Kdo platí snubní prstýnky?

Jak jste platili snubní prstýnky? Celou částku platí ženich nebo napůl? Já mám výrazně dražší prsten než partner ( já cca 9000,- partner cca 400,-). Mám po něm chtít půlku celkové částky nebo si máme zaplatit každý svůj? On ho má puze pro chvíli při obřadu, takže mu stačí stříbrný, ale já ho budu nosit, tak jsem chtěla pořádný. Nebránil mi v tom, objednala jsem je sama podle svého přání a uvážení. A teď nevím, kolik mám po něm chtít peněz. :)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Snubni prstýnky obvykle plati ženich, u nas to tak bude.
Odpovědět
ehm, uprimne receno me dotaz trosku zaskocil, necekala bych, ze manzele, nebo budouci manzele, si plati prstynek kazdy zvlast a ne ze spolecneho rozpoctu...
Odpovědět
Od budoucích manželů se předpokládá, že mají finanční záležitosti vyřešené, takže podle toho, jak to máte domluvené do manželství vy. Většina vám zde asi odpoví, ze se prstynky (jako další věci na svatbu) platily zkrátka ze společných peněz.
Odpovědět
My právě společné peníze nemáme. Chod domácnosti, benzín, provozní věci platíme napůl a osobní věci si platí každý sám-třeba koníčky, oblečení, kosmetiku. A já teď nevím, jestli je můj prstýnek brán jako paráda, kterou si mám zaplatit sama (dosud jsem si všechny šperky kupovala sama, je to můj velký koníček). Přijde mi to trochu nefér chtít po něm půlku, když jeho prsten stojí 400,- a můj 9000,-. :)
Odpovědět
Taky máme rozdělené náklady na běžný život partner bydlení a faktury, já chod domácností. Svatbu, ale řešíme tak nějak automaticky ze společných peněz. Já komunikují s fotografkou takže zálohu jsem poslala ja, partner zase platí například alkohol, výzdobu já, ale teď jsme byli společně vyzvednout oragnzu vyvazky a posledni drobnosti a to automaticky, ze své vůle, platil partner protoze tam byl se mnou. Myslím, že jde spíš o to se podělit dle možností každého z vas, než si říkat to je dle tradice na tobě a to zase na mě. Řekni mu a uvidíš jaká bude reakce 😉
Odpovědět
Taky se nechci nikoho dotknout, ale svatbu platíme společně a i vše co je s tím spojené. To mě trosku překvapilo, ze to řešíte. Ale já z mého pohledu kdybych byla ve vaši kůži bych si rozhodne o půlku neřekla. Bylo by mi to hloupý kdyby měl snoubenec prstýnek ha par stovek a já za tisíce :)
Odpovědět
Já všeobecně (bez ohledu na Tvůj případ) nechápu vyúčtovávání mezi páry za vše.. prostě moje je tvoje a tvoje je moje, bereme ze společného. Je snazší si nastavit systém třeba jednoho společného účtu a pak ať má každý ještě klidně jeden osobní s tím, že na společný chodí určitý podíl mzdy (např. 75 %) a z toho pak platit společné a prostě hospodařit společně :) Mě spíš zaráží, že se ptáš nás.. my Ti přeci v tomto nejsme s to poradit, musíš jít za nastávajícím mužem a s ním si to "dojednat", žádná z nás to tu nedovede rozseknout :) prostě to proberte spolu :)
Odpovědět
@carvcoolka u nás budu platit snubáky já, protože vše ostatní bude platit přítel. Navíc chci v prstenu alespoň jeden briliant, tak to budu mít dražší než přítel.
Odpovědět
Každý to má nastavené jinak, je to čistě na Vás jak se s přítelem dohodnete ohledně financování prstenů i celé svatby, ale asi bych to s ním probrala co nejdřív.
Odpovědět
@carvcoolka Jestli to mate nastavene takhle, tak to s nim jednoduse prober. Budete manzele, tak by to snad nemel byt problem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
To je tedy zvláštní systém, alespoň z mého pohledu, nedovedu si to představit... Budete v něm pokračovat i po svatbě? Protože jakmile budete manželé, tak i právně je všechno, co si od té doby vyděláte a pořídíte, obou (leda byste sepsali předmanželskou smlouvu). A hlavně, jestli spolu máte dohodnuté, jaký ten systém bude, až budeš s případným budoucím dítětem doma na rodičáku, takových osudů už bylo. K dotazu, ne, nevím, kdo z nás prstýnky platil, už si to nepamatuju, vidím to tak, že ten, kdo měl den předtím zrovna cestu kolem bankomatu.
