Zdravotní pojištění při dlouhodobém pobytu v zahraničí

Profilova fotka
Ahoj devcata,zajimalo by me jakym zpusobem resite zdravotni pojisteni v pripade dlouhodobeho pobytu v zahranici. Ja s tim mam ted totiz problem.Mam rocni pojisteni ale byla jsem na 3 tydny v CR a abych si mohla obehat vsechny doktory a nemusela to platit tak jsem se opet prihlasila k VZP,a pri opetovnem odhlaseni mi rekli,ze se mi ma smlouva na cestovni pojisteni automaticky prodluzuje,akorat nejspis budu muset ty tri tydny o ktere se prodluzuje doplatit,ale to neni pravda,cestovni pojisteni se neprodluzuje,takze mi pojisteni konci 2.1. a prihlasi se k vzp muzu az 27.1 coz znamena ze si na ty dny musim udelat kratkodobe pojisteni,coz je cenove velmi nevyhodne,a posleze si udelat zas dlouhodobe pojisteni,jinak mi tam bydou porad litat ta data a budu v tom mit chaos. no a taky by me zajimalo,jak to funguje pri odhlaseni z pojisteni v Cr nahlaseni k pojisteni v Anglii,jestli se muzu nahlasit kdykoliv,nebo jen pokud pracuji. No a taky jesteli kdyz tu studuji,a chtela bych pracovat na polovicni uvazek,tak jestli se tu musim nahlasit k pojisteni tady,nebo muzu byt pojistena cestovnim pojistenim. No mam v tom desny zmatek a komunikace s pojistovnama je desna,nikdy mi nezodpovi na co se ptam,a porad davaji odkazy na stranky,kdyz se odpovedi stejne nedohledam,takze pokud mi nekdo poradite,budu vam vdecna.
Odpovědět
Profilova fotka
když je to v rámci eu, tak si pojištěná automaticky ne?
Odpovědět
Profilova fotka
cechtek : no ted mam rocni pojisteni do zahranici,a kdyz budu pracovat tak pojisteni nepotrebuju,protoze budu pojistena automaticky,ale nevim jaka jsou tam pravidla a jak to funguje,kdyz jsem zaroven student,proste se v tom vubec nevyznam.
Odpovědět
bednaroi, ja taky nevim, jak to presne je. Jsem taky na rok v Anglii pojistena u Allianz a odhlasena v CR. Ale ted taky poletim domu a rada bych sla u nas k zubari, atd.. Pry se pojistit muzu v CR, ale pry si mam zjistit, na co vsechno se to pojisteni vztahuje. Vic taky nevim, tak snad nekdo neco poradi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
ahoj, tohle je diskuze pro mne, zkusím jí oživit. Právě řeším dilema, jestli si platit zdravotrní jako samoplátce, což činní 1080 na měsíc :-| , nebo si ho zrušit a zaplatit si cestovní na rok a tady se odhlásit, co jsem zatím zjistila, mělo by to být výrazně výhodnější. Jenže: když se vrátím, třeba na pár týdnů (vánoce a tak) tak bych si třeba mohla dojít tady k lékaři. Což když budu odhlášená asi nebudu moct. Práci zatím v zahraničí sehnanou nemám a nevím jestli budu mít. jedeme cca na 9- 10 měsíců
Odpovědět
