Domácí násilí

Profilova fotka
holky, založila jsem tuhle diskuzi po dnešní rozmluvě s kamarádkou. Zajímá mně, jak se díváte na problematiku domácího násilí vůči ženám ( děti a muže teď vynecháme), zda se proti témuto problému dělá dost a zda jsou zákony dostatečné. Dnes jsem si vyslechla naprosto otřesný případ domácího týrání jedné paní. Paní je z vedlejší vesnice, má manžela, je jí 36 a má dvě děti (10 a 8 let). Manžel s tchýní jí nutí od rána do večera dřít kolem dobytka doma, přijde s práce a ani se nemůže napít, okamžite musí jít pracovat. Jakmile to neudělá je zle. Nedávají jí najíst, dostane kousek rohlíku pouze tehdy, když jak se říká, je "hodná". Paní vypadá na 60, hubená jako z koncentračního tábora a takového chudáka člověka jste v životě neviděli. Ženské z práce jí nosí nějáké oblečení a jídlo, aby vůbec přežila. Sousedé už kolikrát jejího manžela nahlásili, ale úřady ho pouze na 10 dnů vyhostily z domu a toť vše. Paní nemá kde jít, nikdo z její rodiny už nežije, když jednou utekla k bratrovi, přijela za ní tchýně i s farářem a farář do ní hustil takové kecy,jako že mu slíbila věrnost před bohem atd.. toť jen jeden smutný příklad ze všech. Setkaly jste se někdy s domácím násilím vůči sobě nebo znáte někoho ve svém okolí. Píšu práci do školy a zajímá mně to. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Hele já zažila 2x domácí násilí na mých kamarádkách nic moc příjemné. Hlavně jim pomoct je hrozně těžké ty chlapy dokážou tu ženu tak zmanipulovat, že ony vše tutlají. Nejhorší je že v těch ženách je to nějak zakodováno a když se rozejdou s partnerem najdou si obdobného. To je má zkušenost díkybohu nevyzkoušená na vlastní kůži.Doporučuji přečíst si knihu A muž ti vládnou bude...
Odpovědět
Profilova fotka
Nedělá se dost, a hlavně mám pocit, že se nedělá dost na to, aby ženy měly takové sebevědomí a postavení, aby dokázali říct dost. Mám kamarádku, báječnou, krásnou ženskou, které její muž dává peníze na provoz domácnosti, jedině když s ním má anální sex, který ona z duše nesnáší...s další mojí kamarádkou muž mluví způsobem ty kr...ty pí...a ona to strpí. Do těchhle dvou tedy hučí taky faráři, oba je přesvědčují, aby odešly, hučím já, hučí spousta dalších lidí, a přesto zůstávají. Jejich báječným manželům se podařilo vnutit jim myšlenku, že jsou neschopné, hloupé a samy neobstojí. Při tom jsou to oni, kteří by neobstáli bez svých žen.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám taky kamarádku, která zažívá domácí násilí. Hezká, chytrá, vysokoškolačka, dobře vydělávající. Po několika letech nedokáže odejít. Už do ní ani nic nehustím, protože to nemá význam, jen bych dosáhla toho, že mi nic nebude říkat... je to smutné, ale je to tak a dost často bohužel nepomůže než ty ženy muž zmlátí až skončí v nemocnici.... A někdy i hůř viz ta Simona Monyová:/ Jinak většinou to není o tom, že by neměly kam jít, ale ty ženy jsou závislé psychycky, bojí se být samy a raději jsou s tyranem naž si heldat někoho jiného a co kdyby si vůbec nikoho nenašly... jenže těžko s tím něco udělat, dá se jen naslouchat a podporovat, ale rozhodnout s emusí ta žena sama.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si myslím, že pokud ty ženské chtějí, tak existuje dost možností, jak se dá jejich situace vyřešit. Bohužel je to právě o té psychice a mnohé se z toho dostat nedokážou. Pokud Policie ČR vykáže na 10 dní, jde to vykázání prodloužit na měsíc a pokud požádá např. o rozvod, i na rok. V tomhle strašně moc pomáhají Intervenční centra. V jednom jsem byla na stáži, takže jsem si těch příběhů (někdy fakt hodně drsných) vyslechla dost. Pokud v sobě ta ženská najde sílu (s tím jí bohužel nikdo nepomůže, psycholog toho tolik nezvládne), aby svůj život změnila, často to dopadne pak dobře
