Naši jorkšírci a my

AHOJKY, jak tak koukám při prohlížení albíček, nejsem jediná jorkšíří "mamka" na tomto servru. Proto zakládám toto odlehčené téma pro všechny paničky a pánečky, kteří sdílí svoji domácnost a třeba i lože s těmito mini mazlíčky :-) Jak se na vaši lásku k jorečkům dívají vaše protějšky??? Nežárlí?? Nebo je to pro vás jen pes jako každý jiný a nad lidmi, kterí si třeba zakládají o svých hafanech web stránky, kroutíte hlavou??? A co jorky a svatba? Byl s vámi na obřadě a jaké to bylo??? Můj manžílek tuto mou vášeň nezdílí, někdy docela žárlí, takže Nicky na obřadě být nemohl. Ale pár společných foteček s mým mazlíkem v náručí nakonec mám ;-)
Odpovědět
1
2
13
Ahoj, super nápad na téma. Já mám doma téměř čtyřletou jorkšírčí slečnu. Asi po 3 letech přemlouvání mi MM řekl ať si koupím co chci, že už mu to je jedno. :-) A tak jsme jeli pro naší princeznu. No a teď jsme na tom tak, že manža na ni nedá dopustit a kolikrát mám co dělat abych se k nim vůbec vešla do postele. ;-) ;-) ;-)
Odpovědět
Ahoj holky ;-) Tak jsem čerstvá jorkšíračka. Máme doma malinkatou krásnou slečnu x-) x-) Přítel nejdřív moc pejska nechtěl, ale nějak jsem ho přesvědčila a nakonec ji měla slíbenou, když budu mít na poslední státnice alespoň tři trojky, tzn, když dokončim v termínu. :-N No nakonec jsem měla tři jednotky |-| :-D a fenečk už mi spinká u nohy. A oba jí zbožujeme, já tedy určitě. Dneska jsme byly na očkování. Ta vejskala. Jinak momentálně řešim naučení čistotnosti, nějak mi nechce na noviny čůrat. Co s tím? Co radíte???? :-N Pak by mě zajímalo, jak jste štěňátka krmily???
Odpovědět
skaf: naši mají doma pudlíky, teď si nechávali jedno štěňátko a je to boj ji naučit, že doma se nekaká... protože ona od malinka kakala a čůrala kde ji napadlo, ale pořád ještě byla "moc malá" na to, aby za to dostala na díru... Pak jeli naši na dovču a já jsem na ni nijak měkká nebyla - udělala neplechu kde neměla, tak jsem jí chytla za kůži za krkem, vymáchala jsem jí v tom čumík, plácla jsem ji přes zadeček srolovanýma novinama a šla jsem s ní ven na zahrádku. A průběžně jsem jí u toho říkala, že je to fuj. Za ten týden to pochopila a přestala doma čůrat. Bohužel naši pak zase vyměkli a i teď se stává, že miláček někde vyrobí šíšu (ale už doma nečůrá)... A to už je dost velká. Takže moje rada - ve výchově musíš být přísná a důsledná, jak to udělá, tak ji vykrákat za kůži, plácnout něčím (ne rukou) přes zadeček, jasně jí dát najevo, že to je fuj a odnést na místo, kde má čůrat a kakat. Nesmíš polevit a nesmíš jí nic odpustit, jinak si ji rozmazlíš a budeš uklízet loužičky a šišky navěky ;-) Jo a naše štěňátka jsme nejdřív krmili uvařeným kuřecím se zeleninou (hlavně s mrkví), do toho mamka přidávala uvařenou rýži nebo takové ty těstoviny ve tvaru rýže, nejdřív to mixovala, pak to nechávala celé. A nebo sunarkou, rozmíchaným tvarohem, pokrájenou houskou s mlíkem a tak. Pak si samy začaly brát granulky z maminčiny misky, tak se přešlo na štěněčí granule (jako že třeba ráno dostala housku s mlíkem, v poledne maso se zeleninou a večer už jen granulky). Teď dostává 2x denně granulky.
