Není brzo? Jak to oznámit?

Ahoj nevěsty! Můj přítel, mě před 2 dny požádal o ruku. Je pravda, že jsem to vůbec nečekala.... Ale trápí mě tu pár věcí :-( 1.) Je nám pouhých 20 a jsme spolu cca rok. Není to brzy na to, abychom plánovali společnou budoucnost? (Už přes půl roku spolu bydlíme, ale každej víme, že i když jsme měli krušné období, tak stále držíme spolu a je to furt stejné jak počáteční zamilovanost.) 2.) Jak to oznámit mým rodičům? (Hodně se to vztahuje k 1. otázce. Mám strach, že nebudou souhlasit kvůli našemu věku a kvůli krátké době, co jsme spolu.) 3.) Jak to oznámit přítelovo rodičům? (Ani jeden se s nimi nemusíme. Máme tam určité problémy a já jsem se s nima neviděla přes 3 měsíce.) Kdopak mi poradí? Jediné, co mě napadlo.... Říci to všem až třeba za půl roku nebo dýl, ale furt nevim no :-( Jsem trošku skeptická. Poradíte slečny? :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, tak my se s přítelem budeme brát v dubnu a v tu dobu mě bude 22 ( za 5 měsíců 23) a jemu 30. A budeme spolu letos 7 let. A cca 2 roky spolu bydlíme. Někdo prostě pozná, že je to ten pravý. Tak jestli to tak cítíš i ty, tak proč ne. Ale zase kdyby sis byla 100% jistá, tak by ses neptala.. Dneska už není moderní se brát, (říká každý z mé rodiny). Ale zase když si vezmu, že dříve se vdávala babička třeba v 18 a měli děti i dříve, tak proč ne.. Jinak my jsme to šli říct našim a přítel přišel žádat o moji ruku.. A jeho rodičům jsme to prostě oznámili. I když se nemusíte s jeho rodiči, tak přece jenom jsou to jeho rodiče, takže se to nějak překousnout prostě musíte. (Znám z vlastní zkušenosti). Takže tohle rozhodnutí je zcela na Vás, ať si každý říká co chce a ať ti tady každý napíše co chce. :)
Odpovědět
@ivulela Děkuji moc :-) Nejde o to, že bych si nebyla na 100% jistá. To právě jsem :-) Ale je tu to ALE :-( Nechce se mi snášet ty řeči typu: To vám nevydrží / Jste mladý / Je to brzy .... atd. atd. I když zase na jednu stranu, co bych pro lásku nesnesla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak. Ať si každej říká co chce.. Je to jen Vaše věc :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pajushav kocko myslím ,že jsi nejsi jistá a rok není zas tak dlouhá doba:-)na to aby jste se poznali ...jste mládí počkala bych ;-)až se více poznáte ještě alespoň další rok;-) já sice otěhotněla brzy v našem vztahu ,ale vedela jsem že je to on , zadne Ale ,Ale nebylo ....svatbu máme až po 3,5letech společného žití;-)....jinak hlavně je to vaše věc jak píší holky;-)pokud jste si jistý hurá do příprav....
