Netradiční svatba aneb co tam určitě nechceme

Profilova fotka
Ahoj holky, po cca pěti měsících fungování na beremese jsem se hodně moc inspirovala tím co chci, to musím přiznat. Ale taky jsem si ucelelila obrázek toho co rozhodně nechci a zjistila, že v naší zemi je pořád nějaká netradičnost na svatbách ještě v plenkách ale věřím, že postupně boříme mýty! S přítelem chystáme svatbu na statku, celý obřad bude na zahradě v pátek odpoledne. Nebude společný oběd ale jen raut a prase, nebudu mít dlouhé šaty a ženich oblek, nebudeme dodržovat zvyky jako jedení polévky, únos nevěsty či jakékoli věci tohodle typu....nástup k "oltáři" chystáme jako překvapení s družičkami a družbami....ano, uznávám, že by někdo mohl namítnout že mám svatbu v "americkém stylu"...ale já chtěla neformální zahradní slavnost pro lidi, které máme rádi. Víc než na tom, jaké budu mít nehty a účes mi záleží na tom, abych se bavila se svými blízkými a abychom si to všichni užili :-) A jak to máte vy? Co chystáte a co rozhodně nechcete? jak se stavíte k tradičním svatbám a svatebním zvykům? http://modnipeklo.cz/2010/12/svatebni... :-D Jen ještě poznámka - nevytvořila jsem tohle forum, abych se vymsmívala nevěstám, co chtějí tradiční svatbu, šaty z půjčovny a perličky do vlasů...každá máme jiný vkus a styl a to co mě připadá jako kýč je jen můj subjektivní názor. Ale žijeme ve svobodné zemi ne? :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Já přímo netradiční svatbu nevyžaduju, ale rozhodně se nenechám nikým buzerovat, co "určitě musíme mít" ;-) Takže podvazek nebude a basta, "něco modrého" bude jen pokud seženu něco tmavě modrého, protože do té baby blue nejdu ani za nic. Budu mít barevné boty k bílým šatům (to tady sice není nic neobvyklého, ale v mém okolí teda rozhodně je). Budu mít gerbery, protože se mi prostě líbí; nebudu si sundavat brýle, na které jsem zvyklá a čočky prostě nechci (což nedokáží pochopit kamarádky); Nepozvu partnery všech družiček, ale jen ty, se kterými se kamarádíme, protože chceme na svatbě lidi NÁM blízké; nebudeme roznášet pozvánky s koláčkama a už vůbec ne s roháčkama nebo jak se to jmenuje; atd. Jukni do téhle diskuze - pomohla mi se rozhodnout, že na sladění barvy ubrousků s mýma botama kašlu: http://www.beremese.cz/diskuse/tema/z...
Odpovědět
Profilova fotka
@cobaltino Tak není to tak, že bych netradiční svatbu vyžadovala...hodně jsem tu slyšela názor, že nevěsty se všemožně snaží odlišit...já se o to nesnažím, já si prostě nemůžu pomoct, mě se většina věcí, co se na svatbě dělá a jak to vypadá, prostě nelíbí. A přitom zařizovat takovou svatbu úřad-oběd-večer by nám dalo míň práce než to co jsme si navymýšleli my :-) Všechno to co jsi vyjmenovala mít také nebudem :-) až na podvazek asi, pokud seženu nějaký pěkný (protože ty co se všude prodávají, z toho lesklého kýčovitého čehosi se mi fakt nelíbí). Když jsme říkali o tom, jak si veškeré jídlo budem dělat sami, tak skorošvagrová se hned ptala "ale někdo vám to tam musí obsluhovat přece, jak to vyřešíte?" nějak jsem nepochopila proč by musel. Všichni maj ruce i nohy, aby si pro ten chlebíček nebo kus prasete došli, stejně jako si všichni zvládnou nalejt pití :-) S tima partnerama je to těžký no...my u každého počítáme +1, ale já každýmu z kamarádů říkám, aby tam nevodil za každou cenu někoho, že nezadaných tam bude dost a nerada bych se dočkala toho, že tam bude 10 cizích lidí, který tam vůbec nechci nebo nepotřebuju a hlavně za ně nemohu ručit, že neudělají nějakou ostudu průser nebo tak.....
