Zirkon x briliant (opravdu někomu zirkony vypadávají?)

Ahoj holky, které už máte svatbu za sebou. Chtěla bych se zeptat na osobní zkušenosti s kamínky ve snubním prstenu. Včera jsme se byli dívat a usilovně nám slečna tvrdila, že zirkony můžou vypadávat (takže doporučovala sundávat na mytí nádobí, mazání rukou, cvičení, sprchování atd., což jsou přesně činnosti, na které si prostě prstýnek sundávat nechci). Já mám představu, že snubní prsten si sundávat nebudu vůbec. Naproti tomu, briliant prý nemůže vypadnout nikdy a když se to stane, je to jejich problém a jejich starost mi ten prstýnek opravit, vyměnit apod. Máte někdo zkušenost, že by vám zirkony vypadly? Děkuji
Odpovědět
ja ted nevim, ale podle mne- "kamen jako kamen"... pokud vypadne, at uz zirkon nebo briliant, tak je něco spatne- zasazeni kamenu, materiál.. stava se, ze vypadavaji ze stříbra, protože je proste mekke.. ale pokud je to zlato, tak by to az tak vadit nemelo. ale snad se tu najde i nejaky odbornik..
Odpovědět
@ivanaju Ahoj, já mám briliant a co vím, vypadnout může taky. Na prsten se vztahuje samozřejmě záruka. Na prsten mám, tuším, že ne 2 roky, ale 5 let záruku...nicméně když ti kámen vypadne po záruce, nezbyde ti než si nechat za vlastní osadit znovu :)
Odpovědět
Myslim, ze zalezi na kvalite provedeni, ne na kamiku samotnem. Jak uz sem popisovala v jine diskuzi, me vypadavali zirkony. Ale doma mam nekolik dalsich sperku ze zlata se zirkony, rubiny...a drzi uz nekolik let az desetileti. A co znam ze zkusenosti jinych, neni pravda, ze ppkud ti vypadne briliant, ze je to jejich problem. Musis si zaplatit novy. Asi i proto si davaji zalezet a brilianty nevypadnou, udelaji to proste kvalitneji.
Odpovědět
S tím vypadáváním mi to slečna vysvětlovala tak, že zirkon je méně tvrdý než briliant, a proto náchylnější k vypadávání (resp., že ten kamínek nevypadne celý, ale rozpadne se a poté vypadne). Z toho důvodu se prý každý z těch dvou kamínků osazuje jinak, takže ten briliant sedí "pod" zlatem, ale zirkon je upevněn "na" zlatu (samozřejmě to neříkala těmito slovy :-)). S tou zárukou je to samozřejmost, ale v tom obchodě mi to vyznělo tak, že zirkon nic nevydrží, a proto píši o vlastní zkušenosti. Všem děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
Důležité je uchycení v prstenu.. Brilianty se myslím neusazují jinak, než fasováním, proto nemohou vypadnout (případně pokud si nechá někdo dát brilianty do prstenu, kde nejsou kameny fasované, jeho "blbost")... Já třeba nehodlám investovat do jiného usazení, než fasování ani se zirkony (prsten taky nebudu sundavat a nehodlám řešit, že nějaký šutr chybí)...
Odpovědět
Kamarádce dva měsíce po svatbě vypadl briliant a když to chtěla reklamovat, tak jí řekli, že prsten má zkřivený, tudíž se na to reklamace nevztahuje. Teď si tam dala zirkon a uvidí, jestli to vydrží. Má "obyčejný" kroužek z bílého zlata, kamínek je zasazen doprostřed.
Odpovědět
Profilova fotka
Prsten je sperk a to i ten snubni,je jedno jakej tam das kamen ,ty cinnosti co jsi vapsala,bys nemela delat s zadnym prstenemna ruce.Je to jako kdyby sis koupila lodicky od Manolo Blahnik a sla s nima na horskou turu a pak se divila,ze se ti na nich ulomil podpatek a sedreli se"kdyz byly tak drahy"..... .Pokud chces prsten nesundavat doporucuju kameny nedavat vubec,protoze opravdu dostane zabrat.Jinak hlavni vyhoda briliantu od zirkonu je v tom ,ze neztraci lesk behem let noseni a povysi tvuj sperk na hodnotny skvost.Navic v mensich velikostech se ti oplati dat tam briliant ,nez kazdych par let menit zirkon a nebo chidt se zesedlimi kaminky.I pri kvalitnim zasazeni muze briliant vypadnout,zalezi jak s nim zachazis,nebo jakym stylem je zachycen ,pokud jej drzi jen 2 "pacicky ,nebude tolik stabilni ,jako kdyz jej drzi pacicek 6.Je dobre taky nevybirat firmu,kde kupujete jen podle ceny ,ale i servisu ,zda je zaruka na vypadnuti,zda si vyrabi sami,nebo preprodavaji,zda nabizi kontrolu sperku zdarma apod.Osobne bych doporucila chodit na kontrolu usazeni briliantu vzdycky kdyz mate pocit ,ze sperk dosel urazu,ale nic treba nni vide a pak cca po max3.letech noseni,aby na to nekdo kouknul pod mikroskopem zda nejde neni treba opravit.Sebedrazsi a sebekvalitnejsi sperk neni bezudrzbovy ,i s Audi je treba jezdit do servisu.
