Kdy máme oznámit zásnuby?

Ahojky, pokud už tohle téma někde je, prosím napište mi odkaz a pokud ne... S přítelem jsme se rozhodli, že se vezmem, ale ještě přesně nevíme kdy.Musíme se domluvit.Já totiž školu končím až za dva roky, takže je to trochu komplikovanější..Jestli to necháme až na léto 2009, ale zasnoubíme se už teď v létě, je vhodné to tak dlouho dopředu oznamovat?Ale zase po roce by to už nemělo takové kouzlo:-)Díky.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
http://www.beremese.cz/forum/show.php... http://www.beremese.cz/forum/show.php... http://www.beremese.cz/forum/show.php... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky, mně miláček požádal o ruku vloni 5. srpna, rodičům jsme to oficiálně oznámili 16. srpna a svatbu budeme mít letos 11. srpna. Říká se, že svatba má být do roka od zásnub, tak tuhle tradici tak zhruba dodržíme x-)
Odpovědět
rihanna: Rodičům jsme to oznámili v červnu 2006, s tím, že předběžné datum je 1.9.2007, takže asi 14 měsíců dopředu. S tím, co dnes vím, bych to už neudělala. Tchánovci nás dřív prosili, ať svatbu oznámíme aspoň půl roku dopředu, ať můžou šetřit. Takže jsme mysleli, že budou rádi, když to budou vědět rok dopředu, bude větší klid. Stejně nechali veškeré naplánované financování až na poslední chvíli a tak-tak to zvládnou (domluvení ohledně financí jsme byli už od přelomu roku 06/07, tzn. 8 měsíců dopředu, a nakonec ještě rozpočet klesl). Takže nikomu včasná informace nepomohla. A jeden podstatný zápor brzkého oznámení - nechtěli o ničem mluvit, protože je moc brzo. Ikdyž jsou dobré restaurace půl roku a někdy i rok dopředu zamluvené, je to moc brzo něco vybírat. Je moc brzo se bavit o hostech, počtu lidí, prostě o všem. A když se jednou za čas před nimi o něčem zmíníte, dozvíte se, že nemluvíte o ničem jiném a (nečekaně) že je to moc brzo. Takže soudě podle našich dvou rodin je můj závěr takový - dřív jak půl roku předem neoznamovat (snad jen sondovat plány na léto a při nejhorším teda říct, když půjde do tuhého), protože je to moc brzo, takže se nebudou ani těšit, ani připravovat finančně nebo ohledně oblečení a podobných věcí... Máme 2,5 měsíce do svatby a myslíte, že někoho něco zajímá? Je to moc brzo !!! Jinak tradice mám pocit opravdu říkají něco o jednom roku, ale kdo dneska hledí na tradice ;-)
Odpovědět
My máme do svatby necelé 2 měsíce a rodičům to budeme oznamovat tento víkend. Čekali jsme, až se sestěhujeme, což se tento víkend povedlo. Všechno jsme si zařídili a zamluvili sami a teď jim dáme oznámení a na svatbu je pozveme (čímž se vyhneme i žádání o ruku, které můj přítel striktně odmítá). Tradice říká, že svatba by měla být do roka a do dne od zásnub. Jelikož jsme ale žádné oficiální zásnuby neměli, tak je nám to jedno. Jo - a ještě jedna věc. Kámoška si plánovala svatbu rok a půl dopředu a pak byla hrozně rozčarovaná, že to rok a půl plánovala a za 20 minut bylo po všem. My jsme se loni v létě dohodli, že se vezmeme, v lednu jsme zamluvili termín a až někde začátkem dubna jsme začali obíhat zbytek a stihli jsme vše úplně bez problémů. Podle mě je třeba spousta věcí tady v tom plánovacím kalendáři napsaná zbytečně brzo. Svatba se dá zařídít klidně i za 3 měsíce, takže bych to až tak nehrotila. ;-)
Odpovědět
Víš chaarleene, ono záleží taky na velikosti města. Já šla na šaty v únoru a spousta jich už byla na náš termín obsazená, a kdybychom čekali se zajednáním restaurace až na duben, neměli bychom to tam, kde jsme chtěli (protože je na svatby velmi vyhlášená). Oznámení rodičům je jedna věc, ale zařizování druhá - pokud má člověk svatbu ve "svatební sezóně" a ještě k tomu ve větším městě, musí si to buď zařídit včas, nebo jít do kompromisů...
