Finance po svatbě

Ahojte holky. Potřebovala bych radu ohledně vztahů. resp. ohledně vzathů a penez :) Jsem ve fázi, kdy přemýšlím zda to se současným přítelem má do budoucna význam nebo no. Je nám spolu fakt skvěle, s nikým mi nebylo tak krasne jako s nim, spoločné chvíle jsou to nejlepší co zažívam. Ale jsou medzi námi rozdíly v praktickém živote. Můj partner je skvělý muž, má svou dobrou práci, slušný příjem, byt, auto a celé to udržuje v týhle rovině. Já narozdíl od neho jsem workoholik, stále jdu dopředu, chci jít dopředu a to i v oblasti financii. Rozhodla jsem si investovat a tak jsem nenapadne zistovala jaký ma na to názor, co si všeobecne myslí o investicích, o ruznych investicnych spolecnostech....a musím říct, že jeho názory jsou dost přízemný...když budu mit děti chci je zabezpečit, aby měli start do života, já ho od rodičů neměla, nemohli si to dovolit. Řešili jste už takovýhle názorový rozpor s partnerem? Nerada bych se dotkla jeho ega...preci jsou muži dost citliví na to, když žena vydéláva víc než oni...
Odpovědět
@paula878 Asi jsem to moc nepochpopila... Proc premyslis jestli se s muzem rozejit? To jen kvuli jinemu nazoru na investovani? A co znamena ze ma prizemni nazory na investice?
Odpovědět
Tak podle mě to není úplně důvod k rozchodu...Kor jestli ty finance zvládá a nepromrhává. A co se týče toho možná rozdílného názoru na investice...třeba nebude problém nějaký kompromis. Investovat část peněz, ale tak aby Vám to nechybělo. Já mám teda asi taky přízemní názory na investice :-D neinvestovala bych tolik abych kdyby to nevyšla neměla na živobytí.
Odpovědět
Myslím, že je hlavně dost důležité, aby to zvládal on mít po boku tak cílevědomého člověka (nemyslím to ve zlém!!!). Mně osobně by to vadilo, protože jsem taky taková bývala, ale teď už chci jen mít klid a klidně míň peněz...ale pokud na něj nějak netlačíš, aby víc vydělával, víc se snažil, míň utrácel atd., tak s rozumným člověkem by neměl být problém. Určitě bych to nebrala jako překážku ve vztahu, není to žádná negativní vlastnost a nikdo není z našeho pohledu dokonalý, buď ráda, že máš rozumného chlapa :)
Odpovědět
Myslím, že ve vztahu je určitě přínosné, aby partneři měli na zásadní otázky podobné názory. A ano, zásadní otázkou jsou i finance, ale už si nemyslím, že to jsou konkrétně investice, Co se týká tohoto pohledu, je možné nastavit určitý kompromis a nevidím problém. Jenže u tebe čtu, že má partner "přízemní názory", což je pro mě z úst (klávesnice) milujícího člověka šokující. Upřímně nerozumím tomu, jak jeden partner může v tomto duchu smýšlet o druhém, mě samotnou by to nikdy nenapadlo, i když se s mužem ne vždy ve všem shodneme. Jenže já svého manžela respektuji, vážím si ho a to z tvého příspěvku necítím, spíš právě naopak.Tím, že považuješ jeho názory za přízemní, považuješ za přízemního i jeho jako takového. To, že on tvé názory nesdílí, neznamená, že nemůže směřovat k podobnému cíli (zajištění dětí do budoucna). Samozřejmě tě neznám, nevím, jaký máte vztah, ale myslím, že váš problém není v investicích, ale ve vztahu jako takovém.Máš pravdu, že mnozí muži neunesou úspěšnější ženu, ale málokterá úspěšná žena unese méně úspěšného muže. Zkus se na to podívat spíše z tohoto pohledu. Ptáš se na rozchod kvůli názorům na investice, což je samo o sobě dost zarážející, ale podle mě není důvod se kvůli tomu rozcházet. Pokud bys měla přemýšlet nad rozchodem, tak proto, že si muže zřejmě nevážíš.
