Příjmení s ová nebo bez ová?

Profilova fotka
Holky, muj pritel ma prijmeni ktery se mi zase uplne nelíbí a v mem prechyleni je to dlouhý proste premyslim ze bych si nechala jeho tvar...To znamená Nikol Mandous nebo Mandousova???Myslíte ze zůstat v mužském rode je na hlavu?
Odpovědět
Povoli vam Mandous kdyz treba zijete v zahranici nebo hodne cestujete - jinak jsou pry prisny na to nedavat to tam OVA :)
Odpovědět
Já bojuju celý život proti -ová, bohužel se mi nikdy nepovedlo mít příjmení v mužském tvaru. Vaše příjmení vypadá dobře v obou tvarech, ale ke jménu Nikol bych dala Mandousová. Kdybyste byla Nikola, tak by to bylo jiné, ale Vy už máte zkrácené křestní jméno a obojí kratší se mi zdá zvláštní. Záleží ale na Vás, s čím se pocitově víc ztotožňujete. :-)
Odpovědět
Tohle je hlavně o tom, jak to cítíš, ty to příjmení budeš nosit. Ačkoliv jsem fandím nepřechýleným příjmením, v tomhle konkrétním příjmení se mi asi víc líbí přechýlená varianta, a to hlavně kvůli tvaru křestního jména. Jinak pokud jde o zapsání příjmení v nepřechýlené podobě, záleží na tom, na jakou matrikářku narazíte. Obecně ale platí, že je třeba zaškrtnout jeden z důvodů ve formuláři. Ideální je přihlásit se k cizí národnosti (nikdo nemůže zkoumat k jaké, a jestli je to pravda), případně prohlásit, že plánujte žít v zahraničí. A pokud bude příslušná úřednice dělat problémy, tak se bránit a trvat na svém.
Odpovědět
S timhle jmenem to vypada lip s ová.
Odpovědět
Profilova fotka
S tvým křestním jménem bych se klonila k variantě s ová
Odpovědět
Taky bych dala s ová. Mě se to třeba líbí daleko víc :-)
Odpovědět
Je to asi ne každém, ale můj názor je, že pokud si žena nebere někoho s vyloženě exotickým, cizím příjmením a -ová by k tomu fakt nešlo, ponechala bych -ová. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monepone já osobně říkám, že je to na daném člověku co se mu líbí sama jsem bez ová. Neb nevím proč, ale víc mi vyhovuje Veronika Eibl než Veronika Eiblová a podotýkám, že všechny ostatní ženy v rodině ová mají.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?