Žili jste v manželství jako studenti? Dá se to zvládat?

Profilova fotka
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenost, že žije (žil) v manželství, kde oba ještě studují..Dá se to zvládat? Podporovali vás finančně rodiče? Já jsem toho názoru, že to jde (samozřejmě s podporou rodičů), ale nevím, asi nikoho z mého okolí neznám, tak se proto ptám vás :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
http://www.beremese.cz/forum/show.php... tady je tema, a jo jde to ale clovek se musi hodne snazit aby zvladal oboji..
Odpovědět
Profilova fotka
No nevím, tam se řeší akorát sirotčí důchod..
Odpovědět
Teri: to záleží na oboru ;-) Má jsem v páťáku na VŠ, manžel dostudoval těsně před svatbou, ale ještě musí studovat dál kvůli autorizaci (je statik). Byt máme svůj, podporují nás moji rodiče ze statku biodobrotama - maso, ovoce, zelenina, vajíčka, šťávy, marmelády, ořechy, čalamády, brambory... K tomu makáme při studiu na pol. úvazek a cca 15 000 měsíčně nám v pohodě stačí - i když jezdíme na výlety a chodíme jednou týdně někam na večeři nebo do sklípku... Prostě pokud máte svůj byt a jsi dobrá hospodyňka, tak s 10 000 se vyjít dá. A 10 000 se ve dvou snad dá i při studiu vydělat (jasně, že asi ne při medicíně). My si žijem krásně, ale jsem si vědomá toho, že dost dělá to superžrádlo od našich. Nekupuju prakticky nic jinýho než těstoviny, sýry, máslo a rejži - i ten jogurt dělám domácí 8-)- Takže položky za jídlo jsou u nás fakt malý. Drogerii taky moc nehrotím... Mám pár drahejch kvalitních věcí (vischy, bioderma, hauska) a to málo mi stačí. Dá se to - držím palce :-)
Odpovědět
A moc prosím adminy, aby tuhle diskuzi nechali. Sama jsem to před rokem řešila a toto téma konkrétně zde opravdu nikde není a jsem toho názoru, že právě nevěsty v této situaci potřebují poradit jak na to, protože manželství na VŠ je něco jako Yetti a úřednice o tom ví houby... :-)
Odpovědět
Hnusnej požírarač peněz je teda auto - no ale když jsme rozežraní a jezdíme si autem, tak si asi nemám co stěžovat, že :-N :-D
Odpovědět
Profilova fotka
All: manzel tedy studebt neni, ale nema zavratny plat, s 15tisici bych nevyzila...me uz nasi nedotuji, babicka obcas navari, jdeme na obed k nasim, ale finance mi nedavaji a ja ani nechci, starali se dost dlouho. Delam na polovicak a obcas je to od vyplaty k vyplate, ale je pravda, ze jidlo nekupuji nejlevnejsi a tak mame pujcku, jen pujcka a rezie-pojistka plus elektrika nam mesicne davaji desitku:( Vim, ze nasi prisli o dan na dite nebo, jak se to jmenuje-vdala jsem se a mam jine bydliste, tudiz me ma zivit manzel.
Odpovědět
Kami: Jo, jak říkám, je potřeba dodat, že byt je náš, nemáme půjčky a výdaje za jídlo jsou fakt zanedbatelné... Dále máme pořád různé studentské výhody atd... takže ta patnáctka nám stačí. Penízky jsem moc od rodičů nedostávala nikdy, spíš mě kupodivu cpou prachy teď :-D - to nějak nechápu, když jsem se celou VŠ musela de facto živit sama... Asi máme nárok i na něco od sociálky, ale na to drbu. Jsem toho názoru, že jsem schopná se o sebe postarat a prachy od státu přenechám romům, sqatterům a katolíkům :-D :-p :-D :-p. Jo a prachy ze svatby (řekli jsme si o peníze a všichni nám je dali), přičemž hostinu platili rodiče, jsme uložili jako rezervu a až nastoupíme na full time job, tak si užijem Řím, Paříž a Taize nebo Santiago de Compostella x-).
Odpovědět
Záleží na situaci ;-) My studujeme taky oba, s tím, že bydlíme u manželových rodičů, kteří po nás víceméně nic nechtějí, naši a babička mi semtam dají na kozačky a podobně :-) Samozřejmě je nutný mít nějakej stálej příjem, ale jak velkej záleží na tom, co všechno musíš platit a jak jste nároční, s tím, že třeba za ušetřený sociální stípko se dá krásně zaplatit dovolená u moře ;-) Ze zkušenosti své i lidí v okolí vím, že to jde, ale je to samozřejmě náročnější a my bysme se vzít nemohli, kdyby nám rodiče nepomohli.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, díky za odpovědi :-) U nás je to ještě takové předběžné, plánujeme svatbu tak přibližně za 2 roky,ale i tou dobou budeme ještě snad už jen poslední rok studenti...S prací na poloviční úvazek to moc nevidím,protože práce na Olomoucku moc není :( Takže spíš brigády atd. Máme nárok na nějaký sociální příspěvek jako dva studenti do 26ti let?