Odpovědět
@jipe Ono je hezky rikat, ze zenske maji dost moznosti, ale budu oponovat. Z teoretickeho hlediska ano, z praktickeho hlediska uz to neni tak jednoduche, natoz kdyz jsou deti.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe ano, je to tak, mají možnosti jenže pak si zase řeknou, co rodina, co okolí atd a je konec s nějákou hrdostí :( bohužel
Odpovědět
@medvidek6 sama jsem to totiz zazila v zivote 2x na vlastni kuzi - jako mala (od docasneho otcima) a pak 4,5 roku jako dospela - resp. od 18ti do necelych 23. Takze v tomhle smeru me teoreticke plky o tom, ze zenska musi najit silu a ze ma neskutecne mnoho moznosti jak odejit ci se tomu postavit, vazne irituji. Ten kdo to nezazil na vlastni kuzi, tak to nepochopi. PS: nevadi mi, ze je to tady verejne, uz nejakou dobu vim, ze moje chyba to nebyla, ale rozepisovat se tady nebudu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe jj, já to brala z toho teoretického hlediska, vím, že prakticky je to někde jinde, kdyby to bylo tak jednoduché, tak si každá vyřeší domácí násilí levou zadní ;-) Nejsem ale psycholog, takže netuším, jak ženám postiženým domácím násilím situaci zjednodušit po této stránce. Určitě je fajn, že se o tom víc mluví a existujou různé organizace, které se tím zabývají, ale recept na zlepšení ženského sebevědomí není
Odpovědět
@jipe pokud je nekdo tyran fyzicky i psychicky, tak ver ze na zlepseni sebevedomi nic neexistuje, natoz pokud ta zena nema kam jit a ma napr. i deti. To ani vysoke sebevedomi ji nepomuze - pokud ma jeste zbytky, tak stejne zni budou psychicky vymyty a fyzicky vymlaceny. Ve vetsine pripadu nasili je zapotrebi pomoci z venci. A nejake vykazani z domu nasilnika to neresi, naopak to dle meho prihorsi situaci :)
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Já vím. Nemám sice osobní zkušenost, ale vím, že dostat se z téhle situace je těžké a to nejen díky příběhům z centra, ale i v mém okolí jsou lidé, kteří se s domácím násilím setkali či setkávají. Sama se přiznám, že jim pomoct neumím. Jasně, řeknu jim, co se dá dělat, co by mohly/měly dělat, na koho/kam se můžou obrátit, ale rozhodnout o jejich životě za ně nemůžu a pokud mi někdo poradíte, jak se zachovat, tak budu jen ráda.
Odpovědět
@jipe Ono rikat nestaci, protoze to stejne rikas naprazdno. Pokud je na cloveku pachano nasili, je potreba zakrocit a pokud clovek souhlasi, vystehovat, odstranit a zmizet z dosahu toho nasilnika, za predpokladu ze ma ta obet kam jit. Ja tomu rikavam - akce kulovy blesk. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe souhlasím s tebou zatím ve všech tvých příspěvcích..
Odpovědět
Článek se načítá
Souhlas s @gepe. Největší problém je to, že chlapi dokážou ty ženské tak zblbnout, že ony samy nakonec věří tomu, že jsou ty špatné. A to je pak skoro nemožné, aby se vůbec vyburcovaly k nějaké reakci, protože se dokáží soustředit už jen na jedno- aby pána tvorstva zase něčím nepohněvaly. Sama zkušenosti nemám, ale takové "chlapáky" bych věšela za ko.le do průvanu a řezala tupou žiletkou napříč!
