůli pojištění bytu a osob, dál jsem to měnila všude, kde mám nějakou klientskou kartu - drogerie, lékárna, kino. Dál mobilní operátor nebo na do spořitelny na důchodové připojištění, na stavebním spoření. Prostě projdi doma papíry, co ti chodí za účty či výpisy a tam to změň :) To je ta část spjatá se svatbou, která mě fakt nebaví :)
Odpovědět
Ty bláho, toho je fakt hodně. To bude pěkná otrava. Teď mě ještě napadlo přehlásit auto, ale to půjde taky asi až s novou občankou. Musí se taky přehlašovat sociální pojištění nebo to zařídí zaměstnavatel po nahlášení změn na personálním oddělení?
Odpovědět
@lukmis auto zvladnes i se starou obcankou, social.pojisteni by mel zvladnout zamestnavatel, tusim
Odpovědět
ahoj ja menim jen OP, ridicak, pas, pojistovnu karticku, ostatni je dost nepodstatny.. na jaky jmeno mam pojisteni na barak, tam je to pry jedno.. atd.
Odpovědět
Profilova fotka
NO tak na tohle se fakt těším :-D To bude zábava :-D :-D
Odpovědět
@lukmis sociální pojištění stopro zaměstnavatel. Dokonce nemusíš chodit ani na pojišťovnu kvůli kartičce ZP - pošlou sami novou max. do měsíce od svatby. Jinak řidíčák ti vymění až s novou občanku, takže s tím na začátku neztrácej čas... @fyii pojištění baráku je jedno, to je fakt, ale doporučila bych kontrolu ostatních smluv - zejména ŽP hlavně pokud jsi např. uvedena jako obmyšlená osoba! A ještě smlouvy s dodavateli energií - např. plyn, elektřina. Nebo ještě internet, kabelovka. Jednou vám budou chtít něco poslat (ať už fakturu nebo jiný dopis) a doručovatelky to nemaj komu doručit! Záleží, co všechno máte psaný na sebe holky...
Odpovědět
Profilova fotka
Mne tedy nova karticka pojistence neprisla a uz jsou to od svatby 3 mesice, takze tam asi budu muset prece jen zajit, jsem u VZP.
Odpovědět
@lucido88 @martaveg Co se týká zdravotní kartičky - je povinnost občana do 8mi dnů od změny to na pojišťovnu osobně nahlásit. Je to i na netu a zároveň mi to řekli i na pojišťovně. Nepotřebuje se k tomu nová OP. Chtějí oddací list a ty papírky (změna příjmení, změna trv. bydliště) a starou OP.
Odpovědět
@martaveg tam mají pěknej bor..l, raději si tam zajdi znova..
Odpovědět
Profilova fotka
@lucido88 mně řidičák vyměnili aj na starou ostříhanou občanku a eště mi paní úřednice ochotně vyřídila přeposlání nějakýho toho výpisu z karty řidiče z původního místa pobytu na nový =-)
Odpovědět
holky, jak je to s kartičkou pojištěnce, když odjíždím a budu v Praze měsíc po svatbě?
Odpovědět
@martaveg @mon_88017 kurňa toto mě teda vytáčí. Jak je možný, že na jednom úřadě to jde a na druhým nejde. Vůbec se se mnou na řidičácích nebavili, prej až budu mít nový OP... Takže jsem včera absolvovala čekání na občanku a pas. Až to budu mít, můžu si jít vystát řadu na řidičák. A pak si znovu vystát řadu, aby mi ten novej řidičák dali. No proč ne! Času mám habaděj, že, kor když taky dělám na úřadě = nikdy nestíhám jejich úřední hodiny a pokaždý si musím vzít dovolenou :-D Jinak ZP mám MVČR a tchýně taktéž (vdávala se 2měsíce před náma) a nová kartička nám došla asi do 3týdnů od svatby... Asi opět záleží, jak která pojišťovna :-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lucido88 já nevim, asi máme v Budějcích nějaký hodný a ochotný úřednice :-) Pojišťovna mi to taky vyřídila na starou občanku, jedině v bance a u smlouvy na mobil chtěli číslo nového OP :-)
Odpovědět
@jennyexx jasný, změnu musíš nahlásit, pokud to za tebe neudělá plátce pojistného (např. zaměstnavatel, úřad práce, nebo škola...) Protože jsem se vdávala na konci měsíce, řekla mi kolegyně co dělá výplaty, že nemám nic řešit. Prej se jim to tam nějak promítne, v odvodech pojistnýho... A já fakt nikde nebyla a nová kartička mi došla. Ještě dřív než oddací list :-D A tchýně to tam právě byla hlásit (a zbytečně), protože jí řekli, že jí nová dojde automaticky poštou do měsíce z jejich centrály...