Odpovědět
Já mám sice vlčáka, ale švagrová měla jorkšíra. Na noviny slečnu naučíš jednoduše, kdykoliv ji uvidíš, že si přičapne a chce konat potřebu, tak ji zvedni a přenes na noviny a nenech ji z nich odejít dokud se nevyčůrá, pak si na to navykne sama tam chodit. No a taky existuje takový sprej, mají je ve zverimexu, kam ho nastříkáš, tam by si pes neměl jít ulevit, nějak je to odpuzuje. A na jídlo je nejlepší - jak už se zmiňuje chaarleene - kuřecí maso rozmixované s rýží a později granule, mají i speciální pro malá plemena.
Odpovědět
chaarleene, díky za rady, budu to tak praktikovat. Před chvilkou se na noviny vyčůrala. Někde jsem četla, že postupně se ty noviny maj posouvat blíž ablíž ke dveřím a pak případně mají zmizet. Já s ní ještě ven moc nechodim, zrovna očkujeme, takže mi veterinář doporučil ještě ven nechodit. Akorát jsem nevěděla, že se musí třepnout něčím jiným než rukou. Zkusim. Díky moc. Pokud jde o žrádlo, tak nějak podobně to dělam. Dostává Lipánky, to se prý má, veterinář taky neměl nic proti, dávám máčený granule a pak kuřecí maso a někdy s rýží, ale nic nemixuju, žere to normálně. Jo a pak tvaroh, ten je prej důležitej.
Odpovědět
my jsme učili na noviny tak, že jsme je rozprostřeli téměř po celé místnosti a kdykoliv se na ně trefila tak jsme ji pochválili a postupně jsme noviny ubírali až zůstalo jen jedno místečko. S krmením moc nevím když jsme si ji brali od chovatelky tak už papala granulky. A dnes jí dáváme jen kvalitní granule nebo konzervy.
Odpovědět
granule mám taky kvalitní, žádný Tesco, Pedigree nebo tak. Mám Bosch od veterináře pro nejmenší štěňátka.
Odpovědět
Někde jsem četla, že nekvalitní stravou jsou pak "přerostlí". Nevím co je na tom pravdy, ale v každém případě dobré granule jim dají přesně to co potřebují. Tak jsme dali na radu veterináře. ;-) ;-)
Odpovědět
Já ještě někdy dávám masíčko a toho Lipánka a tvaroh, ale podtupně hodlám přejít zcela na granule a tohle všechno omezit.
Odpovědět
Lipánek je u nás taky favorit. Ale má ho spíš tak za odměnu. Občas má po něm totiž průjmik :-)
Odpovědět
hm, my dáváme zatím skoo denně, ale postupně to prostě vyměníme za ty granulky, taky od září nastupuju do práce a to už musí být na granulky úplně naučená a Lipánek bude taky jen odměna. Má moc ráda tvaroh a kuřecí maso.
Odpovědět
skaf: ono se říká, že ruka je na pohlazení, noviny nebo nějaký proutek na "bití". Tak proto. Jinak to mixované bylo pro malá štěňátka ještě předtím než jsme je dávali novým majitelům, tvoje slečna je už dost velká na to, aby kousala ;-) Jo a granulky máme štěněčí Purina, ale ona stejně pořád žrala ty velký :-N ani se jí do tý mordičky nemohly vejít a pořád chodila krást a někam si je schovávala :-D
Odpovědět
Článek se načítá
chaarleene, dobře, dobře, já jsem nezkušená v tomhle, čtu knihy, info na netu, ale není nad osobní radu. Takže te´d jsem striktně zavedla to, že když se vyspinká nebo hodně čichá, tak ji vezmu a odnesu do pokoje, kde má tohle svoje místečko a jsme tam tak dlouho, dokud se nevyčůrá, pak jí pohladim, řeknu - hodná Jessinka, tohle několikrát, aby byla opravdu náležitě pochválena, pak jdem zas každá po svým, ona většinou cupitá za mnou a pak se chopí nějaký hračky nebo tak. Te´d jse to zvládly třikrát x-) x-) Akorát pořád nevim, jak ona pozná, kam jít, protože třeba usne v obýváku, ale já ji pak nesu n ato čůrání k nám, to je totiž pokoj, kde spí v noci. Takže kldině snesu milion dalších rad. Díky za ně :-)
Odpovědět
Jééé ahojky allie: To je super že jsi založila tohle téma ;-) skafandrik: My s tím čůráním měli ze začátku problém, Tomáška sme si pořídili v zimě, takže sem ho učila na plínky pro psy (Může se použít i víckrát a nesmrdí to tak), jenže pak když začal chodit ven chduáček to nechápal že může čůrat venku, tak dycky vydržel třeba i 3 hodiny a pak letěl doma hned ode dveří na tu plínku. Nakonec to pochopil, ale to jsem už tahala tu plínku s sebou ven a lidi na mě čuměli jak na magora tak jsem pro to učit hned ven.
