Nebyla jste některá v Pobaltí/Rusku?

Profilova fotka
Ahoj holky, nebyla jste některá v Pobaltí/Rusku? Ráda bych tuto cestu podnikla tak hledám tipy,rady, inspiraci. Díky :-)
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
ahoj....ja nebyla....ale v lete se chystam do estonska. prohledavam net, ptz kazda rada a ínspirace dobra :-) co mas v planu za cestu?
Odpovědět
Profilova fotka
No my bychom rádi Litvu, Lotyšsko, Estonsko a Petrohrad :-) kam vy v tom Estonsku konkrétně? Sami nebo s CK? A který měsíc?
Odpovědět
Profilova fotka
ja bych tam mela jet v cervenci na mesic na praxi.uz ji mam potvrzenou, ale zatim jeste nevim presne info. melo by to byt ale do Tartu. urcite bych rada behem pobytu navstivila i Helsinki a Rigu..no a pokud to vyjde,tak by pro me manza prijel a trosku bychom si snad prohlidli cestou zpet i Litvu a Lotyssko. No uvidime, jak to nakonec dopadne... ale kazdopadne se tesim x-). A jak jedete vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Univerzitní město Tartu taky máme navštívit :-) My chceme jet s CK, autem by se to ve 2 nevyplatilo a asi bych měla i strach. My bachom měli jet v červnu. Helsinky bohužel neuvidíme ;-( ale chceme jet i na grand tour Skandinávií a tam je i Finsko, tak snad next year. Na jakou praxi tam jedešě jestli se mohu zeptat? Tam poletíš nebo nějak busem? A nikdo se k nám nepřidává, aby nám dál tipy ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
jedna se o praxi v lekarne :-) .tam chci letet-problem je, ze do Tallinnu a zpet toho moc nelita...nebo teda lita, ale ne za cenu, kterou bych si predstavovala :-S ...no a zpatky teda asi autem jak dlouhy zajezd to mate? no zatim nikdo :-( ...asi to zas neni tak navstevovana oblast....ja jsem treba myslela, jak si koupim cesko-estonsky slovnik...ale ouha takova vec asi neexistuje-aspon ja jsem ho teda nenasla.
Odpovědět
Profilova fotka
My tam jedeme na 13 dní, tedy ještě to nemáme zaplaceno, zatím jen za rezervováno,a le myšlenkami už cestuji. Tu cestu už plánuji dlouho je to jeden z mých cestovatelských snů a loni i předloni jsem to odsunula, letos už ani za nic :-) Já si nmyslím, že je to hodně oblíbený zájezd, ale tady holky spíše lenoší u moře nebo si píši o ostrovech v Karibiku, ty mě třeba nelákají vůbec (sice zadarmo kdybych to dostala tak bych jela abych neurazila :-D ale jinak ty peníze bych dala raději na jiný zájezd, ale každý preferujeme něco jiného. Tak si tu budeme kecat samotné :-) Na netu ses koukala na slovník zda to existuje? Jinak rusky/anglicky ne?
