Vliv vzdělání na ochotu muže pomáhat. Co myslíte?

Rád bych se Vás tady zeptal, co si myslíte o tom, jaký má vliv vzdělání na tom, jestli muž doma pomáhá či ne. Než začnete psát své soudy, přečtěte si zajímavý odkaz na studii, kterou dělali naši sociologové. Hezký den. http://www.ceeol.com/aspx/issuedetail...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, no nevím jestli jsem pochopila tvou diskusi správně, ale viděla bych to asi takto. Vemu to trochu podle sebe, nejsem nějak extra vzdělaná, jsem středoškolačka, ale mám dost náročnou práci jak na čas, tak i na duševní vyčerpanost. Domů chodím klaždý den ve podvečerních hodinách utahaná jak kůň. Takže ze života zatím nic moc nemám. Osobně si nedovedu představit, že bych při této pracovní vytíženosti měla mít ještě děti a mít klasickou starost o domácnost, kde bývá další "šichta" ]-( . Jasně, tento problém se dá vyřešit chůvami, ale já osobně patřím k těm ženám, které dájí přednost dítěti před kariérou a jeho výchovu budu hlavně ovlivňovat já a manžel. Jinak manžel samozřejmě pomáhá se vším co potřebuji, nic mu není cizí, jednou budeme určitě šťastní rodiče. Abych to shrnula - podle mě není možně skloubit karieru a kvalitní výchovu dítěte. Vychovat opravdového člověka je pro mě víc, než chodit z práce vystresovaná, hladová... , ikdyž třebas s tučným obnosem. Nechci tím říct, že jsem nějaká domácí puťka, to ani náhodou, dále se vzdělávám, a ještě vzdělávat budu, ale všeho s mírou. Už se neskutečně těším až vyměním tenhle HNUSNÝ pracovní stres, za mateřství a život pak sám ukáže co dál......
Odpovědět
Můj přítel vydělává šestimístné částky,takže chod domu nám zajišťuje personál.Věnuji se pouze rodině a výchově našeho syna.Mladé,pracovité a hezké služky jsou k nezaplacení.Pracují,je na ně hezký pohled a občas zaskočí i do švédské trojky. :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to máte dobrý :-)
Odpovědět
klelie: proti gustu...já osobně bych si třeba naptala nějakou studentku, kt. si chce přivydělat na mytí oken na baráku, občasné úklidy apod., ale představa, že mi doma žehlí prádlo nebo denně šmajdá po domě cizí ženská (sebemladší nebo sebehezčí) no ani náhodou, to jsem snad tak neschopná, že to nemůžu udělat sama, zas takový čas to snad nezabere? nebo to nemám dělat jen proto, že mám na to zaplatit si služku? tenhle názor neberu, ale každého věc... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ivett, no právě, také mi nejde pod nos, aby po domě šmejdila nějaká cizí ženská, naštěstí máme malý byt, tak to také zvládnu sama popř. manžel ;-) . U nás (v Čechách) ještě "domácí personál" není moc obvyklý, ale když to takto půjde dál (vysoké nároky na vzdělání, pracovní vytíženost....), tak to bude normální :-| .
Odpovědět
digi tak při bydlení v bytě bych nad myšlenkou služky ani neuvažovala, u velkýhoí baráku s hodně oknama nebo tak chápu ty občasný úklidy /okna taky nemyješ denně že/, ale abych ji měla doma nonstop, by mě kleplo, bych si připadala jak lempl největší, že nezvládám domácnost, vždyť naše maminy, babičky a další generace před nima to taky zvládli bez služek a měli to daleko těžší než my máme dnes...Jako jen proto, že na to mám, to doma mít, aby každý záviděl, to mi přijde trapný a hlavně si myslím, že to zas tak k závidění není, protože tím jen dokazuju, jak neschopná jsem...no nevím, možná na to mám blbný názor... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Však já bych barák ani nechtěla, ale manžel v paneláku žít nechce. Bojím se toho, že když jednou postavíme, jak to budu zvládat, barák je fakt práce ]-( .
Odpovědět
m barák chcem, to máme vyřešený, zatím nás to nijak netlačí, máme velký byt, takže jsme v pohodě, jako říkám, na takový ty velký úklidy si ráda někoho přizvu a zaplatím, to zas jo...ale denně ne, a výchova dětí se dá zvládat i s domácími pracemi... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já si myslím, že pokud vydělávají oba stejně (jako třeba my dva s partnerem), tak se taky v péči o domácnost mají podílet oba stejně... co se týče služky, taky bych ji nechtěla. jsem možná "staromodní", ale nesnes, když se mi někdo hrabe doma v intimnostech a to je myslím právě praní, žehlení, úklid koupelny a ložnice a tak. taky jsme chtěli domeček, nakonec máme byt, a čisto prozaicky řečeno.....nemůžu si to vynachválit...práce "minimum", všechno zvládnu když chci sama, i dkyž dělám na téměř dva úvazky....a když nechci, řeknu si partnerovi a on pomůže. takže dušička v peříčku....
