Irský setr. Máte skušenosti s tímto plemenem?

Máte někdo doma psa tohoto plemene? Nebo je chováte? Mám setra vyhlídnutého už dlouho, ale pořád nemám tu zkušenost z první ruky-Hodí se do paneláku? A hodí se k dětem? Raději fenu nebo pumra? Poradíte?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
ahoj terezko, taky by se mi líbil ;-) počkám, co Ti na to holky odpověději :-D
Odpovědět
A jak je mamino? ;-)
Odpovědět
Ja si myslim, ze je to dost velky havo a do bytu sa podla mna absolutne nehodi...Ja mam polovnicke plemeno a aj ked je malinka a je v byte ta natura sa nezaprie a musime s nou byvat dlho vonku aby sa vybehla...... =-)
Odpovědět
Irský setr je velký "jezevčík" a mám s němi zkušenost a mám s němi zkušenost nejen osobní, ale i z okolí od kamarádů. Do bytu se hodí asi tak jako každej velkej pes ... Je to plemeno co potřebuje hodně moc pohybu. Ale jinak mají samozdřejmě rádi to stejný jako každej jinej pejsek bytovej. Válení se doma na gauči, v posteli atd. Jsou to velikánský kamarádi a mazlové, k dětem naprosto bez potíží. Absolutně bezkonfliktní plemeno, které si většinou nechá všechno líbit. Myslím, že se má v bytě s láskou svých pánů líp jak na zahradě sám. Oni milují společnost. Jedna veliká nevýhoda je, že je to šíleně tvrdohlavej pejsek, který se nerad nechá drezůrovat. Prostě poslouchají jak se jim zrovna chce. Jak už jsem psala, tak milují pohyb a v případě, že zmerčí stopu letí po ní a málokterý se nechá odvolat. Tudíž útěky na denním pořádku. Asi z 6 setrů co znám, to nedělala jen jedna fenka od kamarádky, která byla na to ňouma. A je jedno zda to byli hafani myslivců nebo lidí z pneláku. Prostě vychovat setra není jen tak. Já už bych ho nechtěla, prestože jsou fakt báječní. Ale ty nervy na každé procházce už by mě za to nestály. Ten náš běhal za vším co se hýbalo a bohužel si ještě klidně 1km pamatoval, že měl někdo u baráku ve vesnici slepice a valil je prohnat. Tak s ním projít vesnici na procházku, bylo skoro na 90% jasný, že se nám po čase otočí a poběží zpět. O kravách, ovcích a jiné zvěři ani nemluvím ... nikdy nezabíjel nic, ale v honu ho chytit bylo jen po něm skočit a zalehnout ho. Pokud setra, tak asi jedině fenku tam je větší pravděpodobnost, že se nechá ovládnout. Navíc setři psi do 5 let jsou fakt puberťáci, pak se trochu zklidní,ale 5 let je i tak dost. :-) A to ani nebudu rozepisovat, když ucítí hárající fenku ...
Odpovědět
Profilova fotka
teri, mám se fajn :-D zrovna přemýšlíme o budoucím stěhování do většího :-D , takže jsem si usmyslela pejska :-D :-D :-D a irskej setr mně taky napadl :-D :-D :-D no ale nevím, tvrdohlavá mrňavá panička+tvrdohlavej pejsánej o velikosti telátka :-D no nevím, jestli by to dopadlo dobře :-N no u mně by žádná drezůra nehrozila :-x jsem rozmazlila i kočku :-x hmmm, to by se mnou pejsánek pěěěěkněěě cvičil |-|
Odpovědět
Fáákt, takže setr? No já právě o té výchově slyšela, ale pak sem viděla paní s kočárkem a setrem a byl hrozně hodnej, tak nevím. Arietiska díky každopádně!