Odpovědět
Profilova fotka
Ano nejde tak o to, že ti je 20. Ale spíše o to, že jste spolu 1 rok. Mě také přítel (nyní manžel, 28 let) žádal o ruku v mých 21 letech, ale po necelých 6 letech vztahu a 3 letech společného bydlení. Myslím si, že bych se svatbou třeba rok počkala. To už spolu budete žít déle a nikdo nebude mít řeči, že je to brzo. ;-)
Odpovědět
Zůstala bych zasnoubená, ale nedodržela bych do roka a do dne:) alespoň ty dva roky vztahu to na svatbu chce, zvlášť pokud jste takhle mladí. Rodinu a okolí bych vůbec neřešila, není to jejich věc (pokud tedy po nich nebudete chtít finanční příspěvek, potom je to jiná situace). A říkat po půl roce společného bydlení, že jste měli krušné období a i tak spolu držíte..nemyslím si, že je to úplně vypovídající...navíc pokud jste už i za takto krátkou dobu stihli krušné období, tak se mi to zdá šíleně zrychlené...počkala bych, pro vaše vlastní dobro:)
Odpovědět
Nemyslím si, že je to o věku či délce chození - jakože nejde udělat nějaké zobecnění...Já jsem třeba věděla, že si nynějšího přítele chci vzít snad hned od počátku, že je to ten pravý, taky jsme spolu začali bydlet už po 2 měsících, ale bereme se teď po 2 letech a něco..Teď je mi 30 :-) Ve 25 jsem 3 roky chodila s přítelem, taky jsme plánovali svatbu, ale pořád tam bylo ..ale..a nakonec jsem strašně šťastná, že jsme se rozešli. Kamarádka se brala po 10-ti letech chození a do roka byla rozvedená. Zato znám i spoustu případů, co se brali "do roka a do dne od seznámení" a jsou spolu doteď. Pokud se tady ptáš, tak mám taky dojem, že si nejseš úplně jistá (ikdyž ono nějaké pochybnosti prostě přijdou vždycky), tak bych taky radila, letos už stejně svatbu nestihnete, tak to plánujte na příští rok, to je ještě dost času a nemusíte to zatím nikomu říkat (ikdyž to bych nevydržela :-D )
Odpovědět
@xlostris Jiné je to ale ve 20ti a jiné ve 25 či 27 ;) člověk se za tu dobu hodně posune a dospěje, utvoří si lepší obrázek..a ve 20 prostě potřebuješ toho člověka znát dýl, protože za tebou asi mnoho dlouhodobých vztahů není (teda většinou). Navíc kluk, kterému je 20? mám v tom věku 2 bratry a nevzala bych si ani jednoho ani omylem a to mají oba vztahy už dlouhé (více než 2 a druhý 3 roky) a jsou to opravdu hodní kluci..přesto furt mění názory, jsou nestálí v rozhodnutích..nemají ve věcech úplně jasno, i když navenek se tak snaží tvářit. Je to samozřejmě "kus od kusu", ale počkat by měli, svatba není jen rozmar, ale docela důležité a občas i nákladné rozhodnutí. Taky jsem to měla tak, že od 15 jsem měla vztah 8 let a nedopadlo to, teď jsem s přítelem 2 a půl roku, z toho dva roky a 5 měsíců spolu bydlíme a bereme se...taky je to jiné, vím to od začátku..ale to jsem si myslela že vím i u toho prvního vztahu..jen se to pak protáhlo a už jsem pak na tady ty pocity zapomněla ;)
Odpovědět
Jak už tu psal, nejde ani tolik o to, že je Ti 20, ale spíš o to, že jste spolu krátce... A zobecnění opravdu udělat jde, psychologové a výzkumy dokazují, že zhruba po 2 letech se buďto zamilovanost přemění v lásku, anebo to začne skřípat... Tím nechci říct, že kdo se vdá po pár měsících od svatby, nemůže mu to vyjít, to ne... Jen prostě zastávám názor, že svatba až tak třetí rok... Znám lidi, co se zasnoubili také brzo, ale byli zasnoubení déle (i třeba 3-4 roky)... Takže můj názor je takový, že tenhle rok bych svatbu nechala být (ani bych ji neplánovala) a pokud vám vše bude dál klapat, tak třeba na konci roku bych začla plánovat svatbu a rodině to řekla jakoby k Vánocům a udělala ji další rok... Ono taky svatba je celkem hodně peněz, tak taky záleží, zda na to i máte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