Jestli plánuješ v zahraničí dělat, doporučovala bych spíš tuhle variantu - vyraž do zahraničí a až si najdeš práci, pošly do ČR na pojišťovnu odhlašovací formulář a kartičku pojištěnce (vyzvedni si formulář předem, podepiš a donést ti ho tam můžou třeba rodiče až to bude aktuální a doplní datum). Za tu dobu, co jsi byla pryč a než sis sehnala práci zaplatíš dodatečně těch 1080,- za měsíc. Když si stihneš najít práci do měsíce nezaplatíš nic, když až druhý měsíc tak těch 1080,- atd. Já tenkrát poprosila naše, aby to zaplatili rovnou na pokladně, když tam mamka nesla ten odhlašovací formulář a poslala jsem pak do ČR jen tu kartičku. Jinak netuším kam přesně se chystáš, ale já chodila k dokorce v anglii a jedině zubaře sem navštěvovala dál v ČR. Neodmítne tě a naúčtuje ti to. 9 - 10 měsíců to není tak dlouhá doba - oběháš si doktory před odjezdem a jestli nechodíš ke specialistovi, mělo by to být o.k. A jestli pracovat nechceš a cestovní pojištění vychází levněji není asi co řešit - jen zjistit podrobnosti a hurá do světa ;-) Názorů a zkušenějších bude určitě víc tak snad se někdo ještě ozve. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj holky, tak ja jsem se pred dvema mesici vratila z edinburghu, kde jsem byla na studijni stazi. placeni pojisteni v cr se me zatim jako studentky pod 26let netyka, tak to jsem neresila. co jsem ale resila bylo cestovni pojisteni. no a dle mych pruzkumu mi nejlevneji vyslo cestovni pripojisteni ke kreditce u ceske sporitelny - 300 na rok - kazdorocne si cucnou ty tri kilca automaticky, takze se o to nemusim starat. no problem je, ze to pojisteni trva jen na maximalni pobyt 90 dnu. JENZE! kdo vam dokaze, ze jste behem sveho dlouhodobeho pobytu nebyli navstivit cr? treba na vanoce nebo velikonoce? nikdo, pze razitka do pasu uz se stejne nedavaji... :D a ja jsem nakonec toho doktora v edi potrebovala - konkretne gynekologa. nasla jsem si v pruvodci, ze NHS (neco jako fakultni nemocnice u nas - vybaveni neni jako na soukrome klinice, ale maji vse potrebne + studentiky navic:-) by melo osetrovat zadara, taxem si nasla, kde v Edi jsou, zasla se objednat a zjistit, jak to je s platbou, kdyz nejsem v UK pojistena, kolik si mam vzit penez. no a oni na me koukali jak na zjeveni, ze pry se nic neplati. taxem se tam zdarma nechala vysetrit na zanet, vsechny pohlavni i nepohlavni choroby, dostala jsem 4 baleni kondomu navrch a nenechala jim ani korunu (ani karticku pojistence jsem jim neukazovala, ani pas, obcanku). proste spokojenost:-D takze, pokud jedete do anglie, zjistete si, zda tam neexistuje taky nejaka national health service, kde by osetreni bylo i bez pojisteni zadara. a mate napul vyhrano;-)
Odpovědět
Jo se zdravotnictvím v UK jsem taky byla spokojená - největší sranda byla dostat do ruky formulář, který dávali jen ráno do 8h, vyplnila jsem ho, přiřadili mi obvoďáka, ale jestli chcete gynekologa musíte se ptát po family baby planer :-D Prášky zadarmiko a rovnou tři krabičky na jeden předpis - byla jsem jak Alenka v říši divů. Kondomy mi tenkrát taky nabízela a já vysvětlovala, že je vážně nepotřebuji, že jsme si s přítelem věrní. A i tak mi doporučila testy na chlamidie :-N Jo a o kartičku od NHS si můžete zažádat na internetu a pošlou vám ji tak do týdne - ale vůbec jsme ji nepotřebovali, vážně ji nechtějí - jak píše Zabi - ani po průkazech totožnosti se nikdo nepídil.
