Svatební jmenovky. Jaké máte názory či zkušenosti?

Ahojky, potřebovala bych poradit. Řešíme dilema, jestli na svatební hostině umístit na stůl jmenovky nebo ne. Já bych byla pro, ale přítelova maminka se toho děsí, že to nebývá, že se má každý posadit jak chce. Že se svatebním hostům nemusí líbit zasedací pořádek, jaký jsme jim určili my. Ženich má zase strach, že svatebčané budou zoufale pobíhat a hledat, kde že mají tu svou jmenovku (máme asi 60 lidí). Ale já bych zase byla pro, protože se tímto způsobem dá zamezit trapasu ve stylu: já a ženich sedíme a ostatní svatebčané stojí u dveří a nikdo nechce udělat první krok, aby se posadil. Jaký máte vy na toto názor, případně zkušenosti?
Odpovědět
1
2
7
Profilova fotka
já jsem určitě pro jemnovky, v průběhu večerní zábavy se lidi stejně přeskupí jak chtějí a ještě jsem nezažila svatbu, kde by jmenovky nebyly.
Odpovědět
Já jsem taky pro - na oběd ano, ať se to tam nebrzdí a je pravda, že se pak zmateně stojí a nikdo neví... Večer už je to jedno.
Odpovědět
Profilova fotka
jsem taky PRO, bez jmenovek vzniká zmatek, svatebčané se začnou dohadovat, kdo si kam sedne, jak by to mělo být a nakonec zjistí, že stůl je moc krátký na to, aby se vešli vedle sebe tak, jak by chtěli a "někdo musí k těm cizím"... :-) jsem pro sestavení zasedacího pořádku předem - nikdo pobíhat nebude, pokud nemáte 100 hostů, své jméno si každý najde jedna dvě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Luci, záleží na stylu hostiny. Pokud chcete klasiku, pak jmenovky rozhodně ano. Vyhnete se nervozitě a hosté to určitě ocení. Budoucí tchyně má jedině pravdu v tom, že je třeba dát pozor na to koho vedle sebe posadíš. Např. pokud máte cizince, tak aby si byli schopni s někým dorozumět apod. Zatím jsem se nesetkala s tím, že by se host dožadoval přesezaní, protože vedle strejčka Jožina nechce sedět :-D
Odpovědět
Děkuji za názory, moc si jich cením a doufám, že je uzná i ženich ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Luci, vyvěste zasedací pořád na dveře restaurace, zatímco bude rozbíjet a zametat, tak se každý může podívat, kde sedí, a zmatky nebudou. Jinak jsem určitě pro pevný zasedací pořádek, moc by se mi nelíbilo, kdyby blízko u mě seděly sestřenice z pátého kolene, protože jsou průbojnější, a babička někde vzadu. A jí by se to asi taky moc nelíbilo. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
z vlastní zkušenosti dále doporučuji, neukazovat zasedací pořádek svatebčanům předem... my to udělali a nestačili jsme se divit, co může komu vadit... na hostině by jistě nikdo neprotestoval, takhle měli předem šanci, že to ještě změníme a tak jsme měnili... :-|
Odpovědět
a nebo bez jmenovek ale někam umístit nástěnku se zasedacím pořádkem při šedesáti lidech to bude docela zmatek.někdo si sedne tak, nechá mezi sebou a druhým dvě místa mezeru ale pak třeba trojice, co je spolu si nebude mít kam sednout leda by se rozdělili jsem PRO zasedací pořádek nebo jmenovky nikdo přece neříká, že tak musí vydržet sedět celý večer a noc
Odpovědět
Profilova fotka
Luci, pokud budete dávat např. plán svatebního dne, svatební noviny nebo něco podobného, můžeš na zadní stranu udělat zasedací pořádek. každy si tam najde svoje místo a nebude muset kolem stolu běhat s kompasem ;-)
Odpovědět
Ahoj já jsem proti jmenovák, maminka má pravdu ať si každej sedne kam chce ... pokud bude stůl do T je jasný všem kdo asi sedí v čele!Nás bylo 70 a každej si sedl hned bez problémů. Byla jsem hostem na svatbě kde byly jmenovky a byla jsem svědkem nasraných lidí, že sedí se mnou u stolu a hlavně řešili proč jako je tam nevěsta posadila. Byl to trapas a velkmi nepříjemné . . některým se člověk nezavděčí, a proto doporučuji bez jmenovek ... každý svatebčan ví, že v čele sedí nevěsta s rodiči a nejbl. přízní! Bude jim tak líp. hlavně pokud máte na svatbě spíše kamarády . . .