Odpovědět
Ahoj ja bych to rozhlasila hned po zasnubach...vzdyt je to krasna zprava,tak proc to tajit.Navic si taky myslim,ze uz by to potom fakt nemelo to kouzlo a tu euforii :-D ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, my jsme to taky oznamili asi 14 sni po zasnoubeni,.... svatba je za necely rok. Jinak taky jeste studuju,... zasnuby po prvnich statnicich(3.rocnik VS),... svatba 4.rocnik - po zkouskovem,....a pak me ceka jeste rok... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně to čeká stejně, svatba letos po 4. roč., zasnoubení jsme od února 2005, ale nikdo to nevěděl, možná tušil. Rodičům jsme to řekli asi před měsícem a začalo se s přípravami. Do dneška je skoro všechno zařízené. Dříve trvalo zasnoubení měsíc až rok. V tomto století se to prodlužuje, jako všechno. Ale stejně by to nemělo trvat moc dlouho. 2 roky plánovat, to není dobré. Je to hodně starostí a nervů, my všechno zvládáme za 3 apůl měsíce, samozřejmě, že jsem chodila na veletrhy a kupovala si časopisy, dost mi to pomohlo.Já myslím, že rodičům se to má oznámit max 6 měsíců předem. Když to budou vědět dlouho, přijde jim to jako normální, stará věc, nebudou se tak těšit.
Odpovědět
anya: já jsem zkoušela spoustu šatů a nestalo se mi, že by nějaké byly zamluvené na můj termín... (Zkoušela jsem ve 3 městech - i v Praze - a v poho). Něco jiného je to asi na 7.7., ale sestřenka se v ten den vdává a neměla se šatama sebemenší problém. Jasně - vím u nás třeba o 1 místě, kde dělají zahradní svatby se vším všudy a tam se musí už tak v listopadu. My jsme na restauraci měli štěstí - vybrali jsme si ji, zašli jsme tam a pohoda (možná proto, že ji lidi mají zafixovanou jako kavárnu, ale svatby se tam taky dělají; dokonce nám udělají řecké souvlaki, na což se těšíme snad nejvíc z celé svatby x-) ).
Odpovědět
Tak my se zasnoubili letos v breznu a oznamime to pocitam tak v listopadu (tzn. vic jak pul roku dopredu) =-) Skorotchan ma nejake zdrav. problemy, tak pockame, az bude lip :-) Nebo vse oznamime, az budou hotova oznameni :-D a temer vse zarizeno - ale to mi prijde nefer, treba se maminky budou chtit na pripravach podilet ;-)
Odpovědět
zvizatinka: toho jsem se právě bála (že by se maminky chtěly podílet) :-D Moje mamka je takový malý generál, takže jsme chtěli mít všechno zařízené, než jim to řekneme, aby nám do toho nemohla moc mluvit. :-N
Odpovědět
Charleene :-D No, tak to moje mamka general neni, ale jeden nikdy nevi - tchyne by asi zarizovala hned.... takze se mi ta vase myslenka zacina dost libit :-D
Odpovědět
Článek se načítá
no hned ne? ;-) vždyť je to krásná událost, tak proč to tajit? mě přítel požádal o ruku a hned jak se našla trocha času, tak jsme to oznámili jeho rodičům. a pak přišel požádat o mou ruku mé rodiče, s obrovskou kytkou, takže mamka nemohla nic říct a taťka mlčel, byl úplně zaraženej a pak jen řekl: míšo nalij nám panáka :-D pohoda 8-) a teď se těší s náma a proti ničemu neprotestují x-)
Odpovědět
Já byla požádana o ruku na Vánoce a rodičům jsme to řekli v půli února. Původně jsem to chtěla nechat tak 2 měsíce před svatbou ale asi bych to nevydržela. Za to v práci jsem to oznámila minulý týden a holky z babince (kámošky z co tam dříve pracovali) to nevědí vůbec to bude překvápko měsíc předem na srazu ;-)
Odpovědět
my jsme se zasnoubili v srpnu 2005, brát se budeme ale až 2008, takže rodičům to oznámíme asi v únoru 2008, dřív ne. Přeci je nebudeme děsit tak moc dopředu ;-)
Odpovědět