Odpovědět
Rada bych vedela jak to tedy je... Ziju uz 9 let v UK a stale si platim zdravotni v CR ( placeni nikdy nebylo preruseno) -jako samoplatce... Duvodem je jsem tak 3-4x rocne na tyden v CR a to vzdy obeham doktory... Mati mi to mesicne plati v CR a i tak ji chodi upominky na 15 000 Kc- proste bordel! A to musim podotknout, ze v UK pracuji legalne od 2002 takze platim dane a insurance number v UK. Predtim jsem byla v UK jako aupair a pote student (1999-2002) Minuly tyden jsem si v CR zasla na pojistovnu a pry platit musim, tak jako tak i kdyz ziji v UK, ze kdyz se odhlasim tak pry jen tak se prihlasit nemuzu zpatky- je tam pry vyrizovani a tisteni prukazky a trvalo by dele nez muj obvykle tydenni pobyt v CR.......Muze mi nekdo vysvetlit jak to je??? Diky
Odpovědět
Ahoj, no nechápu, že jsi se už dávno z českého systému zdravotnictví neodhlásila a platíš jak v ČR tak v UK :-o to ti to nikdo neporadil? To je nářez... Než jsem odjížděla oblítávala jsem úřady a ty lidi tam v tomhle směru jsou neinformovaný, že moc poradit neumí a ještě jsou líní něco pro tebe zjiťovat, musela jsem tam 2x a pak jsem narazila konečně na paní, co věděla co a jak. Být tebou pokud zůstaneš v UK ještě nějaký ten čas odhlaš se z ČR jako jsem to udělala já s přítelem. Nejdřív si vyrovnej s pojišťovnu případné nedoplatky, když píšeš, že v tom mají bordel a hlavně to chtěj písemně, že je vše o.k., aby pak nechtěli ještě penále a netahali tě po soudech (takové případy už taky znám). No a vyplň ten formulář, co ti dají na pojišťovně a pošli nebo dej jim zpátky kartičku pojištěnce. Já ji tenkrát posílala z UK na centrálu do ČR. My měli v UK taky vše vyřízené WRS, NINO a od HNS jsme si nechali zaslat kartičku pojištěnce i když jsme ji nikdy nepotřebovali. Chodila jsem v ČR jen k zubaři - toho si v UK taky musíš zaplatit, jinak jsem měla obvoďáka v UK a gynekoložku jak jsem psala výš. Jestli chceš můžeš informovat v ČR svoje doktory, že se odhlášíš a po návratu bys k nim zase začala chodit. To jsem nedělala a žádný problém nenastal. Po návratu jsem šla nejdříve na pracák, tam mi dali potvzení pro pojišťovnu (bude to za tebe platit stát jako za nezaměstnanou) a s tím potvrzením jsem si pak rovnou na pobočce vyzvedla mojí starou kartičku pojištěnce (tu jim mezitím přeposlali z centrály) takže nechápu proč ti říkají, že budou tisknout novou kartičku? =-) No jsem u všeobecné a přítel u odborové a problémy jsme neměli, šlo to všechno hladce. Jo ještě mě napadá s tím pracákem to je pak na další téma, ale určitě si schovávej payslipy a hlavně P45 a P60 budeš je tu potřebovat. Na E301 jsem čekala docela dlouho než ho z UK poslali a to jsem o něj zažádala v UK před odjezdem :-| Tak hodně štěstí s vyřizováním a být tebou neplatím zbytečně 1080,- měsíčně. To je docela vyhazování peněz.
Odpovědět
diky. Prave ,ze ja chtela dat moje payslipy v CR -jenze pani v pojistovne tomu nerozumela, neumela anglicky... Chtela mit napsane cerne na bilem, ze platim pojisteni v UK, jenze v UK v praci mi rekli, ze prave payslip je dukaz-ale ten v CR neakceptuji...Cim vic jim platim- tim vic chteji penez.....
Odpovědět
Není zač ;-) ty "tety" na úřadech jsou někdy o nervy, předem jsem jim žádný payslipy neukazovala jen jsem se odhásila a až po příjezdu si okopčili pásku a myslím že P60 - no prostě něco, kde bylo to období, kdy jsem si to platila v UK - teoreticky by měly stačit jen ty pásky a mít tam dutumy - to že to úřednice v angličtině nechápe je její problém - ať si sežene někoho, kdo tomu rozumí a přeloží jí to, když Ti nevěří ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