Odpovědět
@bubbi ja bych rekla ze nezlbnou, jen proste jim to tak "vemlati" do hlavy. Ale v podstate je to to same, pravda :)
Odpovědět
@gepe Jj, tak jsem to myslela, jenom to bylo blbě napsáno ;-)
Odpovědět
@bubbi v pohode ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hrozná situace nastává, když si ten člověk nechce nechat pomoct a všichni okolo musí jen přihlížet :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Já byla svědkem když kluk během 10minut dokázal holku zmanipulovat a šla s ním a naše dvouhodinové snahy s kamarádem přemluvit jí ať udělá tu akci kulový blesk prostě přišli v niveč. Myslim že i pro člověka,který nezažije domácí nasilí na vlastní kůži je tohle hrozně těžký mi jen trnuli jeslti jí ublíží nebo ne. Na podruhé se nám to podařilo jí odstěhovat. Ale ta beznaděj v prvnim případě byla pro nás hrozná.
Odpovědět
Profilova fotka
ono se řekne odejít, ale představte si, že žijete v domku, patříte ke střední třídě, odejít do azylového domu pro matky s dětmi, není vůbec jednoduché. A věřte mi, že tenhle typ chlapů to má vždycky tak zaonačené, že manželka odejde s kartáčkem na zuby a pokud možno bez dětí. Muž mojí kamarádky je kmotr provinční velikosti, zná se se správnými policisty i soudci...to je pak opravdu jak v blbým filmu.
Odpovědět
Já tohle vidím hlavně v práci a vím, že u těch ženských k ničemu není je přemlouvat, dokud se samy nerozhodnou, nic se nestane. Nedávno jsem to třeba řešila s jednou klientkou, nakonec odešla, i s dítětem, nějakou dobu se skrývala a nakonec se podařilo dosáhnout rozvodu, bohužel ji ale jen nemlátil,udělal v době manželství i mnohamilionové dluhy..a i když se ho zbavila, tohoto se ještě dlouho nezbaví..
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych ještě zmínila jeden problém, vedle psychiky a existenčních problémů je to nezájem okolí. Kolikrát sousedi slyší hádky, nebo se ženy svěřují kamarádkám a nikdo nic nenahlásí. Spousta lidí se snaží hledět si svého, nestrkat nos do cizích věcí a žena se tím spíš nedomůže pomoci. Viz případ už tady vzpomínané Monyové: její přátelé o tom věděli a nenahlásili, jinak to třeba nemuselo zajít tak daleko. Akorát si potom ještě nechali tučně zaplatit za to, že v médiích zveřejnili její sms. :-p
Odpovědět
@assol a teď je možná čeká trest..tím, že to je medializovaná kauza, tak pokud dostanou alespoň nějaký trest, i když třeba jen v podobě veřejného projednání věci, bude to impulz pro ostatní, kteří ví a nic nedělají..
Odpovědět
@danaruj tim spis lidi budou podle me mlcet, pokud by zamlceni bylo jakkoliv trestano.
Odpovědět
Profilova fotka
nějak nechápu, k čemu by to nahlášení pomohlo, když policie přijede a dotyční to popřou. maximálně pak dostane žena znovu nabančeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Máš pravdu, řeči o tom, že má žena najít sílu jsou k ničemu. Vnější okolí to vůbec nemůže posoudit a už vůbec se do té role vžít. Já také ne, nemám osobní zkušenost (díky Bohu). Ale můj partner byl forenzní psycholog, vyučoval mimo jiné viktimologii, ve které mluvil o pozici týraných žen , nebo obecně lidí, kteří se pod tlakem tyrana natolik mění, že se dostávají do pozice oběti a samotné / samotní nejsou schopní jít z patologického vztahu ven. V podstatě nevěří, že by bez tyrana mohli fungovat. A k tomu všechny další překážky - děti, společný majetek, často dominantní role muže, to je opravdu hodně těžká situace.