Odpovědět
Profilova fotka
Super téma. Koukala jsem, že je tu téma westík, tak jsem si říkala, že by to chtělo téma i pro nás a ejhle, je už tu :-) Skaf - koukám, že už jste malou holčičku sehnali, tak to jsem moc ráda. Naše nejmenší pesinka má teď půl roku a je to také naše zlatíčko, právě bojujeme s nevypadlými zoubky, doufám, že nakonec budou tak hodné a vypadnou samy :-D Co se novin týče - děláme to se štěňátky stejně jako Bretory - postupně zmenšujeme prostor, kde jsou. Dokud máme doma štěňátka všechna, tak toho moc vymyslet nejde, to je člověk v kalupu vlastně pořád, ale jak se postupně dávají novým páníčkům, tak máš víc času se věnovat jejich sledování, tudíž už vidíš, kdy se mrňousek vyspinkal, tak ho čapnout a šup s ním na noviny, po vyspinkání čůrá vždy ;-) Krmení miminek - no při lednovém vrhu jsme museli přikrmovat, protože se nám jich narodilo 5 :-N To byla fuška, ale zvládli jsme to (jedno tedy ne :-( ). Pak jsme je z tvarohu s medem postupně učili na granulky pro štěňátka (Purina, Royal Canin) a bobíky apod. jsou jen odměna (jj, průjem je průjem :-D ). Kuřecí maso s rýží (+ vitamíny a vápník) jsme vlastně dávali jen jejich mamince - naší milované Daisy - která je kojila hrozně dlouho. Chaarleene - Vy chováte jorky?
Odpovědět
silente, naše je stará cca 7-8 týdnů, dávám tedy granulky, ty má na noc v misce, kdyby ji přepadl hlad, ráno je pěkně chrupkala, pak dostala malinko lipánky, pak měla kuřecí, no a teď už budou jen granulky, nic jinýho dneska nedostane. Dávám Bosch Puppy, je tam denní dávka 50 g, ale to ona nikdy nesní, navíc, když k tomu dávám i to maso mimo, ale hodlám ji během následujících 14 dnů naučit jen na granulky.
Odpovědět
Profilova fotka
Skaf - super, že sleduješ velikost dávky. Oni to mrňouskové někdy šulí a někdy jsou moc aktivní :-N Hlavně, když pomalu, ale jistě přibírají a jsou hraví. Vzali jste si nakonec s PP nebo ne? A jak bude asi velká?
Odpovědět
AHOJ, to je super, že se nám to tu tak pěkně rozjíždí :-) Chovatelé, od kterých mám Nickyho mi nedoporučovali noviny, prý je hafíci baští a pak mají zdravotní problémy. Nejlepší je obrnit se trpělivostí a chodit co nejčastěji ven. Se štěňátkem třeba každou hodinu a hoooodně chválit (Hooodnej Nikoušek, že udělal tak krásnýho bobíka - a lidi kolem si klepali na čelo). Oni to ti naši lumpíci pochopí, i když to trvá.... A krmení??? Začínali jsem taky u piškotků a hodně jsem vařila: kuře, těstoviny, rýži, mrkvičku...Granule u nás moc úspěch nemají, jen když je namočím v horké vodě, to pak zavoní a Nicky se může utlouct. Teď kupuju kapsičky Pedigree. Střídám to.
