S kombuchou jsme vypěstovala i plíseň. Proč?

Profilova fotka
Dostala jsem od kamarádky kombuchu, naložila podle návodu v knížce a kromě nové bílé houby jsem vypěstovala i plíseň:-( Co teď? Proč se to stalo? Myslím, že hygienu jsem dodržovala...:-(
Odpovědět
Eri, kombuchu kdysi pěstovala sestra a po nějaké době úšpěchů pak taky myslím chytla plíseň :-( Spóry se tam holt občas dostanou, i když člověk dodržuje hygienu. Nejsem si jistá, jak je to u kombuchy, ale běžně se doporučuje plesnivou věc celou vyhodit, protože plíseň je prorostlá dovnitř a to, co vidíš, je vlastně jen "květ".
Odpovědět
Profilova fotka
Já jednu dobu taky "kombuchovala" ale plíseň jsem nikdy neměla jak dlouho ti už roste? Asi ji budeš muset vyhodit a říci někohu, aby ti kousek dal.
Odpovědět
Profilova fotka
No byl to můj úplně první pokus, houba co jsem dostala byla nějaká nahnědlá, ale já se v tom nevyznám, takže nevím...Ale někde jsem četla, že má být bílá :-| No a myslíte, že i tu starou bych měla vyhodit? Zatím jsem ji teda proprala ve vodě a sbírám odvahu na další pokus...A nebo zkusit sehnat nějakou "hezčí" houbu? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
holky a k čemu se to používá..:) nebo jenom tak na okrasu.. :)?
Odpovědět
Krupinko - Kombucha je symbiózní kultura kvasinek a bakterií (taková houba). Dělá se z ní nápoj. Má sladkokyselou chuť, která závisí na mnoha faktorech, liší se však hlavně podle délky kvašení. Nejprve chutná jako sladké šumivé víno (po 3 dnech), když ho necháš kvasit o trochu déle, připomíná Vineu (asi po 7 dnech), později (asi po 9 dnech) se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. Často se liší i množství oxidu uhličitého, a tak někdy získáš krásně šumivý nápoj, jindy je tam sotva pár bublinek. Výrazný vliv na chuť má i druh použitého čaje. Dá se říci, že nikdy se ti nepodaří získat přesně stejnou chuť nápoje a prakticky vždy je výsledek malým překvapením. Potřebuješ: kombuchu, vodu, cukr (70-100 g = čtyři vrchovaté polévkové lžíce na litr vody), černý čaj (5 g = vrchovatou čajovou lžičku na litr vody), nádobu ze skla, porcelánu či keramiky s širším otvorem (doporučuje se třílitrovou zavařovací lahev na okurky), prodyšnou tkaninu (několik vrstev gázy nebo čistý kapesník) a gumičku. Dá se sehnat na dobírku a i v obchodech s BIO věcma.
Odpovědět
Erinko zkus tu propláchlou ještě otřít octem a vrznout ji zas do čaje, ale přidej tam i trochu alkoholu a pokud to zas dopadne špatně rovnou ji vyhoď. Já bych ji ale asi vyhodila hned. Nevím tedy jak vypadá, ale raději si sežeň novou - jistota je jistota ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj ještě jednou a díky za vysvětlení.. použivá se to jako prevence.., je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za odpověď, zkusím to s tím octem a uvidím:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj, já si koupila kombuchu minulé léto a žádné problémy jsem neměla, vše se povedlo. Pak jsem ji ale nechtěla přes zimu skladovat nevyužitou (nemáme doma moc teplo), tak jsem ji vyhodila. Tenhle rok jsem si koupila novou, ale po týdnu, když jsem ji chtěla slít, tak jsem taky objevila odpornou plíseň. Rovnou jsem to celé i s houbou vylila do záchoda, netroufla bych si ji znovu použít. Nevím, jestli do ní ještě někdy půjdu, možná tomu ještě dám šanci. Nevím, kde se stala chyba. :-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?