Finance

Tak me napada, jak ste po svatbe poresili otazku financi? Kazdy svuj ucet, nebo jeden spolecny? Diky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
planujeme kazdy svuj ucet..
Odpovědět
Profilova fotka
Mame kazdy svuj a urcite to tak nechame, nakupujeme vetsinou spolecne a kdo ma penize, tak plati :-D
Odpovědět
My máme společný a je to super. Máme k tomu normálně dvě karty, já jsem majitel a budoucí manžel je disponent. Chodí nám tam výplaty a celkově se nám v tom perfektně orientuje (což je u dvou rozdílných účtů už horší).
Odpovědět
Profilova fotka
mame kazdy svuj
Odpovědět
Zatím máme každý svůj a neuvažujeme o změně.
Odpovědět
Jeden společný, už od doby, kdy jsme začali bydlet spolu :-)
Odpovědět
My máme každý svůj plus jeden společný... Na společný máme trvalý příkaz na zhruba polovinu výplaty a ze společného platíme nájem, jídlo, věci do domácnosti, benzín, zábavu atd. Plus ale jsem ráda, že máme každý i svůj "osobní," když chci utrácet za něco pro sebe, mou rodinu, dárky pro muže atd.
Odpovědět
@shigella Přesně takhle to máme v plánu taky...rozhodně bych nechtěla mít jen jeden společný...hlavně kvůli třeba dárkům atd. Pak by už dopředu věděl, že k narozeninám dostane něco z cyklo obchodu a že jsem do toho vrazila "jen" třeba 500 Kč a já budu vědět, že dostanu k narozeninám nějakej šperk, protože z účtu nějaký zlatnictví odečetlo 2 000 Kč (obrazně řečeno). I když si všechno říkáme, co si koupíme a většinou i kolik to stálo a na penězích se domlouváme, tak prostě jeden jediný společný účet nechceme...takže budeme mít 3 účty ;)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme jeden účet už od doby, co spolu bydlíme. Není to podmíněné svatbou a neměnila bych. :-) Má ho na starosti partnerka, přičemž já mám k němu také kartu s pinem a podpisová práva. Máme na něj i společnou hypotéku. Vše funguje, je to přístupu a důvěře. :-) Argumenty ohledně dárků jsou úsměvné. :-) Zkrátka si vyberu z účtu jednorázově vyšší obnos a platím v hotovosti - žádný problém. Navíc, ani já a ani partnerka ten účet neprojíždíme. Koukám vždy jen na zůstatek, ne na to, co kde platila. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj, a taky zatim neplánujeme změnu
Odpovědět
Máme každý svůj účet. Společně zaplatíme nájem, plyn, internet atd., pak každý dáme nějaké peníze na nákupy (jídlo atd.) a zbytek máme pro sebe. Jeden zaplatí třeba kino, druhý zase útratu v hospodě atd :-)
Odpovědět
@teate Tak já třeba nerada platím věci v hotovosti ;) je to i tím, že nerada plánuju, a dost často nakupuju právě neplánovaně a ne vždycky je někde po ruce bankomat ;) navíc kupuju spoustu věcí přes internet, kde ta platba prostě vidět jde...pro mě je placení v hotovosti nepohodlné a nechci to měnit jen kvůli tomu, abych mohla koupit něco na tajňačku ;) co se týče projíždění účtu :-D už teď oba s partnerem koukáme na historii svých účtů, kdy jsem co platila (nemyslím navzájem, ale každý zvlášť), právě kvůli tomu, že platíme oba spíš bezhotovostně, tak si sledujeme, jak na tom s penězma jsme a prostě jen zůstatek mi nestačí ;) navíc já jsem neřekla, že mít společný účet je špatný...mám takhle kolem sebe spoustu lidí, co mají jeden účet v rodině a vyhovuje jim to...jen prostě my dva to nechceme a shodli jsme se, že chceme mít víc účtů ;) ať si to každý dělá, jak je libo...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@teate Nemyslim, ze je ten argument s darky usmevny. My treba platime 99% darku online takze vybrat si hotovost je k nicemu😊
Odpovědět
Mame uz od te doby, co jsme spolu zacli bydlet, kazdy svuj vlastni ucet a pak jeden spolecny (+dve karty), na ktery posilame kazdy mesicne po vyplate urcitou castku a ze ktereho platime vse kolem bydleni, jidla, sporeni, svatby atd. Svatbou se to nijak menit nebude.