Odpovědět
Profilova fotka
@jipe Buď jim kamarádkou a stůj za nimi. Nic jiného dělat nemůžeš. Vždycky musí sebrat sílu ta týraná žena....nejen fyzickou, ale hlavně psychickou, protože ta je právě narušena nejvíc. Určitě by také potřebovaly pomoct s bydlením a penězma, jenže to ty určitě nevyřešíš, takže být jim dobrou kamarádkou je to nejlepší řešení. Jinak mluvím z vlastní zkušenosti....když jsem s mým již bývalým manželem začínala,myslela jsem si, jak je úžasný a byl.....ale jen proto, že jsem některé věci nechtěla vidět. Po obyčejných fackách, za které jsem si samozřejmě mohla sama, přišli i další a mnohem horší věci....otevřela jsem oči až potom, co mě přiškrtil a musel mě křísit a na to vše se koukaly naše dvě malé děti. Pro mě vše dobře dopadlo, protože jsem měla kamarádky, které mi hodně pomohly......jedna nás dokonce nechala u sebe bydlet 4 měsíce a nechtěla po nás vůbec nic ani za nájem ani za jídlo. Každopádně období odchodu, bydlení u kamarádky a hledání si vlastního bydlení pro mě a děti trvalo skoro rok a půl.....takže to určitě není jednoduchá záležitost. Nevím jak je to u ostatních, ale pro mě byly hnacím motorem děti......nebýt jich, asi bych z toho nedokázala utéct
Odpovědět
Profilova fotka
@leiladelly Já zkušenost mám a proto s tebou musím souhlasit
Odpovědět
S tím nezájmem okolí, jak zmínila @assol má zkušenosti kamarádka. Před pár lety žila s přítelem a nejdřív to byl uplně normální chlap. Narodil se jim syn a všechno bylo v pohodě. Jenže pak přišel o práci, začal se flákat, hrát automaty a chlastat. Samozřejmě za její peníze. Jak to u nich vypadalo, když se uráčil přijít domů asi nemusím popisovat. Křik, pláč dítěte, rozbíjení nádobí, facky. Jednou na ni vzal i nůž. Vyprávěla mně, že se modlila, aby někdo ze sousedů zavolal policajty, ale bohužel. Každý dělal mrtvého brouka. I když tohle není příklad klasického týrání, protože si pořád dokázala uchovat zdravý rozum a nakonec se jí podařilo ho jednou provždy vyrazit, má na to období takové vzpomínky, že když ten dotyčný za pár let umřel, řekla mi jen tak mezi řečí- "Jo, ten hajzl je po smrti. Zdechl někde v cizině."
Odpovědět
Asi se mnou mnohé souhlasit nebudou, ale já to vidím takto. Nelze říci, že se nedělá nic nebo málo. Dneska je poměrně dost možností, i když je to samozřejmě závislé na místě. Ve městech je oproti vesnicím služeb poměrně dost – azyláky, poradny, speciálně vyškolení policisté. To je jedna věc a ta druhá věc je již mnohokrát zmiňovaná psychika žen. Pokud ony opravdu nenajdou tu sílu a odvahu, tak jim žádný systém, rodina, kamarádi nepomohou. Může se to opakovaně hlásit na policii, násilníka vykazovat z bytu (což není řešení, ale hodí se to třeba v případě, kdy je žena rozhodnuta odejít a potřebuje si sbalit věci), ale pokud to bude ona popírat, ať ty důvody má jakékoliv (psychická závislost, strach o děti, strach o budoucnost), tak se prostě nenadělá nic. Často se i stane, že žena opravdu odejde, ale dotyčný dojde za ni, začne slibovat a ona se opět vrátí. Samozřejmě že hodně záleží na okolí, na podpoře rodiny, na jejím zabezpečení, ale bez její vůle a odhodlání toho opravdu příliš nezmohou. Takže ta pomoc musí jít ruka v ruce s pracováním na jejím sebevědomím a sebehodnocením.
Odpovědět
domácí násilí plyne z nastavení společnosti a z nerovnosti moci ve vztahu. Kamarádkám pomoct nemůžete, protože nesmíte před obětí jako první vyslovit, že je obětí domácího násilí, musí to říct sama. Oběť je psychicky a často ekonomicky závislá na tyranovi, hustit do ní, že má odejít je naprosto zcestné, poštvete ji proti sobě. Navíc tyran často zakazuje oběti styk s okolím a snaží se ji izolovat doma. Dokud bude mateřská dovolená 7 tisíc a ženy budou vydělávat 60 % mužské mzdy, domácí násilí bude. Většina domácího násilí dojde až do fáze zabití oběti.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?