Citové vydírání ze strany rodičů. Jak mu čelit?

Poraďte, jak čelit citovému vydírání ze strany autoritativních rodičů: bydlíme s manželem 150 km od nich, ale stále očekávají, že aspoň každý 3. víkend strávíme u nich a také pomůžeme s prací na domě a zahrádce (která jak známo nikdy nekončí). Teď jsme tam měsíc nebyli a hned jsem se dozvěděla, že se o ně nezajímám (ačkoli píšu sms, telefonuji několikrát do týdne), máma má pocit, že už spolu nemáme tak pěkný vztah jako dřív (asi se cítí zanedbávaná, je Rak a je pro ni těžké akceptovat, že mám nový život a svou rodinu - i když už je mi 30 :-( Po tomto telefonátu s otcem jsem se psychicky úplně složila. Mám je ráda, ale vadí mi, že se u nás nikdy nepřipouští diskuse - prostě otec něco řekne a to je zákon, on má vždycky pravdu. Takže se mu neumím moc bránit, cokoli řeknu, on otočí. Někdy je na svou rodinu fakt drsný. Ale zase se s nimi nechci úplně rozhádat, jsou to přece mí rodiče :-|
Odpovědět
ach jo Eifel - to poznam :-( nasa babka bola presne taka ista - podla skusenosti, cim driv im das najavo, ze mas vlastny zivot a vlastnu rodinu, tym rychlejsie si zvyknu. A oni si zvyknu, neboj, a este im budes vzacna, ked prides raz za cas. Pevne nervy, ale neboj sa toho ! ;-)
Odpovědět
eifel- podobné téma je tady-http://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThreadID=87090&vOffset=420&vGroupOffset=0&vGotoLast=1#end jje to hrozný,že v podstatě ti nejvíc ublíží nejbližší rodina.promluv si s rodiči v klidu,ale důrazně-vy jste teďka s manželem rodina a máte svý starosti a povinnosti a toto musí rodiče pochopit-znám to,psala jsem do uvedené diskuze a bohužel jsme se tam shodly s holkama,že jediné řešení,které v mnoha případech pomohlo,bylo to radikální-přerušení kontaktů...bohužel se to týká i mě...tímto ti to neradím,naše rodina je fakt extrém..chápu,jak ti jje,mně volala matka jednou do roka a rozhodilo mě to psychicky na další rok dopředu...a to jsem od rodičů pryč od 8mé třídy-vychovala mě babička...ale ta snaha zasahovat,manipulovat a rozhodovat...už 7 let se nestýkáme.Skus se teďka jenom na chvilku odmlčet ,uvidíš,jestli jim to dojde,upokoj se a napiš si body,které bys jim chtěla říct.A manžel tě musí podržet :-) :-) :-)
Odpovědět
eifelovka: taky vim o cem mluvis, my to mame ze strany pritelovy rodiny. bohuzel jsou taci rodicove, kteri nechapou ze po zalozeni sve vlastni rodiny neni rodina soucasti te jejich, ale vlastni samostatnou jednotkou ;-) urcite si spolecne i s manzelem s nimi sednete u stolu a slusne a jasne jim sdelte vase postoje. A mej na pameti, ze za jejich pocity a postoje neneses zadnou odpovednost. To je totiz to cim vas vydiraji. Hodne stesti.
Odpovědět
problém je, že rodiče zamlada stále jezdili na víkendy za svými rodiči, střídali to, takže jsme jako děti byli na jeden víkend u jedné babičky a na druhý víkend u druhé. A teď naši čekají, že to budeme dělat úplně stejně :-( Měla jsem s nimi o víkendu pohovor, ale prostě oni mají pravdu a my málo jezdíme a já se jim odcizuju - taková blbost, to je jen jejich pocit!
