Dvě příjmení? Poraďte...

Ahoj, zdravím všechny :) Co říkáte na to, když si žena po svatbě nechá jak svoje rodné příjmení, tak příjmení muže? Já bych si docela ráda nechala obě, takže bych byla Zdeňka Jáhnová-Chomátová. Ale přítel se k tomu staví negativně a řekl mi, že buď jen jeho příjmení a nebo nic. :-N Tak bych ráda znala nestranné názory ostatních :) Děkuji!
Odpovědět
Jsi dospělá osoba, takže by jsis to měla rozhodnout sama a nenechat si do toho až tak mluvit od přítele. Zkus mu říct že bud si nechaš jen své nebo at si vezme on to tvé ( nevím co to je za blbý zvyk automaticky příjmení od partnera ) :D Já budu mít v budoucnu určitě buď jen své a nebo své a přítelovo. Přijde mi divné vzdát se příjmení, které člověk nosí x let a vzít si přijmení, které člověk může a nemusí nosit třeba jen 5 let
Odpovědět
@smajlik345 Jsem ráda, že nejsem sama. Já mu to dneska řekla a on na mě vyvalil oči, že jsem snad spadla z višně :D
Odpovědět
Přítel ví od začátku, že si budu nechávat svoje příjmení a to jeho si přiberu v nepřechýlené podobě - nechci se jmenovat jako jeho mamka nebo sestra, ale opravdu jako on, ale taky chci zústat "já". A problém s tím nemá, to spíš okolí to přijde divné. Ale přesně, celý život máš nějakou identitu a teď bys jedním aktem o ni měla přijít a převzít nějakou "cizí"? Ať si přítel zkusí představit, že by to tak musel udělat on...
Odpovědět
Já osobně mám jedno příjmení, a to po manželovi. O jiné variantě jsem ani nepřemýšlela...Ale myslím,že je to každého věc a že byste si o tom měli promluvit...Lidi mají prostě zažité, že si žena bere jméno automaticky po muži, ale dnes je prostě možnost volby. Mám kamarádku, která má dvě příjmení a říkala mi, že kdyby se mohla rozhodnout znovu, že si nechá jen jedno. Lidé jí neoslovují těma dvěma, jen jedním a nebo se pořád ptají, jak jí mají oslovovat. A taky jí to připadá neprakticky dlouhé, když něco vyplňuje... No, není to jednoduché :)
Odpovědět
Tak já mám 2 týdny obě a nelituju :-)manželovo v mužském tvaru (je německého původu) a své. Při osobním kontaktu se představuju novým, do telefonu zatím starým.. nikdo s tím nemá problém, dokonce ani tchýně, která mi řekla, že to zní dobře :-) v běžném životě nic nevyplňuju, podpis je stejně zkratka.. jde to prý podle matrikářky změnit i jen na to jedno příjmení, takže kdyby náhodou, po čase ho umažu.. každopádně bych se rozhodla sama podle toho, jak to cítíš. Nenech se do ničeho nutit. Znám holky, co se ani třeba po roce s novým nesžily a vadí jim to.
Odpovědět
nevlastní mamka si po svatbě s tátou nechala své příjmení a stejně ji všichni oslovují naším, takže je to ve výsledku jedno:))
Odpovědět
Poznámka na úvod - budeš bez pomlčky (na prvním místě nové příjmení, na druhém staré). Já osobně jsem přijala manželovo příjmení, přišlo mi to tak nějak symbolické, navíc na svém příjmení prostě nijak nelpím a tak nějak mi přijde malicherné to řešit. Ovšem mám kolem sebe lidi, kteří to řešili hodně, dokonce kolegu, co má své původní a přijal k němu manželčino. Pro mě osobně se nemění nic na "mém já", ať už mám příjmení jakékoliv (problém bych měla asi jen s nějakým hanlivým).