Odpovědět
Profilova fotka
lucildol, ja myslim, ze sve hosty znate a chcete, aby se na vasi svatbe citili dobre, takze je nebude schvalne posazovat nekam, kam by si sami nikdy nesedli... zmatku na zacatku se da predejit zaslanim zasedaciho poradku predem nebo jeho vyveseni na dvere/u vstupu do salu, obzvlast budou-li hoste treba cekat nez se vyfotite jsem za jmenovky
Odpovědět
Tak já jsem PROjmenovák:-) zažila jsme svatbu bez a byl to docela trapas, každý tam chodil, kd eje volno nebo kde už někdo sedí, nakonec jsme dopadli tak, že jsme přišli dva páry a seděli každý pýr k sobě zády... Prostě to bylo divný. Jmenovky rozhodně ano k obědu, pak se uvidí, to se většinou různě poposedává, takže tam už to nehraje prim;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Vyvěsit zasedací pořádek na dveře se mi líbí. Díky moc, samotnou by mě to nenapadlo. To arietiska: na svatbě budu mít spíš rodinu než kamarády, takže asi nikomu nebude vadit, že sedí vedle jiného člena rodiny - nenávistné vztahy mezi sebou nemáme. Ale spíš mám obavy (máme stoly do "E"), že na mých šest kamarádů nezbyde místo "pohromadě" a budou muset během hostiny sedět každý u jiného stolu. Nebo to, jak psala princezna, že bude místo pro dva a trojice si nebude mít kam sednout.
Odpovědět
Profilova fotka
lucidol - proto to musíš sama předem promyslet, aby pak nebyly zmatky :-) Taky můžeš udělat stůl do E, kde nebudou ramena všechna stejně dlouhá, ale prostřední třeba kratší a k ostatním stolům se ti pak vejdou kamarádi.. to záleží na restauraci...
Odpovědět
to gillian_80: se stoly hýbat nemůžu, je to místí "JZD jídelna", na svatbu pěkně upravená, příliš prostoru pro manipulaci tam není.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme měli také jmenovky a jsem tomu ráda, svatebčani seděli podle důležitosti, kamaráda nakonec, večer už je to jedno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ja zastance jmenovek nejsem, asi doopravdy zalezi na okolnostech a lidech, zazila jsem svatbu s i bez a pokazde byli problemy............ bez jmenovek je to lepsi posedaji si sami jak chteji a pokud neni v rodine nekdo kdo se nemuze vystat tak je to bez problemu, se jmenovkama byli problemy protoze se podarilo sesadit dve co se nemusely a take kazdej hledal tu svoji a bylo o zabavu postarano :-)
Odpovědět
Já jsem také pro variantu bez jmenovek :-). kde sedí ženich s nevěstou, rodiče a svědci je jasné a ostatní jsme nechali, ať si posedají jak chtějí, teď ná aspoň nikdo nevyčítá, že seděl někde, kde sedět nechtěl :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já myslím, že jmenovky mohou posloužit i jako pěkná dekorace stolu, pokud jsou nápadité ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, jsem taky pro jmenovky. Byla jsem na svatbě, kde je neměli, měli stoly do U. U jedné části bylo plno a na druhé nikdo neseděl, protože nevěsta měla jen asi 6 hostů a ženich cca 20. A nikdo nechtěl sedět s těmi cizími. Byl to docela trapas, jak všichni běželi aby na ně zbylo místo u jejich rodiny. :-S My měli stoly do E a jmenovky jsme měli. Zasedací pořádek jsme napsali a vyvěsili už doma, kde se všichni scházeli a pak i do restaurace. A nikdo si nestěžoval. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Budu mít jmenovky, přestože mi skorotchýně řekla, že to se u nich prostě nedělá a ona je nechce - ale to je mi šumafuk, že se to "u nich" nedělá, viděla jsem videozáznam svatby mých přátel, kde se 20 minut dohadovali, kdo si kam sedne a to jich bylo pět a půl a všechno se to na tu kazetu nahrálo - podle nás to bylo trochu trapné. Navíc všem hostům před usazením sdělím, že zasedací pořádek není závazný, mohou se posadit, jak chtějí, ale kdyby náhodou nevěděli, tak jsou pro ně připravené jmenovky - ale jen jako doporučení. A jestli se to manželově mamince nelíbí, tak se může nechat rozvést a zařídit si svoji si svatbu podle svého ;o) Zjistila jsem totiž, že čím víc s rodinou každý detail svatby probíráte, tím jste nakonec nešťastnější, zklamanější a nerozhodnější, protože každý chce přispět se svojí "chytrou" troškou do mlýna a i když to třeba nemyslí špatně, tak vám to celé zkomplikuje - vždycky se něco někomu nelíbí, a každému obvykle něco jiného ;o) Jo a souhlasím s Gill - nikomu ten zasedací pořádek neukážu dopředu, protože to bych ho každý den přepisovala jinak ;o)))
Odpovědět
Profilova fotka
Já jmenovky chci, ale protože na hostině nebudeme mít kamarády, jen rodinu a příbuzné, cca 25 osob, nevím, zda někomu nebude vadit, že sedí na konci stolu (!). Když všichni jsou tak nějak rovnocenní... Budeme mít stůl do T.
