Zasedací pořádek na svatbě. Jaká pravidla dodržujete?

Ahojky holky, protože jsem tady tohle téma nenašla, ptám se - jaké pravidla dodržujete při stanovení zasedacího pořádku (např. rodiče ženicha vedle nevěsty ?...)
Odpovědět
1
2
13
My jsme měli se zasedacím pořádkem poněkud problém. Vedle nevěsty seděli rodiče nevěsty a vedle ženicha svědek s přítelkyní, protože manželovi rodiče jsou rozvedení.
Odpovědět
kyticka: já se obávala, že budu muset sedět vedle manželových rodičů, ale pak jsme někde četla na netu, že jedni to mají takhle, druzí zase jinak. Tak jsem se na to vykašlala a moji rodiče seděli vedle mě, ženichovi zase vedle něho a bylo to v pohodě ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Plira: řeším podobný problém, kde tedy seděli ženichovi rodiče? Jinak jsem četla několik způsobů zasedacího pořádku-vedle nevěsty a ženicha svědci, nebo rodiče, ale vedle nevěsty má sedět otec ženicha a vedle ženicha matka nevěsty. To se mi moc nezamlouvá, my asi budeme sedět v čele sami.
Odpovědět
No podle etikety by mela nevesta sedet po prave ruce zenicha. Vedle nevesty otec zenicha a pak matka, vedle zenicha matka nevesty a pak otec. A pak u stolu na strane nevesty jeji hoste a naopak. ... asi to zni zmatene, takze takhle: (nevestina strana hostu) (svedek nevesty) (matka zenicha) (otec zenicha) (nevesta) (zenich) (nevesta) (zenich) (matka nevesty) (otece zenicha) (svedek zenicha) (zenichova strna hostu) snad se v tom da vyznat:-) Ale tohle je oficialni poradi podle etikety, nikdo nerika z eto tak musi byt. My to ale takhle budeme mit.
Odpovědět
No my budeme muset do čela k nám někoho posadit, jinak by jsme se tam nevešli :-) Svědek partnerku má, ale svědkyně partnera ne... Takže vedel nás budou rodiče, jsem ráda, že mi alex1 potvrdila mé tušení, že je jedno, kteří kde. Mi sice všichni vycházíme dobře, ale nějak je mi bližší aby vedlě mě seděli ti moji ;-) Moc dík všem
Odpovědět
sakrys jsem se spletla... omlouvam se, ten druhy radek ma byt takhle: (nevesta) (zenich) (matka nevesty) (otec nevesty) (svedek zenicha) (zenichova strna hostu)
Odpovědět
http://www.czech-tv.cz/program/detail...
Odpovědět
svetluskah děkuju, dobrý tip !!!
Odpovědět
ditak: matka zenicha s pritelem sedeli u tech normalnich stolu jako prvni, pak sedel nejaky par, myslim teta a strejda a pak otec s novou manzelkou. U nas se teda beztak jednalo jen o hlavni jidlo, pak uz si sedl kazdy kam chtel.
Odpovědět
Profilova fotka
svetluskah. opravdu skvělý typ, hned jsem ho využila
Odpovědět
svetluskah proc vedle nevesty sedi jeji svedek a vedle zenicha ne? zenichuv svedek je mene vyznamny nez nevesty? jinak videla jsem podobnou verzi co svetluska matka nevesty- otec zenicha - nevesta+ zenich - matka nevesty- otec zenicha v podstate v bezprostredni blizkosti novomanzelu jsou bud rodice nebo jejich svedci+partner. jinak melo by se dodrzet stridani muz-zena-muz-zena, ale vzdy to nejde. pak jsou jeste varinaty kulatych 6 mistnych stolu. ja tedy budu mit svoje rodice vedle sebe a zenich svoje vedle sebe. znam svoje rodice, tak si je radsi ohlidam :-D
Odpovědět
Princezno kde mas napsane ze vedle nevesty sedi jeji svedek????
Odpovědět
Článek se načítá
svetluskah - ajo já jsem si to špatně přeložila, promin
Odpovědět
možná se to tu už řešilo, ale nechce se mi to hledat - takže promíchat obě rodiny nebo je posadit spíš k sobě???