Odpovědět
proboha, klelie je chlap, co si z nas dela pr**l....takovych tady uz bylo 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
=-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj holky tak my velký barák máme a úklid v pohodě zvládám sama :-D .přítel mi dost pomáhá-uvaří a dobře-je to kuchař :-) vyluxuje a tak.ostatní dělám já,příští rok se stěhujem do mnohem většího baráku asi s 10 oknama :-( ale žádnou pomoc bych si nevzala,zvádnu to sama a když ne pomůže maminka :-) pocházím z paneláku a rozdíl mezi barákem a panelákem v úklidu nevidím,jinak hezké svátky a bohatého ježíška :-D :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Tak chlap nejsem ani náhodou a legraci si taky nedělám. :-) Nevím,proč bych měla dělat otroka,když nemusím. Časy se mění a doby našich babiček jsou pryč.Můj personál mi nikde nešňupe a nehrabe,je to nesmysl.Dělá to co má a jde jen tam, kam mu to dovolíte.Věnuji se dítěti,sobě,příteli.Doma panuje naprostý klid a pohoda,nikdo není uštvaný. :-) Spokojená a vyrovnaná žena je základ rodinného štěstí.Je pravda,že tohle si každá dovolit nemůže.Ale když může,mohu to jen doporučit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
klelie: ;-) švédská trojka? - nediv se, že si myslíme, že to byl celý vtip, co jsi psala. já ani přítel nejsme proti výpomoci (cizí osoby) v domácnosti - které bychom zaplatili za pomocný úklid. Ale zatím jsme dva,v malém bytě... Takže je to spíš společná myšlenka. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak já bych si to třeba dovolit mohla,ale já jsem spokojená když si to udělám sama a přítel mě pak pochválí i pomáhá a to dost často,docela by mě zajímalo co ten tvům manžel dělá i fotbalisti toto nemají,ale budiž můžeš tu říkat co chceš-já považuji za základ jen rodinu a ne nějaké služky,to si raději udělám sama a i mě to baví starat se o náš baráček sama :-D
Odpovědět
Digino, já si zase myslím, že kariéra i kvalitní výchova se skloubit dá. Ale musí se na tom podílet oba rodiče (ne že si manžel večer s dítětem 2 hod pohraje). Ivett, ty si příklad toho starýho myšlení. Schopná ženská zvládne domácnost sama a nebude si nikoho najímat. A co když má taky svoje koníčky, které by chtěla dělat místo žehlení a uklízení? Když na to má peníze a nevadí jí, že jí někdo cizí chodí po domě, tak proč ne? A k tématu, myslím, že to trochu se vzděláním souvisí, ale nejen se vzděláním. Podíl má i výchova a kamarádi, kteří někdy zařazují muže, kteří doma dělají domácí práce, mezi podpantofláky.
