Pracovní smlouva podepsaná, v den nástupu oznámí, že nenastoupí

Ahoj, zdravím vás. Chci se zeptat, nevíte jak to je, když někdo podepíše prac. smlouvu a v den, kdy má nastoupit přijde říct, že nenastoupí? Docela mě takhle vypekl jeden "budoucí podřízený" ]-( ]-( ]-( Ráda bych věděla, jestli s tím některá nemáte zkušenosti? Můžu po něm něco chtít, náhradu škody apod? Díky moc! Určitě některá bude vědět, jste chytré hlavičky, jak to už delší dobu sleduju :-D :-D
Odpovědět
1
2
5
Jelikož je 3 měsíční výpovědní lhůta, a v ní může jak společnost tak i zaměstnanec dát výpověď bez udání důvodů, myslím, že žádná náhrada škody a nic takového nehrozí . . . má na to právo.
Odpovědět
Teda ne výpověďní lhůta, ale zkušební lhůta . . sorry . . . může odejít ze dne na den . . .
Odpovědět
arietiska: Díky moc. Zkušební lhůta je jasná, jen jsem doufala, že i v te zkušebce bude nějaka odpovědnost za škodu, ale vypadá to, že ne 8-( 8-( 8-(
Odpovědět
já si myslím, že i když je sice 3 měsíční zkušební lhůta, má zaměstnanec i zaměstnavatel sice právo dát výpověď bez udání důvodu, ale console psala, že prostě nenastoupil v den, kdy nastoupit měl a pokud měl ve smlouvě ujednánu výpovědní lhůtu, tak by tu možná nárok na náhradu škody (pokud teda nějaká vznikla a pokud jo, musí být vyjádřena penězi) i byl, akorát pochybuju, že v našem práv. řádu to bude prokazatelné... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky, nene, nemůžeš po něm chtít náhradu škody atd. , je ve zkušební lhůtě už od prvního dne nástupu do zaměstnání, takže odejít může bez udání důvodu už ten první den , i když prakticky nenastoupil
Odpovědět
jasně, že odejít může bez udání důvodu, ale snad musí dát výpověď ne? ;-)
Odpovědět
ivett: On, ale přišel říct, že nenastoupí . . . dal výpověď.
Odpovědět
Nemusí dávat výpověď, to je jistě případ nějaké áčkaře, prostě nepřišel bez udání důvodu (omluvy), čímž hrubě porušuje pracovní kázeň a tak zaměstnavatel tu výpověď prostě dá sám. Náhrada škody si myslím tady vůbec nepřipadá v úvahu, snad jen v případě, kdyby tou svojí neomluvenou absencí tu škodu firmě prokazatelně zůsobil a v rámci pracovní smlouvy to bylo výslovně sjednáno. Ale berte mě zatím s rezervou, až za měsíc budu moct víc machrovat :-D :-D Jinak taky platí od 1.1.07 nový ZPR a ten zatím úplně neznám.
Odpovědět
ari: aha, špatně jsem to četla.. :-D :-D
Odpovědět
Aha, taky jsem si to špatně přečetla. No tak na to on má naprosté právo, s tím nic neuděláte.
Odpovědět
Profilova fotka
console: Jsem právnička a pracuji na Ministerstvu práce a soc. věcí, takže Ti mohu poradit. Pokud jsi sjednala se zaměstnancem v pracovní smlouvě zkušební dobu, tak máš smůlu, protože takový zaměstnanec může v kterýkoliv den zkušební doby skončit pracovní poměr ve zkušební době. Výpověď v tomto případě nepřipadá v úvahu. Právní úkon, kterým lze skončit pracovní poměr ve zkušební době jak ze strany zaměstnance, tak ze strany zaměstnavatele, se nazývá "zrušení pracovního poměru ve zkušební době". Tento právní úkon může ve zkušební době učinit jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec bez udání jakéhokoliv důvodu a v jakýkoliv den, kdy běží zkušební doba. Ve starém zákoníku práce bylo ustanovení, podle kterého by měl zaměstnanec oznámit zrušení prac. poměru ve zkušební době alespoň 3 dny předem, ale nejedná se o povinnost, nýbrž o "slušnost", takže Tvůj bývalý zaměstnanec postupoval podle zákona. V případě, že jste sepsali písemnou pracovní smlouvu, měl by zaměstnanec zrušit pracovní poměr také písemnou formou. Náhradu škody po zaměstnanci požadovat nemůžeš, protože postupoval přesně podle zákona. Toto je i běžná praxe. Právě zkušební doba slouží k tomu, aby v případě, že si zaměstnanec a zaměstnavatel nebudou vyhovovat, mohl být velmi rychle rozvázán pracovní poměr. Bohužel tohoto institutu mohou zneužívat obě strany, čemuž asi nelze zabránit. Pokud se chceš do budoucna bránit takovýmto zaměstnancům, nemusíš se zaměstnanci sjednávat zkušební dobu. Ta není nutná, ale většinou se do pracovních smluv dává. Nemusí se sjednávat buď vůbec nebo se sjedná, avšak zákon připouští maximálně tříměsíční zkušební dobu. :-)
Odpovědět
Ahojda a díky moc všem!!! Obzvláště tobě,1980 mat, je to nemilé a pěkně mě nas..., protože se jednalo o řidiče, který měl nastoupit v 11 hod včera dopoledne, sednout do auta a jet. Přeprava už byla objednaná a on prostě, že nepojede. Ale předtím hrozně prosil, hledal práci atd...Takže tak. Nic s tím nenadělám, ale chtěla jsem ho aspoň nějak vyplašit 8-) .
