Jak rozdělit hypotéku po rozchodu?

Ahoj holky, mám otázku ohledně rozdělení hypotéky. S přítelem jsme delší dobu žili spolu a vzali si hypotéku na byt. Ale po roce jsme se rozešli. Nyní je to více jak rok a situace stále není vyřešená. Bývalý přítel odmítá nějaké řešení a já nevím jak dál. Nemáte některá z vás zkušenosti? Nevím zda se vyplatí právník nebo co prostě dělat. MOc děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
A na koho je ta hypotéka? Od toho se pak asi vše odvíjí, ne? =-)
Odpovědět
právě že na oba i byt na oba
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to teda nevím, sem žila v tom, že druhá osoba může třeba ručit, mít trvalej pobyt v bytě, ale že by byla hypotéka na oba naprosto rovnocenně, sem neslyšela, takže bohužel asi neporadím.. :-|
Odpovědět
Ahoj, mě přijde, že jediné rozumné řešení je byt prodat a o peníze, které zbydou se rozdělit (pokud jste každý dával jinou částku tak v tom poměru částek), předpokládám, že asi vyplacení jedné strany druhou asi není možné, že tolik peněz ani jeden z vás nemá. Aspoň takovéto řešení mám v záloze já, kdyby se s naším vztahem náhodu něco po.... :-N
Odpovědět
My do začátku nedávali nic. Brali jsme si stopro hypo. Já toto myslím, také ale on ne. Že budeme pronajímat, což teď tak je. Ale pokud tam nikde není, tak musím platit hypo jen já. On se k tomu nemá a já bych pak měla záznam, že jsem neplatila. Myslela jsem řešit to soudně, ale nevím, zda to má vůbec cenu =-)
Odpovědět
Ježiš já psala jak tatar, pospíchala jsem =-) : Já myslela, také prodat byt, ale bývalý přítel ne. Chce ho pronajímat. Ale pokud podnájemník odejde, tak platím jen já :-( .
Odpovědět
pokud si chce přítel ten byt nechat, tak hypotéka se dá vyřešit několika způsoby. Buď si bývalý najde někoho, kdo tu část hypotéky převezme za tebe, nebo pokud na ty splátky bude platově stačit sám, může nmít hypotéku sám, pokud ale není možný ani jeden případ, bohužel, budeš si muset na sobě nechat tu hypotéku napsanou do té doby než Vám skončí fixace. Pak se můžou snížit splátky a tím by bývalý mohl platově vyhovovat. Asi pak budete platit daň z převodu nemovitosti (předpokládám, že byt si bude chtít bývalý přepsat na sebe). Kdyby ste byli rozvedení, tak pokud byste se do dvou let po rozvodu majetkově vyrovnáni, nic byste neplatili
Odpovědět
A pokud přítel hypotéku nechce platit ani byt prodat, asi bych to řešila právní cestou
Odpovědět
Profilova fotka
Takže, bohužel s tímhle mám zkušenosti naprosto dokonalé, taky se mi to stalo :-| Otázka je, jestli máte stejný podíl bytu, tudíž 50% ty a 50% expřítel. Pokud ano, tak máš právo na polovinu bytu a tudíž polovinu částky. Ale bohužel byt je na hypotéku, takže vlastně není váš a tudíž má sice nějakou hodnotu, ale ta není ještě zaplacená. Je několik možností: prodáte byt a každý dostane půlku ty si necháš byt a vyplatíš expřítele on si nechá byt a vyplatí tebe To vyplacení by probíhalo asi tak, že si spočítáte, kolik z částky bytu je zaplaceno a on ti z té částky dá polovinu. Jako není to mnoho, ale vem si, že hypotéku bude platit nadále jen on (případně ty v opačném případě). Pak musíte do banky a přepsat podíl jen na jednoho, taky na katastr a k právníkovi. No problém je v tom, že si nemůžete přepsat byt jen tak, pokud nejste manželé. Pokud chce byt on, tak by měl zaplatit daň státu za přepis, buď darovací nebo kupní (záleží na dohodě). částka se odvíjí od ceny bytu, je to nějaké procento z nemovitosti, ale je to pálka. Za ten náš byt to bylo okolo 120 000 :-| No snad jsem to popsala dostatečně srozumitelně...Rozhodně bych se informovala u právníka, ale myslím, že prodej je nejlepší řešení pro oba. Na podnájem nepřistupuj...to je blbost.
Odpovědět
No jo jenže když se sekne on, tak s tím asi moc nenaděláš :-S . Tohle je fakt dost zapeklitej případ =-)
Odpovědět
Bobtail přesně můj případ. Panda já si to také tak představovala, ale on se prostě sekl a že to budeme mít spolu pořád. Já teď nemohu si vzít hypo na sebe a žiju v podnájmu. A děsím se, kdy podnájemník skončí. To je horší snad než rozvod :-( . Nevim jak by se to dalo řešit soudně? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já si říkám, ještě že by mi hypotéku zatím nikdo nedal, do týhle situace bych se fakt dostat nechtěla.. :-x Každopádně držím palce, ať to dobře dopadne!
Odpovědět
Článek se načítá
Moc děkuji. Jsem z toho na prášky. Nejdřív člověk musí ustát rozchod kvůli mladší a pak tohle. 8-( No snad to má vše nějaký důvod =-) .
Odpovědět
holky hypoteka se da prece jakoby "odprodat", tzn. ze vam nejaky clovek zaplati to, co uz jste do toho daly, a bude platit da onl.... akorat je otazka, jestli by nekdo koupil jen tu pulku, ale i takovy by se mozna nasel... preju hodne stesti!