Odpovědět
ahoj, pokial mozem pridat nazor: myslim, si, ze tento krasny polovnicky hafan do panelaku nie je zrovna super napad :-N , ja mam skusenost s polovnickymi psami, konkretne so stavacmi ako je seter a tiez duricmi a farbiarmi a kedzer su to hafani, ktorí potrebuju velmi vela pohybu a vychádzky (nie po sidlisku) tak asi by sa trapil v panelakovom byte. A co sa tyka deti, ak su male a nebudu sa mu moct venovat, radim pockat a ak su vacsie (13 a viac - super, lebo sa tým ucia zodpovednosti, ale musia to chcet hlavne oni)! A co tak mensie plemeno??? Seter je narocny aj kvoli jeho dlhej srsti! a ked hafana, tak ja odporucam fenku, su pritulnejsie a poslusnejsie ;-)
Odpovědět
Ahoj, v jedne veci musim nesouhlasit s arietiskou: Rozhodne to neni tvrdohlavy pes. Muj deda setry chova uz nekolik desitek let. Vychova probiha stejne jako u ostatnich plemen. Nektery pes proste pochopi rychleji nez jiny, nezalezi to na rase ale individualne na kazdem psovi. Bud mas doma stene, ktere pochopi co chces hned, a nebo tele, kteremu to potrva trosku dyl, ale taky pochopi. Zalezi na tom, jak moc by ses mu venovala a jak durazna budes, pokud budes trvat na splneni prikazu jednou za dva dny, tak samozrejme s vychovou moc nepochodis..... Je to lovecky pes, potrebuje opravdu hodne pohybu. Pokud bys ho chtela do bytu, musela bys pocitat s tim, ze to chce denne na 3 hodny na pole, louku.... jinak bude trpet. Ma samozrejme lovecke pudy, ale pokud ho chces jako mazlika a ne jako loveckeho, musis mu nahaneni zvere zarazit hned v pocatcich. Pokud ho nekde nechas prohanet slepice nebo jine zvirata, hodne spatne se to bude odnaucovat. K detem i k ostatnim psum se hodi bezvadne, je to nekonfliktni pes. A do bytu mi byla vzdycky doporucovana fena. U kazdeho plemene je fenecka prece jen trosku mensi a neni tak mohutna, neznackuje si.... S tim pubertactvim bych taky nesouhlasila. Je pravda, ze vetsim psum trva zklidneni dyl nez malym, ale vetsinou jsou ve dvou az trech letech v pohode....
Odpovědět
arciulka: fenky "su pritulnejsie a poslusnejsie"? Myslim ze to nelze takto rict. Zalezi prevazne na pristupu majitele a povaze psa ;-) Takovy pes se hodi spis na velkou zahradu nez do bytu, ale pokud se mu budes venovat a opravdu denne s nim pujdes nekam na louku nechat ho vybehat, tak je to mozna lepsi, nez abys ho vypustila na nejakou malou zahradecku pred domem, kde bude cely den sam.... Musis si dobre rozmyslet, jestli jsi ochotna kazdy den bez ohledu na pocasi stravit s nim minimalne 3 hodiny a nejlepe jeste vic nekde venku. Prochazka kolem panelaku na voditku se nepocita, potrebuji behat ;-)
Odpovědět
zezulicka: OK, trochu jsem to nadsanidla ... Každopádně svoji hlavu mají, ale to je jedno. No a s tím puberťáctvím, standart je 2-3 roky u pejsků, bohužel já mám prostě dojem, že u setrů je to delší. Ale tak v celku jsem s tebou za jedno, každopádně jsem ji chtěla přiblížit co asi v bytě vychová ..."rozmazlenýho darebáka".
