Jakého jste vyznání? Máte nějaké zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj všichni diskutéři, zajímá mě, jak je kdo na tom se vztahem k náboženstvím, církvím, filozofii a co se vám osvědčilo, co se vám na různých náboženstvích líbí nebo nelíbí a jaké máte zkušenosti?
Odpovědět
1
2
11
Ahojky, teda to je odvážný téma, to budou boje... :-p :-D
Odpovědět
Ja verim sama v sebe, verim v lasku.. manzelstvi :-D :-D :-D Ne vazne, neverim v boha a ani v jine nabozenstvi, verim ale v nahodu, stesti a nekdy mam pocit ze i v osud...
Odpovědět
Můj vztah je zvláštní, k žádnému náboženství se nekloním, do žádného nepatřím. Ale v Boha (nebo spíše ve vyšší moc) věřím. Jinak studuju teologii, v rámci školy jsem přičichla k různým náboženstvím, zejména k Judaismu, který mi je sympatický. Také mě docela bavilo zkoumat různé "sekty" a náboženské společnosti.
Odpovědět
jinak: super téma, jsem ale zvědavá, jak se bude vyvíjet.
Odpovědět
Oezde: co Tě vedlo k tomu trohle téma založit? :-p Koukala jsem, že budete mít česko-tureckou svatbu :-o
Odpovědět
Profilova fotka
Byla jsem vychovavana jako muslimka a setkavam se s hodne predsudku ;-) Tak me zajima co si kdo mysli
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, holky, já teda taky věřím především sama sobě (v sebe a své schopnosti), na nikoho jiného se v životě nemůžu spolehnout než na sebe :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Verim sama sobe ;-)
Odpovědět
Já mám k muslimům celkem pozitivní vztah ;-), ale máš pravdu, předsudky tu jsou a to hodně velký, a v současné době ještě hojně přiživovaný. Oezde, ty jsi z Turecka?
Odpovědět
Profilova fotka
Původem, ale od šesti let žiju tady takže turecky už mluvím hůř než česky. Blby je ze jsou ted nekteri muslimi teroristi, ale to s tema obycejnyma nema co delat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
suik: co jste se o islamu ucili vy na teologii?
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky oezde, tak ja jsem byla castecne vychovavana jako muslimka, teda spi scas moji rodiny jsou muslimove, ale uprimne, ja neverimv nic, co by neco udelalo za me........myslim, ze kazdy clovek svuj zivot ovlivnuje svym chovnim, jednanim, myslenim a moralnimi hodnotami, ktere ma. a nespojovala bych to s zadnym nabozenstvim. verim ve vlastni schopnosti, ze kdyz ja to budu chtit a budu makat, dosahnu toho. k nabozenstvim jsem spise skepticka, ale vim, ze nekterym lidem to i pomaha. nketeri se za ne jen skryvaji. co se tyce vyuky Islamu, i nas ve skole o tom ucili hodne obecne a bez predsudku. takze pokud muzu srovnat svoje vedomosti o Islamu a taky svoje zkusenosti, nemyslim si, ze by ty predsudky byly tak velke. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Já už si to moc nepamatuju, chodila jsem na pár přednášek v rámci religionistiky. Ale zkoušku jsem nedělala, jedna přednáška byl obecná, - úvod do islámu, Pak byla myslím islámská mystika, islámská filosofie,moderní islám. Na to jsem už ale nechodila (kromě moderního islámu). Dokonce se tam učila i klasická arabštinu no, to nemá, bohužel jsou ale někdy házeni do jednoho pytle. Mě se to tu nechce moc psát, budou mě kamenovat, ale myslím si že asi s tím terorismem, to nebude tak horký jak se nám předhazuje.
Odpovědět
já jsem křtěná katolička, ale ne praktikující... věřím, že je něco většího nad námi, mám respekt k věcem kolem nás, k lidem i k přírodě, ale nedávám tomu žádné konkrétní jméno... ale myslím si, že všichni věřící vlastně věří téměř v totéž, jen to různě pojmenovávají. Pak už záleží na té dané myšlenkové skupině/církvi, jaká pravidla té víře dají. Když se to vezme do důsledků, tak základní pravidla církví jsou většinou prostě pravidla slušného chování. Já se snažím nemít předsudky vůči žádnému náboženství (i když je to někdy v dnešní době těžké), je mi jasný, že kvůli tomu, že pár vyšinutců zbořilo dvojčata, nejsou všichni muslimové šílenci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jj, suik, taky bych napsala, ale jak rikas, to tema je hodne kontroverzni a uz jsem tu videla hodne diskuzi, kdy se holky na sebe vrhly pro uplne prokotinyy =-)
Odpovědět
otázka je jestli ti šílenci byli skutečně muslimové ....ale to už zase zabíhám na tenký led. ale jinak jsi to charleene, pěkně shrnula.
Odpovědět
suik, díky :-)
Odpovědět
Ja jsem křesťanka praktikující, a muslimů znám pár a z toho co vím, tak ti teroráči jsou spíš něco jiného, než normální muslimové, aspoň tak jsem to pochopila, když jsem se bavila s jednou holkou z Kyrgystánu, no jazyková bariéra, takže to nejsem schopná přesně reprodukovat. :-) Jsem trochu alergická na zmutované módní budhisty (neblahá zkušenost s pár divnýma lidma), ale jinak jsem kdesi slyšela, že náboženství je jen nedokonalý lidský způsob, jak se přiblížit dokonalosti (či Bohu), a to se mi líbí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak já jsem katolička a myslím, že i celkem praktikující :-) Dálkově studuji teologii, tak tam jsme i v prváku měli jakýsi souhrn všech světových náboženství. Osobně si myslím, že je dobrá každá víra, která člověka motivuje stát se lepším. Asi je na nic diskutovat, které náboženství ano a které ne, protože to je především závislé na výchově a prostředí, odkud člověk pochází. Extrémisti jsou asi v každé víře, jen nyní ten islámský extrémismus je hodně viditelný.