Odpovědět
Já bych vám hlavně doporučila si vyřešit finance, před svatbou se dohodnout, kdo, co a jak bude platit a nebo zda budete mít společný jeden účet. U nás jsme od začátku měli všechno společné, peníze na svatbu jsme našetřili společně a tudíž i utratili a neřešili jsme, jestli prstýnek stojí víc, než druhý! Měli jsme třeba na svatbě většinu hostů od manžela a to jsme taky neřešili. Prostě od začátku jedeme na vlně NAŠE. Samozřejmě chápu, že to ne každý má stejně.
Odpovědět
Článek se načítá
@carvcoolka a nebylo by třeba lepší založit společné konto svatba, dávat tam teda stejnou částku a hradit vše ohledně svatby z tohoto konta,ať nemusíte furt všechno takhle dělit... Je to VASE společná svatba.. to si budeš ty platit svoje hosty, on svoje, ty si budeš sama platit kytici a on svou korsaž atd.??? Je to zvláštní, ale hlavně, že vám to oběma vyhovuje.. jen pozor na to až budeš (jestli) budeš jednou na mateřské..dost často se pak tento systém hroutí a holky jsou pak překvapené, že jim partner nechce davat peníze nebo dává málo a nevědí, jak z toho ven.Ale to je mimo otazku, omlouvam se. Věřím, že to máte pořešené..
Odpovědět
Vzhledem k blížící se svatbě nerozumím tomu "moje" a "tvoje". My s manželem jsme se k sobě sestěhovali a v tu chvíli bylo vše "naše" a od té doby jedeme dohromady. Na svatbu jsme si společně našetřili a z toho konta brali. A nikdo neřešil, že moje či jeho šaty byly dražší.. Nedokážu si představit tohle dělení třeba na mateřské, až se příjem ženy ještě víc sníží.. Tyhle finanční věci by měli být probrané před svatbou, aby každý věděl, na čem je a co od toho svazku ten druhý očekává a s čím počítá.. Jinak může dojít k nepříjemnému prozření a brzkému rozvodu..
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se nepletu, tak tazatelka už asi děti, vzhledem k věku, neplánuje? Ale samozřejmě si to mohu jen blbě pamatovat. Nicméně otázka není na jednoduchou odpověď, většina lidí, včetně mne, už před svatbou asi s mužem hospodařili společně, čili platili oba všechno pro sebe dohromady. Ale ve vašem případě, a nemyslím to urážlivě, kdy už jste starší, než většina nás tady, a máte už něco odžito, je jízda napůl vlastně logická. Na tvém místě bych po něm žádné peníze nechtěla.
Odpovědět
my jsme si doma připravili velkou obálku na peníze na svatbu.... oba jsme tam dali stejnou částku na svatbu a z toho jsme každý bral peníze na věci spojené se svatbou, jak bylo potřeba... :-) Pak odpadlo řešení, kdo bude co platit... Nebo se můžete dohodnout kdo co platí.. Např. nevěsta prstýnky, šaty,dekorace a ženich hostinu a pití... takhle to měla kamarádka :-)
Odpovědět
@pirek máš pravdu, děti jsou tady úplně out, nějak jsem si to nespojila. V tomhle případě je to asi úplně jiné.. Ja teda tohle dělení výdajů a financi moc nechápu, ale když to vyhovuje oběma, tak je to asi v pořádku.. prsten bych si zaplatila sama..
Odpovědět
Profilova fotka
Zvláštní problém, kdo bude platit. Měli byste si vyřešit finance a nejdřív se domluvit, kdo co bude platit nebo budete mít společný účet. My máme např. každý vlastní účet, nesnesla bych mít společný, aby mi pak vykládal, jaká byla ta rtěnka drahá nebo já jemu, jakou hru si zase koupil. On platí nájem, půjčku, internet a televizi a já platím benzín a většinu nákupů potravin. A když jsme připravovali svatbu, tak někdo zaplatil to, někdo to a tak. Nikdy jsme neměli problém, kdo to zaplatí. On např. zaplatil boty, šperky a oblek, já jsem zaplatila zálohy atd. A prstýnky jsem platila já, i když to byl společný výběr. Jeho je daleko levnější, stříbrný, jelikož ho měl jenom na svatbě a můj je zlatý, když ho nosím nonstop. Kdybych na ně neměla, tak je zaplatí on a taky žádný problém. Prostě je to naše společná věc, takže nikoho netrápilo, který prsten je za kolik. Koukali jsme se hlavně na to, kolik stojí oba prsteny dohromady, ne o kolik dražší je ten můj.