Odpovědět
Článek se načítá
Co si ještě matně pamatuju z vejšky, on snad ani písemně ve zkušebce výpověď dávat nemusí, ne? To jen zaměstnavatel jemu??
Odpovědět
Ahoj, ja bych taky potrebovala radu. V breznu jsem podepsala ruceni rodicum na hypoteku, ale protoze to jednani neprobihalo fer a nepohodli jsme se, domluvili jsme se, ze to ruceni nebude na me, ale ze to podepise bracha. Bracha tedy v prosinci podepsal ruceni na tu samou hypoteku. A me by zajimalo, jestli tim, ze on podepsal ruceni na stejnou hypoteku, se automaticky rusi moje ruceni nebo jestli musi byt podepsanej nejakej papir o zruseni nebo prevodu ruceni, ktery bude pro me a ze kteryho bude jasny, ze ja uz rucitel nejsem. Nebo se to moje ruceni zrusilo tim, ze uz je rucitel bracha? Doufam, ze je z toho jasny, na co se ptam, i kdyz je to asi zmateny. Nechce se mi davat penize za konzultaci s pravnikem, tak budu vdecna za kazdou radu.
Odpovědět
Pinkydez - zkus nejdřív zajít za bankovním poradcem, který má na starosti danou hypotéku (nebo za kterým koliv z té dané banky) určitě ti poradí "zadarmo", dělá v tom, a může s tebou také projít možnosti... hodně štěstí ;-)
Odpovědět
pinkydez : Poradí ti tam kde kde jste si brali hypotéku a zdarma.
Odpovědět
pinkydez - za jeden dluh se může zaručit více ručitelů zároveň a jejich závazky jsou zpravidla na sobě nezávislé, to znamená, že každý ručí za celý dluh - pouze pokud se dluh jakýmkoli způsobem sníží, sníží se i rozsah ručení. Tím, že se za hypotéku rodičů zaručil i Tvůj bratr, určitě nezanikl ručitelský závazek Tvůj. Domluv se s rodiči, navštivte banku, která rodičům hypotéku poskytla a Tvůj závazek zrušte. Jak správně podotýká singrid, u té konkrétní banky se dozvíš nejvíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Naprosto souhlasím s Ladunkou. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
console: Podle ustanovení § 66 nového zákoníku práce mohou zaměstnavatel i zaměstnanec zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance. Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit. Pokud nebude toto oznámení doručeno tři dny předem, nemá tato skutečnost vliv na skončení pracovního poměru. Jinak máš console pravdu v tom, že to oznámení nemuselo písemné, protože nedostatek písemné formy nebyl sankcionován neplatností tohoto právního úkonu. Platné je tedy i ústní skončení pracovního poměru ve zkušební době. :-)
Odpovědět
Ahoj holky, mám dotaz: Včera mi jen tak přišel mail z matriky, že se mi omlouvají, ale že si město (správní rada) odsouhlasilo zvláštní poplatek za konání svateb mimo naší obec. Já se vdávám na zámku, který spadá pod naší matriku, ale je v obci jiné. Platím správní poplatek mé obci 1000,-, pak platím zámku 3500,- a teď mám tedy platiti nějaký poplatek další 3000,-Kč. Podle zákon ale přece je 1000,- správní poplatek za uspořádání svatby v jiném místě nebo v jiném čase než je běžný. Takže se ptám, zda si obec opravdu může stanovit poplatek 3000, navíc 3 měsíce před svatbou, kterou mám domluvenou už od loňského roku za jiných podmínek (poplatků)? Děkuji....
