Mám v zahraničí nárok na českou mateřskou?

Profilova fotka
Ahojte, mam dotaz. zatim to neni aktualni, ale pomalu zacinam shanet informace. Pokud budu mit trvale bydliste i pracovni smlouvu na uzemi jineho statu v ramci UE, ale obcanstvi stale ceske, a nebudu v tom state pobirat zadnou podporu ani jiny statni prispevek, budu mit narok na ceskou materskou dovolenou???? Koukala jsem na novelu zakona, spocitala jsem si to a svete div se, pri mem platu by se to vyplatilo! nebyl by to sice zadny zazrak, ale s manzelovym platem dohromady to da hezkou castku, za kterou prezijeme i v zahranici :-D . nema te s tim nektera zkusenosti?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
A nemela bys dostavat materskou v tom state, kde pracujes? Teda myslim, pokud to je EU, tam by to tak melo byt, ne? taky me to asi v budoucnu bude zajimat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
no to prave nevim, ale v Italii mas narok pouze na 6 mesicu a pak smitec. je tu spousta jesli a skolek a chuv, tento stat neni uspusoben k tomu, aby zenska byla doma 2 roky, natoz 4! proto bych rada brala ceskou materskou...protoze v italie po 6 mesicich nedostanu nic! jen misto v jeslich a svou praci :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No vsak to je super. Ty chces byt 4 roky doma??? To by se mi nechtelo, to jsem nemusela studovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nee, cely 4 roky ne, to bych zblbla. Ale 2 roky jo. Dal dite v 6 mesicich do jesli me prijde strasne barbarsky! To si ho vubec neuzijes a v podstate ti je vychovavaji cizi lidi :-S
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, jestlize jsi v Cechach pracovala a odvadela socialni a zdravotni, tak na prispevky narok mas. Jen je muzes cerpat jen v jedne zemi. takze se musis rozhodnout, ve ktere to pro tebe bude nejlepsi. Ja sama ziji v Holandsku, materska je tady myslim max. 6 mesicu, zalezi na dohode se zamestnavatelem, pak se prechazi na rodicovsky prispevek na dite. je pravda, ze tady dobre funguji zkracene pracovni uvazky a deti se davaji do creche nebo hlida nekdo dalsi z rodiny. Ja proti tomu nic nemam, predstava, ze bych doma sedela 2 nebo vice roku me docela desi. jak tady nekdo zminil, to jsem nemusela studovat. Ale zase je pravda, ze mam praci, kterou muzu delat z domu, takze az to bude aktualni budu to asi resit takhle.
Odpovědět
Profilova fotka
Me by se libilo, kdybych byla pul roku doma na materske ja a pak pul roku na rodicovske manzel. Uvidime, jak to bude se zamestnanim :-)
Odpovědět
tak ja ziju v cizine a beru materskou v cr,tak snad poradim. Pokud zijes v EU a neberes tam zadne davky,tak mas narok na materstou i porodne v cr,pokud ale mas narok na davky v te zemi kde bydlis,tak nemas narok v cr.To znamena,jestil budes pobirat materskou pul roku v italii nebo nekde,tak pak nemuzes navazat na materskou v cr,protoze sis tu davku vybrala v italii-a je jedno,ze tam je kratsi doba materske. Pokud si ale v italii nepracovalal anemas tam na materskouk narok,tak ti davku vyplati cr,tak to mam ja. Taky vas jeste muzu potesit,ze zalezi na urade.Nekde vam tu materskou schvali,jako v cr myslim a nekde vam reknou ze nemate narok.Protoze co znam holky tady v uk,tak jim materskou v cr neschvalily.Me to zarizoval znamy a uz on mi rikal,ze zalezi na uradu-coz moc dobre nechpau a neustale se musel radit se sefkou,lprotoze nevedel jak mam vyplnit formulare apod. Pokud chcete matersku na dva roky,tak musite splnovat podminky a to je vyse pl atu pred nastupem,Ty co maji mat.na dva roky,maji vetsinou vyssi plat,uz nevim ale kolik je tam hranice. Nejvetsi je materska na tri roky,to se celekm dostane nejvic penez. Na ctyri roky je nejmin vyhodna ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to me ani nenapadlo, ze bych mohla v CR pobirat materskou i kdyz tam neziju a nepracuju. To jsou mi veci! :-o Ja to teda osobne nechapu, pripada mi to postavene na hlavu a je mi docela proti srsti, ze bych do systemu nic neprispivala danema, ale vyuzivala "vyhod". Samozrejme vetsina lidi by sahla po penezich, kdyz jim chce nekdo dat, tak proc ne? Me osobne by se v noci spatne spalo.