My jsme zasnoubení od 11.11.2004 a hned druhý den se mě mamka ptala, co to mám za prstýnek :-D A když jsem jí řekla, že jsem byla požádaná o ruku, vůbec nevyšilovala, naopak byla ráda, že se chlapec vyjádřil a myslí to s její dcerunkou vážně ;-) Ale oficiálně přítel požádal o moji ruku až letos v dubnu a bylo to se vším všudy, s kyticí a slzavým údolím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
trošku ještě doplním svoji odpověď. začnu vtipem - víte, kdy se bůh nejvíc nasměje? když si my lidi plánujem. My začali plánovat, jak už jsem tu říkala, vloni v srpnu. Jako první přihasila tchýně s tím, že svatba musí být mezi 15. červnem a 15. zářím, protože její dcera žije v Itálii a vnuk bude mít v tuto dobu prázdniny. Pak přišla švagrová s tím, že v srpnu to v žádném případě být nemůže, protože to střídá v rádiu kolegy, kteří si v tu dobu budou vybírat dovolenou a že jí vyhovuje buďto červenec. Červenec nevyhovoval mým rodičům, kteří v tu dobu už tradičně jezdívají na dovolenou a tak bych mohla pokračovat donekonečna. Naštěstí můj skoromanžel není z těch maminčáků, co dělají, jak maminka poručí, takže prohlásil, že je to naše svatba a tak bude termín podle našeho přání. Souhlasila jsem, protože rok je skutečně dost dlouhá doba na to, abyste si podle toho mohli naplánovat svůj program. V únoru přítelově sestře diagnostikovali vážnou nemoc, které před dvěma měsíci podlehla... a tak jsme s přípravami začali v podstatě teprve před pár týdny... Termín jsme měli zamluvený už od loňského listopadu, protože vizovický zámek bývá beznadějně obsazený už takový půlrok "před" (pokud nechcete svatbu v devět ráno nebo čtyři odpoledne), šatiček bylo paradoxně dost na srpen, ale třeba na takový červenec (díky sedmičkovému šílenství ;-) a září byl výběr už hodně omezený; největší problém byl s restaurací, protože ty vyhlášené byly samozřejmě obsazené, ale přesto se nám nakonec podařilo sehnat nádherné místečko uprostřed přírody, s krásným interiérem, zimní zahradou... Takže nezoufejte, všechno má vždycky nějaké řešení a plánování s několikaměsíčním předstihem /jak jsme původně zamýšleli my/ nemusí nutně znamenat úspěch. To jsem ale optimista, co? ;-) Hodně štěstí a ať vám všechno vychází!
Odpovědět
Profilova fotka
Nerada bych byla drzá nebo někoho urazila, ale plánovat svatbu na 2009 a teď to hlásit do světa v půlce 2007 mi přijde dost padlý na hlavu a málo kdo to bude brát vážně. Nidky nevíš co se stane, do té doby uplyne ještě hodně času.... A věř mi, že by ti bylo hodně trapně, kdyby se, nedej bože, něco takovýho přihodilo a tys tuhle SUPERNOVINU měla již rozhlášenou. Beru, samozřejmě říct to půl roku do předu je taky určitý riziko, ale oproti tomu roku 2009 je totálně miniaturní. Tohle je jen můj názor.... ;-)
Odpovědět
U nás žádný zásnuby neprobíhaly, žádný zásnubák, prostě nám to připadá zbytečný ;-) Milujeme se, vezmeme se 6.10.07, je to jen naše věc a nikoho z rodiny do toho nenecháváme zasahovat. A taky mi připadalo hodně veselý, kdyby miláček přišel k našim, padl na kolena a žádal o ruku, už i proto, že u mě je to podruhé a není mi 20:-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme se zasnoubili loni v srpnu a rodině jsme to oznamovali tak nějak postupně - nejprve rodiče a nakonec babičky :-N . Rodičům někdy v listopadu loňského roku a prarodičům letos v březnu. :-) No a v květnu jsme měli svatbu. x-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsem se zasnoubili loni v rijnu a svatba kvuli skole bude az 2009, ale rodice to vedi uz od listopadu a jsem rada ze to tak je, aspon maji dost casu se na to pripravit(bracha se zenil ted o vikendu, tak aspon vi ze muzou zase zacit setrit:-)). A hlavne asi bych to nedokazala dlouho tajit.
