Hypoteka, dum na vesnici

Dobry den vazeni, chtela bych poprosit o Vase nazory, s pritelem bychom chteli koupit dum vedle rodicu (coz znamena obrovskou pomoc pro nas), ale na druhou stranu je to ve vesnici (Bilcice), kde dojezd do prace je cca nejblizsi 20 km. Trochu se bojim abychom to zvladali, a tak me zajima, co si o tom myslite. A celkove jestli mate zkusenosti vubec s hypotekou. Bydlime totiz ve meste, odstehovat se chceme daleko, a nedokazu si predstavit samotny proces vubec, jak to ma probihat... Dekuji za rady pripadne :)
Odpovědět
Profilova fotka
Hypoteku mame, nejvetsi vopruz je to litani, ale kdyz mas sikovnou poradkyni, je to hned. Je to jako najem, nepocitujeme zadnou velkou zmenu. Nicmene bydlet 20 kilaku od rodicu neni vubec daleko. Musis vzit v potaz, jak moc blizko chces u rodicu bydlet, ze si od nich fakt neodpocines a muzou ti do vseho kecat, at mate sebelepsi vztahy. Bala bych se, ze to k tomu treba sklouzne. Nebo, ze budes mit maminku neustale za zadkem. Myslím, že dojezd dvaceti kilaku neni nijak hroznej, aby se treba potomci nedali na hlidani odvezt. A pritom je to bezpecna vzdalenost, abys nemela rodice v kuchyni kazdy den :)
Odpovědět
@amazonkaaa I to jsem brala v potaz, ale na tom uz se nic nezmeni :D ten dum co mame vyhlidnuty je vedle rodicu, jinak uz to ani nejde. Ale tak dokaze se nasetrit i na dovolenou treba a tak? Neni to ze se zije z vyplaty do vyplaty.. ja se nejvice bojim prave tohoto :D ze se neco zkazi a my ani nebudem mit z ceho platit xD
Odpovědět
Profilova fotka
@jvj Tak jde o výši vašich výplat a výši měsíční splátky. Teď jsou furt ještě dobrý úroky. 1,6-1,9%, podle banky. Můžu doporučit poradkyni, jestli jste z Phy nebo poblíž. Je zadarmo a velmi nám pomohla. Jako asi nebudete jezdit do Karibiku, ale na ten jsme neměli ani předtím :D Takový ty klasický dovolený u moře v Evropě si asi dovolit budete moct. Všechno závisí na výši příjmů, no. Ale baráček na vesnici asi úplně drahej nebude, ne?
Odpovědět
my máme hypo také na vesnici, dojíždíme do práce 32 km a jsme s tim uplně v pohodě :-) jedny rodiče máme 60 km daleko a druhé 300 :-)
Odpovědět
Zila jsem tri roky na minimeste s dojizdenim 20 km denne do prace a uz bych do toho nikdy nesla. Fakt nikdy. I kdyz byl dostatek spoju verejne dopravy, znamenalo to denne stravit i vice nez 2h v doprave, s castkou kolem 4tis. na dva lidi mesicne. Autem to bylo lehce pres hodinu denne za cca 6 tis. na denni provoz dvou aut + samozrejme naklady na udrzbu pri takovem provozu, havarijka apod., no peklo. Prestehovali jsme se zpet do mesta a jen to, co usetrime na doprave a nizsich nakladech na bydleni nam pokryje hypoteku. O casu a bezpecnosti ani nemluvim. Nevim, jak vysokou hypo si chcete brat a jake mate moznosti, ale z moji zkusenoszi nedoporucuju, uz kvuli tomu ztracenemu casu na cestach. Navic kdyz spocitam naklady na dojezd + hypo plus vysoke naklady na bydleni zvlaste ve starsim dome, tak budete muset mit fakt vysoke prijmy, abyste meli sanci to utahnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Jo, ztracenej čas, to je to, co by mě štvalo asi nejvíc. Bydlíme na okraji Prahy, a když se moje dojíždění z 15 minut změnilo na 40, tak jsem z toho taky nebyla úplně vodvařená. Fakt je, že nejezdíme do práce autem. Čas by byl totiž víceméně stejný. Takže nemám moc srovnání s dojížděním autem a náklady na dopravu mě tudíž vůbec nenapadly.