Odpovědět
Dekuji vsem za reakce. 😉 My uz deti mame dospele, dalsi neplánujeme. Je mi 40 a jsem nemocna, priteli je 55. Nase svatba bude jen obřad, kde deti pujdou za svedky. Jediny vydaj bude kytice a prsteny. Hostina, vyzdoba, cukrovi, hoste...to vubec nebude. Šaty mam nachystyne víceméně civilni, pritel taky. Prosadila jsem v beznem zivote placeni vseho napul, protoze kdybych to nechala "plati ten, kdo ma zrovna penize", tak platim vsechno ja. Dokud jsme meli spolecnou kasu, tak to tak bylo. Je mi hloupe chtit po nem pulku na prstynky, kdyz ten jeho je výrazně levnejsi. Stejne bych to musela zaplatit a on by mi to postupne doplatil. Nikdy nema k dispozici deset tisic na ruku, vydelava na malych zakazkach a penize obratem vraci do firmy, necha si jen na nutne vydaje. Takze velkou castku musim vzdycky zaplatit ja (treba nabytek) a on mi svoji pulku splaci po trech stovkach.
Odpovědět
My svatbu platili napul, nemame sice spolecny ucet, ale vydaje na jidlo, domactnost, proste spolecne platime napuk a kazdy zvlast si pak kupuje co je treba, nekde jsem cetla, ze dle neosanych pravidel, plati nevesta prsten zenichovi a zenich neveste, nikde se ale asi nepocita, ze ten nevesty bude nekolikanasobne drazsi...
Odpovědět
Já nevím, řešit moje a Tvoje..my teda máme finance společné, platíme z toho veškeré výdaje, synovi oblečení, naše oblečení..takže i svatbu. Prostě jsme rodina :) Finance jsme vyřešili hned na začátku vztahu a ani jednoho nás nenapadlo se nad tím pozastavit :)
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, tak to je výrazně jiná situace, to mě nenapadlo. V tom případě.bych si zaplatila svůj drahý prstýnek, když jsi ho tak chtěla, partner si zaplatí taky svůj, když byl v jeho výběru skromnější. Tak mi to přijde ve vašem případě spravedlivé.
Odpovědět
Profilova fotka
Ve Vámi popsaném případě bych si svůj drahý prstýnek zaplatila rozhodně sama. Je to pro Tebe evidentně důležité, takže bych ani nepřemýšlela nad tím, že by mi ho měl platit, byť z části, partner. Pokud by mi to mělo činit problém, tak bych prostě zvolila prsten v cenové relaci, která by pro mě byla ok. Hezkou svatbu přeji.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych to po nem nechtela. Mame to podobne, domacnost jedeme na pul a sve veci kazdy sam, a vyhovuje a nic neresime. Svatbu taky na pul (i kdyz vse vymyslim a zarizuji ja), krom satu a obleku - tam to mame stejne jako u tvych prstynku a kazdy si to financuje sam - proc by mel pritel platit, ze ja si navymyslim drahy saty :).
Odpovědět
My máme svatbu oba podruhé a vzhledem k přítelovým alimentům jsme se už na začátku vztahu dohodli na částečně společném a částečně odděleném hospodaření (je to trochu složitější, ale to je teď jedno, vyhovuje nám to :-) ). No a svatbu budeme mít mini, jen my, bez rodiny, bez dětí, prostě den jen pro nás, tak jak ho chceme my, už jsme dost staří na to, aby jsme si do toho nechali kecat a zvali některé lidi jen ze slušnosti. No a s výdaji na svatbu to teda máme tak, že já jsem si koupila šaty na Bonprixu za tisícovku, přítel roztrhané džíny a košili - každý ze svého, prstýnky jsme si zaplatili také každý zvlášť (rozdíl mezi nimi byl asi jen tisícovka) a kytku, fotografa a večeři (místo oběda) zaplatíme napůl. A jako svatební dar jsem od přítele dnes dostala šperk na krk, který budu mít k šatům. Takže na tvém místě bych si prstýnek zaplatila sama :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@carvcoolka tak narovinu, pokud řešíte takovéto věci, tak se ani nemáte brát.....řešit, kdo dá více "ze svého". Přece jeden zaplatí to, druhý tamto. Nikdy by mě nenapadlo řešit, kdo co platí. Přece jako manželé byste měli brát příjem společný a nerozlišovat. Když jeden teď utratí více, tak druhý zase uspoří více.....a použije na jinou věc. Pokud jeden škudlí pro své potřeby a jen bere, tak je něco divného.
Odpovědět
Profilova fotka
U nas se platily z naseho spolecneho uctu...
Odpovědět
@petusha87 Prosím tě a proč? Proč by lidé v manželství nemohli mít každý svůj příjem a pořizovat si z něj svoje věci? SJM se přece dá zúžit...
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana ano, samozřejmě, že každý má své...ale neohraničuji striktně..toto je moje a víc ani korunu...
Odpovědět
Profilova fotka
@petusha87 ono jinak je to u nas mladsich a jinak je to u lidi, kteri jsou starsi, maji uz neco odzito a kazdy nejake dalsi zavazky. Ja taky nejsem zastancem deleni na moje a tvoje a reseni, co kdo plati, ale dovedu si predstavit, ze v pozdejsim veku, kdy maji oba nejake zavazky, to neni uplne jednoduche najednou vsechny prijmy spojit.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?