Odpovědět
Tak to je husté . . . ale pokud se nic nezměnilo od letošního roku, ten správní poplatek opravdu byl 1000,- Kč a obec ani město by si nemělo účtovat více. Je to poplatek té matrice, která vyšle oddávajícího na ten zámek ( vlastně poplatek za službu ). Ten tvůj e-mail chápu tak, že si město odsouhlasilo správní poplatek 3000,-, což netuším zda může, když je ze zákona 1000,- pro ČR ( ale ty přeci nejsi z toho města a odávat tě bude ta matrika z vaší obce na tom zámku nebo ne? ), tzn. si myslím, že by ti ten e-mail měl být jedno.
Odpovědět
Ari, ono to je tak, že oni přidali 3000, takže já budu městu - matrice platit 4000! (nemám cizince, mám tu trvalý pobyt). Přijde mi to taky divný... Zdůvodnili mi to tak, že prý ta 1000,- nepokryla náklady na ten obřad (na to, že do toho zámku jede - 5km)
Odpovědět
katwind: To je blbost je to 1000,-, pokud opravdu od r. 2007 není nějaká změna . . . zavolej si na jinou matriku a zeptej se zda na to mají právo!
Odpovědět
Ahojky katwind.. pošlu Ti do IP na naší matriku a zeptej se, ale je to tak jak říká arietiska... nic se nezměnilo... ale optej se.... Kuk do IP.. ;-)
Odpovědět
msrtinko, dekuju, zavolam! ;-)
Odpovědět
Nemáš zač katwind a pak dej vědět, jak to vlastně je ;-) papá a krásný den :-D
Odpovědět
katwind: máme kamaráda na městském úřadu a prý v zákoně žádné takové poplatky za uskutečnění svateb nejsou, to si upravuje každé město svojí vyhláškou.
Odpovědět
Tohle jsem našla v jiné diskuzi . . .nevím z čeho eva7252 čerpala, ale opvěřila bych si být katwind. eva7252 • 5. prosinec 2006 v 18:56 Zákon o správních poplatcích v pol.12 stanoví, že: a) Uzavření manželství mezi snoubenci, nemají-li trvalý pobyt na území České republiky Kč 3 000 b) Uzavření manželství mezi snoubenci, z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území České republiky Kč 2 000 c) Vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost Kč 1 000 d) Vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství v cizině nebo s cizincem Kč 500 Poznámky 1. Poplatek podle písmene a) až c) této položky se vybírá jen od jednoho ze snoubenců. 2. Poplatek podle písmene c) této položky se vybírá jen jednou, povoluje-li se uzavření manželství mimo úředně určenou místnost a současně i mimo stanovenou dobu. Osvobození od poplatku - Od poplatku podle písmene a) této položky jsou osvobozeny osoby těžce zdravotně postižené. Takže co se týče správních poplatků, jsou-li oba dva ČR občané, tak je to maximálně tisícovka, jiná věc však je právě ta cena za pronájem zámku, či dobrovolný příspěvek kostelu za církevní obřad atd.. Nicméně státu přísluší jen ta tisícovka
Odpovědět
jo, já jsem to špatně pochopila. ta tisícovka, kterou si upravuje vyhláška, je za to, když se necháte oddat v oddací síni daného místa, ale nemáte tam ani jeden trvalé bydliště
Odpovědět
Profilova fotka
tak tohle je přímo ze stránek ministerstva: Poplatky Zpoplatněno je uzavření manželství mezi snoubenci: nemají-li trvalý pobyt na území České republiky.....3 000,- Kč z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území České republiky.....2 000,- Kč Vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost je zpoplatněno částkou 1 000,- Kč V ostatních případech není správní poplatek za uzavření manželství stanoven. Za vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství zaplatí snoubenec 500,- Kč. Poplatky se platí v hotovosti nebo složenkou před provedením úkonu. katwind být tebou zavolám na tu vaší matriku ať ti vysvětlí za co ten poplatek je, já bych jim asi víc jak tu 1000 nedala.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?