Odpovědět
Profilova fotka
Já si teda budu brát přítelovo. Taťka má firmu a je všude známej tak mi přítel pořád řikal ať si nechám rodné a nebo oboje ale mě se líbí že budeme mít stejné příjmení a až budeme mít děti že budem všichni stejně. Kolegyně je s přítelem už přes 20let ještě si jí nevzal a maj spolu děti už ve škole. Furt mi řiká že když někam volá tak neví jak se má představovat aby to všichni pochopili a jak jí je to nepříjemné představovat se přítelovo když je vlastně jinak a tohle mám u vícero maminek které se ještě nevdali. Proto furt přítelovi řikám "nejdřív kostel potom postel" :-D
Odpovědět
Děkuji vám za názory. Myslela jsem si, že nejsem sama. :)
Odpovědět
@zdenkaj1992 Vdávala jsem se před 14 dny. Jsem Tóth Bartáková. Důvody proč jsem si ho nechala je práce (jsem ičařka), líbí se mi to a nechtěla jsem se vzdát svého rodného (osobní důvody, rozepisování na dlouho). Manžel s tím neměl problém. V podpisech používám obě (zatím mne to baví), možná přejdu na T. Bartáková. Dohromady jsme Tóthovi, když mne někdo osloví jako paní Tóthová, nevadí mi to. Já mám trochu výhodu v tom, že když si ta příjmení řekneš "dohromady", tak to zní jak jedno delší příjmení :D Kdo neví jak mne oslovit, zeptá se. Ale jak jsem psala, slyším na oboje a neuráží mne to :) Zda to budu mít napořád nebo s příchodem dětí svoje rodné časem vypustím nevím... :)
Odpovědět
Profilova fotka
Vím, že na toto téma už existuje diskuze jinde, ale přesto by mě zajímalo, jaký tady děvčata máte názor na příjmení bez -ová? Příští rok si budu brát mého pana Bartoška a vzhledem k mému poměrně dlouhému jménu uvažuji o zkrácené verzi a ráda bych znala nezaujaté názory jiných :-)
Odpovědět
@zdenkaj1992 Já si vzala příjmení po manželovi,a nenapadlo mě ani nic jiného. Jako nevím,ale když jsou lidé jednou manželé,měli by se jmenovat stejně. Jo neříkám,když si žena chce nechat i svoje,třeba kvůli zaběhlé kariéře,pak proč ne,ale když si chce nechat svoje kvůli nějakýmu trucu,to se mi nelíbí. V manželství je nutný dělat spoustu kompromisů,tak proč dělat scény kvůli blbýmu jménu...
Odpovědět
Článek se načítá
@lasveronicas Já na tohle nemám vyhraněný názor. Cizí a cize znějící příjmení mi příjdou OK. U těch českých mi to příjde kus od kusu, jak to souzní s křestním. Katarína Bartošek by mi asi zněla přijatelněji než Květa Bartošek (která se mi na mysl vloudila z Cimrmana asociací s Květou Hošek ze hry Ohře Louny :) ).
Odpovědět
@lasveronicas Na to bude mít nejspíš každý jiný názor :-) Já osobně to ráda nemám a u typicky českých příjmení mi to navíc i prostě blbě zní. Jmenovat se Bartošková je pěkný :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@azrrael Já jsem Veronika a jestli budeme mít někdy dceru, tak máme vymyšlené jméno Vanessa a k té už by se Bartošek hodilo více než Vanessa Bartošková 8-) jinak děkuji za názory !