Odpovědět
@pavlak5 S tím, že je to šperk souhlasím, ale když se podívám na prstýnky rodičů po 35 letech (každodenního a nesundavacího nošení), tak jsou míň poškozené než u kamarádek 2 roky po svatbě, ale pravda, tehdy se kamínky nedávaly žádné.
Odpovědět
My jsme si nechávali prstýnky dělat na zakázku od kamaráda zlatníka. Ten mi tvrdil, že ručně dělaný prstýnek je mnohem pevnější a víc vydrží. Je pravda, že zásnubní nosím rok, snubní od července a ani na jednom není znát sebemenší deformace. Já jako laik nepoznám rozdíl našeho nebo např. prstýnků od Rýdla. On se kouknul na obrázek a hned podle drážky viděl, že je to strojově dělaný prstýnek podle formy. I fasování prý pak není tak dobré. Ale za celou dobu, co jsme prstýnky vybírali, nezmínil nic o tom, že zirkon je náchylnější k vypadnutí. U kvalitního prstýnku by snad neměl vypadnout žádný kámen. Nevidím jediný důvod, proč bych s prstýnkem nemohla mýt nádobí (kromě poškrábání), nebo si mazat ruce.
Odpovědět
Já mám zirkony, dělám s prstenem naprosto všechno, popravdě si teď ani nevzpomenu, jestli a kdy jsem ho od svatby měla sundaný. Zatím nic nevypadlo (a to jich mám 9), i když se to samozřejmě stát může. Kamarádka, co se vdávala o rok přede mnou, ztratila vlétě v bazénu briliant ze snubáku. Byla z toho dost špatná, ale pochopitelně za to nemohla, s tím člověk nic nenadělá když vypadla. Každopádně reklamace proběhla tak, že briliant museli zaplatit nový, práce na prstenu (vsazení) bylo uznáno v rámci reklamace. Stejně tak si myslím, že by to mělo proběhnout i v rámci reklamace se zirkonem. Záleží samozřejmě na reklamačních podmínkách té které společnosti. Jak už tu někdo říkal, kámen jako kámen, nevím proč by briliant měl mít pro uchycení nějaké lepší vlastnosti a jaké by to byly (ale nejsem odborník, třeba mě někdo vyvede z omylu :-D ).
Odpovědět
@ivanaju Teď se dívám, jak tam ty zirkony mám zasazené a rozhodně je nemám "na zlatu". Neumím to popsat, ale jsou spíš jakoby vevnitř prstenu. Možná to tímto způsobem ("na zlato") zasazuje zrovna to zlatnictví, kde jste byli...
Odpovědět
Profilova fotka
Nemůžu zatím sloužit se snubákem, ale v tomhle ohledu prsten jako prsten. Pokud je to dobrý zlatník, tak ti opraví vypadnutý briliant stejně jako zirkon. Měla jsem prstýnek se zirkony po celém obvodu ze stříbra a po deset let se s ním nic nedělo, nic nepadalo. Dostala jsem prsten z bílého zlata se zirkonem a do dvou týdnů jeden vypadl, ale nebyl nejmenší problém to vyměnit, kdyby na prodejně byl ten den zlatník, tak to udělal ještě ten den. Prostě chyba se stane. Od té doby v pohodě. Už ho nosím téměř rok. Stejně jako pečuješ o kožené výrobky, drahé boty či cokoli jiného je třeba se starat o šperky. Briliant ti toho samozřejmě vydrží mnohem více než zirkon, tak jako zlato vydrží více než stříbro. Ale i ten zirkon pokud se o něj staráš vydrží opravdu desetiletí krásný, stejně jako kvalitní stříbro. (Mám prsten po své prababičce ze stříbra - takže cca 100 let starý a je stále nádherný a to ho už čtyři generace denně nosí.) Je to prostě o tom jak se ke šperku chováš a z jaké dílny pochází.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ivanaju myslim ,ze takto bez lupy ,pouhym okem se neda moc zhodnotit mira poskozeni a prsteny bez kamenu vydrzi vice.Ovsem zalezi taky na materialu,cim vyssi ryzost zlatabtimmvzacnejsi,drazsi,ale mekci a pak na gramazi...ted se casto vyrabi hodne tenke prsteny a je jasne ze vic vydzi 5g prsten nez 2g.Nkcmene to nic nemeni na tom jak se o sperk starat.
Odpovědět
@alexah89 Stříbro je přeci tvrdší než zlato ne? Proto se zlato vytvrzuje stříbrem ...
