Jak pozitivně motivovat přítele, aby přestal kouřit?

Zdravím všechny, vím, že to tu už někdy bylo, ale poslední diskuze o kouření se zvrhla v diskuzi o důvěře atp. :) Chtěla bych se vás zeptat, jak pozitivně motivovat přítele, aby přestal (nebo se aspoň nad tím zamyslel) kouřit? Zajímá mě, jestli se to některé z vás podařilo. Nechci mu dávat nějaká ultimáta, ale prostě se mi styl "kuřáctví" prostě nelíbí. Několikrát jsme se o tom již bavili, řekla jsem mu, že jestli mu na mě záleží, že přestane. A nic se neděje. Nerad se na téma kouření se mnou baví, ví že mi to vadí, ale nic pro to nedělá a mě to leze krkem :( Jsme spolu 4 roky, přítelovi je 26 let a vykouří 1 - 2 krabičky cigaret denně. Nepomáhají věci jako zdraví (mají i v rodině rakovinu, babička umřela na rakovinu a celá rodina kouří). Jsem už trochu bezradná. Máte někdo nějaký tip? Nebo jste na tom stejně jako jáá? :) Ráda se pobavím na toto téma :)
Odpovědět
Ja s timto nastesti u pritele-manzela problem nemela, ale pochazim z rodiny, kde se hodne kourilo. A z teto zkusenosti vim, ze pokud ten dotycny sam prestat nechce, tak ho nic nepresvedci. Muj otec prestal kourit ze dne na den, najednou mu v hlave seplo, ze si nechce nicit zdravi. U mamy musel prijit zdravotni problem, aby ji to donutilo prestat. Ale do te doby jakekoli argumenty nemely ucinek. Zdravi si musi uvedomit kazdy sam, financne jsme na tom nikdy nebyly spatne, aby se volilo mezi necim a cigaretami. Podle me jde nejvic o to, jestli s nim budes navzdory koureni nebo jestli koureni opravdu nezvladnes, tak se budes asi muset smirit s tim, ze muzete dospet k rozchodu. Za me je nejdulezitejsi o tom mluvit - ze se ti to nelibi, ze mas strach o jeho zdravi, ze tim nici zdravi i tobe a co teprve, az budou i deti? Dalsi vec jsou penize - takove mnozstvi cigaret uz da mesicne peknou palku, zkusila bych navrhnout nejaky cil, na ktery byste diky tomu snadneji nasetrili. Pak dalsi vec - znehodnocuje veci doma, pokud doma kouri, obtezuje sousedy, pokud s tim chodi na balkon nebo do okna /bydleli jsme nad kuraky a opravdu hruza/ - tak ho pozadat, jestli by to nemohl treba omezit, pripadne to zkusit nechat treba jen na obcasne posezeni nekde v baru. V neposledni rade, pokud to tak citis, mu rekni, ze si nejsi jista, jestli to kuractvi ustojis, ze mas strach, ze te kvuli tomu ztrati - ale bez citoveho vydirani. Vic asi neporadim, neverim moc na napravu z motivace od druheho cloveka.