Odpovědět
@paula878 Já úplně nevím, co vnímáte jako problém. Zda odlišný přístup k penězům (chápu-li to správně, on je pouze pro určité spoření, Vy byste raději investovala... do realit, cenných papírů?) anebo to, že budete vydělávat více (a zda to vadí Vám nebo máte jen obavu, že to bude vadit jemu), anebo snad to, že to Vaše budoucí větší vydělávání by mohlo znamenat netradiční uspořádání třeba v péči o děti (pokud budete vydělávat víc, budete chtí, aby byl on doma s dětmi?)?
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvám se za názor.. ale dekuji bohu ze takove věci nemusím resit ani bych nechtěla.. S nastávajícím mame tolik kolik potřebujeme k spokojenému životu, samozřejmostí je ze penez nikdy není dost.. ale máme sebe a máme se skvěle.. toto je snad jedina věc kterou beru tak jak to je. Za peníze si člověk nekoupi ani lásku ani zdraví a na chleba je vždycky :-) Na co chceme si nasetrime a na dovolenou vždycky mame.. Az budou deti budou mit vse co budou potřebovat, ale nejsem toho názoru ze by jim melo všechno padnout do klína.. Asi vam s vaši otázkou moc nepomáhám, ale třeba si uvědomíte ze mit vedle sebe člověka kterého milujete je dar a více než plne bankovní konto..
Odpovědět
Já teda zcela souhlasím s @luckadynga , podtrhla bych větu o tom, že si nemyslím, že by potomkům mělo všechno spadnout do klína, ale to je na jiné téma :-) Na druhou stranu mám v hlavě vykřičník u toho investování... Ono se může stát, že najednou nabydeš díky investicím spoustu peněz, budeš za vodou a on bude mít pořád ten svůj "stejně dobrý plat". Na druhou stranu se může ze dne na den stát, že se investice nepovede a budeš ráda, že on má naštěstí ten svůj "stejně dobrý plat" a ty budeš mít jistotu, že vás zabezpečí. Investice je jistý risk, kterým riskuješ v době manželství nejen za sebe, ale za celou rodinu, a tím ti chci říct, že se v tomto musíte shodnout na 100 % , protože se jedná o vaše společné peníze a společný risk. Pokud riskuje jen jeden a druhý je "přízemní", jak říkáš, může to skončit katastroficky. Takže za mě: MUSÍTE SE SHODNOUT a třeba začít něco rozjíždět spolu a opatrně, po troškách. A když se mu to zalíbí a bude cítit nějakou i jistotu, máte vyhráno.
Odpovědět
My mame treba 3 ucty - muj, jeho a nas... Pokud budes investovat ze svych penez, neohorzujes tim vase uspory a chod domacnosti, penize na jidlo mit budete atd, nemyslim si, ze se musite uplne shodnout... Muj manzel si utraci jeho penize za co chce, ja svoje taky ;-). Az budou deti, nas spolecny ucet bude vetsi a jednotlive penize "navic" budou mensi, prizpusobime se... Ja bych radila si o tom promluvit... pripadne najit vhodny kompromis ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nejak asi nechapu podstatu diskuze. Chces investovat? Pokud chces investovat do neceho co nemusi byt vynosny a muzes prodelat,tak ho chapu,ze s tim nesouhlasi, jinak nevim co resite. Ma auto, byt a je spokojeny, mas pocit,ze to nestaci, ze potrebujete vic? Rozepis trosku konkretne co si myslis,ze je problem, takhle je to tezky radit...