Odpovědět
@p3tulkaa No asi záleží (dle ostatních přispívajících) jakou máš pojišťovnu :-D Hele, moc bych to nehrotila, buď novou kartičku najdeš po příjezdu domů ve schránce (poslali mi ji obyč. dopisem) nebo se po návratu stavíš na pobočce svojí pojišťovny!
Odpovědět
@lucido88 sakra, tak to se radši domluvit, protože měním ještě i trvalý bydliště a kdyby mi to poslali tam, tak se kartičky nikdy nedočkám (bydlí tam tátova ex) a dělá naschvály
Odpovědět
Profilova fotka
Po vyřízení OP a nového řidičáku jsem si prvně zašla na zdrav.pojišťovnu a pak si změnila pojistky, nadále zašla do banky kvůli změně jména a vydání nové plat.karty. Myslím, že to nejdůležitější mám, teď postupně budu měnit dle toho co mi přijde do schránky :D Protože nevím co vše kde mám :D TAKY JSEM ČETLA ŽE ŘIDIČÁK VYMĚNÍ S NOVOU OP, není tomu tak, OP a řidičák jsem si vyměnovala na ráz!!
Odpovědět
Profilova fotka
@p3tulkaa Zajdi si na pojišťovnu a domluv se s nimi. myslím, že pokud řekneš že budeš mimo trvalé bydliště, zašlou to na přechodné. A pokud by jste jeli do zahraničí, dostaneš potvrzení, že se ti mění karta a to používáš místo kartičky :)
Odpovědět
@lucej aha tak děkuji za info :-) určitě si tam teď zajdu, když půjdu pro pas - to jsem zase zjistila, že pas se automaticky deaktivuje 3 měsíce po svatbě - člověk se stále učí něco nového :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky a dokdy se to musí vše vyřídit, my hned po svatbě jedem na týden pryč.
Odpovědět
Profilova fotka
@prcccek za týden se nic nepos... :D Protože cca 14dní trvá matrika, než ti dají oddací líst. My si vyřizovali doklady až cca po 3týdnech! :)
Odpovědět
Profilova fotka
@p3tulkaa Aha, tak to s tím pasem sem zase nevěděla já... no uf, ještě že jedeme v rámci EU :-D
Odpovědět
@lucej to my taky, do Řecka, ale s přestřihlou občankou nemůžu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@p3tulkaa: Nám paní na matrice řekla, že pokud plánujeme cestu do zahraničí, tak buď musíme mít platný pas a nebo jim to nahlásit před obřaděm a rožek neustřihnou. Co se mění dřív trvalé bydliště se starou OP nebo nová OP a pak bydliště?
Odpovědět
@zunem nejdřív trvalé bydliště, přijdeš s ustřiženou občankou na Evidenci obyvatel, tam ti ustřihnout další roh, dostaneš žlutý lísteček (k zelenému, co máš od svatby) a jdeš si vyměnit občanku ... jen pozn. na změnu trvalého bydliště ale je třeba doklad, že jsi majitel a nebo pak s tebou musí jít majitel a dát ti souhlas..
Odpovědět
Profilova fotka
já měnila OP, řidičák, kartičku pojištěnce, techničák, pas, bankovní kartu...a nahlašovala jsem jméno ještě na pojišťovnách, u operátora na paušálu a už nevím kde ještě všude :-D
Odpovědět
@lucido88 Nevím, mě to řekli na matrice, na úřadu při vyřizování OP a i z pojišťovny - tu samou informaci jsem si přečetla i na netu, že se musí na pojišťovnu jít.
Odpovědět
@zunem přesně tak, pas mám, takže ten to vyřeší :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
ahoj, holky, a nevíte, zda se musí vše vyřizovat v místě trvalého bydliště (OP asi ano, ale pas a řidičák také a další doklady také)? Díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@sindyi ja si s doklady menila i trvale bydliste a vse jsem si vyrizovala na uradech ktere spadaji pod Prahu kde bydlim ne kde mam trvale..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?