Odpovědět
Profilova fotka
@jvj Lepší bude zajít na server modrá střecha, než na svatební portál. Tam se toho dozvíš určitě více. :-)
Odpovědět
Ano i to jsem brala v potaz :) bydlime v havirove a pritel denne dojizdi do ostravy, cca 40 min.. je jedno jestli autem ci autobusem, autobus vyjde o neco dele casove ale tak ci tak, dojizdel by stejne tak tam jak i tady :D akorat ja jsem nahranna s praci xD dum stoji milion
Odpovědět
@tanulinkaaa dekujii, tuto stranku jsem neznala, uz tam koukam ^^
Odpovědět
Profilova fotka
Tak milion je dost na pohodu, pokud je to finalova cena a nevyskytne se tam potreba treba celkove prekopat vodu, elektriku, omitky, okapy, celkova reko nebo podobny radosti :P
Odpovědět
@jvj a kolik bude stat rekonstrukce toho domu?
Odpovědět
Nene, ono ty upravy uz tam jsou (po rekonstrukci) jen par dodelavek chybi ale jinak tam je vse^^ dekuji ze si se mnou o tom tak pisete... ja to totiz vidim az moc cerne a pritel zase moc ruzove :D tak potrebuju slyset i nestranne nazory.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jako, kdybych to viděla velice optimisticky... Vezmete si fixaci na 7 let, KB je dává a má rozumnej úrok. Když si těch prvních pět let odpustíte moře a krom normálních splátek budete šetřit, tak ten milion můžete mít na konci té fixace splacený, protože na konci každé fixace můžete hotově složit libovolnou částku. Záměrně říkám fixace na 7 a ne na 5 let, protože na těch pět by to bylo asi fakt z ruky do huby. Ale za 10 let to splatíte zcela určitě. Já bych šla do té sedmiletky a prostě šetřila, ať to máte co nejdřív z krku.
Odpovědět
Profilova fotka
My si brali 800 hypo, fixace na 5 let, úrok 1,99 ČSOB :). Přítel pracuje já ještě studuji VŠ a mám příjem cca 10-12 tisíc z brigád, a nastavili jsme si to, tak že je reálné se toho do 5 let zbavit:) Poté to chceme prodat a koupit si domeček.
Odpovědět
@jvj Začala bych tím, že bych si našetřila finanční rezervu tak, abych byla hypo a minimální životní náklady splácet alespoň půl roku při ztrátě příjmu obou. Zároveň bych šla jen do takové částky, abyste ji byli schopni společně s minimálními životními náklady splácet i z jednoho platu kteréhokoliv zvlášť. Plus nějaké vhodné životní pojištění. (Nedávno jsem někde viděla nějaký pár, co si zkusil rok žít jen z tolika peněz, kolik by jim zbylo při plánované hypotéce, to mi přijde jako skvělý nápad, ale předpokládám, že rok na zkoušení nemáte). Mám kolem sebe poměrně dost lidí, co si hypotéku nastavili tak, že ji sotva (s náklady na život) zvládají splácet z platu obou. To mi přijde jako hodně velký úlet, zvlášť, pokud tam je úvaha o dětech a tím pádem ztráta příjmu. Že to vidíš černě ale třeba já úplně chápu, osobně bych si hypotéku nikdy nevzala. Taky bych si moc nemalovala ty investice do domu, že nebudou, dům spolkne úplně vždycky násobně víc, než si lidé na začátku myslí...
Odpovědět
tak teda my dojíždíme těch 32 km jedním autem,pracujem v jedné firmně... to je pravda.... ale auta máme dvě,dost často jedem oběma a rozhodně se na 6000 měsíčně nedostanem,... to je pak otázka toho co chceš, třeba havarijko je pro mě nadstandart, nemam ho ani na jedno auto.... a taky pořeba mysle na tu vzdálenost a spotřebu... naše octavka žere tak 4,0 průměrně (1,6 disel) a to druhé auto tak 9,0( 1,8 benzin) a rozhodně se na 6000 nedostanu.... hypoteku mame na 1,5 mega, takže 5500 měsíčně + 5000 náklady na dům, a já mam tak 18 čistého a přítel 25.... a to máme ještě splátky 5500 měsíčně na auto,dvakrát měsíčně jezdim za rodičema do prahy a máme zvěřinec....