to přece není vubec o veku muže to vydržet vám ve 20 a rozvedou se ty co se brali ve 35 takže o veku to není ja se vdala po 3 letech vztahu jednom díteti ve 20 menželovi je 30 a skřípe to 80procent času ale snažíme se to vše co jsme udelaly napravit takže en o veku to fakt není
Odpovědět
Profilova fotka
Mě přítel požádal také o ruku přesně po roce na naše výročí, ale já hned věděla, že je to ten pravý a že si ho chci vzít. Někteří z rodiny si mysleli, že je to brzo, ale to už přešlo a všichni pomáhají s přípravami a těší se. Svatbu máme letos v červenci, po roce a 3/4 a už se nemůžu dočkat! Každý to máme nastavené jinak. Ale ty si podle mě moc jistá nejsi, máš tam nějak moc ALE, ale třeba je to jen můj pocit. :-)
Odpovědět
@pajushav Pokud sis 100% jistá svým rozhodnutím, tak bych tam to ALE nehledala. Pokud si připouštíš tu možnost, že s tím někdo kvůli věku a krátké době nebude souhlasit...a trápí tě to..tak podle mě máš z těch důvodů přesně obavu i ty... Není nikde psáno, kdy je vhodný čas do toho praštit ... moji rodiče se seznámili, po měsíci známosti se spolu vyspali a za 2 měsíce byla svatba...jí bylo 18, jemu 20, sotva se znali a čekali mého bráchu...a jsou spolu dodnes už 31 let... My se s manželem brali, když mi bylo 22let a chodili jsme spolu 6 let...Jelikož to byla moje první velká lástka, tak sem si byla prostě jistá a nikdy by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, co si o mě myslí jeho rodina nebo o něm ta moje... Oznámili jsme svatbu a pokud si někdo něco myslel...byl to jeho problém :-) Pokud tě to tak moc trápí...možná by nebyl špatný nápad svatbu odložit...nikde není psáno, že musí být svatba do roka a do dne od zásnub. Dejte si teď půl roku pauzu od nějakého plánování a svatebního šílenství...za půl roku si stanovte termín . třeba na další léto a oznamte rodině, že by jste se za rok chtěli vzít...
Odpovědět
Článek se načítá
Holky děkuji moc :-) Nechali jsme si to projít hlavou a došli k závěru, že rodičům se to řekne třeba až po půl roce. Do té doby to budeme řešit samy abychom věděli co a jak chceme (v mezičase podnikání teda. A hlavn to bude zatím bez stresu) a po oznámení se to bude ladit s rodiči :-)
Odpovědět
@pajushav Pokud bych měla vyjádřit svůj názor za mě a ze své zkušenosti, tak já bych tak nepospíchala... není totiž kam ;-). Kdybych si vzala přítele, se kterým jsem byla ve vašem věku (a že jsme takové tendence měli, vzít se), tak jsem v 25 letech rozvedená. Nechci ti nic prorokovat, věřím, že to může být láska jako trám, ale jisté životní zkušenosti mi říkají, že vztah by se měl trošku prověřit, než se pustíte do velké životní jízdy. Rok vztahu? To bych možná brala u staršího páru, ale ne ve 20 letech. Nikam nepospíchejte, máte čas, bydlete spolu ještě nějaký čas, půl roku mi přijde málo na to, abyste se líp poznali a věci si jasnili. Bohužel, mám ve svém okolí milou, 21 letou a už rozvedenou holku - prostě to nebyl ten pravý :-( a to mi přijde jako moc smutná věc u tak mladých lidí. Rodiče vám to určitě budou rozmlouvat, z pozice starší taky vidím rozumné nijak to neuspěchat. Vždyť není kam se hnát! První rok vzahu je ještě zamilovaný, každý to prožívá jinak, ale realita každodenního vztahu může být dost jiná a pak přijde zklamání :-( vydržte, bydlete spolu, dál se poznávejte a pak uvidíte ;-)
Odpovědět
@clear301 To mě taky napadlo... máte na svatbu i bez toho, aniž by se museli podílet rodiče @pajushav ? Svatba není jen takovou romantickou záležitostí, jde taky o to, že člověk zakládá novou rodinu, měl by být nezávislý na rodičích a stát se tím dospělým manželem (tak to vidím já), tzn. neočekávala bych, že třeba ještě chodíte do školy, tak vám svatbu zaplatí rodiče... trošku realistické téma, ale patří to k tomu. Pokud svatbu vnímáte jen jako jakési romantické gesto vůči sobě navzájem, protože se máte rádi, jste zamilovaní, nechala bych to aspoň na rok 2017...
