Darujete krev a plazmu?

:-) Ahoj chci se zeptat, zda chodíte na odběry? Jaké je to u vás?Já jezdím do Ostravy na plazmu,je to velké středisko,můžete prý každý týden na odběr plazmy,ale nevím, jaké to má pak vlivy.Záleží asi na každém..Jaké máte zkušenosti. =-)
Odpovědět
Já plazmu darovat chtěla, leč bohužel nemůžu, mám moc tenké žíly :-( . Zkoušela jsem to loni a skončila jsem akorát s modřinami na obou předloktích, jak ty žíly během pokusu napíchnout do nich kanylu praskly :-N Ale jinak si myslím, že když je člověk zdravý, tak by žádný negativní vliv mít nemělo. V tom středisku určitě vědí, jak často se plazma může odebírat, aby to dárci neuškodilo.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Ja jsem chodila do UVN Stresovice... nejdriv na krev, potom na plazmu. Myslim, ze se tam muze na plazmu chodit jednou za 14 dni, ja chodila tak jednou za mesic. Bohuzel mam dobre viditelnou zilu jenom na jedne ruce, druha je dobra jenom na klasicky odber krve. Jinak jsem odbery plazmy snasela daleko lip nez krve - po krvi mi bylo tak nejak trosku slabejc a pak jsem vetsinou pulku dne prospala... asi jak cloveku trochu poklesl tlak nebo co. Po plazme byvam v pohode :-). Ted mam bohuzel uz rok nucenou pauzu, ale doufam, ze az se to da zase do poradku, tak ze budu v darovani pokracovat. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj! Já daruju krev od 18 let. S plazmou nemám zkušenosti, ale taky bych do toho v budoucnu ráda šla. Trochu mě odrazuje četnost darování. Protože jak už tu bylo řečeno, krev Ti projde filtrem, který oddělí plazmu a zbytek se ti vrát do těla. Musíš chodit asi 5x co 14 dní, je to tak? S tou imunitou je to snad stejné jak s darováním plazmy, tak i krve. Právě proto dostáváme vitaminové přípravky od zdrav. pojišťovny, abychom si imunitu trochu posílili. Jak psala zirafka, tak i já jedu po darování krve hned domů a zbytek dne prospím nebo proležím u televize. Ten den jsem zesláblá, ale to je v pořádku. Samozřejmě, že na dárcovství bude jinak reagovat 80 kilový chlap a 55 kilová žena ;-) Další dny už to je v pohodě. Pokud je to s darováním krevní plazmy lepší, tak do toho nejspíš půjdu.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
:-) Je to fakt individuální, také plazmu odebírají podle váhy těla.My ženy co vážíme do 62kg máme míňě,než vetší chlapi.Musí se hodně dodržovat pitný režim a nejíst den předem nic tučného.Jinak ten proces trvá 45min, zpět se 3x vrací látky do těla.Jen jednou mi bylo asi za dvě hodiny po odběru slabo na omdlení, to je nízkým tlakem.Oni tam vše kontrolují,tak snad jen ti zdrávi mohou projít. :-N
Odpovědět
já už jsem o dárcovství mnohokrát přemýšlela, ale nevím, jestli můžu darovat, když mám vrozenou vadu srážlivosti krve - trombofilii... nevíte?
Odpovědět
Karliku - nevim, zavolej na transfuzku a zeptej se, to bude asi nejjednodussi :-) Elis - o tom, ze by se na plazmu muselo chodit 5x za sebou ve 14dennich intervalech jsem neslysela... Jak jsem psala, ja jsem chodila po mesici :-) Protoze pri castejsich navstevach bych mela levou ruku brzo jako fetak - ta jehla je o neco silnejsi nez klasicka odberova, takze se mi ta dirka trosku dyl zaceluje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojda, já byla darovat plazmu zatím jenom jednou, a nemělo to na mě moc dobré účinky :-| Byla sem potom ještě pár týdnů unavená, divná. Navíc sem měla vskutku nááádhernou modřinu.. ale i přesto bych chtěla jít ještě jednou, člověk tam jednoduše dostane informace o svém zdravotním stavu (mimo tlaku, cukr, cholesterol atd..) anižby čekal někde v nemocnici na všechny výsledky z x odběrů ;-) A třeba to bude už působit jinak, člověk neví..
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, já jsem po darování krve ani plazmy nikdy žádné problémy neměla, ani v den darování, ani později s imunitou. Na každého to opravdu působí jinak.