Odpovědět
kazdy pes ma obcas chvilky tvrdohlavosti, kdy proste neposlechne a neposlechne i kdyby se clovek na hlavu stavel ;-)
Odpovědět
rezetka: Hele klidně do bytu, to není problém, naopak Lablador je v bytě větší tele než Setr. Jen musíš počítat s tím, že skoro po každé vycházce valí do vany a že ty dlouhý chlupy dlouho schnou a musí občas vyčesávat. Opravdu potřebuje hodně moc běhat /hlavně, když jsou mladí a nevyřáděný/ ...3h denně jsou asi ideál, ale bude spokojenej i se dvěma /půl hodinky ráno, hodina odpoledne, půlhodinka večer/ pokud ho budeš honit celou výcházku za klackem nebo balónkem. Prostě je to veselý, dovádivý plemeno, které potřebuje hodně. Já po zkušenosti na tohle jsem líná a teď jsem si opět raději pořídila Jezevčíka, jelikož je to s něma jednodušší. Mají strašně společnýho ve výrazech a chování, krom toho, že Jezevčík je ostrej, což u Setrů neznám.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Brácha ho má, ale musíš s ním každej den běhat, páč ten pes to potřebuje k životu, miluje běhání, pokud ho budeš mít v paneláku ve městě, tak nevím, on s ním musí jezdit na kole, jinak se ten pes unudí ;-)
Odpovědět
Menšího teda nechci, setr je kompromis z Brazilské fily:-) A doma už jednoho psa (ne přímo u nás, ale i u nás bydlí) máme. A je to maďarský ohař, což je lovecké plemeno a panelák mu absolutně nevadí ;-)
Odpovědět
A jak velky mate byt????? Ver, i ze madarsky ohar potrebuje behat, stejne jako vsechna vetsi lovecka plemena. Kdyby ti tak mohl rict co by chtel...
Odpovědět
Ja jsem taky chtela velkeho psa do bytu. Jenze si musis uvedomit ze nekompromisni "ja chci" muze tomu psovi ublizit....
Odpovědět
zezulicka: hele i velkej pes pokud je sám za zahradě, tak leží na jednom fleku a neběhá ... je jedno zda leží doma v bytě nebo tam ... Bydlení v bytě je to poslední co by Setrovi vadilo ...
Odpovědět
Vim ze tohle asi nechces slyset, ale.... Ten nedostatek pohybu se neprojevi hned, ale pockej az ti pesani budou starsi. Budou mit problemy s klouby mnohem driv, nez kdyby meli spoustu pravidelneho pohybu od mala.... a dysplazie kloubu neni zadna sranda....
Odpovědět
To ano, vzdyt rikam ze zalezi hlavne na tom, jak moc se tomu psovi bude venovat... ;-) Uz jsem napsala, ze mnohem spokojenejsi bude panelakovy pes ktery pujde na 2 hodiny denne behat nez chudak u baraku, ktery bude ocumovat porad stejnych par metru ctverecnich.
Odpovědět
Zumovi je přes 6 let. V životě u nás nestrádal, na to vezmu jed. On rád běhá, ale jen pokud se uráčí zvednout z gauče, pokud neprší, nesněží nebo nestudí :-D. On třeba týden nepotřebuje velikou procházku, stačí mu hodinka kolem řeky, ale jakmile ho zavezeme do lesa, skáče jak tajtrlík a běhá, ale max. hodinu, pak ho to přestane bavit. Pohybu má dostatek, dokonce nám doktor říkal, že vypadá jako závodní chrt a že je až moc hubený. To je ale problém, že má potíže se zažíváním. Gauč je jeho bouda, leze si za náma do postele a když s ním chceme jít ven a mu se nechce, tak jen půl hodiny čekáme, než se zvedne, protáhne, zívne, sedne. Je to paličák, ale je hodný. A v bytě je mu daleko lépe než kdejakému chudákovi uvázanému u boudy. Takže tak. Každému psovi se musí věnovat, ať je myslivecký, pastevecký nebo společenský. A jinak, v rodině máme chovnou stanici Rhodéských ridgebacků (Saranga) a ti jsou odchováni jedině v paneláku :-D
Odpovědět
A cvičil ho otec, takže já přímo u toho nebyla, ale tvrdil mi, že mu v životě nedal výprask, vždy jen třeba zakřičel nebo tak. A to umí fakt všechno. A stačí jen zapískat, on se otočí, já ukážu rukou pohyb dolů a on si sedne nebo lehne. Je zázračný. Ale já jsem se zamilovala do setra, původně jsem chtěla tu brazilskou filu, ale to je vážně prasisko veliké.
