Příjmení bez -ová, jak jste si na jeho užívání zvykly?

Dobrý den, dámy, ráda bych se vás, které jste si zvolily formu příjmení bez -ová, zeptala, jak jste si na jeho užívání zvykly a jaké byly reakce okolí? Moje rodina ani příjmení nejsou české, takže když mi na matrice bylo nabídnuto, že bych mohla po svatbě mít příjmení bez -ová, přišlo mi to jako pěkný návrat ke kořenům (nechávám si své příjmení). Pak jsem si ale zkoušela podpis :-D a přemýšlela, jak to bude v každodenním životě, a trochu jsem znejistěla. Tak by mě zajímaly vaše zkušenosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky budu bez -ová. Parter je cizinec, takže si ho ani brát (to -ová ne jeho ;-) ) nemusím. Jen je blbý, že vzhledem k tomu že on má ve jméně ch, které se dle mezinárodních trankripcí přepisuje kh budu pořád všechny muset opravovat...
Odpovědět
Profilova fotka
Jojo, taky budu bez -ová (partner je taktéž cizinec s příjmením končícím na samohlásku, tak tam -ová ani dát nejde). Ale kdybych si nechávala svoje, tak bych ho neměnila tím, že bych vypustila -ová, to je podle mě škoda. Ale záleží na každém. Co se týče rekace okolí - záleží ti na tom tolik? Vždyť je jedno, že se to někomu nebude líbit (stejně to bude asi jen závist), důležité je, že se to bude líbit tobě. A existovat se s příjmením bez -ová jde úplně normálně, stejně jako s přechýlenou formou, to bych neřešila. Spíš jen, že se asi budeš muset podepisovat i křestním jménem, aby bylo poznat, že jsi žena a ne muž :-) @koada jj, mám tentýž problém. Parnter má v příjmení -SCI- , což se čte jako "ši", ale prostě všichni v ČR to nejsou schopni pochopit a čtou to jako "sci" (tedy tak, jak se to píše, ale je to nesprávně, nebo taky "ski" ale setkala jsem se už i se "schi". Takže si s jeho příjmením fakt vydatně užiju a taky budu muset neustále všechny opravovat, do telefonu hláskovat, smířit se s tím, že mi bude chodit pošta se zkomoleným příjmením atd. atd. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun Odkud je přítel? Já už si teď začínám zvykat, když se mě někdo ptá jak se budu po svatbě jmenovat?
Odpovědět
Profilova fotka
@koada je z Itálie, takže jejich výslovnost je trošku jiná, tam se nečte to, co se napíše...Kolegyně už se mě taky pořád ptá, jak že se to budu jmenovat, to přijmení je totiž špatně zapamatovatelný. Tak už si zvyká a pilně trénuje, aby mi to příjmení nekomolila:) Ale zase to nemůžu mít nikomu za zlé, protože chápu, že třeba ne každý zná italskou výslovnost a tak, takže nám nezbývá nic, než si zvyknout...Navíc si spousta lidí myslí, že je to nějaká výhra mít cizí příjmení, ale opak je pravdou...
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun Já jsem na to zvyklá celý život, mám sice české příjmení, ale hodně lidí si myslí že mám německé, takže to komolí furt. Takže pro mě to nebude až takový nezvyk, že mi i po svatbě budou komolit nové příjmení. Ostatně což je to nejmenší, protože díky národnosti partnera (ukrajinec) jsem si už prošla vším, takže pouze na opravu příjmení se těším ;-)
Odpovědět
@im4fun Když mě to -ová celý život štvalo, v ČR mám jméno, které nikdo neumí vyslovit, v zahraničí se zase pozastavují nad tím -ová.Nedokážu si představit to fungování v ČR, představování (asi celým jménem, jak říkáš) a tak. Ale zase jsem ráda, že přítel nebude s tou změnou jména sám :-) Jo a na to, že tady lidé komolí vaše jméno, si zvyknete :-D Já to ani neopravuju, vždycky když se třeba na VŠ dělala prezence a přednášející došel ke jménu, před jehož přečtením se dlouze zamyslel, už jsem se hlásila :))
Odpovědět
Manžel je čech, ale žijeme v zahraničí a nechceme se vracet, tak mám příjmení bez -ová. Rozhodovala jsem se dlouho. V Česku si všichni diví, v práci mi to všichni schválili a líbí se jim to. Dulezitejsi je pro me Nemecko. Zvykam si doted, ale spise proto, ze az ted po dvou mesicich jsme dostali oddaci list a jdeme menit obcanky. Az to bude i v obcankach a vsude zmenene, tak s tim uz nejspise problem mit nebudu. Ale v Česku to lidi nepochopí nikdy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam manzelovo bez ova a svoje puvodni,taky bez,koncim ska.A jsem rada,ze jsem ova vynechala.Obcas se nekdo divil..ale neni to tak caste.Opravdu vtipne bylo kdyz mi pri obradu p.matrikarka prijmeni 3krat spletla:-D
Odpovědět
Mě dělalo problém si vůbec zvyknout na jiné příjmení... natož ová. Ale spíš to byla ta změna, a ne to, že už nebudu "-ová". ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, přítel je čech, který má příjmení končící na -a, což je samohláska, myslíte že mi schválí toto přijmení bez -ová? ;-)
Odpovědět
ja budu uzivat obe jmena, manzelovo bez ova a svoje s ova... libi se mi, ze jak krestni jmeno tak obe prijmeni zacinaji stejnym pismenem, takze rozhodnuto :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?