Odpovědět
Profilova fotka
me lenosit taky bavi :-) a obzvlaste to bavi meho muze(na muj vkus az moc :-S )...si tak rikam, ze az budu mit deti, tak je asi nepotahnu na nakou cestu....ale pojedeme se spis nekam placnout....takze ted pokud bude cas a penizky, tak bych trochu chtela neco procestovat....ikdyz rozhodne nejsem dobrodruh typu vzit si batoh a hura do Indie...to bych nezvladla. urco to budete mit super...ikdyz ja zas tyhle zajezdy az tak nepreferuju...jsem takhle byla v Parizi a bylo to desny-program byl desne naslapany....jedna pamatka za druhou.nakonec jsme se tak trochu trhli a misto tech vsech muzei jsme radsi sedeli na lavicce v parku a pozorovali lidi :-) na netu jsem prave nic nenasla. jsem se chtela naucit aspon par slov a vet...takze asi maximalne anglicko-estonsky slovnik. no jinak mi bude muset stacit anglictina. rusky umim asi tak 3 vety :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No mě taky baví lenošit, ale to můžu v Chorvatsku/Řecku a ne za 30 a více tis. v Karibiku. My vetsinou jedeme i na lenoseni k mori, ale manza se po 3 až 4 dnu už trápí, akorát v Egyptě byl ve svém živlu to se potápěl a naháněkl ryby celý den :-D A co tam zkusit pár základních vět v ruštině se naučit? V té lékarně budeš i obsluhovat nebo jen "míchat" masti apod.? Bude sranda jak na nějakou bábušku vybalíš AJ :-D
Odpovědět
Profilova fotka
no s rustinou prej taky extra nepochodis...u starsi generace teda jo, ale ti mladsi uz pry snad rusky neumi...nevim...ale kazdopadne umet neco kvaknout rusky je urcite vyhoda... a asi mnohem shudnejsi nez estonsky...tyhle ugrofinsky jazyky jsou totiz sileny... no na praxi bych mela delat vsechno...ale jak pises s anglictinou to asi nebude to pravy orechovy :-D .takze to bude asi spi o michani a dalsich pracickach, ktere nejsou spojene s komunikaci s pacientem-na ty se budu tak maximalne usmivat... a to jedete s CK Periscope? jsem koukala, ze ty se na tyhle zeme na severu specializujou. Me hrozne lakal Island, ale to pro me jaksi bylo cenove nedostupny...ale tam bych se urcite podivat chtela. Jinak moje babicka byla v Petrohradu-na svatebni ceste :-) coz uz je teda skorem 50 let -a desne se ji libil...zanechal v ni silny dojem.
Odpovědět
My byli v Litvě, Lotyšsku a Estonsku a bylo to prima. jsou to krásné země všechny tři. Určitě doporučuju. Bohužel jsme nenavštívili Kurskou Kosu, tu určitě nevynechejte.
Odpovědět
Profilova fotka
Kobliha: nejedeme s Periskopem, ale rozmýšlíme mezi 2 a to mezi Nomádem a Firem, každopádně zítra mi přijede manžel tak to rozsekneme. Zkus mrknout na Pangeo tours mají velice zajímavé cesty a Island jsem tam viděla, některé destinace jako klasika v Evropě mají sice dražšší, ale cesty do Latiny zase za super cenu, navíc to mají i s jídlem v ceně což je veliká výhoda, možná Island budou mít taky za rozumnou cenu. Jinak na Petrohrad/Petrodvorce/Puškino se těším nejvíce a jdu si koupit další kartu do foťáku, budu fotit jak Japonec v max. rozlišení a myslím, že vyjmečně nechám fotky dát i na papír. Olusenka: Kursou kosu máme v trase :-) i NP Lahemaa i Čudské jezero. Tam jsi nebyla? A kdy jsi tam byla? Jak je to tam cenově? Např. jídlo v obchodech, restauracích a jak vypadají standart. hotely 2-3*? Jupí konečně se někdo našel kdo byl v PObaltí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem právě zjistila, že v Petrohradu budu v období dlouhých bílých nocí a ty jo to jsou fotky!!!!!!!!!!!!! snad se mi taky tak krásné povedou. Bydlet budeme naštěstí v centru to jsem už taky zjistila a není problém po městě večer cestovat MHD, taky je tam bus co vozí turisty v noci po památkách nebo bych se projela po Nevě a fotila jak Japonec :-D to budou nádherné fotky v noci, jen aby mi vyšly jasné a nerozmazené :-( Ty jo já už se těším jak mylý Jarín :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