Odpovědět
Profilova fotka
@pajushav 1) rozhodne nereste "co by rikali ostatni"...2) zustala bych zasnoubena a uzila si to klidne dalsi 2-3 roky - není nutnost brat se do roka i presto, ze jsi tim jista...
Odpovědět
@svatbajanaahonza Na svatbu máme i bez financí od rodičů. Oba podnikáme, takže peníze pro nás nejsou problém :-)
Odpovědět
@pajushav OK, tak v tom případě bych začala plánovat, pomaličku si všechno spočítala a i tak bych plánovala na rok 2017 - aspoň budete mít čas si vše rozmyslet, vymyslet nejlepší místo (ta jsou teď už stejně rezervovaná) a prostě nikam nespěchejte, dál se poznávejte ;-) není kam se hnát, nic vám ve vašem věku neuteče :-)
Odpovědět
@svatbajanaahonza Přesně to jsem psala taky :-) Při podnikání moc času momentálně nemáme. Takže pomalu řešit, bez stresu a v létě to oznámit rodičům. Pak třeba ještě cca rok plánovat. To mi přijde jako rozumná věc :-) Takže tak jako tak, na rok 2017 to vyjde :-)
Odpovědět
@pajushav to zní líp. Dospějete (nic proti nikomu, možná se to nebude zrovna líbit, ale kluci jsou ve 20 ještě děti, ale ono často i ve 25 :-D ), poznáte se v různých situacích, opadne počáteční zamilovanost a pak bych teprve uvažovala co dál. A rodičům to nemějte za zlé, že vám svatbu budou rozmlouvat, protože pravděpodobně budou. Mají vás rádi, myslí to s vámi dobře. Přeci jen s dlouhodobým vztahem mají větší zkušenosti než vy, takže ví, co takový dlouhodobý vztah znamená...
Odpovědět
Profilova fotka
Já sama za sebe říkám, že na mě by to bylo moc brzo, asi si nejsi uplně jistá, tak prostě budte zasnoubení a svatbu plánujte třeba za dva roky :) za rok se sice člověk pozná docela dost ještě když spolu žijete, ale nechala bych tomu delší čas ... první co sme s přítelem udělali, když mě požádál, tak sme to napsali sms rodičum (bylo to u moře)
Odpovědět
Profilova fotka
No, z mého pohledu to brzo je... Ale neznám Vás, nevím jaký máte vztah, jak moc jste vyzrálí atd. Osobně bych se takhle brzo nevdávala a upřímně se přiznám, že i teď, když už mám třicet křížků se občas sama sebe ptám, jestli jsem na rodinný život připravená. Tohle je otázka, na kterou si musíš najím odpověď sama v sobě holka. Na druhé se neohlížej. ;-)
Odpovědět
Tak já taky teda jako mladá přispěju... Každej vztah je dle mýho jiný, někdo se cítí na svatbu po půl roce, další až po 10ti letech a někdo vůbec, to musíte vědět sami. Je mi 19 let, přítel (26) mě požádal o ruku po necelých dvou letech chození a třičtvrtě roce společného bydlení. Taky jsem měla divný pocit to říct rodičům. Ne že bych se bála, ale prostě ten pocit. Tchýňce jsme volali hned po zasnoubení, ta se na to těší už od samého začátku. No a moji rodiče? Brali to jako by to čekali, jako samozřejmost mi přišlo :) Taťka zkoušel něco jako nechcete ještě počkat (jsem ale jeho holčička říkal by to i kdybych se vdávala po 20ti letech vztahu). Na to mamka odpověděla - proč by měli čekat když to má být napořád? Překvapilo mě to, ale mamka nás zná a ví, že nikoho jinýho už nikdy chtít nebudeme. Nakonec i taťka a švára na Silvestra měli chlapský rozhovor s přítelem a říkali, že k sobě sedneme jak prdel na hrnec :D a že jsou rádi, že to tak bude. Takže pokud chcete svatbu a zásnuby proběhly po roce? V době svatby spolu budete dva roky pokud dodržíte do roka a do dne? Tak proč ne, když se na to cítíte že to tak má být :)