Odpovědět
Máme společný a je to super :)
Odpovědět
Máme každý svůj. Nechali jsme to tak. Už od té doby, co jsme se sestěhovali jsme měli tak nějak podělené, co kdo bude platit a prostě jsme v tom pokračovali. Po nástupu na mateřskou se to krapet změnilo, ale pořád máme každý svůj. :-)
Odpovědět
My máme každý svůj :-) Společně platíme nájem, splátky úvěrů, jídlo... Pak si každý platí svá pojíštění + paušály např... Šetříme zatím "do obálky", plus samozřejmě se snažíme, aby i na účtech zůstávalo co nejvíce :-) Docela se mi líbí nápad, že bychom měli jeden společný na to spoření - ale, myslím, že by se nám to úročilo asi tak stejně, jako doma "pod matrací" :-D A taky jsem ráda, jak holky píšou, že mám i jen čisté mé penízky - a jelikož hodně šetřím na sobě, pak třeba překvapím manžela dárkem k narozeninám v podobě pobytu nebo extra výletu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@norvinka V životě mě nenapadlo dívat se, kde partnerka co platila a za kolik peněz. Dárky kupujeme už 4 roky zcela normálně, i online, i kartou, takže to pro mě úsměvné skutečně je. @petussska Pro nás je to, co jsme již utratily poměrně nedůležité, takže rozhodně nesledujeme, co bylo kde placeno. Zajímá mě současný stav účtu, nic víc.
Odpovědět
Profilova fotka
@teate Ale tady nejde o nejake smirovani toho druheho, ale mit prehled nad pohyby na spolecnym uctu je uplne normalni, patri to proste k financni gramotnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
mame spolocny ucet s dvomi kartami, vyhovuje nam to obom zatial
Odpovědět
@norvinka Jo přesně tak jsem to myslela i já :) rozhodně nechci nikoho šmírovat, jak říkám, stejně víme oba dva za co utrácíme a kolik...ale jde o ten přehled a kontrolu nad tím za co a kolik utrácíme...
Odpovědět
Profilova fotka
@norvinka Jasný. ;-) Já přehled mám. Stejně jako Vy. :-) Každý má svůj systém, který mu vyhovuje. :-) My máme společnou hypotéku, takže finanční gramotnost fungovat musí. :-) Opatrujte se a přeji Vám hodně lásky a štěstí do společné budoucnosti. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme běžný účet každý svůj a k tomu účet spořící, také každý svůj, a pak máme společný účet, tam jsou peníze z hypotéky a platí se tím vše, spojené se stavbou. Platby za bydlení (voda, elektrika, internet apod.) chodí z manželova účtu, ode mě mu na to chodí polovina té částky, zavedli jsme to, když jsme se sestěhovali a už to zůstalo...jinak vše platíme tak nějak na střídačku, a máme domluvu (od té doby, co stavíme) že větší výdaje spolu konzultujeme, aby se nestalo, že si každý koupíme ten měsíc nový kolo apod. :)
Odpovědět
Společný, ze kterého se vše platí. Nevidím důvod, aby jsme měli ještě každý svůj, vede to k tajnůstkaření, které není pro vztah dobré. Takto aspoň jasně vidíme kolik je zůstatek všech našich peněz a podle toho se pak rozhodujeme na jak drahou dovolenou, jestli koupit nove auto, material na rekonstrukce atd.....
Odpovědět
My máme každý svůj, o společné platby se dělíme. Zatím mám to takhle vyhovuje, i když te své původní rodiny znám fungující model společného účtu. Přijde mi ideální mít jeden společný, kam se posílá větší část výplaty + každý svůj na ten zbytek.
Odpovědět
@evulson Tajnůstkaření, které není pro vztah dobré? Tomu moc nerozumím. Já si zase myslím, že vztahu s spíš uškodí, když si manželé vidí úplně do všeho a nemají ve finanční oblasti žádné soukromí. Nehledě na problémy, které můžou nastat v případě skončení vztahu.
Odpovědět
Profilova fotka
Kazdy svuj. Manzel plati vydaje a ja davam penize na sporeni. Prislo nam zbytecny preposilat kazdej nejakou castku na vydaje a neco na sporeni, kdyz to muzem udelat jednodusejc. Plus ja pak platim dane nebo kdyz potrebujem neco extra ci jedem na dovolenou.
Odpovědět
Profilova fotka
@evulson ja to neberu jako tajnustkareni, kdyz neco potrebujem ci chceme na dovolenou tak si sednem a proberem na co mame atd... ja nepotrebuju vedet kolik stoji darky co mi manzel koupi, za kolik si koupi obed atd. O financich mluvime aniz bysme meli jeden ucet
Odpovědět
Já to vůbec neberu jako tajnůstkářství, spíš mi připadá zbytečné, aby mi muž platil třeba permici do fitka nebo moje rozmary typu dvacáté stejné šaty které nepotřebuju, ale udělají mi radost.. :-) ale každému to vyhovuje jinak, přijde mi zbytečné se předhánět, který systém je lepší.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj a ještě jeden společný, kde však jen šetříme na dům, miminko, nebo když se stane něco nečekané (jednou nám klekla pračka, tak jsme ihned museli koupit novou). Ze svých to máme vyřešené tak, že on platí nájem a jiné poplatky a já benzín, jídlo, případně dovolenou a tak.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?