tak jsem koukala na ten island....no nadhera.jsem nevedela, ze existuji ty spaci autobusy.... no ja uz taky zacinam mit taky ty japonsky sklony....fotit, fotit....tenhle tyden chcem koupit novy fotak, ptz ten nas je silenej...bud nefoti vubec nebo desne...naposledy nas pekne vypek...takze budeš muset do vecnych lovist.... ja zas cekam az mi poslou dalsi info....no buhvi jak dlouho to bude trvat...takze asi tak 100krat denne koukam na mail :-N ten Petrohrad musi bejt vazne krasnej, ja tam chtela jet asi pred 2 roky -taky se skolou, ale manza se tvaril pekne kysele-se mu to zdalo nebezpecny, tak jsem se na to vykaslala... olusenka: a jak je to tam s cenama? hlavne treba potravin.... ja taknak pocitam ceny o neco malo vyssi nez v CR... a vubec na ty jejich jidla jsem zvedava....jak mi budou chutnat.spoluzacka byla mesic v Makedonii a prej nebyla schopna jist ty jejich jidla...takze prej jedla hlavne ovoce a zeleninu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No nás tak v Turecku na poznávačce vypekla kamera jednou šla pak ne, pak už vůbec a doma jela jak po másle. Asi do Ruska pořídíme novou a tu darujeme našim. Foťák mám hodně good, ale stejně neumím používat všechny režimy a používám max. 3 :-N No já myslím, že Petrohrad bude třešnička na dortu, jsem zvědavá i na to Čudské jezero,a el tam můžeš i ty vyrazit je to kousek od Tartu. Já myslím, že v Rusku nám bude chutnat mají úžasnou kuchyni, alespoň to každý tvrdí. Já se těším na pravý boršč - ten miluji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Cudske jezero bych rada videla...je to fakt kousicek...takze myslim, ze me nemine :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dá se v něm i koupat, ael nevím, nevím myslím, že bude hodně studené :-|
Odpovědět
Profilova fotka
ja koukala na naky fotky, kde se lidi koupou, ale meli takovy dost zatuhly usmevy :-D a navic v lete je tam prumerna teplota asi 20 stupnu...coz je na me malo...ale treba i na to koupani dojde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No i na mě bude kosa, já max. po kolena když bude teplo. Nevím co si sebou zabalit, ty jo já dělám jako bych zítra už měla jet :-D
Odpovědět
Profilova fotka
:-D ja uz planuju i jaky si vezmu pyzamo......pred tim me ale ceka jeste takovejch povinnosti :-N ....takze mozna by bylo vhodnejsi zamerit se na ne a ne na tohle.... jinak je to teda bida, ze krom olusenky sem nikdo nic nenapsal :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych klidně něco napsala, kdybych věděla co si mám představit pod pojmem "tipy, rady, inspiraci". Já totiž studuju litevštinu a lotyštinu, třeba Litvu znám celkem dobře, byla jsem tam tři měsíce na studijním pobytu a dvakrát o prázdninách, s Lotyšskem je to horší, v Rize jsem byla jen pár dní a v Estonsku vůbec. Ale jestli vás napadnou konkrétní otázky, tak sem s nimi :-) Jo už jsem našla otázku na ceny - v Litvě jsou ceny potravin v obchodech zhruba stejné jako tady, v restauracích (pokud to není něco nóbl) tak se dá najíst i o dost levněji než tady, zvlášť pokud má člověk rád jejich typická jídla (třeba cepeliny - bramborové knedlíky plněné masem přímo miluju a vůbec všechny variace na brambory, řepu, zelí, špek a kysanou smetanu, jo a taky mají Litevci skvělou letní variantu boršče - šaltibarščiai neboli studený boršč se spoustou smetany a kopru a zvlášť na talířku podávaným horkým bramborem). Počasí je tam nevyzpytatelný - dokáže být pěkně horko (potom je koupel v Baltu fantasticky osvěžující), ale dokáže taky hnusně, vydatně a dlouho lít, oblečení radši víc.