holky tohle je proste super diskuze. resim stejny problem. Vdala jsem se a ziji s manzelem v zahranici. Budu zamestnana v zahranici, zamestnavatel za me bude hradit zdravotni pojisteni v clenskem statu EU. Kdyz jsem volala na pojistovnu jak mam postupovat pri odhlaseni, tak mi rekli, ze potrebuji potvrzeni z matriky, ze jsem zrusila trvaly pobyt v CR. Zatim mam papirovani nad hlavu a nechci si to delat jeste tezsi, tak jsem zatim trvaly pobyt nerusila,...mam nahlaseny pobyt v Italii a trvaly stale v CR. V tomto pripade mi z pojistovny odepsali, ze mam pozadat o preruseni placeni pojisteni s tim, ze po navratu ze zahranici musim predlozit nejaky formular Exxx jako doklad, ze jsem pojisteni hradila jinde.....znepokojilo me ale, ze pani do mailu pripsala, ze pak by se nemelo stat, ze by po me v budoucnu nekdo vymahal doplaceni pojisteni i s uroky z prodleni :-S . Mate nekdo zkusenosti s uplnym zrusenim placeni aniz byste rusili trvaly pobyt? me se to preruseni nejak nezda..... =-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj yizheng, sama ziju v zahranici. Trvaly pobyt mam nahlaseny v Holandsku a stale jeste v CR. Na pojistovne jsem odevzdala karticku (Ministerstva vnitra) a podepsala papir, ze budu zit v zahranici, plus jsem jim tam dala papir od smlouvy, ze jsem tady pojistena. V Holandsku si kazdy plati vlastni zdravotni pojisteni, takze jsem mela smlouvu a karticku, coz jim stacilo. Predtim jsem zila v UK, na konci pobytu jsem vyplnila jeden z formularu E... a odevzdala v CR na pojistovne. To jim stacilo. Myslim, ze kdyz prokazes, ze jsi si platila pojisteni tam, kde zijes v zahranici, nikdo po tobe nemuze nic vymahat.
Odpovědět
Ahoj holky, doporučuju se vážně odhlásit, protože kdyby člověk právě přijdel po x letech v zahraničí do ČR a nebyll by odhlášený, čekalo by ho tu nemilé překvapení = nezaplacené zdravotní pojištění za všechny ty měsíce, co byl pryč + úroky z prodlení, protože neplatil a tak mu naskakovalo penále. Je to pěkná darda, když jako samoplátce dáváte 1080,-/měsíc. Ty lidi, co takhle odjeli a neřešili to předem měli pak popotahovačky s úřadem. Někteří to řešili i u soudu. Určitě je lepší, když mám práci v zahraničí odhlásit se ze systému českého zdravotnictví a nahlásit se zpět po návratu do ČR než dokazovat až když se vrátím, že ty peníze, co tam vlastně dlužím platit nemusím... Ten formulář by měl být E301 - chtějí ho hlavně na pracáku a na pojišťovně jim v mém případě stačily payslipy 1. a poslední a tuším, že jsem jí ukazovala i nějaké P60.
Odpovědět
Profilova fotka
black ma pravdu taky bych doporucila nechat si papiry o zaplaceni pojisteni v zahranici, taky se nesmi aroven platit pojisteni v zahrnici a v cr
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
V Anglii vás ošetří zdarma i bez pojištění. Jednoduše tam tak můžete využít i pohotovost. Jinak co se týče pojištění v Čechách, jelikož česká pojišťovna vyžaduje, abyste byli konstantně někde vedeni, doporučuji si přečíst následující článek: http://lochneska.cz/zdravotnipojisten...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj tak asi takto co mam ja. Ziji vice nez 8let v UK. Odhlasit se z pojistovny muzes ale tedy jen odhlasit. Coz znamena ze svuj ucet nebudes rusit.Bude jen neaktivni a tvuj ucet nebude mit zdne pohledavky vuci tobe.Ale je to slozitejsi potom kdyz se chces zetne prihlasit kdyz se rozhodnose vratit po letech zpet do CR chteji kopu papiru a je lepsi se s nemam telefonicky dohodnout jake formulare mas dovest prtoze je to na hlavu kolik toho pozaduji. S pojistenim si tady nemusis delat jak mile si prihl;asena v UK systemu pracujes a mas isuracni cislo tak si uz pojistena a zamestnavatel za tebe plati pojisten
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj je někdo z vás pojištěny u ministerstva vnitra? Jake mate zkušenosti a jake je jejich pokryti?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
pozor na změny 2018, mát nárok na víc služeb https://www.hyperfinance.cz/magazin/u...
Odpovědět
Ahoj, já bych nechtěla být nějaký spamer ale kdyžtak podívej se na srovnator.cz jsou tam různý druhy pojištění a i spousty zajimavých článků právě z cest a lidi tam píšou svoje zážitky a rady jak si sjednat pojištěni mimo ČR.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?