Odpovědět
czjana: také mi to přijde trošičku ehm :-S
Odpovědět
To je zakon i podle evropske unie,ne jen cesky. NIc mene to potom i tehtone co jsou po skole,nezamestnane by podle vas taky nemeli narok,lprotooze taky neprispivaji do kasy ;-) Ale na jednu stranu mate pravdu. Jenze to taky zas znamena,ze pokud nepracujete v cizine,tak si musite platit zdravotni pojisteni,z toho usetreni nejste.TEda do doby nez nastoupite na materstkou ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Simicak, kdyz je nekdo trvale v CR a je cerstvy po skole a hned na materskou, nebo nezamestnany po nejakych odpracovanych letech a ted na materske s vedomim, ze se v CR do prace opet vrati, samozrejme, ze by mu tyto davky byly dany pravem. JNebo je v zahranici pracovne na dobu urcitou. Ja se bavim o zenach, ktere odficely mimo republiku, ziji tam, vi, ze tam budou naporad (jsou tam napr. vdane) a i tak si pozadaji v CR o materskou kdyz maji v zahranici dite. Mam taky kamaradku, ktera v CR pobira materskou, prestoze je daleko odtama a pracovala tam snad jen 4 roky, takze vim, ze nas system se "dojit" da a dobre. Ale ja osobne z toho radost nemam, ty penize by mely podle me zustat v CR na potreby lidem, kteri tam pracuji a dostanou se do potizi a ne tem, kteri si utekli jinam, mnohdy na CR z te dali nemaji co hezkeho rict, ale jakmile cekaji male, hura pro materskou do CR, protoze v tom zahranici, kde se jim tak libi, na ni narok nemaji... Clovek pak zjisti, ze vsude je chleba o dvou kurkach a pojem "lepsi zivot" je jen relativni.
Odpovědět
czjana: taky mi to připadá na hlavu, ale když to našemu státu nevadí, co už...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
No nekde tu materskou snad dostat musi ne? :-| Kdyz nemaji v cizine narok, tak co jako maji delat? Ja si treba delam doktorat v Nemecku a mam stipendium, ne plat a tedy nemam zadny narok na zdejsi materskou, takze kdybych nahodou otehotnela a skola mi neprodlouzila stipendium, tak mam jako urit hlady nebo co? A takove reci, ze jsme "utekli jinam" mi pripadaji pekne uhozene, v dnesni dobe muze preci zit kazdy, kde chce. Uz jsem si vyslechla ruzne reci, napriklad, jakto, ze jsem v Nemecku, kdyz jsem vystudovala za penize ceskeho statu. No podle me jsem vystudovala za penize rodicu a muzu pracovat tam, kde mi nejvic zaplati a kde mam nejvetsi moznosti, jinak by to byl navrat pred rok 1989 ]-(
Odpovědět
Veru, ty narok na materskou v Nemecku mas, pokud jsi tu prihlasena k pobytu ;-) Stejne jako na detske pridavky a vsecko. Ale to se taky odviji od platu manzela, takze si myslim, ze vzhledem k jeho profesi asi jen ten zaklad, ale i to je daleko vic nez v CR. Vem si, ze kdyz jsme byli v Chemnitz, nektere vychcane Cesky, co jezdily na erasmus na nasi Uni i s detma, tak nahlasily k pobytu i deti a dostavaly materskou a detsky pridavky. A ono se ti 450€ na ulici nevali. Mne osobne prijde blbe brat materskou z Cech a jeste si pozadat o porodny ]-( Proste holky v zahranici maji v drtive vetsine pripadu daleko vyssi zivotni standard nez holky v CR, jejich manzele urcite vydelavaji o dost vic. Maminy v CR to tak tak utahnou z manzelova platu a te ubohe materske. Navic kdyz v CR neplatim dane, prijde mi blbe somrat materskou a dalsi pridavky. ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