Odpovědět
@petastastna tak denne 40 - 50 km dvema auty (cesta tam a zpet) mi pripada ta castka 6 tis celkem slusna. Kazde z aut si bere 6-8 l benzinu, takova normalka. A pokud jsem nucena jezdit denne autem, neni pro me havarijko nadstandard, ale naprosta samozrejmost. My holt nemeli moznost jezdit spolu, mame odlisnou pracovni dobu, takze to zkratka nebylo mozne.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Většina lidí dnes nemá jinou možnost než hypo nebo bydlet v podnájmu .... Když budu platit někomu 10 000 každý měsíc nájem za 10 let je to 1,2 mega.... 😁 ani jsme o tom neuvažovali ...když za stejnou cenu mohu mít hypo a je za pár let moje....a hlavně když přijdu o práci tak je to v pr***, tak či tak..až na to, že byt/dům mohu vždy prodat i s hypo a pořád něco mít ....
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si brali hypotéku teď na jaře, je s tím hodně běhání, ale v pohodě. Počítali jsme to tak, aby v případě mateřské mohl splácet jen přítel a v pohodě se vejdeme i s rezervou. Prodali jsme byt, část peněz dáme do nového domu a část si necháme jako rezervu, člověk nikdy neví. Budeme dojíždět do práce, já cca 15 km a přítel 5 km.
Odpovědět
Tak hypotéka milion je o ničem, toho bych se opravdu nebála :-D Jinak my jsme také na vesnici, oba dojíždíme a rodiče máme přes plot. Je pravda, že to dojíždění je otravné a to jezdíme autama, ale já bych třeba do města nechtěla. Jako malá jsem tam vyrůstala a vesnici už bych za nic nevyměnila :-) Samozřejmě je třeba posoudit jaké máte výplaty a výdaje mimo hypotéku. Vyřizujeme hypotéku teď, stavíme a jak už tu nekdo psal, jsme rádi, že máme poradce, sama bych na to neměla nervy. Udělá za nás vše.
Odpovědět
@klary93 Tak já to trochu rozeberu a předesílám, že to není mířeno na tebe, protože nevím, co všechno jste započítali atd. (a pokud správně čtu, 5 let je horizont, kde se rizika dají rozumně zvážit a hodnotit). Za prvé u naprosté většiny lidí selhává ta základní premisa "hypotéka mě stojí stejně jak nájem, ale platím si na své". Ve skutečnosti to platí jen cca pro 3 kraje v ČR - viz například tento článek http://ekonomika.idnes.cz/index-bydle... Tedy většina lidí má hypotéku o něco dražší než nájem. V takovém případě, pokud se něco stane a neovitost musí prodat, tak tě úplně jednoduchou matematikou stálo bydlení za ty roky, kdy platili hypo, více. To ovšem není jediná komplikace. Řada lidí srovnává hypotéku vs. nájemní bydlení jen výší aktuálních výdajů. To ale není ekonomicky správná úvaha. Hypotéka s sebou nese další výdaje a ztráty, které nájemní bydlení nenese. Primárně výdaje na životní pojištění, které zpravidla banka vyžaduje. Případně další poplatky za vedení úvěru, předčasné splacení (to lze pochopitelně dnes už hodně eliminovat výběrem banky). Zároveň peníze, které by dlužník v nájemním bydlení mohl investovat nebo alespoň spořit, nic nevydělávají (aktuálně je to cca 1 % ročně, což není moc, ale ztráta to je, zkušenější investor může mít výnos větší). Dále je tu daň z nemovitosti, kterou nájemce neplatí. Zcela zásadním a opomíjenm výdajem pak je údržba vlastní nemovitosti - např. u panelákového bytu cca po 10 letech minimálně výměna oken; u hypo na 30 bude po jejím splacení nemovitost k totální rekonstrukci, jakékoliv větší havarie, výměny rozvodů... to jsou opět náklady, které u nájemního bydlení nájemce nenese, ale do nákladů hypotéky je málokdo započítává. Tím to nekončí. U takto dlouhodobých závazků nelze racionálně zhodnotit, jak se bude vyvíjet cena nemovitosti. Znám například pár lidí, co koupili nemovitost na vrcholu nemovitostní bubliny a jejich nemovitosti dnes mají zhruba o 1/3 nižší cenu, než když ho kupovali, k tomu saozřejmě platí primárně dluh bance. Kdyby tedy nemovitost dnes prodali, tak neskončí na svém, skončí s dluhem a to ne malým. K tomu pak přistupují další rizika, která už nelze tak snadno ekonomicky vyjádřit. Například flexibilita - rozchod s partnerem, ztráta práce, nutnost pořídit bezbariérový byt, úbytek osob v bytě - to vše jsou věci, na které v nájemním bytě lze reagovat v řádech jednotek měsíců, v nemovitosti zatížené hypotékou ani náhodou, ztráta se prohlubuje. Troufám si tvrdit, že dost velké množství lidí takto neuvažuje, dělají pouze velmi jednoduchou úvahu výdaje za měsíc a přeceňují ryze psychologický argument "jsem ve svém" (což je zase důsledek socialismu a popírání soukromého vlastnictví v něm i nevyzrálost vztahů nájemce- pronajímatel, kdy bohužel řada lidí má negativní zkušenost; v mnohem bohatších západních zemí je nájemní bydlení úplně normální věc). Udává se z různých indexů, že asi pro 1/3 lidí, co mají hypotéku, je to ekonomicky naprostý nesmysl, jen si to neumí spočítat. Hypotéka na 30 let, na dřeň s příjmy a výdaji, to je prostě špatné rozhodnutí.