Odpovědět
Profilova fotka
No právníka si zaplať a určitě to nějak půjde. A jinak bych mu pohrozila, že svou půlku prodáš, někomu děsnýmu nejlépe ;-)
Odpovědět
Ilojar - zkus si najit na netu nejakou online pravni poradnu, tam ti treba poradi co udelat ;-)
Odpovědět
Aha, to jsem nevěděla, že jde odprodat půlku. Tak to zkusím. Děkuji holky za rady. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No půlka odprodat jde, ale jestli do toho někdo půjde =-) to nevím :-|
Odpovědět
no v bance mi moc nepomohli - prostě se dohodněte.... to se lehko řekne, hůře s ním udělá... Děkuji holky a zatím dobrou noc.
Odpovědět
Ilojar - urcite to jde, ale bude tezke nekoho takoveho sehnat... Cetla jsem i o pripadu, kdy muz prodal pulku sveho bytu, ve kterem bydlela jeho stara matka (te patrila druha pulka), ktera se odmitala... a nejaky clovek vazne koupil tu pulku bytu a zil tam asi 2 roky s tou matkou... a po jeji smrti koupil i tu druhou... takze urcite jde prodat tva cast, i bez souhlasu tveho expritele ;-)
Odpovědět
melo tam byt ze se odmitala odstehovat... (ta stara matka)
Odpovědět
ilojar a nebude to tím, že tě chce zpátky |-| ?
Odpovědět
Mě to teda tak připadá ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No jo, ale ta paní byla stará, ale já bych třeba nekoupila půlku s mladým majitelem druhé poloviny :-| ale třeba se někdo najde ;-) Držím palečky
Odpovědět
Profilova fotka
zpátky? =-) zmetka, kterej mě trápí a nechce mi dát to, co mi právem náleží, bych hnala 8-(
Odpovědět
No mě to napadlo, jak jí řekl, že to budou mít spolu pořád. Ale až teď jsem si to pořádně přečetla a přehlédla příspěvek o tom, že si našel mladší... Já to nechápu :-S . Tak když chce začít novej život, tak by se měl odpoutat a ne držet ten byt. A lojar a jak to má teď on s bydlením? Hádám, že dobře, když mu nevadí škraloup z tohohle bytu :-S .
Odpovědět
Profilova fotka
Ilojar, jsem trošku jiný případ, ale problém stejný a dnes se akorát vyřešil!!!! S ex manželem jsme postavili dům, na který jsme si brali úvěr na stavební spoření, část byla na jeho jméno, část na moje a část na mojí mami.. postavili jsme dům a po třech letech manželství se rozvedli.. teď jsou to dva roky, soudili jsme se o vypořádání, taky se cukal, jeho nic netlačilo, zůstal v domě bydlet, ale platil jen 2000Kč za úvěr na jeho jméno a já ten zbytek za úvěr na mé jméno a mé mami.. dnes se to naštestí rozseklo, můj právník dokopal protistranu k smíru :-) Sice jsme dostala o pár set tisíc méně, než by mi náleželo, ale je to pro mě výhodnější, ex převezme dosavadní závazky, dá mi něco přes milion, já si aspoň uplatím novou hypotéku na nový dům, který stavím s novým manželem a vše je vlastně dokonale vyřešené x-) takže nevěš hlavu!!! Navrhuji ti následující řešení: pokud nemáš finance na schůzku s právníkem (jednorázově si účtují 1000-3500Kč za jedno sezení/hodinu), tak ve většině městech je městská právní poradna zdarma, zavolej si na magistrát, tam ti to určo řeknou.. Právníkovi řekni svůj problém a on ti poví, jak dál to řešit.. všechno má řešení a pokud on odmítá platit svoje závazky, tak je propadající.. ze své zkušenosti ti navrhuji toto- řekni mu, zda byt chce do svého výlučného vlastnictví. což znamená, že by ti vyplatil z toho, co jsi již zaplatila a nadále by to platil jen on.. pokud na to nepřistoupí, jakože jak jsem pochopila nejspíš ne, tak mu řekni, že jelikož on nic neplatí, dáváš to k soudu a byt si bereš jen na sebe, on bude muset taky platit soudní výlohy, jelikož ho budeš žalovat.. toho se zalekne a určo ti řekne, ok, tak si ho doplať sama.. ty na to sama asi nemáš, tak ho dáš k prodeji, prodáš, za utržené peníze splatíš hypotéku, třeba ti i něco zůstane a jdeš do dalšího života s čistým štítem bez nervů.. ;-) Omlouvám se, zda píši třeba trochu nesrozumitelně nebo tak, ale byli jsme dnes zapíjet dnešní konec soudu, a mám malinko naváto :-D Držím moc a moc palce, ať ti to vyjde, jak si přeješ :-) Držím moc pěsti
Odpovědět
Panda - my nic za převedení půlky bytu neplatili ani korunu. Manža si vzal hypotéku na sebe, a pak po koupi bytu půlku přepsal na mě, jen se různě podepsali nějaké papíry a bylo to. Žádný problém ani pro banku, atd. i když jsme nebyli manželé.
Odpovědět
Profilova fotka
banka... manzel ale na tebe prepisoval hypoteku, jestli jsem to dobre pochopila, a ne byt (to je vec banky a asi se tam fakt nic neplati) ale Panda mluvila asi o prepisu v katastru a pro zmenu vlastnickeho prava na katastru je nutna nejaka smlouva na zaklade ktera provede katastr zapis... takze se musi udelat bud smlouva darovaci nebo kupni a z toho se uz plati dan... bud darovaci (pocitana z odhadni ceny) a nebo dan z prevodu nemovitosti (pocitana z odhadni nebo kupni ceny, podle toho ktera je vetsi)
Odpovědět
Profilova fotka
přesně tak satyyy ;-) tohle jsem myslela.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?