Jak si představujete Boha?

Profilova fotka
Ahoj holky, tohle téma je především pro věřící. Nejen pro křesťanky. Co pro vás znamená slovo Bůh? Co si pod tímto pojmem představujete? Co ve vás vyvolává?
Odpovědět
1
2
10
Profilova fotka
Abych přidala ze svého a nebyla osočena ze sociologického průzkumu (i když to tak trochu je): Jsem pokřtěná (coby miminko), do kostela nechodím, ale zajímám se o křesťanství. Mrzí mne, že ho většina lidí chápe dogmaticky, místo aby se trochu hlouběji zamysleli nad celkovým významem. Osobně beru křesťanství jako filozofický náhled na život, ne jako dogma. Teď nevím jak to napsat. Je tu někdo z filozofie?
Odpovědět
"příroda"
Odpovědět
To je zajimava otazka :) Nejsem krestan a v Boha jako takoveho neverim, nechodim do kostela a ani se nemodlim. Ale verim, ze neco tam nahore je. Spise ale nejaka energie, nez primo nejaky Buh. Nepredstavuji si to nijak hmotne ani konkretne ani si nemyslim, ze ridi nase zivoty. Verim jen na spravedlnost a na to, ze vse zle i dobre se nam nekdy vrati (treba i v pristim zivote).
Odpovědět
Ja si Boha nepredstavuju, protoze dle meho nazoru zadny buh neni, pokud "tam nahore" neco je,rozhodne to neni buh...Taky nejsem verici, ale znam par "fanaticky" vericich lidi a to me rozhodne odrazuje od toho vubec se o Boha zajimat...Jestli nekdo tvrdi, ze nas stvoril Buh a ze Buh je proste vsechno a co se stane se stane protoze tak to chtel Buh, no nazdar... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem na tom stejne jako Ivett...neverim na Boha, neverim na to, ze nas nekdo ridi a neverim ani na osud... verim pouze a jedina na "jaky si to udelas, takovy to mas" ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Až uvidím, tak uvěřím. :-D Ale chápu věřící, ono je strašně jednoduché si říci, že za to já nemůžu, to Bůh tak chtěl.
Odpovědět
aktaka: presne to si myslim, neco udelam a je mi tezke priznat chybu, tak je jednodussi rict "Buh to tak chtel"... Ja na rovinu reknu ze ja verici nechapu, ale neodsuzuju to, par jich znam...A co obzvlast nechapu jsou mladi verici, u tech starsich generaci se to nejak predpoklada, vyrustali v takove dobe, ze vsichni museli byt verici, ale v dnesni dobe, kdo je trochu realista - nemuze verit, ze existuje Buh... Dokud mi proste nekdo nevysvetli co pod tim pojmem vlastne ma znamenat, tak to proste chapat nebudu, pro nekoho je to omezenost, ale ja to takhlecitim... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já spíš nechápu systém. K čemu mají desatero přikázání, když pak si stačí odříkat 10x otčenáš a máš vystaráno?! A už díky historii bych nemohla být věřící, náboženství v sobě, podle mého, nenese nic dobrého.
Odpovědět
moje rec...v nabozenstvi je nejvice zla...