Odpovědět
Holky díky za Vaše názory a moralní pucung :) Asi jsem svuj dotaz neformulovala dostatecne jasne (třeba spíš jo), protože jako jediná mně pochopila katzchen. Třeba proto, že máme podobný názory na věc?? :) Ale moc Vám všem děkuji za odpovědi. Nemyslím si, že si svého partnera nevážím a nerespektuji. Důvod na rozchod taky není to, že by na mém seznamu požadavek na partnera nesplňoval požadavek "finance", tak sbohem chlape papa....beru to komplexneji, nejsme spolu až tak dlouho a taky jsem ve věku kdy přemýšlím o rodine, usadit se. Naše názorová neshoda ohledne invsetic a financii mně zaskočila a moje obavy jsou v tom, že do budocucna se kvuli tomu naše nazory budou rozchadzet i v dalších věcech. Ci chceme nebo ne, finance jsou důležité téma i pro dobré fungování rodiny. Jak napsala Katzchen, jo, jsem cilevedomejsi než muj partner.....upustila jsi moc od svých planu pro fungováni vztahu?
Odpovědět
@paula878 Takže ani ve financích obecně se neshodnete? Můžu se zeptat co to konkrétně znamená? Těžko se radí když neznáme situaci :-). Ano, názory se budou rozcházet i v dalších věcech, s tím se ale musí ve vztahu počítat. Nebo bys chtěla, aby měl na všechno stejný názor?
Odpovědět
@paula878 Na beremese přichází morální pucung, ať je téma jakékoli ;-) Ale taky mi moc není jasné, jaký máte přesně problém, chtělo by to se víc rozepsat.
Odpovědět
Článek se načítá
Jediný náš problém je v tom, že já chci víc a on né. já si jdu za svým a on už si myslí, že to "svý" má, alespoň můj subjektívny dojem. Konkrétne; investice. vydělávam dobře, mám našetřenou celkem slušnou sumičku a je pro mně samozřejmé investovat, proč né? Tak jsem se ptala na jeho názor o investicích a on je typ který drží prachy doma v matraci, protože všichni jenom klamou, ošklubou tě a o prachy zaručeně přijdeš. Tak teď nevím jak by zareagoval, když mu povím že já jeho partnerka mám v plánu to, co on zatracuje.Mám to dobře přemyšlený a chci svý finance zhodnocovat, to znamená do budoucna že i rodinný finance také.
Odpovědět
ja si myslim, ze je dobre ze mate rozdilny nazor... ono investovani ma sva rizika a tak bude mozna lepsi kdyz jeden bude odvaznejsi a jeden bude spis pri zemi... kdyz se nekdy neco nezadari, nebude to takova darda jako prijit o vse...
Odpovědět
Já si taky myslím, že to není uplně špatný, mít na tohle odlišný názor, aspoň pak můžete dělat kompromisy, a že život je především o kompromisech... bohužel, nebo díky bohu... každopádně, zatím to není manžel, ale jen přítel, ne? tak nevidím problém v tom, když si se svými vydělanými penízky uděláš co uznáš za vhodné ty... to že on si ty svoje syslí v matraci, no tak ať to dělá, možná až se tobě nepovede nějaká investice, tak aspoň budete mít "na rohlíky"... ale být tebou, tak bych se poradila s někým, nějakým poradcem nebo tak, ohledně investic, dneska je všechno takové ošemetné... nezkoušela jsi nějakho finančního poradce?
Odpovědět
@paula878 Tohle nevnímám jako problém :-). Spíš bych zvážila jestli je dobré vše investovat. Chtělo by to dát něco na spoření, něco třeba jen na účtu nebo spořáku a část klidně dát do investic (taky zvaž kam a rozlož si svou investici).