Odpovědět
@squeeze Muj manzel kouril, kdyz jsem ho potkala, a rekla jsem mu, ze mi to vadi.. ne kvuli tomu, ze to smrdi nebo kvuli penezum atd, ale protoze se nechci bat, ze mi jednou umre na rakovinu.. A ze nechci mit deti s kurakem, aby to deti odkoukaly a posleze taky zacaly kourit, atd.. ze se zkratka nechci bezduvodne bat o zdravi nekoho, koho miluju. On mi pak rekl, ze stejne chtel prestat (ale v tom je mozna ten rozdil, ze on uz prestat chtel..) a zacal to dost omezovat. Ale porad uplne neprestal.. a jednoho dne jsem si uvedomila, ze at' ho miluju sebevic, tak s kurakem proste nemuzu byt.. proste bych ho za to jednou nesnasela, kdyby dostal rakovinu... Jak jsem si to uvedomila, tak jsem se rozbrecela, on se me zeptal, co je, a ja mu uprimne rekla, ze at' se nezlobi, ale ja proste nemuzu byt s kurakem, ze opravdu potrebuju, aby se mu poradilo prestat. Jak vycitil, ze to myslim naprosto vazne, tak od te doby nevzal do pusy cigaretu.. Rikal mi pak, ze tohle presne potreboval, aby mu nekdo dal jasne najevo, ze koureni neni OK, ze je to proste hnus a zbytecnost a ze mu doslo, ze by kvuli tomu mohl prijit nejen o mne, ale i o svoje zdravi.. Nechci ti radit, abys ho nejak vydirala, ale nevim, jestli nejaky ''pozitivni naladeni'' v tomto funguje. Ja jsem mela v zivote obdobi, kdy jsem hodne pila (po rozchodu), a nejlepsi kamaradka mi jednoho dne rekla (kdyz jsem opet lezela doma v tezke kocovine a zvracela), ze jsem uplne vypatlana, ze moje telo na me pri kazdem zvraceni krici, abych ho prestala nicit, a ja si porad nedam rict.. a ze se o me boji, a ze pokud ji mam rada tak toho okamzite necham. Byl to takovej sok, ze jsem toho okamzite nechala... od te doby piju daleko min, nez moji vrstevnici, a kdyz uz si neco dam, tak max.2 sklenicky vina nebo 2 maly piva. Pokud je to pro tebe fakt dulezity, tak mu to proste musis jasne dat najevo.
Odpovědět
děkuji vám za názory :) přítel je hodně cholerický.. já jsem mu právě před cca 4 měsíci řekla vše tak nějak narovinu, že s nim nechci mít děti, že se bojim o jeho zdraví, že mi to vadí, že to nezvládám.. a vlastně jsem se nedozvěděla nic.. co si pamatuji, tak mi řekl, že: "nevidíš do mojí hlavy, nevíš, kolikrát jsem si už řekl, že si tu krabičku nekoupim a stejně jsem to udělal" "tak to radši budu celej život kouřit a nemít děti" takový to, jak mají většinou ženský důvod to, že nedají chlapovi po cigaretě pusu - to je u nás mimo, my si totiž pusu jen tak nedáme třeba několik dní "ale kouření ke mě prostě patří, je to součást mě" Doma mi nekouří, ani na balkoně, ale jakmile vyleze ven, hned bere do ruky cigaretu. Nebo když jedeme autem a mě vysadí, tak hned tahá cigaretu z kapsy a zapálí si rovnou v autě. Já už nevím, co dál :(
Odpovědět
@squeeze Vzhledem k tvým dalším příspěvkům v ostatních diskuzich mám pocit, že teď hodně bilancujes a zvazujes, jestli s ním chceš být. Ohledně kouření a reakci na tvůj názor by si zrovna bod nepřidal. Zkousla bych neúspěchy v boji s cigaretami, ale životní názory ne. Jak chápe cigarety, může chápat víc věci a všechny neshody ve vztahu řešit tímto způsobem. Já jsem taky cholericka, to není omluva pro nic, naopak, chce to ve vztahu hodně sebeovládání, aby tím protejsek netrpěl. Ne, že by musel začínat větu konstatováním, že jsem cholerik...
