Chtěla bych po svatbě dvě příjmení

Ahojte. Ráda bych byla, aby mi někdo napsal, že se to dá vyřešit, ale na internetu jsem zatím našla jen záporné informace. Jde o to, že bych ráda po svatbě užívala své i manželovo příjmení. Problém ale je, že všichni říkají, že moje rodné příjmení MUSÍ být bez pomlčky druhé, tedy uvedené za manželovým příjmením. Takže Monika Vdaná Svobodná. V tomto pořadí se to absolutně k sobě nehodí a já bych raději Monika Svobodná Vdaná (čistě jen pro ilustraci) Máte s tím někdo zkušenost? Hledali jste informace? Nikdo mi to zatím nastopro nepotvrdil. Přišla s tím maminka, že by to bylo fajn, a já jsem se s tím začala zžívat ještě než jset zjistila, že to asi nepůjde.
Odpovědět
Zalezi asi na matrice. Mne se pani ptala, jak presne to chci, v jakem poradi a s/bez pomlcky. Zeptej se rovnou na matrice ;)
Odpovědět
To je dost zvláštní... Protože dle české legislativy opravdu ta pomlčka ani pořadí Svobodná Vdaná nelze... @lenkam499 Co to prosím bylo za matriku? :-) Něco jiného je třeba uvádět v běžném životě něco, ale v dokladech a na oficiálních dokumentech mít něco jiného... Tedy mít pseudonym.
Odpovědět
Dle současné české právní úpravy je skutečná jediná možnost bez pomlček, první získané v manželství, druhé za svobodna. A ne, opravdu nezáleží na úvaze matriky. @lenkam499 Prvně mě napadlo, že by pak bylo možné po svatbě požádat o změnu příjmení tak, že by se prohodilo pořadí, nicméně se domnívám, že ani to není možné, neboť by to vedlo k obcházení zákona.
Odpovědět
Já mám obě příjmení, takže vím, že možnost volby není. Je to vždy bez pomlčky a vždy Vdaná Svobodná. Na matrice nezáleží, vychází to ze zákona, takže všude to musí být stejné ;).
Odpovědět
Jedinou možností je Vdaná Svobodná bez pomlčky. Matrika nemůže povolit jinou variantu. § 70 odst. 1 písm. c) zák. č. 301/2000
Odpovědět
Zdravím dámy, nevíte náhodou zda je možné si nechat své rodné příjmení s ová + příjmení budoucího manžela bez ová? Sice parter je rodilý Čech, ale s koncovka ová se k jeho francouzskému příjmení vůbec nehodí :-( .
Odpovědět
Profilova fotka
Poptej se primo na matrice kde bude obrad.. Ja taky musela zazadat o prijmeni v muzskem rode.. Nase dcera se narodila v Anglii (pritel je cech) a ma po nem muzske prijmeni - bez problemu... Ja chci taky v muzskem tvaru, ale musis zadat, vypisovat formulare a zalezi pak na nich jestli povoli ci ne.. ( uvedla jsem duvod ze bydlime v zahranici dlouhodobe)...
Odpovědět
Pokud to dle matriky nepujde,což nevím, navrhuji v běžném životě vystupovat jak sama chceš a v oficiálních dokumentech byt tak, jak musíš.
Odpovědět
Dcera se narodila v CR, oba jsme cesi, ale partner dlouhodobe bydli v zahranici (s typickym ceskym prijmenim) a budeme se tam taky stehovat, dcera ma po nem prijmeni v muzskem rode a pri zadani to bylo, ze jsme si zasli na matriku zapsat jeji jmeno a rikame ze chceme v muzskem rode, pry az se narodi, pak partner byl zarizovat/vyzvedavat RL dcery a rika ze jak to udelat do muzskeho rodu a ona rikala ze jsme to meli hned napsat do papiru a duvody nechteli znat... Ale u sebe budu mit tez v muzskem rode prijmeni, ale premyslim jestli si nechat sve, ktere je v NJ v zenskem rode a poznenit ho na muzsky rod...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?