Odpovědět
Profilova fotka
Nebo v lidech, kteří to náboženství praktikují dle své povahy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ale těm lidem to zase umožňují ti, kdo v to věří.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že je to vždy jen o lidech. Bůh může být pro křeťana takové zrcadlo jeho duše. Náboženství je jen nástroj, ivett o něm píše skoro jako o nemoci :-)
Odpovědět
Článek se načítá
No rika se, ze cesta do pekla je dlazdena lebkami knezi - ve stredoveku se ta myslenka hodne zneuzivala a to mi prijde nechutne. Jednou nekdo rekl, ze kdo je silna osobnost, zvladne zivot sam. Ti slabi potrebuji vest a treba krestanstvi je vest muze. Co si nedokazeme vysvetlit, to udelal Buh. A tak si lide kdysi vysvetlovali dest, bourku nebo dobrou urodu. Mi to prijde jako priserny alibismus - co ja bych delal, kdyz Buh to takhle chce. (nechci nikoho urazit, neberte si to osobne). Byla jsem na svatbe kamaradky v kostele a prvni slova znela "sesli jsme se tady, protoze Buh je laska...". No jeste ze toho Boha meli, jinak by se snad ani nezamilovali. Ale zase na druhou stranu, jsou stastni, tak co:) At si kazdy veri v co chce, ja jen nektere lidi nedokazu pochopit. (auau to bude bourliva diskuze jeste na toto tema ... to je horsi jak politika:) )
Odpovědět
zuzi nepovazuju to jako nemoc, jen proste tohle nepochopim, nema taky z ceho, v me rodine neni verici vubec nikdo (pro me nastesti), znam holcinu mladsi nez ja a desi me jeji reci o bohu a o tom, co pro ni vse udelal a jak se za vsechno modli, napr. jsem udelala kus jeji prace protoze ja mela svou hotovou a chtela ji pomoct a ona pak prohlasovala, ze ji buh vyslysel a odlehcil ji od te prace - coz mi tedy moc normalni nepripada, me k tomu nikdo nenutil, natoz nejaky Buh... :-) Nechci tu vypadat ze nekoho odsuzuju nebo ho povazuju za nejak meneceneho za to, ze je verici, to vubec ne, psala jsem to nekolikrat, nikomujeho viru neberu a neodsuzuju ho za to, ze je verici, proste ho jen nechapu...Ja tvrdim, ze kazdy sveho stesti strujce, tzn. co si udelam sama, nebo co sama zaziju, v to proste verim, to se stane asi proto ze se to tak melo stat, treba je to osud, ale tvrdit ze "Buh to tak chtel", co je to pak ten Buh zac kdyz chce, aby v Africe umirali deti na bidu a nemoce... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
svetluskah: Alespoň ulehčíme debatám na jiné téma 8-)
Odpovědět
Svetlus, to asi bude, to mas jako s tim potratem.. ;-) Ale nevidim, duvod, proc by se lide nemeli brat v kostele... Mne by se to tak treba libilo, uz jenom proto, ze je to takove slavnostnejsi, ma to v sobe nejake kouzlo - lepsi, nez kdyz jsem byla na obrade v obradni sini, fakt... :-) Jsem sice pokrtena, ale primo v Boha neverim... =-) Obcas jsem si rikala, kdyz je Buh tak milostivy, proc necha lidi valcit, zabijet a tak.. Ale je to asi nejaky trest, ci co... :-N Ja spis verim na veci "mezi nebem a zemi" :-) Neco urcite je... Ale co? To my nikdy nepochopime... Asi tak nejak... Lip to vysvetlit neumim, bohuzel :-p
Odpovědět
Ivett, to uz je ale trosku - no asi ne trosku, ale fakt MOC moc ;-) :-D Verici lidi se muzou projevovat i normalne, ver tomu. Ja takove znam ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ivett: Právě že já jsem potkala věřícího člověka - filozofa, který nepírá zodpovědnost za vlastní život tím způsobem, jak jsi tu popsala. Velmi mne to překvapilo a proto pátrám po dalších jedincích.
Odpovědět
ja se kostelu desim, byla jsem tam jednou (nedobrovolne) na svatem prijmani nekoho od znamych atakmi bylo zle z toho jak to tam vypada, jak to tam smrdi/voni nevim, proste tak to na me pusobilo divne, ze kdyz jsem vylezla ven na cerstvy vzduch sekla jsem sebou o zem a museli me krisit...Od te doby jsem v kostele nebyla...Desi me to tam... :-) Vsude visi nejaci mrtvi, kteri na vas uprimne cumi, to je des... :-)
Odpovědět
ja taky znam "normalni" verici, ale bohuzel je jich min, nez ten "nenormalnich"... :-)
Odpovědět
Jojo ivett, nechapu jak muze Buh dopustit, aby se nekteri lide meli moooc dobre (treba my) a nekteri moooc spatne (treba ta Afrika). Proc je stvoril, kdyz je pak necha se takhle trapit? Muze mi to nejaky krestan vysvetlit?? Nebo treba proc krestane odsuzuji homosexualy, ti za to prece nemuzou a stvoril je stejny Buh jako je same. Nebo jak se muze stat, ze nejake vojsko bojuje s pozehnanim Boha? (nebo dokonce obe vojska proti sobe maji takove "pozehnani") Tady je proste neco spatne...
Odpovědět
Ja proti kostelum nemam nic, je pravda ze je to tam slavnostnejsi a hodne pekne... ale ty reci nektere.. Ono, kdyz se fararovo kazani bere s rezervou, tak nekteri fararove umi rikat zajimave veci, zajimave nazory a myslenky. Urcite je mezi nima spousta chytrych lidi. Je to jako vsude jinde, nekteri jsou normalni a nekteri jsou blazni.