Odpovědět
s přestáním kouřit, pít, hrát pc hry/automaty atd atd jde vždycky primárně o to, jestli sám chce... dokud do toho nedospěje, můžeš si říkat co chceš... pokud si dá na pomyslnou váhu tebe a vaše potenciální děti vs. cigarety a vybere si to druhý, už tohle ti o něm něco dost důležitýho říká. není asi dobrý dávat ultimáta - bud já nebo cigarety... a pokud se vyjádřil, že kouřit přestat chce - to o tom, že si chtěl tolikrát nekoupit - tak ho podpořit - třeba mu dej tohle http://www.cbdb.cz/kniha-23893-snadna... docela dobrý recenze na to. ale zase to moc nekoresponduje s tím, co říkal pak - že to k němu patří a blabla..takže to vypadá spíš, že nechce. mně by to taky vadilo. ale zase si myslim, že je strašná blbost se o druhýho bát, že dostane raka atd... nemůžu věřit tomu,, že dyž na novinkách píšou články "vědci tvrdí, že.." tak že to je pravda. bylo a je spousta kuřáků, který umřou na stáří nebo na něco, co s kouřením nesouvisí. a naopak je spousta lidí, který na rakovinu umřou, byť neměli cigáro v puse. zdraví je z 90% v hlavě. možná víc + dědičný faktory. to teda neříkej jemu...nicméně bát se o něj celej život - to sizaděláváš na rakovinu sama, děvče.... a třeba on je přesvědčenej, že mu to nic neudělá, a jeho síla přesvědčení tomu odpoví tak, že bude fakt zdravej...co my víme. ale je to těžký, no..nevim co bych dělala. ale ráda bych fakt nebyla.
Odpovědět
@fijonceee Já bych se u kouření nebala ani tak rakoviny plic /ne, že by ji dostat nemohl, to vůbec/, ale spíše nemoci chopn. Ale u kouření podle mě nejde primárně o tyto nemoci, ale spíš o to, že to celkově nabourává imunitu a průběhy všech nemocí jsou horší, léčba náročnější a zdlouhavejsi a fatální následky můžou mít i nemocí, které by zdravý člověk lehce zvladl. U ostatních členů domácností to samé, plus astma, ekzemy, akné a další chronické potíže.
Odpovědět
@kacenkakaca jojo, já nepopírám, že to neovlivňuje negativně tělo. nicméně každej organismus se s tím vypořádává jinak všecko stejně začíná v hlavě. i když to přes kouření může dojít k dalším ošklivejm následkům.
Odpovědět
Profilova fotka
Moj priateľ je tiež kuřák, i keď nie tak silný, ale občas si zapáli. U nás je problém ten, že mne to neskutočne smrdí, takže z neho vycítim, aj keď si dá len jednu jedinú cigaretu ráno a večer príde domov, osprchuje sa, umyje si zuby, dá si večeru s cesnakom a cibuľou - nič nepomože, proste tie cigarety cítim, keď mu čuchnem trebárs k pokožke ku krku - tak z neho lezie taký olovený pach. Hnus. V každom prípade sme spolu 6 rokov a už som vyskúšala všetko - s úsmevom, hrozením, plačom, vyhrážaním, on si je vedomý toho, čo mi na tom vadí, aj toho, že mu to škodí a dospeli sme k bodu, kedy nefajčí denne a častokrát sa drží aj niekoľko mesiacov - ale akonáhle je trebárs nejaké stresovejšie obdobie, alebo ja na pár dní odídem, alebo sme na oslave, kde fajčia ostatní, tak si proste zapáli. Ja stále verím, že jedného dňa prestane úplne. Asi som naivná no :)
Odpovědět
Asi zalezi na povaze, ale co fungovalo na me bylo "odted nikdy v zivote nevezmes cigaretu do pusy, jestli ano tak uz me nikdy neuvidis". Muze to znit docela drasticky, ale pokud vam na tom cloveku opravdu zalezi, tohle je malickost. A z krabicky denne na nulu to slo jako kdyz utne :-)
Odpovědět
@kacenkakaca Ano je to tak, protože mě štve úplně všechno.. možná si to dělám sama, protože nad tím hodně přemýšlím a snažím se víc než on.. ale nechci to vzdát kvůli blbejm cigaretám, ale pokud on jo, tak není jiné řešení.. na jednu stranu mu chci všechno říct hned, na druhou stranu chci počkat, až o něco půjde a použít něco jako, že prostě pokud chce se mnou děti, tak jak jsem řekla, že jestli mu na mě záleží tak přestane kouřit a to by pro mě byl největší důkaz..to samé se svatbou..mám totiž pocit, že on k tomu nedospěje nikdy..kouří jejich celá rodina, jen jeho táta přestal..někdy ve 40ti letech.. já ale prostě do 40ti fakt čekat nechci a doufat, jestli vůbec..třeba je to ode mě sobecký, ale myslím (a i doufám), že v tom nejsem sama a má to takto více žen, jak jsem již četla nějaká fóra a vždy to zafungovalo..a pokud si vybere cigarety místo mě, tak bohužel ztratím spoustu let času s člověkem, který radši stojí o cigarety než o mě..