Odpovědět
@jvj:Vyse hypoteky 1mil. by nemel byt velky problem,ale zvaz vsechny okolnosti. Jsi ridic? Zvladnes jezdit v zime? Jake jsou spoje na vesnici pro deti? Chces mit rodice tak blizko u sebe? Jake mas konicky,jsi ochotna je prizpusobit zivotu na vsi (asi si vecer nebudes jezdit na pilates do mesta)? Jake budes mit prac.prilezitosti? Je mozne,ze se ke svemu oboru uz nevratis a vezmes "podradnejsi" praci a budes na manzelovi vic zavisla. Jinak vlastni dum bude stale potrebovat nejake finance i napr. v podobe dvou aut. Vse zvaz,urcite se rozhodnes spravne :-)
Odpovědět
Jestli se jedna jen o milion, tak to je na pohodu. Mame dům 17km od nejblizsiho mesta, oba jsme dojizdeli do mesta do prace (kazdy do jineho), hypoteku mame větší nez vy a ted kdyz jsem na mateřské dokazeme porad usetrit, ale vetsinu investujeme na dodelavky kolem domu. Nebojte se toho :-) ja bych bydleni na vesnici nevymenila za mesto
Odpovědět
Profilova fotka
základní otázka je, jestli jste "barákovej" nebo "bytovej" typ...pokud barákovej, tak proč ne...my osobně jsme brutálně bytový typy a nikdy v životě bychom nešli do baráku a už vubec ne na vesnici :-D kazdopadne pocitat s tim, ze s barakem jsou VZDY vetsi vydaje nez s bytem...hypoteka na mega mi prijde v cajku při prumernych platech obou - da se to pak utahnout i kdyz je baba na materske :-) nevim, jestli si evidujete mesicni prijmy a vydaje, ja to delam leta a bez toho bych nemohla existovat, ale pokud ano tak si spocitejte, jake mate prijmy, kolik date za hypo, za povinny vydaje, za jidlo, drogerii a tak a sami uvidite, jak vam to bude vychazet...:-) ja mam hypo 3 roky a mam jeste fixaci 2 roky na urok 2,75% (tenkrat to byla pecka :-D) jedinej "nad"naklad je pojisteni bytu, co banka vyzaduje (asi 1100 rocne) a dan z nemovistosti (myslim 600-800 za rok)..jinak zadny dalsi naklady nemam (za vedeni uctu atp)...brala jsem si 1,585mil na 22 let s tim, ze to stale platim sama ze sveho platu, hypoteka je doposud pouze na me (muze tam planuju dopsat urcitym podilem pri nove fixaci, kdy asi splatim jednorazove vic penez a taky pocitam, ze z materské to sama neuplatim :-D)...celkovy naklady na bydleni mam 13-14tis mesicne a bezproblemu muzu existovat z jednoho myho platu a i z manzelova by to vyslo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jo jinak jeste dodam, ze rozhodne doporucuju hypo poradce - ja mela uplne skvelou pani, co mi fakt zaridila vse a ja byla u ni snad jen 3x :-D a nemela jsem s tim zadnou praci :-) kazdopadne hypoteka je vec osidna - rekla bych, ze je dobry sluha, ale zly pan :-) takze je opravdu nutne dobre zvazit a propocitat vse kolem a kolem a byt tak trochu i vestec :-) i kdyz je jasny, ze nikdo nevime co bude za 10-15-20 nebo nedejboze 30let. :-) ale s rozumnym nastavenim vyse splatek se da zvladnout temer vse...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?