Odpovědět
Murynko,fotbalisti mají ještě víc,i ti podřadní.Manžel jim občas překládá smlouvy,takže vím,co ti hoši dostávají a mají to v dolarech a eurech.Manžel je IT specialista. Taky si umím všecko udělat,uvařit,nachystat.Ale nevidím v tom smysl Dělám to jen když mám chuť. Nevím kolik ti je let,ale možná tomu taky přijdeš na chuť. Když tě baví starat se o baráček,je to fajn.Každý dělá to,co ho uspokujuje nebo se o to aspoň snaží. :-)
Odpovědět
klelie: máš pocit, že žena, kt. zvládá dítě i domácnost bez služky nemůže být vyrovnaná jo? :-D a mmch jak víš, že ti "personál" nešňupe tam kde nemá? máš doma kamery a sleduješ každý jejich krok? v tomhle bych byla nedpůvěřivá víc než normálně, ale jak už jsem psala, každého věc...My bysme si mohli personál dovolit taky a přesto bych ty prašule užila asi z mého pohledu užitečněji... :-) murynka: tak fotbalisti šestimístné sumy na výplatu rozhodně mají ;-) ale jinak máme stejný názor, nepochybuji o sobě a vím, že bych domácnost i s dítětem zvládla, jde spíš asi o pohodlnost... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kleie-já to pochopila tak,že bere miliony ale došlo mi to :-D ale st ou švédskou trojkou ti to opravdu moc nevěřím,na chut k tomu třeba přijdu ale nemám k tomu předpoklady jsem vychovaná pomáhat uklízet a i mě to baví
Odpovědět
hana_r: myslím, že nemám staré myšlení, věř nebo ne, znám ženský, který mají dvě děti, koníčky, domácnost a ještě o sebe pečují víc než svobodný holky bez děcek, a to vše BEZ služek...záleží na schopnostech... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ivett-já to pochopila špatně s tím výdělkem,tak se omlouvám :-) souhlasím s tebou jde o poodlnost také máš radost z dobře odvedené práce??já ano,když si naklidím,nazdobím podle sebe,je to paráda a když přítel přijde a řekne miláčku tady je to krásné a čisté je to radost ne?? :-)
Odpovědět
netvrdím, že úklid domácnosti je moje hobby a že mě baví, ale dá se prostě zvládnout...myslím, že jsem dost pohodlná, ale asi ne tolik abych dokázala sedět s nohama na stole a koukat na hezkou slečnu jak mi šůruje barák... :-D
Odpovědět
Před ženami,které vše zvládají-děti,domácnost,koníčky,jsou u toho i překrásné-hluboce smekám. x-) A že má ženská služky,ještě neznamená,že je líná a neschopná. :-)
Odpovědět
to máš pravdu, proto jsem psala o té pohodlnosti... ;-) já před těma ženskýma, kt. to zvládají všechno taky smekám, ale troufnu si tvrdit, že bych to zvládla taky, jde prostě jen o to chtít... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
neříkám neschopná ani lína,ale trochu pohodlná a to já umím být také,když se mi nechce vařit uvaří přítel :-D ,ještě nemám dítě tak nevím jak to budu zvládat potom ale ted máme štěnátko a tomu se také musím věnovat.chodím do práce a ještě mám koníčky zatím zvládám i když občas je toho moc jak říkam do ted za mě dělala dost věcí maminka :-)
Odpovědět
Všechno se dá zvládnout,ale je to fuška a blázinec. :-| Ženská chodí do práce,třeba i k tomu studuje,stará se o dítě,přiletí z práce a čeká na ni druhá směna.Nákup,prádlo,jídlo,domácnost.A svět ještě žádá,aby byla přitom všem žádoucí a stále krásná a v poho.Blbost,nedá se sedět na x židlích. Akorát roste počet nervních žen,které nemohou otěhotnět.
Odpovědět
ale dá se to, to mi nevymluvíš, já krom toho dítěte (kt. zatím ještě nemám) kupodivu zvládám vše a v pohodě ;-), ale je každopádně pohodlnější, nechat si to všechno udělat někým jiným, to zas nepopírám, už jsem taky psala, že na velký úklidy, okna apod. bych si pomoc klidně a ráda vzala... ;-)
Odpovědět
Ale jo,všecko se dá,ale většinou to vypadá tak,že ženská honí kariéru a domácnost nestojí zanic,anebo je zase doma a utíká ji praxe,,roky do důchodu nebo profesně zaostává. A pokud má děti,tak se nedá vše zvládnout k plné spokojenosti.Uvidíš sama,až budeš mít děti. :-)
Odpovědět
Nevim, jak velky vliv na pomoc s domacimi pracemi ma vzdelani, kazdopadne muj manzel je vysokoskolak a pomaha jak jen se da, pere, zehli a vari pokud nestiham. Pokud nestiha on, udelam vse ja, fungujeme rekla bych dost rovnopravne. Pani na uklid je podle me dobra vec, ale ja osobne bych nechtela v byte cizi zenskou, soukromi nade vse.
Odpovědět
klelie Ja kdybych nemusela,tak si klidne necham sluzky smejdit po baraku.Mam doma rocni holku,nechodim doprace a je to fuska.Kdyz neco uklidem,jen se otocim a je to zas venku,vsude rozslapane banany a vareni nenavidim.Nastesti patrim mezi tech malo zen,co ma doma chlapa,ktery vari,pere,zehli,vysava ;-) JO a pry by tu svedskou trosku bral :-D Ja na tom nevidim nic spatneho.Protoze tak misto uklizeni a litani po byte s prachovkou,muzete travit kvalitni cas s detmi.Ja jsem vecer tak utaha,ze padnu a na nejake nocni hradky uz nezbyva sila.Boze a jak zacnu pracovat,tak to asi scovku uplne :-N ALe je pravda,ze tak vim,kde co mam a ja mam svuj bordel rada. ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?