Odpovědět
@fijonceee je to docela smutný co? Že vypustí přede mnou z pusy, že radši bude celej život kouřit, než mít se mnou děti.. uvidíme.. až bude příležitost, tak se zeptám, jestli už o tom alespoň nepřemýšlel, že by přestal.. před rokem na Silvestra najednou 4 dny nekouřil, tak jsem ho strašně chválila a ptala jsem se ho, jestli by to náhodou nešlo bez kouření a on mi na to řekl něco, že si nedokáže některý situace bez toho představit..tak jsem mu řekla, že to má ve svých rukou změnit něco pro sebe a pro nás..a zase začal hned 5tý den.. je to těžký..nikdy bych si nemyslela, že tohle budu takhle řešit, ale když vám na někom hodně záleží, tak to asi tak je :)
Odpovědět
@mika251 a jak se ti to podařilo do tohoto bodu dospět? U nás stále 1-2 krabičky denně.. a to je mu 26 let..
Odpovědět
Článek se načítá
@anjelita To by bylo nejjednodušší, ale u mého přítele si to úplně nemyslím..mám pocit, že by udělal přesný opak :D slyšela jsem něco i o takové negativní motivaci - říct mu, že to stejně nikdy nedokáže, že na to nemá,.. to jsem taky zkusila :D
Odpovědět
@squeeze pak jedine sebrat krabku, namocit cigarety do zkyslyho mlika, ususit a dat zpatky. Ne tu chut uz nikdy nezapomene 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@squeeze musí chcieť on sám, inak sú všetky pozitívne i negatívne motivácie na prd. U nás je to tiež také striedavo oblačné, raz príde sám a tvári sa ako zbitý pes "miláčik prepáč, ja som zase fajčil" a hrozne sa ospraveldňuje a inokedy sa naštve, keď mu na to prídem a hnevám sa na neho. Skúšala som ísť cestou kompromisov, akože keď sme na dovolenke s partiou, tak sa dohodneme, že tri dni fajčí a tri dni nie, ale to sa mi neosvedčilo, pretože potom vyjednáva o ďalších dňoch naviac. Jak je človek mäkký, tak toho začne zneužívať. Takže tvrdo presadzujem nulovú toleranciu, ale je to boj - najviac teda bojuje on sám so sebou. Nikdy som nebola na ničom závislá, tak si nedokážem predstaviť, aké to pre neho musí byť.
Odpovědět
@mika251 on si z toho nic nedělá, že mi to vadí..nikdy se mi za to neomlouval..bere to jako normální věc..neomezuje se přede mnou..povídáme si a v půlce věty odejde si zakouřit a nechá mě čekat samotnou (třeba v restauraci)..