Odpovědět
Profilova fotka
@cobaltino jinak diskuzi jsem četla a i na ní přispívala.....já to taky sladěné mít nebudu, sice máme určené dvě barvy, ale bude to na zahradě, spíš v přírodním stylu, takže abych měla všechno dvoubarevné je blbost :-)
Odpovědět
Ja podvazek nechci, ale pani navrharka, ktera mi sije saty, mi vsije do podsivky modvou kyticku. Tim se snad tradici udela zadost a nemusim to jiz resit. Ale nechci krmeni z jednoho talire a podobne, zadne unosy, koule a chomouty.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@yumy Ahojky, tak tvůj příspěvek mě fakt moc pobavil a 100procentne se ztotožňuju!:))) my budeme na svatbě mít asi 130 lidí, bohužel fakt nemůžu a nechci nikoho vyškrtávat, takže prioritou je pro nás atmosféra... Spíše řešíme kde všechno provedeme (ubytování část lůžka, část chatky, stany...), chceme vše spíše v selském, přírodním stylu, nic načančanýho, ale zas nechceme komančskou ubytovnu no...:) nevíte náhodou kde se takový objekt nachází?:)
Odpovědět
Profilova fotka
@allyshca máme něco obdobnýho, obdobnej počet lidí, podobný představy a najít takový místo byla celkem fuška, ale od včerejška ho máme:-)
Odpovědět
@yumy určitě souhlasím, že především je to věc snoubenců a až na určité miniaturní výjimky jim do toho nemá kdo co kecat, co se musí a co určitě musí být! Je pravda, že u nás to probíhalo tak, že některé věci zůstaly zachované - podvazek (ale ne modrý :-) ), svatební ozdobená kolona, společná polévka, krájení dortu, první tanec... ale to je vše. Nechtěli jsme žádné svatební hry, nejvíc jsem se bála únosu nevěsty (ten jsme přísně zakázali :-D ), nekonaly se ani žádné "úkoly" pro novomanžele a jsem za to fakt ráda! Vše bylo takové přirozené a nenucené. Ani teď bych nevolila jiný způsob svatby :-) Nejsem ani zastánce moc velké okázalosti typu - jsem nevěsta, navleču na sebe vše, co by měla nevěsta mít a ještě k tomu spoustu šperků a tak dále.. ale chápu, že někdo po tom prostě touží.. Tak ať si to hlavně každý udělá dle svého nejlepšího svědomí a vědomí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Souhlasím s tebou ;-) Také nebudeme dodržovat obvyklé tradice. Svatba bude v přírodě, raut a spaní v jednom. Bohužel to nemůžeme udělat u nás na zahradě, neb my s drahým i jeho rodiče nemáme velké zahrady, tak abychom se všichni vešli. Tak jsem našla pěkné místo kde bude vše na jednom místě a jsem spokojená. Jen tedy budu mít dlouhé šaty, neb drahý mě v nich chce. Já osobně bych to klidně vyřešila letníma šatkama a žabky k tomu :-D Tak těmi šaty mu vyhovím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Měla bych prosbičku. Koukala jsem na fotky se svatby...jsou světové, kamarád je fakt profík ;-) a zaujali mě "kšandy" co měl ženich a jeho družba. Chtěla bych pro drahého červené...můžeš mi dát kontakt kde bych je koupila? Budu moc ráda. Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sweetest ahoj, kšandy byl problém sehnat, ale červené snad seženeš....napíšu ti odkaz do IP :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Mockrát děkuji ;-) :-)
Odpovědět
@yumy Tohle diskusní téma se mi fakt líbí, takže se taky přidám se svým pohledem. Jako designérce mi bylo celou dobu ve škole vštěpováno, že "netuctovost" a hledání originálních řešení, je ten cíl, ke kterému bych měla směřovat. A ono je to přece logické. Každý jsme jiný, i naše vztahy se svým průběhem a okolnostmi jsou jiné, takže samozřejmě i naše svatby by se od sebe měly lišit. Není to o originalitě za každou cenu, je to o tom, aby nás to vystihovalo. Můj přítel má na tohle stejný názor, takže mě svatební přípravy s ním dost baví. :-) Neznamená to, že budem mít punkovou svatbu nebo všude samé puntíky, že se vezmeme ve skafandru... Dlouhé šaty budu mít, protože mi sluší a sedí k mé postavě. Ale budou jednoduché, splývavé, s doplňky, které mě vystihují. Žádné korzety nebo