Odpovědět
Profilova fotka
eifelka - no tak s rodiči to není jednoduché co ;-) také znám, ale to chce neřešit, prostě takový poznámky neslyšim - však ono je to přejde a jak psaly holky, když to nepomůže tak přerušit kontakty; hodně štěstí a pevný nervy
Odpovědět
Profilova fotka
eifelka - p.s. na otázku typu, že jezdim málo bych odpověděla něco ve stylu, že když se jim to nelíbí nemusim jezdit vůbec a nazdar ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
eifelovka, moje mamka byla stejna - kdyz jsme bydleli u tchanovcu, tak to bylo v pohode, protoze jsme bydleli 10 min od sebe a videli se skoro kazdy den, ale pak jsme se odstehovali do zahranici a mamka to dlouho nemohla zkousnout - taky jsme se "odcizovaly". Pokazde kdyz jsem prijela a chtela jsem se videt s nejakyma kamaradama, tak jsem slysela, jak me nezajimaji atd ... oblibena mamina veta byla: "doufam, ze nam alespon budes zalevat kytky na hrobe", porad mi hrala na city, jak tata trpi, jaky jsou chudaci stari a ja na ne kaslu atd ... Nikdy pred tim jsem mamce moc neodporovala (byla general v rodine a prislo mi to normalni), ale kdyz uz jsem zacala mit svoji rodinu a svuj zivot a zacala byt vic zavisla sama na sobe, zacala jsem si uvedomovat, jak strasne nas vsechny manipuluje a zacala jsem odporovat. Nez jsem prijela domu, tak jsem nasim poslala, co mam v planu delat a kolik casu mam vyhrazeno na ne .... samozrejme, ze to nebylo jednoduchy - stacilo, abych jela na den na chalupu s tchanovcema a uz jsem slysela, ze jsem vic s nima nez s nasima. Pak jsme tedy zacali delat, ze jsme na tu chalupu jeli spolecne, to taky bylo nestastny reseni .... proste oni chteli, abych prijela domu a sedela s nima u televize (coz me samozrejme desilo). Zezacatku to byla vina meho muze a tchanovcu, ze me tak ovlivnuji, pak jsem byla spatna a sobecka, ale vydrzela jsem a jela jsem si porad podle sveho ..... pak se to zlomilo. Zjistila jsem, ze mamce je po me smutno, vzdycky, kdyz jsem prijela, jela se mnou kamkoliv to slo, v jakoukoliv hodinu, i kdyz to bylo treba jenom k doktorovi. Ted mame bezvadnej vztah, ja se snazim byt doma vic a nasi se zase snazi, aby jim nevadilo to, ze se chci videt s kamarady. Takze moje rada - zkus nastavit, ze budete jezdit kazde 4 tydny misto 3 tydnu (treba) a duvody uvadej treba finance a moc prace v domacnosti, a ze si musis udelat svoje veci, ze ti s tim nikdo nepomaha. Az si na to zvynou, tak zacni jezdit nepravidelne, jednou prijed za 3 tydny a pak za 5 a taky by bylo dobry, kdybys tam obcas prijela a treba si privezla jidlo a druhy den se s m. vypravila treba na prochazku misto prace na zahrade. Kdyz ti to budou vycitat, tak rekni, ze si potrebujes odpocinout, ze je chces videt, ale ne se udrit, a ze jsi privezla jidlo, aby vam nemuseli varit .... Nebud prilis drsna, ale jdi na to pomalu zvykem. Jsou to tvi rodice a urcite je mrzi, ze te maji daleko, ale kdyz si pojedes podle sveho, tak si za cas zvyknou i bez toho, aby ses s nima rozchazela.
Odpovědět
josefko, ráda čtu, že si rodiče přeci jen mohou zvyknout, opravdu se s nimi nechci rozcházet, jiné rodiče prostě už mít nebudu ;-) Problém je akorát s tátou, že nikdy neustoupí a má vždycky "pravdu", tak z té jeho paličatosti mám strach.