Odpovědět
@anjelita myslíš? :D podle mě by tu krabku vyhodil a koupil jinou a zjistil, že to je ok :D :D
Odpovědět
no hele že kouří je jedna věc...ale to, jak se u toho nejspíš chová - jakože se sebere a jde kouřit v půlce věty? to už je věc druhá. nechci ti ještě víc kazit náladu a naděje.....ale prostě to vypadá, že mu na tobě nezáleží:( což mi přijde pro potenciální budoucí život a pro představu spoluvychovatele tvejch dětí jako fatální, nepřekročitelnej problém.... zkus k sobě bejt upřímná a sledovat ho i kromě toho kouření. to je jinak ve všech směrech tak dokonalej? ohleduplnej, ochotnej, milující? mně by to teda s tím zbytkem nešlo dohromady:( promiň za upřímnost, vim, že to nemůžu takhle soudit...ale víš co se říká...před svatbou měj oči otevřené a po svatbě je přivři.......když to před svatbou dře, platí to dvojnásob... zjisti, jesi to je opravdu člověk, s kterým vůbec chceš bejt, a ne někdo, koho si vysníváš, že bude takovej až přestane kouřit apod. v druhým případě uteč, protože roky tečou celkem rychle.
Odpovědět
Musím souhlasit s @fijonceee , do jisté míry bych byla ochotna tolerovat (příležitostného) kuřáka, ale co bych tolerovat nemohla, by bylo to arogantní chování vůči tobě.
Odpovědět
squeeze .Předělat kuřáka na nekuřáka je jako udělat z alkoholika abstinenta.Když se ti ti to podaří můžeš si na tom vybudovat do budoucna prosperující živnost.
Odpovědět
@fijonceee já tomu rozumím..vždy když se s někým o něm bavím, tak nechápou, jak s ním můžu být, ale když ho poznají, tak si řikají, že je fajn.. mám prostě období, kdy se to ve mě trochu mlátí..mám strach, abych prostě opravdu ty roky neztrácela s někým, kdo prostě nemá zájem :( a stále přesvědčuju sama sebe, že to tak není (než aby mě o tom přesvědčoval on :( ) kdyby byl příležitostný kuřák, tak to také umím tolerovat, ale ne kuřáka, který z ruky nedá cigaretu na déle než 5 minut, když je možnost..
Odpovědět
no v tom je právě ten problém, že přesvědčuješ sama sebe. proto ti říkám, buď k sobě upřímná. ono docela bolí jako osobně, že na tebe někdo sere. ale do budoucna si tím ušetříš hodně starostí, slz, nervů a všeho...... a taky nechci říct, že není fajn..ale možná prostě nemá motivaci bejt k tobě ohleduplnej, protože tě zkrátka nemá tak rád, jak ty by sis představovala... i když podle mě je to nevychovanost z principu, by´t k neznámýmu člověku... no je to na tobě. ale nepromrhej další roky tím, že si budeš něco namlouvat.
Odpovědět
Brzy se ho chystam zeptar na tohle vsechno..sbiram odvahu,neni to jednoduche :( mam toho cloveka moc rada..mame vsechno spolecne,nedokazu si predstavit o to vsechno prijit,ale pokud by mely cigarety vyhrat nade mnou,tak to nema opravdu smysl :(
Odpovědět
@fijonceee tak jsem holky sebrala vsechnu odvahu prave pred chvili..rekl mi,ze o tom,ze prestane,premysli uz posledni pul rok..a ze si pokazde rekne,ze uz si krabicku uz nekoupi a stejne to udela..uvedomuje si i kolik do toho cpe penez..strasne me to prekvapilo..myslim (nebo si nalhavam),ze to je na dobre ceste..nebo se mylim? Co myslite?
Odpovědět
@squeeze Na dobre ceste to mozna je, ale po roce a pul premysleni by mohl prejit k cinum...
Odpovědět
asi viz kačenka.. ale zkus mu koupit tu knížku...... lidi tvrděj, že fakt není potřeba ta "vůle" na který hodně lidí selhává :)
Odpovědět
@fijonceee přesně, knížka mě napadla..zkusím to..koupila jsem jí, ale nevím, kdy nastane ten správný čas mu jí předat..
Odpovědět
@kacenkakaca přemýšlí prý nad tím tak poslední půl rok.. že to je pro něj stejné, jakože se mu nelíbí, jak vypadá a že by chtěl začít s tím něco dělat, ale nedonutí se..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?