volány. Nechci vypadat jako milióny dalších nevěst. Budu to já - jen ve svátečnějším provedení. Když je holka založením romantická a obléká se běžně princeznovsky, tak proč by nemohla mít princeznovské šaty - to neodsuzuju. Co si vezme ženich, to ještě nevíme, ale do kšand asi nepůjdem. Jednak se to k němu tolik nehodí, a navíc mi přijde, že už i ty kšandy přestávají být originální. O amících ani nemluvím, ale i u nás už má kšandy každý čtvrtý ženich. Tak chci jen upozornit, abychom pak všechny v touze po originální svatbě neměly svatby přes kopírák. To trochu ztrácí smysl. :-D Chceme pojmout i celý den "po našem". Ne všechno za každou cenu netradiční, ale pohodové, uměřené, lidsky milé, prostě "naše". Ne žádná okázalá hostina. Říkali jsme si, že svatba je vlastně příležitost, jak nás můžou hosté trochu víc poznat. Většinou se nikdo do svatby nestihne tak dobře seznámit se všemi členy širokého příbuzenstva toho druhého. A když už chystáme "oslavu" na počest nás dvou, tak ať je nám to podobné. Ať hosté odjíždějí s pocitem, že nás zase trochu víc poznali. No a tak jsme se rozhodli, protože já ráda zpívám a Láďa hraje krásně na klavír, že si nacvičíme dvě písničky, které v rámci zábavného programu zahrajem, a ještě si připravíme nějakou další drobnost zas z jiného soudku. Kolem nás jsou totiž zvykem svatby, kde si novomanželé domluví s kamarády, aby pro ně připravili program, aby je prostě bavili. A my to chceme pojmout (v našich kruzích) netradičně a naopak připravit něco pro hosty. Takže to je naše hrubá představa svatby. :-) Zajímají mě představy vás dalších. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Tak jsem se těšila, že budeme diskutovat, a ono nic... :-)
Odpovědět
jo, ti partneři, to je složité. někdo se urazí když se nepozve partner, ale zase pokud se neznáte nebo si dokonce nesedíte s tím partnerem..a mít tam plno lidí navíc taky nejde. to roznášení oznámení s koláčky taky nemusím..zvlášť pak ty řeči v rodině, copak kamarádi. ty unosy, koule na noze, vybirani penez do strevicku, drazba podvazku-parkrat jsem to zazila, ale na vetsine svateb ne a naprosto to nechci. nechci ani ty souteze, jak zenich sundava zuby podvazek apod. to durazne kamaradum reknu. svatebni souteze kde nefugurovali jen zenich s nevestou, na nez by vsichni koukali, ale zapojili se vsichni, jsem jednou zazila a skvele se bavila a bylo to moc fajn, ale byla to spis nahoda. taky nechci spolecne jezeni polevky, nevim jak s tancem-nejhorsi kdyz by vsichni koukali na nas v kruhu, zenich navic netanci, i kdyz nejake pohupovani by se zvladlo, ale spis ne-e.chci venku obrad a i hostinu zrejme, tak to proste taky bude trochu netradicni. urcite i svatebni oznameni nebude takove klasicke.
Odpovědět
@hanajdesign Souhlasím se spoustou věcí, o kterých jsi psala:-) Také chceme, aby svatba odpovídala tomu, jací jsme a co máme rádi. A myslím si, že nejbližší kamarádi to pochopí a bude se jim naše svatba líbit. Akorát nevím, co řekne rodina, protože ti mají trochu tradičnější představy a obávám se, že se buď ještě před svatbou začnou plést do příprav a budou se snažit nám vnutit nějaké ty tradice a vymluvit nám tu naši neformální představu, nebo neřeknou nic a po akci si budou vyprávět, jaká to byla divná svatba, protože jsme neprojíždeli troubícími auty městem či nedávali ženichovi chomout:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@zerog Tak to máme stejný názor...nesnáším "tradiční" rituály a výslovně jsem je zakázala. Kamarádi se dívali divně až potutelně,ale řekla jsem jim, že mě opravdu zklamou a naštvou pokud něco takového připraví. Oni vědí jaká dokážu být , když se naštvu :-D , tak doufám, že to nebudou riskovat. A" vše v jednom" a v přírodě byla tak trochu má podmínka,ale drahý to chtěl také, takže pohoda ;-) :-)
Odpovědět
@sweetest a které jsou ty zakázané rituály? A jaké teda budete mít?