mmmk, souhlasim s tebou jen z casti. urcite bych nebrala materskou jak v Italii tak z CR, to by me hamba fackovala. Chtela bych jenom ceskou, a to kvuli tomu, ze si chci deti vychovat sama a nedavat je od 6 mesicu do jesli nebo cizim lidem. Ja pracuji od 2001, takze do ceske pokladny jsem dani a pojisteni odvedla uz slusnou sumu, a raci si vyberu sama, nez abych sponzorovala urcitou mensinu v CR, ktera do statni pokladny nedala ani korunu, ale pridavky o kterych normalni lidi ani nevi, ze existuji. Tomu rikam dojit cesky stat o penize. Ja to beru tak,ze za 8 let prace, mam na ceskou materskou narok 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
mmmk tak to je dobre :-) kdyz nebudu moct najit praci, muzeme se snazit o miminko ;-) Jinak si myslim, ze socialni stat je zneuzivan vsude na svete a v Nemecku je to extrem. Lidi co vzivote nepracovali si zijou lip nez ti hlupaci, co chodi do prace. Dostavaji tolik penez a vetsinu stejne utrati za koureni, alkohol, placenou TV a internet - aby jim nebyla doma dlouha chvile ]-( V CR to je uz taky, ale ne tak extremni jako tady :-|
Odpovědět
Veru, o tom mi povidej. Znam tu jednu Cesku vdanou za Turka (nefachcenka), co si chodi kazdy mesic ke kadernikovi (tak 100€a vic), kdyz potrebuji pro jejich decko postylku, zavolaji na socku a ti jim hned koupi novou postylku. Nedavno se jim pokazila lednicka, tak zavolali na socialku a privezli jim novou velikou lednicku! Tohle fakt normalni neni. Mam pocit, ze se dreme jako trubky, aby to turci a jim podobni mohli vyuzivat! Nez zacnete kamenovat, pisu o Turkach v Nemecku, ne tech origos z Turecka ;-) To je nesrovnatelne ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
mmmk: ahojky :-D, řekla bych, že vyžírky jsou všude na světě, ale mezi spoluobčany jich vnímám fakt hodně czjani: kolik ti je let? tvoje názory se mi zdají lehce militantní, nemyslela jsi třeba na lidi, kteří platí daně čr, zdravotní, sociální a žádné sociální dávky po státu nechtějí? je pravda, že v čr se příspěvek dává docela dlouho, ale není pravdou, že by to bylo až tak výhodné. třeba v turecku :-D chodí turkyně do porodnice z práce a doma zůstávají 3 měsíce, dostávají plný plat (a často něco navrch) a pak alou do práce (vím, že to tak je i v Sýrii, Emirátech), rodičovská dovolená je stejně dlouhá i třeba v Austrálii (a lze ji prodloužit až do školního věku)
Odpovědět
A to vam prijde fer,ze ty zeny v cr pracovali nekolik let,platili dane,pak se odstehuji a kvuli toho maji zustat bez prijmu?? Nikde neni dane,ze ten kdo zije v cizine si pred tim soc.ppojisteni v cr neplatil prece.TAkze na to taky maji narok. Nicmene to neni ze cr se doji,to je zakon evropske unie,tudis vsech statu eu.Takze pokud anglican zije v cr a nema tam na nic narok,tak mu davky anopak vyplaci anglie. Ja jen neuznavam,kdkyz nekdo bere davky z obou zemi,to je pak hnus.Ale traba nechapu,kdyz ja v cr platila dane,soc.pojisteni,v uk otehotnela ne pracovala,tak proc by mi uk melo neco platit a cr ne,kdyz jsem platila pojisteni tam. m.Veroniko,souhlasim,vsude se zeuziva stat.Tady v uk lidi tay zijou jen ze socek,kdyz mas hodne deti,tak ti stat da i byt a dela to hodne lidi.Proto taky tady je tolik cizincu,protoze anglicani nepracuji a zijou z dani,co platime my.A s tou zivotni urovni to taky tak neni,ze matky v cr vyzivaji.NIkde nejsou penize,kdyz je doma zenska na materske. A vsude se musi setrit.Nikde ty penize z nebe nepadaji a vsude lidi drou. To jen nekteri cesi si mysli,ze kdyz zijes v cizine,tak se mas jak prase v zite a nemusis pracovat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