Odpovědět
@andynova75 to rozhodne není pravda..
Odpovědět
Je to o tom, jak je ten kamen v prstynku posazeny... ja s prstynkem s brilliantem umyvam nadobi, sprchac, delam praci na zahradce.. vubec ho nesundavam.. a vypada porad krasne a to uz ho mam 2,5roku.. tak bych rekla ze je to proste o kvalite provedeni prace. A stribro je mekci nez zlato.
Odpovědět
Strojově vyrobené prsteny z bílého zlata (odlíváním do forem), se dělají z měkkého druhu slitiny, která se měkkostí už blíží stříbru. Tyto prsteny jsou náchylné na poškrábání, taky zežloutnou ( větší příměs barevného kovu), když se ošoupe rhodium. Proto tady nevěsty zklamaně píší, že se jim prsten brzo poškrábal a sežloutnul a přitom ho mají značkový (např Rýdl) za plno peněz. Myslím si, že u těchto prstenů hrozí vypadnutí kamene více, než u prstenů vyráběných z tvrdší slitiny (více niklové), která se používá jen při ruční výrobě, takže kameny jsou uchyceny v pevnějším zlatě. Proto třeba prsteny po babičce jsou jako nové, protože jsou ručně dělané z tvrdého zlata. Poptejte se pří výběru, z jaké slitiny jsou prsteny dělané.
Odpovědět
@andynova75 stříbro se do zlata přidává pro vybělení zlata, ne pro vytvrzení. Niklem se vytvrzuje.
Odpovědět
@radkaja @alexah89 Tak ok, ale to nemění nic na tom, že pokud se šperk vyrábí v určitém stupni /podobném/ stupni ryzosti, tak je prostě stříbro jako kov tvrdší než zlato no ne? Myslím si, že ani nemá cenu o tom diskutovat...stačí mrknout na Mohsovu stupnici tvrdosti kovů a je to jasný.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám zásnubní i snubní s brilianty a dělám s nimi všechno. Pokud bych dělala něco, při čem bych je mohla poničit, tak ho sundám, ale u běžných věcí (koupání, nádobí, domácí úklid) ho nesundávám vůbec a zatím vše v pohodě. Pokud bys zvolila kamínky malého průměru, tak se určitě vyplatí brilianty (na snubním jich mám 24 milimetrových a rozdíl v ceně prstýnku se zirkony byl kolem 2tisíc). Ale nemyslím si, že by zirkony víc vypadávaly - ta vážně záleží na usazení, ne na druhu kamene :-)
Odpovědět
@hanica83 Moc děkuji za zkušenost, přesně něco takového jsem chtěla slyšet :-). Cenový rozdíl u námi vybraných prstýnků u Rýdla je právě 8 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivanaju Taky máme od Rýdla :-) Dělali nám podle našeho vlastního návrhu (mám někde v albu) a jsme moc spokojení, takže za nás můžu doporučit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ivanaju Ono tak ani nejde o vypadnutí z důvodu uchycení kamene, ale o to, že zirkon není přírodní kámen, ale chemická sloučenina a časem ztrácí svůj lesk a taky se může stát, že při nárazu se kousek odštípne a pak vypadne. Mluvím z vlastní zkušenosti, na jednom prstenu se zirkonem se mi to už stalo a to si ani nevybavuju, že bych s ním někde třískla. A taky pozoruju, že po nějaké době už zirkon opravdu není tak lesklý, jako býval. Samozřejmě, že u malých kamenů to tak vidět není. To u diamantu (briliantu), ale nejspíš nehrozí, že by se odštípnul, vzhledem k tomu, že je to nejtvrdší nerost na světě. A lesk neztrácí. Proto jsem na snubní prsten volila raději brilianty, jelikož je to - doufám - na celý život a jak píše hanica83, u těch malých ten cenový rozdíl opravdu není nijak závratný.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemam vlastni zkusenost, ale moje mamka ma uz pres deset let zirkonovy prsteny a nikdy ji nic nevypadlo,aspon o tom teda nevim. ;-) Ja teda zvolila diamanty ale hlavne proto aby se prsten trpytil :-D
Odpovědět
ja mam teda diamanty (mám tři malinké a cena byla opravdu v pohodě), prsten nesundávám a kameny drží. Ale pokud máš strach, že ti kamínek vypadne tak někteří zlatníci nabízejí i celoživotní záruku, takže i kdyby vypadl, opraví ti jej.
Odpovědět
@andynova75 tak zrovna podle mohse, jsou stejne tvrde..
Odpovědět
Tak zrovna nejsou ;-). Bavim se o ryzí podobě, zlato má 2,5, stříbro 2,7, diamant 10 ...Stříbrem jsi schopná něco vyrýt do zlata, ne naopak ;-). http://www.goldorin.cz/cms.php?id_cms=3 http://www.sperky-silvego.cz/stribro-... https://books.google.cz/books?id=fjLc...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?