Odpovědět
silente, já to tu nechci moc popisovat, popravdě z paní chovatelky nejsme moc nadšní, spíš naopak, byl to běs, jsme vůbec rádi, žem áme malou doma. No nic. Je bez PP, ale po téhle zkušenosti, tak jestli v budoucnu ještě budem nějakou pořizovat, tak asi s PP, kolik tak vyjdou štěňata s PP?Jak bude velká?To sama nevim, přijde mi spíš menší.Jak rychle mají přibývat s váhou?
Odpovědět
Skaf, štěňdo s PP stojí kolem 15 000,- (+ -) a velikost je různá, to dopředu moc neodhadneš ani podle rodičů štěňátka. V inzerátech jsem ale našla i částku 23 000. Můj Nicky není papíráček, stál 8 000 a je to mrňousek (2kg). S přibýváním na váze si nejsem moc jistá... Zkus kliknout na www.efauna.cz. Tam je hodně informací, třeba to tam najdeš.
Odpovědět
A ještě k tomu krmení. Veterinář mi říkal, že pes je všežravec :-D Co člověk to názor. Doporučil mi občas přimíchat do krmení uvařený žloutek (vápník) a jednou za čas špetičku česneku (proti červíkům).
Odpovědět
Profilova fotka
Skaf - nesnáším "chovatele" co mají feny jen jako porodní věci ]-( My víme o všech našich hafíčcích, noví páničkové nám posílají fotky popř. zavolají, když něco potřebují, každý má od nás papír s informacemi, co první dny. Fenku s PP prodáváme za 15, pejska pak za 10. Velikost se dá trochu odhadnout podle rodičů, my posílali fotky maminky i tatínka, popř. samozřejmě nabízíme možnost je vidět oba v reálu. Ohledně přibývání - záleží na velikosti mrňouska. Jde o to, abys viděla, jak Ti roste před očima (neumím to lépe popsat). Dále sledovat chování (aby nebyl netečný apod.) a pak čumáček a očička (aby nebyla uslzená, čumáček teplý, popř. aby z něj netekla krev, nechci děsit, to je fakt pro jistotu, jako malé dítě, no :-D )
Odpovědět
Ahojte holčiny, také se k vám přidávám, sice nemáme přímo my s přítelem yorka, ale rodiče přítele ano, ale je jako náš:) Když jsem začala chodit s přítelem, tak mě vzal do rodiny, jako bych tam bylo odjakživa, ale cizí lidi moc nemusí a je pěkně zákeřný:) napadá pejsky ze zadu:) ale troufá si jenom na velký :-N před malými se bojí :-D trumpetka naše:)
Odpovědět
Profilova fotka
Martinko - Ty jsi všude :-D
Odpovědět
No jo, já jsem takový všudybýlek :-D :-D
Odpovědět
silente, tak s tím přírůstkem na váze mám opravdu pocit, že za ten týden a něco povyrostla, veterinář to říkal taky. Uslzená očička ale trochu má, co s tím tedy? :-(
Odpovědět
Jinak teda dst spí, ale když tu má ségru, tak se dost perou, když ne, tak se pere se mnou, bačkorou, občas vezme na milost hračky. Za týden a půl přibrala deset deka, nevim, jestli to není moc. Očička utíráme - může to být tím, že jí tam povyrostly chlupy?
Odpovědět
Profilova fotka
Skaf - je to jako opravdové miminko, tzn. spánkem nabírá síly, takže to je v poho. Určitě je po prospání pak jak ďábel :-D Pohledem určitě vidíš, jestli je to štěněčí neohrabanost nebo tloušťka, v 7-8 týdnu ji nech ale ještě klidně baštit dle chuti, hlavně ať jí a kvalitně ;-) Je to nejdůležitější období pro ni. Teď mi došlo... kdy jste si ji vzali??????
Odpovědět
silente, do IP
Odpovědět
Profilova fotka
Skaf - bych ji zabila ]-( máš IP, zkopčila jsem Ti tam i instrukce, co dáváme novým majitelům našich pejsků, tak mrkni ;-)
Odpovědět
1
2
13
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?