Odpovědět
:-) Na místě se člověk doví tlak, teplotu, váhu, jak dopadlo vyšetření z minulého odběru,pokud je zdráv- může jít na to.Prý se může na plazmu za týden znovu =-) Ale každý se obj. podle svých možností.Taky se vypisuje dotazník o všem možném, co může souviset. ;-)
Odpovědět
darovala jsem zatím jednou krev - podruhé jsem musela odejít aniž by mi vzali krev - prošla jsem lékařským vyšetřením, po kterém se nesmí půl roku darovat. Takže na podzim máme s manželem namířeno znovu. Nabízeli mi i možnost darování plazmy. Pokud bych souhlasila, defakto by mě potřebovali akutně - zavolali by a druhý den bych přišla - plazma má krátkou dobu trvanlivosti, nemůže se doebírat do velkých zásob. Odběr by tak defakto byl pro konkrétního človíčka. No, ale ještě jsem tam nebyla od té doby, musela bych samosebou projít důkladným vyšetřením, a pak bych mohla darovat plazmu. Odebírá se z těla krev, z krve se plazma na separátoru odděluje, a zbytek se do těla vrací.....Nedokážu si představit jestli bych to vůbec zvládla.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zirafko, pokud to jde, tak se na plazmu chodí vícekrát. Četnost přesně nevím, ale protože té plazmy odeberou malé množství, dárce by měl přijít víckrát. Já mám právě těch 55 kg a protože chodím darovat třetím rokem, berou mi "plnou konzervu". Ale jak už jsem psala, ten den si nic neplánuju a odpočívám. Jinak já se vždy dozvím pouze tlak, který mám nižší, jinak údaje z minulých testů mi neříkají, pokud je vše v pořádku. Jednou mě taky poslali domů, protože jsem měla nízkou hladinu hemoglobinu. Vyfasovala jsem tabletky a měla přijít za pár měsíců. Kdyby mi tenkrát vzali krev, hrozilo by velké oslabení imunity. Chaarleene, nejsem si jistá, ale pokud by hrozilo, že bys mohla ztratit více krve, nespíš by Ti dárcovství nedoporučovali. Když jsem byla posledně, byl tam jeden pán, kterému z již ošetřené rány začla znovu téct krev. A ne málo. Říkal, že to tak má pokaždé. Zavolej do krevního centra, tam Ti všechny otázky zodpoví ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Málem bych zapomněla! To, že chodíte pravidelně darovat krev/plazmu má na organismus dobrý vliv, protože se krev jak se říká "čistí". Darujeme necelého půl litru cenné tekutiny a nutíme tak krvinky tvořit krev novou. Oslabení imunity je další věc. Musíme umět naslouchat svému tělu a vědět, co si po odběru můžeme dovolit a co ne. Vím to od taťky, který má dokonce stříbrnou Jánského plaketu. Ten bezprostředně po odběru jel na kole na Lysou!!! Já bych třeba padla. Taky mi říkal, že malinko neblahý dopad mají četné vpichy jehlou. Jehla má větší průměr než u klasických odběrů a na žilách se tvoří drobné jizvičky, které tak průměr cév ztenčují. Nejsem však lékař, tak nevím, jak moc je tohle zanedbatelné. Já daruju vždy z pravé ruky, mám tam lepší žílu. Z levé dávám vzorek na krevní obraz. Nad negativy nepřemýšlím, děláme dobrou věc, a to je pro mě rozhodující.
Odpovědět
tak já v 18 vyrazila na transfuzku darovat krev, chtěla jsem vrátit to, co mi kdysi tolik pomohlo....měla jsem několik transfuzí.... leč dr. po vzorkování mě zavolala do ordinace a řekla, že sama bych potřebovala transfuzku...dostala jsem léky a rok sem chodila na kontrolní odběry - absolutní nepřítomnost železa v krvi.... chtěla bych, moc...ale nemůžu....
Odpovědět
Profilova fotka
Heli, moje kamarádka má to samé. Taky nemůže darovat a má se vyvarovat i fyzické zátěži. Ale dá se pomáhat i jinak ;-)
Odpovědět
Já jsem darovala krev 2x (vždy na transfúzce v Praze na Karláku), ale podruhé jsem při odběru málem omdlela (přestože mi nakolnili křeslo, že jsem byla "hlavou dolů"), takže odběr ukončili při cca 300 ml a řekli mi, ať si to s darování rozmyslím. Od té doby jsem darovat nebyla (je to už asi 4 roky), ale chci to na podzim opět zkusit (jako silný pylový alergik nemůžu darovat v sezoně) i s manželem (ten ještě darovat nezkoušel, ale protože jeho maminka dostala transfúzí nepočítaně, měl by to trochu oplatit :-)). Tchán chodí darovat pravidelně, má už zlatou Janského plaketu.
Odpovědět
Profilova fotka
hermi, tušíš, co mohlo skoro kolabs způsobit? Silná menstruace před odběrem, fyzická zátež před, nedostatek tekutin, hlad...