Odpovědět
My se zasnoubili 24.12.2006 a u manželových rodičů jsme to oznamovali snad 26.12. a u mých rodičů už se to naťuklo v říjnu, že něco spácháme, tak jsme jim to o Vánocích jenom potvrdili. Svatbu jsme měli 2.6. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
rihanna: My sme asi už 2 roky před svatbou věděli, že svatba bude 2.6.2007 (sice se to pak měnilo, ale to je vedlejší) a kdykoliv se nás někdo z příbuzenstva škádlivě zeptal, kdy bude svatba, říkali jsme tento termín (vlastně ze srandy, ale byla to pravda). Takže se to nějak všeobecně vědělo. Miláček mě požádal o ruku v říjnu 2006 a za rodiči jsme oficiálně byli v listopadu. Ale pokud ti můžu radit: Pokud to vezmeš jako my, že to budeš hlásit napůl žertem, tak to bude v poho, ale pokud to oficiálně oznámíte, může se stát, že vás rodina bude brát jako blázny nebo v horším případě vás nebude brát vážně. A zcela jistě to nebudou chtít tak dopředu řešit.
Odpovědět
U nas to bylo jasne a planovane: Dohodli jsme se, ze se vezmeme pristi rok v zari, predbezne 6., zasnuby budou nekdy do te doby az me pritel oficialne pozada o ruku a da prstynek :-) Ja jsem svoje rodice hned informovala, takze vedi, kdy ta svatba bude, jeho rodice zatim netusi, ze se nejaka vubec planuje 8-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Upřímně řečeno, neumím si představit, že se to například moje mamča dozví třeba až za měsíc či ještě později... Je to v podstatě moje nejlepší kamarádka a říkáme si de facto všechno, takže tuhle novinku jí svěřím hned zatepla, to je jasná věc... ale chápu, každý to má jinak. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
vilka: s mojí maminou taky mame takový blízký vztah a vše si řikáme,ale tentokrát jde hlavně o mě a mého přítele a víme,že jakmile oznámíme, že se bereme,tak každá návštěva a káždý rozhovor se bude stáčet na svtabu a to by jsme se ztoho asi brzo zbláznili. Chceme svatbu podle svého, tak si myslíme,že ohlášení 3 měsíce před by mohlo stačit. Řekneme kam a kdy maj přijít,že se o nic nemusí starat a hotovo.-) Snad to pochopí a časem budou rádi,že se nemuseli rok předem stresovat co a jak.-)
Odpovědět
Profilova fotka
kaci1: Jojo, však jsem to nemyslela zle... Každý si to udělá, jak mu to vyhovuje... Jen píšu, jak to mám já... :-) O svatbě se bavím naopak až přehnaně ráda, takže bych spíš přivítala, kdyby se o tom v rodině mluvilo... :-D Mám moderní mamku s dobrým vkusem, budu ráda, když mi s přípravami pomůže.... :-)
Odpovědět
Jestli muzu poradit ,tak bych se nejdriv zasnoubila,usporadala zasnubni vecirek-at je to trochu vesele a nakonec oznamila pri nejakem rodinnem obidku termin svatby. ;-)
Odpovědět
Kdy oznámit zásnuby?... čím pozděj tím líp, aspoň do toho nebude nikdo kecat :-D
Odpovědět
blanka.k: my to oznámili cca 9 měsíců předem a kecat si do toho nenecháváme. Spíš prosíme lidi o pomoc s výběrem místa - bydlíme daleko a už tam ani moc restaurací neznáme.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?