Odpovědět
Profilova fotka
nevim jak to presne popsat, aby to nevyznelo blbe, ale osobne si myslim, ze nabozenstvi je nastroj bohatych lidi, jak ovladat chude lidi. Nemyslim si, ze jakekoliv nabozenstvi je tolerantni. O existenci Boha nebo vyssi moci nemam jasno a jsem presvedcena o tom, ze jestli existuje Buh, tak je mu uplne putna, jestli clovek chodi do kostela nebo ne. Pokud clovek zije zivot spravne - zachovava moralni kodex, neublizuje, pomaha ostatnim atd .... tak je to spravne a jestli se modli doma, na poli nebo v kostele, to podle me Boha vubec nezajima. Osobne mi prijde starsne pokrytecke byt hajzl (a treba mlatit zenu) a pak se jit vyzpovidat a pomodlit .... a podle me ani Buh toto nemuze schvalovat - proto si myslim, ze to, jak je nabozenstvi prezentovano vychazi jen z lidi.. souhlasim ale, ze tohle melo i urcity dobry vyznam ve zlych dobach, kdy se lide meli k cemu upnout. Je mi jedno, jestli je nekdo krestan, muslim, budhista, ateista, pokud se chova slusne. Vadi mi, kdyz me nekdo presvedcuje, abych se dala na jeho viru :-), nedejBoze mi vyhrozuje, ze kdyz to neudelam, tak prijdu do pekla nebo budu zatracena - to pak vidim rude :-N
Odpovědět
Josefka: jednoznačný souhlas plus, přesně tohle je doložené z dějin. Mocenský nástroj! Ale v něco přeci jen věřím a to v sebe.
Odpovědět
Profilova fotka
josefka, presne to si myslim i ja. napsala jsi to moc hezky :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
josefka: souhlas :-) v mém okolí se jednu dobu vyskytovat takový člověk, který svou těhotnou ženu bil - pak se šel vyzpovídat a udělal to znova... když se s ním rozešla, tak on si vyběhal a vyčekal i církevní rozvod, aby si mohl svou další ženu vzít opět v kostele, protože byl natolik věřící, že svatbu na radnici neuznával... a přitom dělal takové věci :-S
Odpovědět
tak mocenský nástroj to je a pořádnej, s tím taky souhlasím. A to pokrytectví mě taky dost štve.
Odpovědět
já věřící jsem, do kostela nechodím, protože si nemyslím, že návštěva kostela dělá z někoho dobré lidi jenom proto, že se tam chodí pomodlit.Znám spoustu lidí, kteří chodí do kostela pravidelně a jsou to pěkní lumpové, už to mě k návštěvám kostela celkem odrazuje, protože to pro mě ztrácí význam té víry. A poznala jsem nejen špatné lidi, co kostel navštěvují, ale i špatného faráře, takže pokud povedu děti k tomu, aby věřili v Ježíše, tak doma a ne v kostele.
Odpovědět
Jsou náboženství, která primárně vznikla jako mocenský nástroj a pak jsou taková, která se k tomu postupně dopracovala. Ale nic není statický, jinak vypadá stejná církev v rámci jednotlivých zemí ale může se lišit i mezi jednostivými vesnicemi. Znám pár hňupů farářů a pak znám i pár výborných, to je tak se vším.
Odpovědět
josefka: naprostý souhlas... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No, nevím, jestli tady mám vůbec psát, aby mě zas někdo nekamenoval, ale zkusím to. Jsem křesťanka patřící k římskokatolické církvi, ne od narození, ale od dospělosti. Víra ke mně přišla sama, nikdo mě k ní nevedl. Asi osvícení, nebo co ;-) Chtěla bych jen uvést na pravou míru, že modlení v kostele není to správné vidění toho, co se v kostele děje. Nejde jen o to být v kostele, bohoslužby se konají i pod širým nebem. Jde o to, účastnit se společenství, toho, že můžeme mít účast na tom, co církvi odkázal Ježíš. Prostě je to způsob, jak být Bohu blíž a získat posilu pro další život. nejde jen o modlení, to rozhodně ne. Ani zpověď není tak snadná, jak si mnozí myslí. Jinak se počítám mezi tolerantní lidi, asi všichni jsme se nkdy učili nebo přišli do styku s různými náboženstvími. Myslím, že žádné není jedině správné a jedině špatné. Jde jen o to, jak ho lidé chápou. Ty cvoky s výbušninama mezi normální muslimy ani nepočítám, jsou to fanatici, kteří si z Koránu vybrali jen malou část, kterou se snaží bezohledně plnit.
Odpovědět
Anděl: Tak nám to možná objasníš. Nemáš pocit, že církev ovládá lidi? že panovníci používali kněží k realizaci svých zájmů a kněží za to dostali slušně zaplaceno (fara, pozemky atd...........)? Mně, jestli je mi něco malinko blízký, tak je to husitská církev, připadnou mi víc "moderní". Katolíci hlásaj leta to samý, čtou to z knih, ale na dnešní dobu už se to nehodí. Jsem zrovna nedávno byla na nějaký mši, nepochopila jsem vůbec nic, co se tam říkalo. Jen tam lidi do zblbnutí opakovali dokola nějaký věty. Ti husiti aspoň mluví srozumitelně.
Odpovědět
1
2
11
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?