Jak to bude s dluhy přítele?

Ahoj holky, přítel má z minulosti náké dluhy,co se změní po svatbě?Nabiju je do manželství s ním?Nejde se nák před tim ochránit novomanželskou smlouvou?Díky za rady.
Odpovědět
Myslím,že dle nového občanského zákoníku si svatbou přebíráš i zodpovědnost za jeho dluhy nabité před manželstvím.Ale na přesný detaily nebo případnou ochranu se musíš nejspíš zeptat právníka.
Odpovědět
Ano, přesně tak. Podle NOZ dluhy, které manželovi vznikly před svatbou, se po svatbě budou týkat také společného jmění manželů. Předmanželská smlouva tě před exekutory neochrání.
Odpovědět
@sync Upřímně? Osobně bych si ho nevzala dokud by vše nesplatil, protože ty za to budeš 1/2 ručit a navíc se můžou ukázat další dluhy...Mně by tedy nebylo moc příjemné zařídit si byt a najednou ti tam vpadne exekutor, zabaví majetek a bude pak na tobě prokázat, že tohle je tvoje a tohle a tohle...bacha na to. Není to žádná sranda! Doporučuji sednout si s přítelem a zeptat se ho na všechny jeho dluhy. Špatné taky není pro jistotu projít web centrální evidence exekucí - placený přístup a ISIR (insolvenční rejstřík). Novomanželská smlouva neexistuje - je to smlouva předmanželská. A v podstatě je úplně na nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@viki83 tak že jestli to dobře chápu když budeme svoji a mažel bude mít zdřívějška dluhy ale já prokážu že nabytek atd jsem koupila dřív než jsme se vzali tak to nám zabavit nemůžou??
Odpovědět
To je teda system, aneb jak co nejvic znemoznit aby lidi vstupovali do manzelstvi. Moje spoluzacky jsou temer vsechny svobodny matky a to prave diky tomuhle debilnimu zakonu. I kdyz bys neprebirala zodpovednost za jeho predchozi dluhy, executora by stejne nezajimalo ze to jsou tvoje veci az vam prijde vybilit dum 8-(
Odpovědět
@oleszka ono je to složitější. Sebrali by vám všechno až na věci denní potřeby, tj. lednička apod. To by jen oblepili, ostatní by odvezli. Ty bys pak musela podat žalobu na vydání věci, když za každou věc - to platilo před 1.1.2014, ale předpokládám, že to platí stále bys musela zaplatit soudní poplatek tuším kolem 2000 tis. A věř mi, že to trvá pěkně dlouho než soud svolá jednání, exekutor se může omluvit, odročí se to, pak se do toho může odvolat apod....Myslím to dobře - je to velice riskantní!!! A hlavně - exekutor může jít i na tvoje příjmy! Tj. postihne ti tvoje účty, tvoji mzdu apod. je to strašný, ale je to tak. Raději ať se nejdříve zbaví dluhů a pak se v klidu vezměte....Ty problémy se vším za to nestojí.
Odpovědět
@oleszka Jen si ještě dovolím - možná šťouravě a nemístně - nechcete místo svatby na zámku raději zaplatit přítelovi dluhy a pak se vzít za rok?? Budeš mít klid....
Odpovědět
@viki83 Souhlasím, než řešit dluhy, tak je radši splatit.
Odpovědět
@oleszka nebuď naivní, dokud to nevyřešíte, neberte se. Žádná smlouva není exekutorovi svatá, jsou to hajzlíci
Odpovědět
@majanax Nebrala bych to takhle. Jednoho exekutora znám, ten člověk to dělá aby sám splatil hypotéku, ale koho navštěvuje? Lidi, co si napujcovali na Vánoce a dovolené a nesplácí. A jak to v praxi vypadá? Chlapík si napujcuje a pak doma nechá ženu s dítětem, aby zahrála exekutorovi v lepším případě na city, v horším na libido. Já se moc nedivím, že exekutory nic moc nezajímá, ono nemůže, když se lidi chovají tak, jak se chovají.
Odpovědět
Zajdi si za notàrom. Nemá cenu riešiť to tu.
Odpovědět
@sync jeho dluhy manželstvím nenabudeš, ale exekutor může jít pro veškerém majetku ve společném jmění manželů (po tvé mzdě v tomto případě ne, to by muselo jít o dluh, který spadá do SJM - ale to jen do doby, než je mzda vyplacena, pak se totiž stává součástí SJM - nicméně nemůžou být z tvé mzdy prováděny u zaměstnavatele srážky) - čili cokoli si spolu po svatbě koupíte, to vám může vzít. Těžko budeš prokazovat, že jsi telku, kolo, lyže atd. koupila za své výlučné finanční prostředky, přičemž důkazní břemeno bude na tvé straně. Tzn. exekutor tyhle věci odveze a ty pak budeš muset podat žalobu k soudu a prokazovat, že věci nejsou součástí SJM. Mimochodem, účtenka nijak neprokazuje, za čí finanční prostředky byla věc koupena, čili je ti k ničemu. Takže jak doporučují všichni přede mnou - nejdřív se zbavte dluhů, jinak si do budoucna zaděláváš na nepříjemné problémy.
Odpovědět
Článek se načítá
Nejsou dluhy, jako dluhy. Hned mluvíte o exekutorech, ale sync může myslet třeba jen nějaký úvěr, který se normálně splácí...
Odpovědět
@nikinnna mně trochu z jejího příspěvku vyplývá, že se toho trochu obává. Stejně bych se bála...zatím splácí ale pak se může něco stát (nemoc apod.) a je to průšvih. Pokud je to dluh za 10 tis. tak to asi nemá smysl řešit...
Odpovědět
sync.Kdyby jeho dluh vznikl koupí briliantového zásnubního prstenu, tak bych to vůbec neřešil.V opačném případě to je na pováženou.
Odpovědět
@lease To nemyslíš vážně, že ne?
Odpovědět
Všichni tu hned řešíte exekuce.. To je jen krajní případ pokud nebude dluh splácen. Úvěr nerovná se exekuce. Jen je potřeba rozlišit co to je za úvěr. Např. bez hypotéky si dneska málokdo pořídí bydlení. Naopak pokud je to nějaká lichvařina, bylo by fajn si úvěr nechat refinancovat do banky, kde se v případě problémů dá domluvit odklad splátek, prodloužení splatnosti apod.
Odpovědět
@luj89 Tak ono když se řekne "dluh", tak se mi (a nejspíš i dalším lidem) vybaví spíš nesplácené půjčky, řada nevýhodných úvěrů na Vánoce a dovolené, které dotyčný nezvládá splácet, případně třeba ta lichva nebo dluhy na zdravotním. Takhle na mě ty "dluhy" působí. Pokud je řeč o hypotéce, leasingu nebo drobném úvěru, obvykle se tomu neříká dluhy. Tyto závazky lidí většinou splácí a budoucí partnerka z nich nemusí mít strach. Nepisu to jako definici, ale jako můj dojem z příspěvků zakladatelky.
Odpovědět
@kacenkakaca pro mě dluh = úvěr = půjčka = závazek. Teď je na zakladatelce, aby nám to trošku rozvedla :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?