Odpovědět
vdat se a pak se nechat zivit od rodicu - tak s takovymhle pristupem bych se hanbou propadla :-N pokud je clovek dost dospelej na to aby se bral tak je podle me i dost dospelej na to aby se o sebe postaral ... rict rodicum - bereme se ale nechce penezenky otevreny no nevim nevim...to bych radsi se svatbou pockala...
Odpovědět
Profilova fotka
Teru, tak to nevim, jen jsem se byla ptat, jestli dostanu nejakou socialku, pokud ziju u tehdy pritele, mam tam adresu. Pani mi vypocitala, ze nas spolecny plat by musel delat maximalne 13tisic...coz je smesne.prijde mi, ze davky jsou pouze pro urcitou skupinu lidi, co si je umi vyrvat.
Odpovědět
Profilova fotka
kami,sociální minumum pro 2 lidi!!!! je 5000což je velmi směšné!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Deni:oni to zase snizili?to je hruza...
Odpovědět
Profilova fotka
si v tom státě připadám jak alenka v říši divů...
Odpovědět
Kata: Prosimte a kdo tu rika, ze se chce vdat a nechat se zivit od rodicu? :-p
Odpovědět
no ja to pochopila z příspěvku terunky...."já sem toho názoru, že to jde (samozřejmě s podporou rodičů)" =-)
Odpovědět
A i pokud to tak nekdo ma, tak co ti na tom vadi? 8-) Ja makam na polovicak, manzel na zkraceny uvazek a jde to v pohode. A pokud nekomu rodice pomahaji ze sve vlastni vule, tak je to o.k. Samozrejme nemusim dodavat, ze stejne jako alimentarne podporuji nas, tak podporuji i me sourozence - napr. i brachu, kterej je o 10 let starsi a vydelava jako reditel vyznamne firmy 85 000 cistyho mesicne. Domaci je domaci :-)! A o prachy jit vubec nemusi. Tobe to prece nikdo nerve. A pokud je napr. Jachm spokojena a rodice jim sem tam neco prispejou, tak kde vidis problem?
Odpovědět
No, a teba Kato rodice na VS nijak nepodporovali?
Odpovědět
Me jo. Sice naprosto minimalne (jen prispevek na bydleni), ale podporovali. Co ti vadi na tom, kdyz Terezce budou prispivat na studium dal?
Odpovědět
mě to žíly netrhá že to tak někdo má :-D samozřejmě že podpora rodičů (sem tam) přetrvává asi pořád,ale já to pochopila tak, že uvažuje o svatbě, budou oba studenti a předpokládá že je budou rodiče finančně zabezpečovat tak sem napsala že pokud je to tak, tak být na jejím místě se svatbou počkám...prostě je to jen názor že pokud je člověk nesamostatněj jedinec, tak by se neměl vrhat do manželstí toť vše :-)
Odpovědět
ale ano podporovali samozřejmě, to já nerozporuju... ale nevdávala sem se s tím že "studuju, teďka se vdám a vy to plaťte" :-N
Odpovědět
možná to nedokážu jen dobře vyjádřit, ale prostě mě příjde že svatbou se definitivně a oficiálně člověk ostřihává od rodičů (samozřejmě to není doslovný, někdo se osamostatní mnohem dřív a tak) tak nevidím důvod, proč svatbu hrotit na škole, když nemám prostředky na to se zabezpečit.....(samozřejmě že u tebe je to trochu jiný z diskuzí vím že seš vdaná, seš na škole ale živíš se sama)
Odpovědět
Kata: Jasne :-). Nechci delat vitr. Osobne bych se taky nevdala, kdybysme nebyli samostatni. Ale na druhou stranu mi to prijde nelogicky, kdyz vidim kamose, co zijou jako studenti na private a nechaj se zivit od rodicu a nikomu to divny neprijde... Proste jsou lidi, pro ktere je svatba dulezita a nema smysl vztah nasilne natahovat a cekat na zazrak, prvni usetreny milion a splacenou vilu :-). Je to jen trapny klise a diskriminace - nic vic. De facto zijem jako vetsina kamosu, ale jsme sezdani a kladou se na nas automaticky vyssi pozadavky. A my je zvladame... Otazka ale zni - proc? Proc vdana studentka nema narok na podporu rodicu, zatimco svobodna rozezrana tricitka ji z lednicky rodicu a vsem to prijde v pohode....atd. Jen namet k premysleni a nic vic. Ja uz mam pro dnesek po praci i po skole a jedu doooooom x-) Tak se mejte :-)