Odpovědět
Profilova fotka
Kolik z vás si představuje boha jako staříka na obláčku?
Odpovědět
Profilova fotka
já v boha nevěřím, ale nikoho za jeho víru neodsuzuju, jsou na světě věci, které se nedají logicky vysvětlit a je dost možné ,že tu něco je, něco co je pro nás nepochopitelné, tajemné a nadpřirozené. ale co to je a kde to je, tonikdo neví. já nevěřím v boha, a přesto občas řeknu: panebože, ať se to podaří, nebo ať se něco nestne. je to spíše fráze ,ale používáme jí asi všichni. já věřím sama v sebe, ve své schopnosti svoji píli a úsilí a taky ve své opravdové přátele. to je pro mě to nejdůležitěší, na co se můžu v životě spolehnout. a svatbu v kostele , hned bych ji brala. nejsem věřící, nejsem křetěná ale moc se mi to prostředí líbí. nejde o to, že je to honosnější, ale je fakt, že některé obřadní síně se mi vůbe cnelíbí :-p ale prostě ta atmosféra kostela, to, že něco tak úžasného a monumentálního, jako jsou některé kostely dokázali lidé tvoit, ten ndech tajemna, a historie.. to vše ve mě budí respekt a úctu a obdiv, a proto jsem vždy ráa navštěvovala památky i kostely a kdybch mohla, tak se chci vdát v kostele. ale jelikož nejsem věřící, tak se spokojím i s nějakou zámeckou kapličkou, nebo něčím podobným, co bude také dýchat tou kulturou minulosti. a kdo říká, že brát se v kostele, když v boha nevěřím je rouhání, tak tomu bych řekla jen jedno- to není rouhání, to je jen úcta k naší minulosti, k tvorbě a práci lidem, co to vybudovali a obdiv, a prostě já si myslím, že kostel není místo výhradně pro věřící, ale pro všechny lidi, co mají v sobě trochu pokory a úcty
Odpovědět
Hihi myslis takoveho, jak byl ten kresleny film pro deti "Stvoření světa"? Priznam se, ze i ja si myslim, ze takhle oficialne vypada - ve stari je moudrost a vazenost.
Odpovědět
Ivetko, to mas tedy spatnou zkusenost, ale i to se da zmenit.. Ja citim v kostele takovej zvlastni pocit, neumim to popsat =-) :-N Ale nikdo Te nenuti... Mne se to prave zas nelibi na radnici nebo tak.. :-D Ale svuj nazor na Boha jsem vylicila. Nase babicka s dedou jsou verici, muzu rict, ze vzdycky zatinam zuby, kdyz zacnou vypravet, co bylo na msi a co jim pan farar zase vykladal za moudra... ]-( Ale co, je to jejich zvyk, uz jsou tak vychovani, at si do kostela chodi. Nas nutili, kdyz jsme byli s brachou mali, vzdycky mi bylo lito, ze se nemuzu koukat v nedeli na studio Rosa a na pohadky a tak... :-D Ale cim jsme byli starsi, tim vic me tim odrazovali, az se stalo to, ze tam uz nechodim.... Ted bude mse slouzena za tatinka, tak tam jit musim a pujdu rada x-)
Odpovědět
Petrus, mame stejny pocit, akorat jsem to nejak nedokazala vyjadrit :-D U nas se holky vdavaji bud na radnici nebo na zamku Hluboka, kde je sice nadherny park, ale to je asi tak vsechno.. Jde to tam jak na bezicim pase - 10 minut jedna nevesta, pauzicka, dalsi nevesta, dalsi, dalsi, dalsi... A tak dale... Takhle si svoji svatbu rozhodne nepredstavuji. Chci mit svatbu v ten den v kosteliku jedina x-) A nepotkat jinou nevestu... To opravdu ne :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Já zase nevěřím v nadpřirozené události (už kvůli svému vědeckému povolání - vždy se nakonec najde nějaké přirozené vysvětlení, jen někdy schází představivost nebo informace), ale křesťanství respektuji jako filozofické vodítko (nebo etický kodex) pro spokojenější život.
Odpovědět
Ale to jsem "malicko" odbocila, omlouvam se... ;-)
Odpovědět
Zuzi, tak v tomhle bychom si asi nerozumely.. Ja jsem presny opak :-D No jo, i podle horoskopu - zasnena a naivni Ryba :-D
Odpovědět
1
2
10
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?