Sirotčí důchod. Jak to zařídit, aby chodil přímo mně?

Profilova fotka
Řeším takové dilema...Mamka na mně pobírá sirotčí důchod, ale já se budu za měsíc stěhovat a chtěla bych, aby ten důchod posílali už přímo mně...mám na něj nárok do 26 let pokud studuji..nemáte stím někdo zkušenosti, jak to vyřídit nebo kam vůbec napsat atd..děkuji moc
Odpovědět
ČSSZ
Odpovědět
My to s tátou děláme tak, že on si to nechává posílat na účet a udělal trvalý příkaz ze svého na můj účet v hodnotě důchodu. Pokud máte bezproblémové vztahy, zdá se mi to jako dobré řešení ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@medvidek6 stačí, když si zajdeš na OSSZ, tady jsou pobočky: http://www.cssz.cz/cz/kontakty/ a domluvíš se s paní, pod kterou spadáš.. Já už si přesně nepamatuju, co všechno k tomu bylo zapotřebí, vím jen, že jsem musela do svojí banky s jejich tiskopisem, aby potvrdili, že u nich opravdu mám účet a že kdyby poslali peněz víc, než měli, že si je můžou sami strhnout..
Odpovědět
Na ČSSZ na důchodovém oddělení to můžeš vyřídit. Budeš k tomu potřebovat potvrdit u banky jejich papír, že je to tvoje číslo účtu.
Odpovědět
Ahojky, asi měsíc zpátky jsem přesně toto řešila. Na sociálce mi řekli, že potřebují potvrzení o studiu, v bance si nechat ověřit, že si skutečným majitelem účtu kam to chceš posílat + žádost. Tu můžeš napsat buď sama doma a poslat na pobočku ČSSZ nebo si zajít na okresní správu a tam to s tebou paní sepíše.. Jelikož sem si představila to čekání a musela bych do jiného města než bydlím, tak jsem to posílala sama. Potvrzení majitele účtu je tento tiskopis: http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/04381... nezapomeň ho dole podepsat. A pošli to na adresu:Křížová 3194/6a, 150 21 Praha 5. :-)
Odpovědět
Jinak jim trvalo cca přes měsíc než to vyřídili a důchod mi bude chodit o července mám pocit. teď si nejsem jistá..
Odpovědět
Důchod posílají i zpětně na dobu, po kterou mají prokázáno, že jsi nezaopatřené dítě. Mě to posílali zpětně myslím že na 5 měsíců.
Odpovědět
Holky, a bere se sirotčí důchod i po svatbě, když pořád studujete? Všude se píše něco jiného ]-(
Odpovědět
@medvidek6 Stačí skočit na pobočku ČSSZ (je v Novém Jičíně a moc lidí tam nebývá), dají Ti papír, který zaneseš do banky, aby potvrdili, že u nich máš účet, ten pak zaneseš zpátky, a podepíšeš papír s žádostí o změnu příjemce dávky - musí ji myslím podepisovat i rodič, který důchod za Tebe pobíral (musí s tou změnou souhlasit), a cca do dvou tří měsíců už bude chodit Tobě. Jen si teda pozjišťuj to stěhování - tady na Beremese se řešilo, že musíš mít stejné trvalé bydliště jako rodič, jinak dávku přestanou vyplácet. Osobně jsem změnu trvalého bydliště neřešila, tak je lepší se zeptat, pokud plánuješ měnit i tohle.
Odpovědět
Profilova fotka
od 18 let tvého věku si můžeš zažádat na okresní správě sociálního zapezpečení, podle tvého bydliště, aby důchod chodil přímo tobě, bud na adresu , kterou uvedeš poštou hotově, nebo na tvuj ůčet, musí to být ale ůčet psaný na tvé jméno. to potvrzení z banky o pravosti ůčtu je potřeba z banky , jak píše lucien. řešila jsem to teď vše kvuli mé dceři, nevím ale jak je to v případě jiného bydliště, řekla bych ale že to na to nemá vliv. Dcera žije se mnou tak nevím.
Odpovědět
@lucien Myslím si, že rodič nemusí souhlasit-si plnoletá, svéprávná. Po mě nechtěli o rodiči nic. Jedinné co sem ještě psala do té žádosti, tak bylo nějaké to jejich evideční číslo, pod kterým je mamka u nich vedena-tj. myslím rodné číslo. @lucien Co se týká bydliště, to taky nevím, ale svatba na to vliv nemá... Volala jsem tam pro jistotu dvakrát, pokaždé mi řekli to stejné..
Odpovědět
@medvidek6 Záleží na tobě, jestli to vyřešíš přes pobočku nebo sama.. Já to nejprve chtěla udělat přes pobočku, papír na potvrzení toho majitele účtu jsem si vytiskla a jak jsem strávila přes hodinu čekáním ve spořce, pak si představila, že budu muset jet do Nového JIčína, tam zase čekat atd.. Tak jsem dala přednost pohodlnosti a spolehla jsem se na sebe... Žádost mi napsal přítel, ale není to nic složitého. S tím běháním různým nejprv pro papír, pak do banky, pak ještě zpět + čas, ketrý tam strávíš čekáním.. no dej pokoj...
Odpovědět
Článek se načítá
@kristy46 No já to řešila před 3 lety, tak si to tak úplně nepamatuji, ale mám pocit, že na tu žádost měli nějaký ten svůj formulář a že tam byla kolonka se souhlasem dosavadního příjemce - samozřejmě je možné, že si to s něčím pletu nebo je možné, že ten souhlas je potřeba např. v případě, když by třeba šlo o starobní důchod a dotyčný příjemce by jej chtěl posílat na účet svého potomka, u kterého bydlí apod. Tedy když přepisuje příjemce ten, komu důchod náleží - kdyby @medvidek6 chtěla zase pořepsat důchod na mamku. S tím bydlištěm koukněte sem, tady se to řešilo: http://www.beremese.cz/diskuse/tema/s...
Odpovědět
@lucien Nevím no, jak sem říkala, řešila jsem to před měsícem a mám doma obálku, kde můj požadavek akceptovaný, taže bylo vše ok =)
Odpovědět
Profilova fotka
tak děkuji v pondělí se chystám konečně do Nového Jičína na ten úřad a už teď mně omývá z toho běhání po úřadec:)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?