Odpovědět
Profilova fotka
@hlibuska Naše rodiny naštěstí akceptují, že je to NÁŠ den...stejně už nemají nárok, vše jsme zařídili dle nás a nic se měnit nebude :-D ;-) Naštěstí má drahý ještě dva mladší bratry, takže pokud jeho rodina chce něco tradičního, můžou se realizovat u nich :-D :-D :-D :-D A pokud si budou říkat, že je to či to divné, je nám to fuk, protože je to náš den a nikdo nám ho nezkazí :-D :-p :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax u nás byli prakticky všechny zakázané :-D únos nevěsty, jedení polívky, chomout, koule, jakékoli svatební hry typu poznávání podle nohy, žádné kolečko kolem tancujících novomanželů, nerozbíjeli jsme talíř, neměli jsme koláčky ani výslužky, neměla jsem podvazek.... jediné snad co jsme dělali - krájeli dort a házela jsem kytku. Chtěli jsme to celé pojmout jako jednu velkou oslavu našeho rozhodnutí a to se povedlo, bylo to neformální a uvolněné a jsem hrozně šťastná, když mi lidi půl roku po svatbě říkají, jak to byla nejlepší svatba na které byli... :-) Ale nikomu to nenutím, někdo má ty klasické svatby rád...my jsme tam měli hodně kamarádů a všichni jsou svobodní, takže myslím, že tenhle druh zábavy se k nám prostě hodí víc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Třeba koule na noze, chomout na krku, vybírání peněz do střevíčku, společné krmení polévkou....a další. Neber to jako, že jsem odpůrce všeho svatebního, jen máme s drahým prostě jinou představu našeho dne. A každý máme právo na svůj názor ohledně svatby. :-) Nikomu nezakazuji či nepřikazuji, jak má jeho den vypadat. Je to věc každého páru ;-) Tak doufám, že jsem nikoho svým názorem nepobouřila či neurazila :-) My budeme max. krájet společně dort, protože ani kytka není komu hodit..leda, že by jí chytla má dcera. Zbytek žen co bude na svatbě partnery má...takže zbytečnost :)
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Supeeer !! Jsem ráda, že Ty se mnou souhlasíš...měla jsi svatbu jakou chci mít já a doufám, že se mi to podaří. Děkuji za podporu ;-)
Odpovědět
@yumy já teda snesu ten talíř, polévku, kolečko, dort to je už tradice novější a kytka tradice importovaná - to néé, a výslužky budou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax U nás ani talíř.....v trávě ho neroztříštíš :-D ;-) a hostina je formou rautu. Tak alespoň ten dort uřízneme spolu, na fotečku. A výslužka (pokud tchyně stihne upéct :-D :-D :-D ) bude spolu s oznámky ( pokud je stihnu vytvořit :-D :-D ) roznesena/rozvezena těm co se zúčastní svatby ( a budou opět upozorněni na zákaz nějaké koniny na svatbě :-D ;-) )
Odpovědět
Konečně jsem našla fórum mnou tolik hledané!!! Moc prosím o radu.. V červnu máme svatbu přesně, ale naprosto přesně tohoto typu a já jediné co řeším je, jak na pozvánku napsat, že to je svatba neformální a vstup v obleku je zakázán. Jak jednoduše hostům napsat, že na sebe jen oblečení pohodlné a takzvaně travní... Prosím.. poraďte. Děkuji moc za všechny tipy!!! ;-) ;-) ;-)
Odpovědět
@najba Záleží na tom, kolik tam budete mít lidí. My máme max. 40 a předpokládám, že většině lidí budeme pozvánku předávat osobně, takže jim při tom řekneme, že to celé bude probíhat v přírodě a že není třeba oblékat se nějak formálně. Pokud nemáte možnost to všem říct, tak bych to normálně připsala dolů..Třeba: Pro tuto vyjímečnou událost se, prosím, oblečte vyjímečně neformálně:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@najba my jsme to udělali takhle
Odpovědět
Profilova fotka
@sweetest my jsme neměli ani společný oběď a hostina byla formou jídla všude kolem, včetně grilovaného prasete...jo a nikdo nikoho neobsluhoval, protože všichni co tam byli měli ruce aby se obsloužili a my na svatbě nechtěli cizí lidi :-) Byla to suprová akce, navíc všichni pořád chtěli pomáhat, takže jsme to společně zvládli :-) A kytku jsem házela, protože všechny kamarádky jsou svobodné, i když mají partnery...to bych jim nemohla udělat, těšily se na to :D
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Však u nás to je také plánované...obsluž se sám dle svých potřeb :-D Tak je to nejlepší, než otravovat nějakého "chudáka" číšníka :-D :-D :-D Drahý je kuchař a spousta přátel z hospodského prostředí, takže si poradíme na výsost sami ;-) ;-) A ta kytka? Já jí klidně mrsknu :-p , ale svobodné jsou jen mé dcery a jedna kámoška, zbytek je šťastně vdán :-D :-D Ale uvidíme, pro tu legraci to třeba udělám...jen jsem zvědavá jak tam budu házet těma dlooouhejma kalama s fréziema co chci uvázat do kytky :-D :-D :-D :-D Hlavně aby se všichni bavili a vzpomínali na naši svatbu jako na super párty :-) :-) ;-) A z prasátka tam budeme mít kýtičky a také kravičku.......mňam mňam :-)
Odpovědět
@hlibuska No to se mi líbí!!! Moc!!! :-) :-) :-) Děkuji děkuji :-o
Odpovědět
@yumy Díky yumi, moc hezké svatební oznámení! A to o co mi jde je stručné a jasné.. určitě se nechám inspirovat a mám o další trn v patě méně!!! :-) :-) :-) Teď už jenom fotograf, muzikant, prstýnky, kytky, šaty.... :-D :-D :-D Velký dík! ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?