Odpovědět
:-D :-D :-D :-D To bych chtela videt jak se mi takovy obr cpe do postele :-D Brazilska fila se mi taky hrozne libi, ale pritel rika ze vypada jako spis jako tluste tele nez jako pes 8-(
Odpovědět
No, on se do postele nacpe a ještě natáhne nohy a chrápe:-) To není tele, to je nekrásnější pes! Mě se líbí světlé ale, ne ty žíhané. A co říkáš na Tosu?
Odpovědět
:-D ja bych prave rada tu zihanou. Tosa Inu je taky krasna. Jenze ja mam problem, libi se mi skoro vsichni psi, takze nevim ktereho bych brala driv :-)
Odpovědět
Já Setra v posteli taky zbožňovala. Ta veliká hlava, a ty jejich dlouhý nohy to je něco. Já jsem asi lepšího hafana na pomazlení nezažila. Oni jsou božský a hlavně tu lásku a pomazlení milujou. :-) Prostě, když mně strčil hlavu do náruče a položil si na mě paciny, tak to bylo prostě úžasný. No, ale to pomazlení asi miluje každej pes. Naše Jezevčice si pro nás chodí každé ráno kolem sedmé, abysme si k ní lehli na kanape i s peřinou a ona pak spí v náruči jak děcko klidně do deseti a odmítá se jít i vyčuůrat jak je spokojená. :-)
Odpovědět
Zezul, to jsme na tom stejně, ale malá plemena a vlčáky neberu:-). Ari, nech toho, já se rozplývám, já ho chci!!!! 8-(
Odpovědět
to ze mala plemena neberu jsem si rikala taky. Chtela jsem proste velkeho psa, nejlip hodne chlupateho - takze bernsky salasnicky byl uplny favorit. Jenze... pritel nedovolil (prece jen bydlim v jeho byte, takze prani musim respektovat) a rodice me taky zrazovali. Nakonec jsem se rozhodlla pro cotona. Na obrazcich mi vzdycky prisli hrozni, takovi pejsci pro fifleny a tak.... Jenze kdyz jsem ho prinesla domu, byla jsem uplne nadsena a vubec toho nelituju. Naopak si rikam jak jsem byla mohla byt celou dobu tak blba, ze jsem odsuzovala male pesany... Ale irsky setr je fakt bozi. Maji hrozne krasnou hlavu! Ja bych ho brala hned mit ho kam dat...
Odpovědět
pritel nechce doma zadne zvire, takze uz to, ze mi dovolil aspon maleho psa byl hodne velky ustupek, takze jsem vdecna aspon za to ;-)
Odpovědět
Ahoj, máme setra v panelákovým bytě už třináctým rokem, pravdou je, že sídliště je u lesa, takže každý odpoledne trávíme dvě hodiny v lese. Irský setr je opravdu velmi tvrdohlavé plemeno a je potřeba být především důsledná hned od začátku, ale jde to opravdu težko, protože ty jeho oči ... Bez důslednosti ve výchově ty jeho pudy těžko zvládněš. My jsme se s tím potýkali do jeho 5-ti let, než se trochu zklidnil a přestal utíkat po všech stopách, pak už jen po těch nejčerstvějších :-) Jinak je to obrovský mazel, teď, co už nebydlím s našima v podstatě zdědil můj pokojíček, kde vítězoslavně okupuje postel i křeslo, když náhodou chci spát u našich, tak je to docela boj :-D Měli jsme plemen několik, ale iský setr i přes veškerou práci a trpělivost, kterou mu musíš věnovat, je ten NEJ - je to pes s charakterem.
Odpovědět
No jsou NEJ, ale taky jsou šílený, a ty jejich oči opravdu většinou každýho změkkčí a je zle ... 8-) Ale jako vážně, když už Setra do bytu tak doporučuju fenku.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?