Odpovědět
Profilova fotka
katy: tak ten Petrohrad Ti hrozně závidím, mamka vždycky říkala, že by se tam někdy chtěla ještě jednou podívat (byla tam na studijích, učitele jezdili povinně do ruska na exkurze ;-)) ale že se bojí o svojí bezpečnost ale hlavně ty bílé noci to bych chtěla vidět, doufám že až se vrátíš tak hned poreferuješ ať my ostatní můžem tiše závidět :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Gintare: a co je ještě místní dobrota? celkem se na to jejich jídlo těším, slyšela jsem že je úžasné :-) mají nějakou typickou sladkost? Jsem na sladké a dost :-N a v Turecku/Řecku miluji baklavu plněnou ořechy a utopenou v medu mají něco podobného? Ty výkyvy počasí jsou časté? Třeba ráno krásně teplo a za 2-3 hod. kosa jak z nosa? Kobliha: já pyžamo ani nemám :-D Jijo: neboj podám report, svolám u nás tiskovku. S bezpečnosti mě nestraš, chci se večer toulat centrem a udělat mega fotky (nebo se o to pokusit), když budou ty bílé noci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kobliha: posílám odkaz na Tartu ať víš do čeho jdeš ht tp://looney63.rajce.idnes.cz/Pobalti_3._cast/ jinak se mi stal před chvíli trapas! Jsem chtěla poslat odkazy s fotkama manželovy a omylem jsem to poslala klientovi, ale vzal to sportovně :-D
Odpovědět
Profilova fotka
katy: diky moc... tady se taky najdou nake informace o Pobalti(ale mozna, ze uz si to cetla): http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/evropa katy :-D tak tohle se mi jeste nestalo....ale vitr z toho mam-to se stane hned... gintare: me by zajimalo jak jsou na tom v tehle zemich s anglictinou?
Odpovědět
Profilova fotka
Ne tento server jsem ještě neshlédla až bude chvilka času tak se mrknu. Jsem se mu omluvila a psal v pohodě, je už skoro víkend a poslal mi předpověď počasí na víkendos :-)
Odpovědět
Katy007: koukám, že to vážně děsně utíká, protože koukám, že v Pobaltí jsme byli už v roce 2005. Hrůza. V NP Lahemaa jsme byli taky ale bohužel jen okrajově. Nejdřív nám průvodkyně vykládala o bludných kamanech na mořském pobřeží, a pak jsme tam ani nejeli. :-) Byl to takový klasický poznávací zájezd, spíš města, příroda málo. Už bych takhle nejela. Radši obsáhlejší zájezd a s trochou turistiky anebo bych tam jela s kolama, jem tam děsná rovina. Udává se, že tam všude častěji prší než tady a je chladněji, a nám zrovna za tu dobu nepršelo ani jednou a bylo teplo, a já měla kupu oblečení do zimy, takže jsem dokupovala trička s krátkým rukávem. Koupali jsme se jednou, když vyklouklo sluníčko, je to dost studený, ale bylo to prima. * * * Co se týče cen a jídla, na to už odpověděla Gintare. To souhlasí. Litva asi nejlevnější, pak Lotyško, zhruba na roveň s náma, Estonsko z těch 3 zemí nejdražší a dražší než u nás. Jídlo je podobné nám. Navíc dost ryby, hodně do všeho dávají kopr. * * * Bez problémů se domluvíte rusky a jsou celkem ochotní, když dáte najevo že Rusové nejste (pozůstatek z dob okupace). My zkoušeli angličtinu nebo rukama nohama. Anglicky mluví spíš ty mladší. * * * Kupte si někde pravý jantar. Je toho tam mraky. Hlavně v Litvě. V Estonsku mají krásné svetry, ale vyjdou dost draho. Ale stojí za to. Co se týče bezpečnosti.....v Estonsku v Talinu bylo pár čtvrtí stranou, které byly dosti pochybné, ale to je asi jako tady. V centru je bezpečno všude, jsou to normální země, jako třeba my, žádní neandrtálci. V Estonsku bylo v červenci déle světlo, asi do 22:30.
Odpovědět
PS: hotely byly pěkné, se sociálkem.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, tak hlásím v pá zájezd konečně zaplacený :-) už aby bylo 10.6. a my vyrazili už se těším jak malé děcko :-) Olusenka: a s jakou CK jste tam byli? Doufám, že my uvidímě vše ne jen z rychlíku. Jaká je cena těch jantarů a jak jsou veliké? Jinak vy jste tu cestu měli s jídlem nebo jste si kupovali sami? A na kolik tam vyjdou trička, oblečení a ty úžasné svetry? V čem jsou tak extra? Materiál nebo střih a barvy?
Odpovědět
Profilova fotka
Nějak nám diskuze zamrzla ;-(
Odpovědět
no, do pobaltí jedeme v květnu, pak můžu hodit info
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?