Odpovědět
@lasveronicas Hlavně to chce pak nadhled a překousnout, že tě/ji lidé oslovují s -ová. Ať už z nevědomosti, že jsi v mužském tvaru nebo s úmyslem, páč je jim to proti srsti :)
Odpovědět
Profilova fotka
@azrrael Což s tím bych problém neměla, ale můj nastávající se na to tváří divně :-D
Odpovědět
@lasveronicas mně se i ta Vanessa líbí víc s -ová :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lasveronicas Já již přes rok užívám příjmení bez ová a neměnila bych. Je pravda, že jsem se musela naučit představovat se celým jménem, aby to bylo pro okolí pochopitelné, potýkám s podivnými pohledy, dotazy "proč" a při písemnému styku mě oslovují pane 😂 Je potřeba brát to s humorem a i naše dcera bude mít příjmení v mužském tvaru. Každopádně typicky české příjmení s háčky bych si já osobně bez ová nenechala. Tedy v případě, pokud bych nechtěla žít v zahraničí...
Odpovědět
@88renca88 chápu tvůj názor. Každý máme nějaky. Jen mě příi tvém příspěvku napadlo proč ten kompromis nemůže udělat i můž a vzdát se on svéjho příjmení a vzít si přijmení od ženy. Pak i žena bude mít jen jedno příjmení.
Odpovědět
@lasveronicas mě se zkracené přijmení líbí a chápu že ne každý chce mít dlouhé přijmení. Spíš bych jsem se ale zaměřila na to jak celé jméno zní jak se zkraceným přijmením tak i s dlouhými a podle toho se rozhodni :) Sestřenice má své přijmení ( nejspíš kvůli zavedenému podnikání ) tak i krátké od manžela v mužské verzi a zní to velmi pěkně :) Nikdo se ani nepozastavuje nad tím že si nedala k němu ova a je v mužské verzi
Odpovědět
ja proste nechapu, proc by to někdo delal, prijde mi to uplne ujete. Bud si nechat svoje nebo si vzit manzelovo...
Odpovědět
@lasveronicas prijde mi to hrozne.... :-S
Odpovědět
@zdenkaj1992 http://www.beremese.cz/forum/dokument...
Odpovědět
@azrrael já jsem jednou v Lucerně přenášel přes močál Musilovou - Wébrovou. Ona vám byla jak dvě Musilová a Wébrová Záskok:))
Odpovědět
Já budu mít obě z jednoho jediného důvodu- ne proto, že je to teď moderní, ale proto, že mám dceru z dřívějška ( s jiným partnerem), která se jmenuje po mně a já se nechci jmenovat jinak, než moje dítě a zároveň než můj nastávající muž. Vím, že dcerka se jednou vdá, pak je v pohodě si příjmení prostě změnit, ale do té doby budu užívat obě. Naštěstí mám naprostou podporu ze strany partnera, takže o starost míň :)
Odpovědět
@soleilll Děkuji za odkaz na diskuzi, poctivě jsem přečetla :) Jinak děkuji i ostatním... Nějak jsem ve všech viděla všechny ty moje pocity... Asi jsem prostě jenom potřebovala ujistit, že nejsem jediná a že nejsem padlá na hlavu, když si chci nechat i prostě moje příjmení. :)
Odpovědět
Jinak tedy co jsem četla, tak příjmení bych měla obráceně - první po příteli - Chomátová a druhé moje rodné - Jáhnová
Odpovědět
Profilova fotka
popravdě je to spíš otrava než přínos mít dvě příjmení, protože kamkoliv půjdete a budete se podepisovat musíte vždy psát obě dvě, a ty kolonky kolikrát dost velký nejsou a po čase si nechávájí ženy stejně, už jen jedno přijmení z praktických důvodů. Statistiky mluví jasně ;) navíc když, si ho beru nenapadlo mě si nechat moje příjmení, prostě to tak k tomu patří a trochu mi přijde (jen můj názor), že ty co si nechají obě dvě, jako by chtěli mít nějaká zadní vrátka, že nejsou jen toho chlapa, nevím jak to vyjádřit.... jako trochu tvého přítele chápu. Můj přítel si chtěl vzí moje příjmení z rodinných důvodů, naštěstí si to ale rozmyslel, po tom co se odstěhoval z rodného města ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@lasveronicas jednou se vdá a může být i nováková ;)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?