Odpovědět
Profilova fotka
I když se to zřejmě vymyká pravidlům etikety, tak na svatbách, na kterých jsem byla, seděla nevěstina strana včetně jejich rodičů po pravé ruce nevěsty a ženichova strana vč. rodičů po levé ruce ženicha. Možná se to trošku liší i krajově.
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím jsem to zažila taky tak, jak píše minda a bude to tak i u nás.
Odpovědět
Tak to já jsem se nejdřív zeptala ženicha, jestli mu nebude vadit sedět při hostině vedle mé maminky, a on to pak řešil se svojí maminkou a dohodli se na tradičním uspořádání (matka nevěsty vedle ženicha). Mně to bylo celkem jedno, jak to bude, protože bych ráda seděla jak vedle svého tak ženichova tatínka. Takže jsem to prostě probrala s lidmi, kterým by to mohlo dělat problémy. Tradice netradice, sedněte si tak, aby vám to vyhovovalo a vyhnuli jste se možným konfliktům. Já rodiny nemíchám, ale je nás málo, takže sedí u stolu T naproti sobě, takže se taky poznají.
Odpovědět
my jsme to měli, jak píše minda. Naše rodina včetně rodičů seděla po mé pravici a ženichova rodina zase po jeho levici. Oni existují nějaký pravidla, jak by to přesně mělo být, ale každej si to udělejte, jak uznáte za vhodné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
no my budeme mít jen14 lidí na obědě + my dva a stůl bude do tvaru T, nikdo vedle nás sedět nebude. Ale dodržíme, že hned jakoby vedle mne bude sedět otec ženicha a naproti moje máma - tedy jakoby vedle ženicha. Snažili jsme se zkombinovat, aby naproti sobě i vedle sebe se to míchalo - tedy muž, žena, muž, žena a celkem to vyšlo. I to vyšlo tak, že partneři sedí vedle sebe. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já budu mít taky kombinaci svetluskhy a mindy - přijde mi to oki. A míchat jen v rámci rodiny - posadím mezi ně děti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Libi se mi varianta, jak psala svetluskah...ale poradte, co delat, kdyz budeme mit za svedky manzelsky par a chceme je mit vepredu u nas, ale rozesadit je mi prijde divne...aby na me strane byla svedkyne a na druhe strane svedek...jak to udelat? kdyz je dame zase vedle sebe, tak uz nepujde to, aby novomanzele sedeli ve stredu...co s tim? :)
Odpovědět
My jsme to nijak neřešili.Já seděla s manželem v čele/měli jsme T/ po stranách jsme měli volno, pak po Jirkově straně seděli jeho rodiče a celé jeho příbuzenstvo a na mé straně moji rodiče a celé mé příbuzenstvo.Má svědkyně seděla se svým manžele a Jirkův svědek seděl se svou přítelkyní.Jinak na stole jsme žádné jmenovky neměli a nechali jsme na to na ostatních ať si sednou jak sami chtějí.Měli jsme 30 lidí a žádné zmatky při usedání nevznikly.Mě osobně prudilo, když jsem byla na svatbě a jmenovky tam měli, tak hledat kde jako mám sedět .Ale asi je zas rozdíl velká svatba, tam jsou jmenovky pak určitě potřeba, ale pak je dobré k nim udělat na zeď stranou nějaký plánek, aby lidi měli alespoň představu kam zhruba jít.....Ale jinak bych to až zas tolik nedramatizovala, posadťte si lidi jak chcete, nebo jak chtěji oni.Někdy dodržovat za každou cenu nějaké pravidlo se nevyplácí....