Odpovědět
Jo a k tomu jak to oznámit? K přítelovým rodičům bych šla na kávu a prostě jim to řekla. Nějak se to dozvědět musí. No a u našich to bylo tak, že jsme je chtěli pozvat na večeři. Na to mi mamka řekla, jestli radši nezajdeme na pivo, že dlouho nikde nebyla. Ale to by mami nebylo slavnostní :D a mamča s hrůzou čekáte mimčo nebo se chcete jen brát? :D A já no brát. A pak přišel přítel s kytičkou pro mamku a flaškou vínka pro taťku, požádal je o mou ruku a otevřela se slivovice :D
Odpovědět
Ahojda pajushav. mě přítel požádal o ruku po roce a 3 měsících chození (23.12.2014 na moje narozky), já řekla ano a hned druhý den 24.12. jsme to řekli mým rodičům, Jeho rodičům jsme to řekli až mezi svátkama. V tu dobu jsme plánovali postavit si baráček. Vzít jsme se chtěli až postavíme barák a měli kde bydlet. Skoro po roce plánování a papírování z toho sešlo. Za dva měsíce (listopad 2015) jsme koupili barák, bydlíme spolu od 1.12.2015 a bereme se 16.4. 2016. Takže po 4 měsících společného soužití se bereme. Tím vším chci říct, že i když tě přítel požádal o ruku, svatbu můžete řešit klidně až po roce soužítí. Není kam spěchat :).
Odpovědět
Ahojky, je mi skoro 25.. Přítel mě požádal o ruku po 8 měsících vztahu, z toho jsme spolu 4 měsíce bydleli. Bylo to v dubnu loňského roku. Svatba bude letos v květnu, po roce a kus od našeho zasnoubení. Ani na chvíli jsem od té doby, co mě požádal o ruku nepochybovala, že by to nebyl ten pravý! :-) I když ostatní koukali chvíli, že je to moc brzy. Podle mě nezáleží na tom, jak dlouho jsou lidi spolu, ale ten věk bych viděla trochu jako problém, mužský jsou ve dvaceti ještě trochu puberťáci :-) Se svatbou bych zkrátka ještě chvíli počkala, ať se lépe sžijete :-)
Odpovědět
@pajushav Ostatní neřeš,někdo je na manželství zralý ve 20,někdo ani ve 40 :-) Toho svýho znáš dobře ty,jestli je už zodpovědný,nebo ještě nestálý jak puberťák. Jestli se milujete a chcete být spolu,tak hurá do příprav:-) A takový ty žvásty že je svatba zbytečná,že jste mladí a nemáte kam spěchat,a že vám to nevydrží...to byste od nějakých "dobráků" slyšeli i za deset let ;-)
Odpovědět
@88renca88 Tak já si tedy rozhodně nemyslím, že by to byly žvásty. Promiň, ale chlap, nebo spíš kluk ve 20 je málokdy zralý na manželství. Takže já bych to zase jako až takovou hurá akci nepodporovala.... nebrala bych manželství na tak lehkou váhu jak to z tvého příspěvku vyznívá. Něco jiného je s někým chodit rok a něco jiného je žít s ním a vedle něj každý den po x letech.... jasně, že se vždycky najdou skeptické rady, ale v jejich věku to je dost na místě
Odpovědět
@svatbajanaahonza Ale oba jsou už plnoletí,je to jejich život,a přijde mi trapné jim to rozmlouvat. Můj bratr se chtěl ženit taky ve 20,všichni jim to rozmlouvali,nakonec se oženil s jednou s***í,dodnes toho všichni litují,on i ti,co mu svatbu s tamtou holčinou rozmlouvali.
Odpovědět
Btw... kdo z nás ve dvaceti dokázal s rozumem posoudit, jestli je jeho stejně starý partner zralý na manželství? :-D to asi fakt nikdo nedokáže zvážit skoro ani ve 30 :-D takže bez urážky, ale psát někomu 20 letému, kdo má za sebou rok vztahu, že svého partnera zná a ví, jestli je už zralý na manželství mi přijde lehce mimo :-D (nikoho se nechci dotknout, ale pro mě to je dost úsměvné)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?