Odpovědět
Profilova fotka
eifelovka nase babi je to stejny ( matka me matky) moje mamka se do dnes trepe a je zrala na prasky na uklidneni kdyz k babi jedem, nikdy se nenaucila ji celit. Ja jsem povahove jina, proste neuhnu a hotovo, i kdyz se snazi otocit vsechno co reknu, vycita, naprosto v klidu ji zopakuju to co jsem rekla pred tim a hotovo, nenecham se rozcilit, ted jsem s ni prerusila kontakty uplne, ziju v uk a chvile v cr umim travit prijemnej nez poslouchat vycitky ze se s ni nikdo nestyka, bohuzel nikdy nepochopila ze si za to muze sama. chapu ze s rodici nechces prerusit kontakty upne ale pokud budes pristupovat na jejich hru a nechas se citove vydirat tak jim to bude porad prochazet a za chvily vas budou komandovat jako maly decka. Proste si stujte na svym, budte v klidu, nenechte se z zadnou cenu vyprovokovat k hadce a at reknou cokoliv ignorovat a v klidu zopakovat to svoje, oni casem pochopi ze se nenechate ovladat a uklidni se, jenom nesmite povolit ve chvily kdy zacnou delat hystericke sceny nebo natvrdo vydirat, pokud prekonate tohle tak se uklidni. Druha moje babi zase strasne rada delala hysteraky, chodila se travit nebo vylezla na pudu a tam brecela, cpala se tunou prasku a porad chodila se zavazanou hlavou a delal ze ma migrenu, delala tatkovi sceny ze ona aby uz nejradsi zdechla ze na ni vsichni kaslou a tak, tatka ji na to pokazdy skocil, vysledek: maznelstvi nasich v troskach na dost dlouho, tatka jim u nich prestavel jejich cas domu, zavedl topeni, koupil novou televizi, skakal kolem nich jako malej Jarda a moje mamka se sesypala a dodnes se z toho dostava jakmile pristoupis na hru podobnch lidi nikdy nevyhrajes a znici te to
Odpovědět
Profilova fotka
Jo to je pravda... nastávající tchýně hraje podobnou hru... už jsi u nás měsíc nebyl... ani nezavoláš... - na to jí přítel řekl - máš telefon, tak můžeš zavolat ty mně - no co jiného na to říct, že... já jsem jenom dodala - jednou za měsíc, to je hodně, já jezdím za našima jednou za několik měsíců :-D Prostě dělá ze sebe chudinku... Na to je důležitý neskočit, protože pak ten dotyčný nežije svůj život, ale život rodičů... a to je blbý. Já jsem s našima před 3 lety asi rok skoro nemluvila, právě protože se mě snažili "vydírat"... stačil rok, nevzdala jsem se a nastolily se nové hranice a teď to jde... Takže neustoupit :)
Odpovědět
Profilova fotka
ja si podrobne zkontrolovala rodice meho manzela abych na tohle nenarazila a zjistila jsem ze jsou uzasni a zapomela zkontrolovat jeho segru, je uplne presna :-N takze se ted potykam s citovym vydiram jeho sestry: abych ji hlidala dite, aby jsme ji a jeji rodinu vzali sebou na dovolenou, aby jsme jim zplatili veceri, driv jsem vecne poslouchala jak ona chudak svobodna matka a nikdo ji nepomuze, ted posloucham jak jsou na tom s tim jejim spatne, jak nemaji penize, m a jeho rodice ji to zerou, vysledek: dostala od rodicu dum, zaplatili ji svatbu, m ji plati vecere, malem byla s nama na dovolene a je u nas peena varena. Ja neustoupila, s klidnou tvari a usmevem ji na otazku jestli budu hlidat reknu ze ne. na dovolenou nejde protoze jsem ji s klidem rekla ze ne, s hlidanim povolim jednou za dlouhou dobu kdyz je to nevyhnutelny jenom proto aby se nenastval manzel, dum po nas taky chtela a nebyt me tak ji ho manzel koupil, ale uz to ode me trosku okoukava i kdyz porad je to narez ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych je ale taky nevydirala, bude to jeste horsi..ja nastesti tento problem nemam, ale myslim si, ze se da slusne domluvit...chce si to sednout a nastavit pravidla. Na jedne strane chapu(domecek zahrada a rodice nemaji tolik sil), ale na druhe strane mate uz s manzelem svuj zivot. Domluvte se, ze obcas pomoct prijedete, ale az to neberou za samozrejmou vec jednou za 3tydny.souhlas s Josefkou Brum:a ceho bys timto zpusobem dosahla?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
no rict ze nemusite jezdit vubec by asi jenom vedlo k hadce a k tomu ze by rekli tak fajn a nebudete se spolu bavit
Odpovědět
Profilova fotka
Mia: presne tak, prislo by mi to jako frackovite chovani.
Odpovědět
kami: domluvit se můžeš ale jenom s trochu normální osobou,ze svého života vím /jak tchýně ,tak matka/,že bohužel kde není základní slušnost a tkt,tak to nejde...jako kdybych k nim promlouvala z jiné planety 8-). mia: ty jsi super,klobouk dolů,já se k tomu propracovávala celej život :-) matrinka.máš velkou pravdu....