Odpovědět
jo asi máš pravdu :-D je to námět k zamyšlení :-D :-D prostě ať to má každej jak chce :-)
Odpovědět
Jo, jen pridam, proc jsem tak presvedcena o tom, ze neni nic spatnyho na tom, kdyz rodice jeste prispivaji par stovek na studia... Zrovna minuly tyden jsem byla na kafe s kamoskou z VS. Vdala se v 22 na skole, jeji manzel studuje tez a maka jako IT pri studiu. On vydelava, ona zatim ne. Dostava mesicne 3000 od rodicu na skolu a zbytek utahne jeji manzel. A proc to pisu... Tak milou a stastou, vyrovnanou a spokojenou holku uz jsem nevidela asi 100 let - v zaplave agresivnich tricitek s vytetovanym obocim a konim xichtem, co kazdej den potkavam - to sekani bylo fakt balzam na dusi. Takze osobne rikam: Proc ne... :-)
Odpovědět
no jo máš pravdu (ty máš pravdu téměř ve všech diskuzích :-D - to myslím jako upřímě)... já prostě jen beru svatbu jako závazek dvou dospělých lidí = lidí, kteří už jsou schopni si svůj život realizovat sami ;-) (samozřejme dobrovolnosti se meze nekladou,ale aby na těch příspěvcích prostě ti 2 nemuseli být závislí a nevyužívali rodiče systematicky ;-))
Odpovědět
jejda - upřímně (i když teda já mám v příspěvcích asi víc seků :-D nějak to nekontroluju)
Odpovědět
Já se třeba mezi svýma spolužačkama moc nechlubím tím, že jsem vdaná, protože mě nebaví poslouchat jejich úvahy o tom, že nejsem normální a co peníze a tak...nějak jde mimo moje chápání to, že většina z nich žije s přítelem, který taky studuje, mají podnájem a to jim divný nepříjde, stejně třeba jako to, že několik mých spolužaček už má děti, ale to, že jsem vdaná je prostě pro ně něco absolutně nepochopitelnýho, ale v podstatě žiju stejně jako ony.... Nemyslím si, že by ti dva, kteří se rozhodnou pro tak velkej životní krok byli natolik bezohlední, že by využívali svoje rodiče a finančně je ruinovali...svatba je přece jenom určitej krok, kterej vyjadřuje určitou zralost, takže si nemyslím, že by se to "vysávání" rodičů stávalo moc často...spíš je to fakt o tom, že rodiče někdy něco přispějí - pořád jsme a budeme jejich děti a tam nezáleží na tom, kolik máme let nebo kolik vyděláváme.... Nám rodiče moc pomáhají tím, že u nich můžeme bydlet a tím pádem dost peněz ušetříme...ale nechtěla jsem tím říct, že by nás ještě navíc nějak dotovali, to fakt ne.... :-)
Odpovědět
ahoj. něco takovýho jsme řešili před dvěma rokama, moc jsme se chtěli brát. ale pak jsme (se zpožděním) šli na vysokou a přišlo nám to dost nefér se od rodičů oddělit (svatbou) a přitom být nadále závislí na jejich penězích.studujeme školu, při které brigáda není možná. každý den od 8 do 18 (jednou do 16)hod, takže brigáda fakt nepřipadá v úvahu a to, co bychom vydělali o prázdinách by nám na školní rok nevystačilo ani omylem... takže jsme to oddálili na nekonečno... nelitujeme toho, fakt by nám to bylo vůči rodičům blbý... bydlíme spolu na koleji a na společnou domácnost si zatím hrajeme, takže jsme vlastně o nic nepřišli. pokud spolu vydržíme, vezmeme se po škole... to je ještě zadlouho... fandím vám, co se při škole ještě živíte a přeju hodně štěstí. i těm, co před svatbou mají...
Odpovědět
Profilova fotka
allegria: Díky, myslím to tak, jak ty píšeš. Myslím, že když mě rodiče podporují na VŠ jako svobodnou, tak mě můžou i jeden rok podporovat jako vdanou, když též studuje i přítel a nemáme stálý příjem. A nejde mi o to rodiče vysávat, samozřejmě bychom si i přivydělávali, ale nájem a doprava se z toho opravdu utáhnout nedá..A myslím, že rodiče to budou chápat tak jako já, takže proč ne ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?