Odpovědět
@paula878 dotaz je napsaný poměrně neurčitě, takže z něj nejde dělat příliš závěry. Spíše obecně-- pro soužití je velmi důležitá shoda ve výchově dětí, financích, trávení volného času a také ve vztazích k nebo v bližší rodině .... k rodičům, sourozencům....event. dalším. A i když není úplná shoda, ale dojde se ke kompromisu, taky dobře....když má však každý z páru naprosto jiný názor na tyhlety oblasti života , tak může nastat problém --- finance nevyjímaje. Hovořte o tom, diskutujte, klidně se i pohádejte, ale neodkládejte to na "potom".....kvůli finančním neshodám se už rozešlo až příliš mnoho lidí. Vaše fin. názory se mohou i v čase měnit, nicméně pokud vstoupit s někým ve svazek, je potřeba znát do detailu i tuhle stránku věci.
Odpovědět
Holky dky za vase nazory. Dost jsem nad tym premyslela posledni dni. Vstoupili ste mi do svedomi :) Tete12 asi mas recht...mozna se penizky z jeho matraci budou hodik na ty rohliky :D spis doufam ze ne, jasny, investicniho poradce mam, dostala jsem dobry reference na f. gti, mnela jsem uz prvni stretko s panem odstud a pusobi na mne dobre a profesionalne a spusob jakym investice probiha se mi libi. Mozna se to bude libit i priteli a najdeme kompromis v nasich nazorech :) Jo ale jak ste psali, me penize jsou me a muzu si s nimi delat co chci.A to plati i pro neho. Uvidime casem jak to pujde ale kazdopadne diky za nazory.skrotili jste muj temperament a uz to nevidim jako vztahovu katastrofu kzdyz vsechno ostatni funguje spravne :)
Odpovědět
Souhlasím s názorem, že pokud ještě nejste svoji a na finance máte odlišný názor, tak bych si s nimi dělala co se mi zlíbí. Jen je dobré to časem vyřešit, jak to budete dělat, když se vezmete. Jak někdo psal výš, tak je opravdu mnoho párů i manželství, kterým to ztroskotala na sporech ohledně peněz. A v případě těch investic - neinvestuj všechno na jednu kartu. Rozlož si peníze do více investic a uvidíš, kde se ti bude dařit nejvíc. A taky si snížíš šanci, že bys přišla i všechny peníze najednou, kdyby se obzvlášť nedařilo. Ale to si myslím, že uslyšíš i od investičního poradce.
Odpovědět
@paula878 Navrhuju kompromis :) Nikdy se neshodnes s manzelem uplne na vsem.. vztahova katastrofa vznika az ve chvili, kdy nejste schopni se rozumne domluvit. Nikde neni psany, ze ty musis investovat 100.000Kc ze sta, muzes treba investovat polovinu a polovinu ponechat nekde na sporicim uctu.. tohle je proste vec, o ktere se musi mezi manzely diskutovat :) Nikdy se nestane ze se shodnete na tom, jak se utrati kazda koruna...
Odpovědět
Pokud by byl partner názorově diametrálně odlišně tak už na to přijdeš hned.. Tohle spíš vypadá že jste se rozešli v jednom pohledu na věc, ale další už může být třeba stejný nebo podobny :) Pokud si oba vyjasníte co a jak zamýšlíte všechny plusy a mínusy a ani tak se neshodnete na kompromisu.. navrhuji navštívit finančního poradce.. já osobně nikoho nenavstivila.. ale mám známou co pravidelně dochází na schuzky s panem Žídkem z GTI a zatím si nestěžovala.. podle mě jen člověk, který svému oboru rozumí vám může objektivně zhodnotit jak s penězi naložit i co se zabezpečení dětí týče ;) mnoho štestí
Odpovědět
barborazemanova joo pusobi na mně dobře a začala jsem s ním spolupracovat. Je to v podstate jenom pár týdnu, ale zatím jsem vklidu a myslím, že jsem se rozhodla správně. Přítel nejprv trochu měl reči, ta jeho skeptickost, ale posledné 3 dni trochu obmekl, možná když se pochválim prvním úspěchem z investice, nakonec p. Žídka navštíví se mnou :D Teď máme v plánu dovolenou, tak o "starostech" a nezhodách ani reč! :) oddechneme a užijeme si společné chvíle :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?