Odpovědět
Muze to byt i blbym pocasim... my jednou na transfuzce kolabovali skoro vsichni... sestricky nestihaly chodit a podkladat nam nohy zidlema /i kdyz uz bylo kreslo sklonene na max/... asi nejaky extremne blby tlak... :-)
Odpovědět
já daruju krev, ale ne vždy se mi to povedlo. ale jdu si za svým a tu plaketu Jánského jednou dostanu! :-D prvně jsem měla moc bílých krvinek (prý při nachlazení), po druhé mi praskla žíla (brali mi totiž ze stejné vzork i odběr), pak to vyšlo, pak málo železa (radši předtím beru doplňek), pak se mi udělalo mdlo (bylo to v zimě a to se cítím dost slabá) a tento týden jsem byla naposledy a vyšlo to. prý mám chodit tedy radší míňkrát. docela jsem se toho bála, protože mívám nízký tlak a na odběrech u praktičky mi nebývá moc dobře, ale tady se leží, doporučuje se dobře se nasnídat a den předtím a ráno hodně pít. což se mi tentokrát vyplatilo. o plazmě jsem zatím neuvažovala, ale žíly nemám taky zas tak dobré. přítel byl, teď i kámoš a oba to zvládli skvěle, chlapi mají prý zpravidla lepší žíly. takže holky ty svoje nažeňte, ať uděláme dobrý skutek! :-)
Odpovědět
Elis, netuším. Možná mé menší odhodlání než poprvé :-D Lennus, ahój :-)
Odpovědět
Holky, jestli to tady dobře chápu, tak na odběr krve je tenčí jehla než na odběr plazmy? Pokud ano, tak bych třeba aspoň tu krev mohla darovat, když na odběr plazmy jsou ty moje žíly moc tenký.
Odpovědět
Profilova fotka
Jancee, mně připadá jehla na krev už tak dost hrubá. Má větší průměr než u klasických odběrů. Pak nevím, jak by měla vypadat ta na odběr plazmy... :-| No, já svého chlapa přemlouvala. Je sporovec, zdravý, krev má vzácnou 0+, ale prý nepůjde. Že kdybych potřebovala já jeho krev, tak to by mi milostivě daroval (i když to je nemožné, já mám 0-, jsem univerzální dárce) :-D Můj bratr a přítelův bratr to samé v bledě modrém. Přitom jsou to chlapiska. Asi se bojí, že by to nezvládli... A to už mi hodně kamarádek říkalo, že by taky chtěly darovat. Někteří chlapi jsou poseroutky ]-(
Odpovědět
ahoj hermi, byla jsem na krvi minulý týden a ještě teď mám modřinu. ale zkus to, mně bylo někdy v únoru taky šoufl, ale teď jsem to zvládla. v létě se cítím líp než v zimě, taky jsem se tentokrát víc nasnídala a hodně předtím pila.
Odpovědět
já bych krev darovala ráda,ale bohužel mám problém s játry,takže nic...moje sousedka jezdí na krev a plazmu dobrovolně celý život,bohužel tady na Znojemsku,kde je hodně lidí bez práce jezdí každý týden na odběry na kliniku do blízkého Retzu za peníze.....je to běžná praxe,dělá to i moje bývalá vedoucí,zadlužená až po uši,to znamená,že tam jela i když byla šíleně nemocná a zatajila to....nevím,do jaké míry to může ublížit příjemci....
Odpovědět
Profilova fotka
ja chodila darovat krev cca dva roky... potom mi ale zjistili nejaky protilatky v krvi a mam po darovani :(( skoda, tak chodi aspon manzel.... ten uz je na tom skoro zavislej, jak si jednou za tri mesice nenecha pustit zilou, tak je nervozni ;-) :-D ale na darovani palzmy ma slaby zily ....
Odpovědět
Lennus, zkusit to každopádně chci! Ale blbé je, že můžu jen cca od října do března, alergik nesmí darovat, když má svou sezonu (a tu já mám teď jak vyšitou :-| ). Manžel je na to taky už navnaděný, když běží v TV spot s Richardem Krajčem, ptá se, kdy půjdem, tak mu pořád trpělivě vysvětluju, že na podzim se dočká.
Odpovědět
holky je nejaky vahovy limit na odber krve? jeste jsem nikdy nebyla ale chtela bych protoze mam 0 negativni....
Odpovědět
:-) Opět se chystám ve středu, doufám,že počasí nebude horko, mají tam klimu.Snad vše dopadne ok, jdu hned ráno,pak pomalu zpět domů ,taky jen dávám z pravé ruky,z levé nemám žílu. =-)
Odpovědět
Selmice, mám dojem, že 50 kg.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?