Zaměstnavatel neplatí manželovi sociální pojištění

Profilova fotka
Manžel náhodou zjistitl, že mu zaměstnavatel neplatí od 11/2008 sociální pojištění, na OSSZ volal, úřednice mu řekla, že bude kontaktovat zaměstavatele s tím, že se on zajímal a pak mu zavolá co a jak. Nevíte, jaký je v tomto postup? Díky za rady.
Odpovědět
myslím, že je to tak že oni to budou vymáhat po zaměstnavateli, jsou tam velké penále, ale jeho jako zaměstnance se to netýká. Není to jeho starost ani povinnost. Když mu platí tak je to v pohodě, borec si to rozmyslí až uvidí ty penále.
Odpovědět
mische..tvého muže se to nedotkne, to je jen mezi zamestnavatelem a sociálkou. Většinou po nezaplacení odvodů po dobu třech měsíců se to vymáhá soudně. haklina..on si to kolikrát "borec" nemá jak rozmyslet, může zaplatit odvody a taky třeba nebude moct vyplatit čistou mzdu, je lepší vyplatit mzdu zaměstnanci a zaplatit penále..tvoje odpověd (myslím tím ten tvůj závěr) je typicka zaměstnanecká..
Odpovědět
mische.. manžel se skutečně nemusí bát, i kdyby to zaměstnavatel nikdy neodvedl na jeho budoucí důchodové nároky to nebude mít vliv, alespoň podle v tuto chvili platné právní úpravy, hlavně ať si schovává výplatní pásky a samozřejmě a smlouvu, aby mohl prokázat, že u tohoto zaměstnavatele pracoval i v době kdy za něj nebylo pojistné odváděno. Případné nedoplatky na pojištění jsou vymáhány pouze na zaměstnavateli, nikoli na zaměstnaci.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslela jsem si to, manžel dělá u chlapa, co mu dává peníze na ruku (víc než má ve smlouvě), tak neřeší výplatní pásky, ale do toho 28. 11. 2008 bylo vše ok - zdravotní i sociální platil. Smlouvu má na dobu neurčitou a pracuje u něj. Šlo mi o to, kdyby se něco stalo, ať má manžel nárok na nemocenskou (sice teď mizernou), ale přece jenom, že? ;-)
Odpovědět
odvody na sociální pojištění nemají nic společného s vyplácením nemocenské k tomu jsou zas odvody na zdravotní pojištění ;-)
Odpovědět
sociální nemá s nemocenskou co dělat
Odpovědět
ovšem je zas předpoklad, že když neplatí jedno asi nebude platit i to druhé takže obava je asi na místě, jen si holčina spletla pojmy a dojmy asi
Odpovědět
mischa je sto stejné i se zdravotním pojistením, vse je vymáháno po zamestnavateli, zamestnance se nic nedotkne
Odpovědět
Profilova fotka
nechci Vás vyvádět z omylu, ale nemocenské dávky (tzn. to co dostanete místo mzdy v době, kdy ležíte s chřipkou doma) Vám nejde ze zdrav. pojištění (tzn. z toho co platíte u VZP, HZP, či dalších zdravotních pojišťoven). Takže dojmy s pojmy jsem si rozhodně nespletla. Stačí zalistovat legislativou princezno. ;-). Je pravdou, že zdrav. pojištění taky neplatil, manžel to už doložením smlouvy na zdr. pojišťovně vyřešil. Šlo mi o to, jaký je postup, takže všem děkuji za radu a ujištění, že je vše ok, a že se nemusím strachovat. Postupy úřadů fakt v legislativě nenajdu, bohužel. 8-)
Odpovědět
Holky a jak je to s pojistenim, kdyz 28.2. koncim v soucasnem zamestnani a do noveho nastupuju 2.3.? Jak se resi ten jeden den - 1.3.?
Odpovědět
ten by si si mala snad zaplatit, podla mna =-)
Odpovědět
Profilova fotka
zezulicka: nevím jak je to teď ale když jsem před 3 lety měnila místo, měla jsem asi týden ve vzduchu a samotná jsem to zaplatit nemohla, protože bych musela platit za celý měsíc, takže částka asi 4000, na pojišťovně mi řekli, že zaměstnavatel platí celý měsíc, tak jsem to neřešila a pak jsem si kontrolovala jestli nemám náhodou nějaké nedoplatky tak ne, všechno bylo v pořádku, zaměstnavatelé to zaplatili (měla jsem v jednom měsíci dva)
Odpovědět
Článek se načítá
zezulicka ten jeden den se neřeší a navíc jelikož je to neděle, tak nejspíš budeš mít smlouvu stejně platnou od 1.3. s nástupem do zaměstnání od 2.3. ne? Aspoň tak se to normálně dělá ;-) . Jinak je pravda co píše mische ZP hradí léky a ošetření lékařem, operace, atd. CSSZ hradí náhradu mzdy v nemoci, důchod, atd. ;-) .
Odpovědět
bobtail - smlouvu mam az od 2.3., pry prave proto, ze 1.3. je nedele :-S ale pry by to melo byt v poradku, tak snad bude ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Prosím, prosím. Kdopak mi poradí? Od srpna do listopadu 2012 jsem byl zaměstnán jako zedník u Petry Dercové Dekastellové. Pracovní smlouvu mám, výplatnice jsem dostával... Teď můj problém spočívá v tom, že mě paní podnikatelka nepřihlásila k VZP, natož aby za mě zdravotní a soc. poj. platila. Odvolával jsem se všude možně, ale nikdo mi poradit neumí. Na pojišťovně mi bylo sděleno, že jejich problém to není, že musím zaměstnavatelku dohánět sám, ale jak, adresu si změnila, telefon mi nebere, neustále se na něco vymlouvá a jen slibuje hory doly. Na pojišťovně ji ani nemohli pod jejím IČ nalézt. Prý jediným způsob je to vymáhat po ní právní cestou... Moc díky za rady a pomoc
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?