Odpovědět
Profilova fotka
Koubina - my máme taky stůl do T a 30 osob. Ti co budou sedět na konci stolu, to budou mít blíž k zásobám pití, večer k rautu a taky na čerstvý vzduch. :o) Takže na tom budou možná i lépe ;o)
Odpovědět
No tak to ja jsem 100% pro zasedaci poradek predem urceny.... sestra meho pritele se vdavala... bohuzel jsme nemohli dlouho najit misto na parkovani tak jsme prisli jako posledni. NIkoho z rodiny v tom zmatku nenapadlo aby nam drzeli misto nekde pobliz rodiny, tak jsme sedeli uplne na konci stolu, vedle kadernice a fotografa.... docela trapas. Samozrejme jsme byli oba pekne nastvani... bez zasedaciho poradku se ti 100% stane to, ze nejrychlejsi budou v predu a na ty, co se necpou nezbyde misto.... a v tom stresu si nebudete hlidat jestli vasi nejblizsi sedi u vas...
Odpovědět
Profilova fotka
My zasedaci poradek tudiz ani jmenovky mit nebudeme cela svatba je pojata jako gardenparty a jidlo bude formou rautu x-)
Odpovědět
Ahoj, já jsem rozhodně PRO jmenovky. Když jsem to oznámila svojí tchýni, taky se čertila. Ale měla smůlu a na svatbě jmenovky byly - a pak byla ráda, že jsme se rychle usadili :-) Všem jsem předem říkala, že je to jenom na oběd a pak si můžou sednout jak chtějí. A nebyly žádné zmatky, ikdyž v manželově rodině se každý jmenuje Jan :-) - prostě si sedali podle jmen manželek či přítelkyň. :-D
Odpovědět
asi hodně záleží, jestli máte hostinu i s kamarádama, nebo jen rodinu. my měli jen rodinu, takže si posedali jak chtěli. někdy to míchání rodin dohromady nedělá dobrotu
Odpovědět
Zasedací pořádek se na takovýchto větších akcích dělává, je to úplně běžné a hlavně i vhodné. Není moc dobré, když hostům necháš u slavnostní tabule úplnou volnost výběru - to by se ti pak mohlo stát, že třeba babička, která je míň průbojná, bude sedět až někde na konci stolu, protože se na čestné místo u čela tabule neprobojovala... a to by byl nemalý trapas. V každé knížce o etiketě stolování najdeš srozumitelný návod, jak se takový zasedací pořádek sestavuje - v čele stolu samozřejmě sedí novomanželé, po jejich straně rodiče, na místech nejblíž k nim (čestná místa) pak nejdůležitější hosté - svědci, prarodiče, pak sourozenci a další hosté... dál platí, že páry (ať už sezdané nebo nesezdané dvojice) by neměly sedět vedle sebe (ale mohou sedět naproti sobě), a že by se vedle sebe měla střídat žena/muž, tj. že by vedle sebe neměly sedět dvě ženy nebo dva muži. Malé děti posadíš vedle jejich rodičů. A pokud je zasedací pořádek, tak se to bez jmenovek neobejde... jak jinak by hosté věděli, kde sedí?
Odpovědět
No nevím, jak to tak čtu...já sem zásadně proti jmenovkám. Byla sem na svatbě a seděla vedle nějákých dědečků a babiček z pátého kolena od nevěsty (které sme vůbec neznali) a byl to teda pěkný opruz. Ono se to sice večer přebere...ale celý oběd a odpolední kafe a než se všichni vyfotí, tak tam trčet nebyla žádná slast. Myslím, že všem je jasné, že rodiče a sourozenci sedí nejblíž a ten zbytek ať si sedne kam chce a kde se bude cítit dobře (jakože padesátiletí strýčkové a tetičky si sednou spolu a mladí přátelé zase mezi mladé). Nevím, každopádně nic nevyvracím, oboje má jistě své výhody. Ale já se rozhodně vdám bez zasedacího pořádku :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ja myslim, ze to, ze te nekdo posadi vedle babicek a dedecku, nesvedci proti jmenovkam, ale jen o "inteligenci" toho, kdo zasedaci poradek delat...(i kdyz co si budeme rikat, nekde musi byt to rozmezi, predel mezi pribuznymi a kamarady a mozna jsi to byla zrovna ty, ne vzdy jde najit kombinace, aby jsi si mela co rict s lidmi napravo a nalevo od sebe) takze co kdyz podobne "inteligentni" clovek zasedne cestne misto tve oblibene babicce? neni prece jenom lepsi spolehat na sebe, ze ty vymyslis optimalni zasedaci poradek nez na to, ze vsichni maji povedomi o etikete stolovani?
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?