simcak souhlas ;-) Nejhorsi je, ze ty nefachcenka si nadelaji kupu deti aby mohli brat dalsi davky a normalni pracujici par se boji pocit jedno dite, aby ho uzivil a zajistil mu slusne vzdelani :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Binki, motas jablka s hruskama. Precti si muj argument poradne, nez se oboris. Holky, ktere v CR neziji, ani se zit nechystaji, neprispivaji do statni kasy proste dle meho nazoru techto davek zneuzivaji. Pokud ucelem "diskuze" je, ze vsichni budou mit nazor stejny, tak mas pravdu, jsem militantnich nazoru. Pokud jsou povoleny i jine pozice na vec, tak jsem jen vyjadrila svou. V republice neziju uz 10 let a ani by me nenapadlo si tam zadat o materskou. Ocividne bych mohla, takze asi jsem ja ta hloupa, ktera se rozhodla nas system nezdimat tam, kde se to nehodi.
Odpovědět
cjzjano,nemas narok. Narok mas,jen kdyz mas v cr trvaly pobyt a nemas narok na davky v zahranici a to kdyz tam jsi deset let,tak urco narok mas,protoze tam mas neco odpracovane. V Uk musis mit rok odpracovany aby jsi mela narok na davky,v irsku je to tusim dva roky atim padem uz nemas narok na davky z cr.
Odpovědět
Profilova fotka
jo já ráda kompot :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Binki, ja jsem se sem neprisla ani hadat, ani nikoho urazet, jen vyjadrit svou pozici na danou vec.
Odpovědět
Profilova fotka
to je fajn :-)
Odpovědět
Simicak, co mi reknes na to, ze ja mam porad trvaly pobyt v CR (obcanku), odhlasit jsem se chtela, ale pani na urade mi rekla, ze nevi, jak na to a mam si ten pobyt nechat, nikdo to pry nekontroluje 8-) Binki, ja to myslela tak, ze Turci tu v Nemecku zdimaji statni kasu extra moc, pac se jim jako Nemecko musi snad revansovat nebo omlouvat za to, ze nemuzou zit v zemi, odkud pochazeji jejich (pra)rodice :-D Jako tech "mensinu" je v kazde zemi habadej, tu me toci Turci, v CR zase nekdo jiny 8-) :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
mmmk my tady na nase dalekem severo-vychode mame ve meste asi 4 turky co delaji Döner, jine jsem nevidela. Takze az se budem nekam stehovat, mam se asi na co tesit, ze?
Odpovědět
mmk,na to ti nic nereknu,ja mluvim o materske.........manza taky pracuje tady uz dlouho a porad ma v cr trvaly pobyt ;-) Bordel je hold vsude
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam taky trvaly pobyt v CR. Mozna to muze byt problem, kdych chtela zadat o obcanstvi, ale zase nevim, jak by na to prisli. Museli by vyzvidat v CR :-D
Odpovědět
Tak pry to zatim nejak zjistit nejde, ale casem asi jo, az se to sjednoti. Mne hanba vzdycky fackuje, kdyz naaahodou potkam tady v okoli nejakou Cesku, co mi povida, jak jsou ti lidi blbi a ze berou jak nemeckou, tak ceskou materskou a jeste z Cech vyrazily porodne ]-(
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?