Odpovědět
Profilova fotka
No nas prave asi bude na obed 45, snad je to uz konecne cislo:) takze mi to prijde docela dost...a nekolikrat sem na svatbach zazila, ze lide prisli ke stolu a ted tam stali, koukali, pak se zacli motat, apod...proste si myslim, ze to prvotni posazeni na obed je lepsi naplanovat a pak at si kazdy sedne kam chce...chci samozrejme udelat planek, kterej budou mit vsichni k dispozici...chci do kazdeho auta vytisknout takovy "smirak" kde bude napsan program dne, jak se jede v autech, co bude po obradu,jaky bude ten zasedaci poradek, apod...aby vsichni vedeli, co je ceka:) tak prave premejslim, jak to rozsadit...ale asi nakonec svedky necham u ostatnich pratel a vzdy kdyz je budeme potrebovat vepredu (treba pri cteni prani), tak si tam daji zidli nebo tak:)
Odpovědět
To to už chce.Ale oni se tam stejně budou motat i tak :-) Určitě ty šmíráky někam dej.Pak by to asi trvalo dlouho než by se našli a usadili.A vůbec takový šmírák je celkově dobrá věc i na celkovou organizaci....Tím zasedacím pořádkem se zase tak moc nezabývej podle pravidel.Dej na svůj instikt a spíš se drž toho, aby si lidé, které dáš k sobě měli co říct a cítili se dobře....
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávám se k mindě, cececce a alex1. Moje strana u mě, ženichova u něj. Myslím obecně, že člověk musí posoudit, co jde a co ne. Třeba jsem někde četla, že podle etikety nemají sedět vedle sebe manželé. No nedovedu si to v našich podmínkách představit, že posadím babičku na jednu stranu a dědečka na druhou. Myslím, že takovýma kombinacema bych měla po dobné náladě na hostině raz dva.
Odpovědět
Imzadi, to je úžasný, že o tom přemýšlíš rok dopředu (závidím ti ten čas na přemýšlení, sbírání informací, organizaci! Já jsem to řešila asi tak ve 2 ráno před svatbou :-D A nakonec to dobře dopadlo :-D
Odpovědět
Souhlasím s teri a spol. Myslím, že není dobré trvat za každou cenu na nějakých tradicích, když to zúčastněným může být třeba nepříjemné. Já si nedovedu představit, že bych seděla vedle své tchýně nebo tchána, protože si s nima nemám bohužel co říct a asi by to bylo pro obě strany dost nepříjemné, tak vedle mne seděli moje rodiče a vedle manžela jeho rodiče. Dál jsme nic neřešili, hosté si sedli tak, jak jim to vyhovovalo, nikdo se nikde nemotal a po obědě se stejně vše promíchalo a každý seděl chvíli někde jinde. Prostě si myslím, že někdy je lepší nechat věcem volný průběh a nesnažit se mít všechno za každou cenu nalajnované, hosté by se mohli připadat jak školní besídce.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to měli podobně jak stika a spol. Nějak jsme si tak automaticky sedli a nikdo to neřešil. Jenom babičky a starší tetičky jsme posadili tak, aby na nás dobře viděli a ostatní seděli tak, jak chtěli. Nebylo to tak formální.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme jmenovky měli. Myslím, že to bylo docela praktické. K tomu jsme měli u mě a u ženicha k nahlédnutí zasedací pořádek nakreslený, takže každý po vstupu do restaurace tušil, kterým směrem má asi tak jít. :-)
Odpovědět
Jinak taky když máte stůl do T, tak u té nožičky sedí lidi proti sobě. Takže i když jsme z jedné strany měli hosty od nevěsty a z druhé od ženicha, obě rodiny seděly proti sobě a lidi se seznámili a popovídali si. Já bych to se svědky - manžely řešila tak, že do čela T se posadí nevěsta a ženich s rodiči a svědkové si sednou naproti sobě do nožičky, nejblíž k čelu. Takže by byli vlastně hned u nevěsty a ženicha, ale přitom spolu. Jinak rozsazovat manžele a partnerské dvojice je fakt blbost, často tam ty lidi zvete samotné a oni ani nikoho jiného neznají. Spíš je asi lepší dát si pozor, aby spolu seděli lidé, kteří si mohou rozumět, neposadit kamarádku ke strýčkovi a kamaráda vedle babičky (ale i to může někdy fungovat ;-) )
Odpovědět
1
2
13
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?