Odpovědět
Profilova fotka
Fiiss: alespon sance na domluvu, vim to u tchyne...ale pokud s ni jednam klidne a s nadhledem, zuri ona a to spolu musime bydlet.
Odpovědět
Já jsem kontrolovaná rodinou svého přítele a možná i tady takže je tímto zdravím :-D Jinak už to s nima konečně zvládáme,prostě máme svůj život
Odpovědět
Profilova fotka
kami - budeš se divit ale dost, dala bych jasně najevo, že sebou nenechám zametat a představ si ono to funguje a můžeš si tomu říkat jak chceš :-), ono totiž jak píše frisbee domluvit se dá jen s tím kdo má o domluvu zájem, pokud někdo nemá a timto způsobem vydírá tak je ti tvoje snaha o domluvu na dvě věci - nebo jinak řečeno jednám s lidmi stejně jako oni se mnou, tedy pokud špatně tak to vrátim i s úrokama a naopak ;-) jinak já osobně s tím taky problém u našioch nemám, to jen stará babi má občas tyhle tendence -tedy jako že překáží a ani na svatbu švagrovi nepůjde a nejradši bysme všoichni chtěli aby už zaklepala brkama atd........ prostě to chce neřešit - příde mi že je to možná asi tím věkem aspon já sem se s tímhle způsobem jednání setkala jen u starších lidí
Odpovědět
nasi jsou v tomhle v klidu, nejak chapou, ze mame svuj zivot, ale tchyne porad organizuje brigady u nich na baraku 8-( a strasne tim prudi. Pritom kdyz reknou nasi, tak jim se vsim radi pomuzeme, protoze je u toho normalni atmosfera a udela se kus prace. Kdyz neco pracovniho porada tchyne, tak nas jen prudi, nenecha nas nic udelat, jak chceme, do vseho remca, takze jedina rada - nejit dal za unosnou mez a proste se nenechat a v pripade nouze na nejaky cas omezit kontakty... Je to drsny zpusob, ale nekdy jediny, co pomuze...
Odpovědět
kami:já bydlela s tchýní 16 let a zdraví mám v prdelince :-D treisi:vím,co je kontrola,prřečti si diskuzi o tchýních,třetím rokem jme sami a doteď mám zdravotní problémy ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
kami dovystihla presne co jsem se snazila rict :-) eifelovka, ja si myslim, ze neni nutne se s rodici rozejit - oni to take nechteji, takze urcite casem to pochopi. Na moji mamku platila taktika nic nevysvetlovat a jenom rict, jak to chci udelat. Napriklad, rekla bych, ze prijedu za ctyri tydny, a zkdy by byly reci, ze je o za dlouho, tak bych rekla jen, ze driv to nejde, a ze se na ne tesis ;-), vic nic, jakykoliv dalsi komentar bych nechala bez odezvy a zamluvila bych ho. Prijela bych za 4 tydny a treba v sobotu pomohla co je potreba a vecer bych oznamila, ze v nedeli jdeme s m. na vylet. Na jakekoliv poznamky, ze je potreba udelat tohle a tamhleto bych rekla, ze si potrebujes odpocinout (samozrejme podle stari rodicu a dulezitosti prace) a rano bych sla. Vecer bych vsechny vycitky zase nechala bez reakce, jen bych se usmala a treba bych mame dala pusu (jakkoliv te to stve) a treba bych rekla: "mami zivot je boj, ale mam te rada a priste prijedte vy k nam, my se sem dostaneme za cca 4 tydny." Uvidis, ze kdyz se nebudes dohadovat a vysvetlovat, ze se to zlomi, vase to prestane bavit.
Odpovědět
Profilova fotka
frisbee problem ale je kdyz jsi na ten boj sama a manzel podporuje druhou stranu, to uz potom leze na mozek, no snad se casem jeste zlepsi
Odpovědět
miamia: no to je úplně nejhorší situace-to je bezmoc- opět jenom zopakuji-i v manželské poradně by na to řekli,že manželé jsou nová rodina, uzavřenej kruh...musí držet spolu a všichni ...včetně rodičů..jsou až obvod toho kruhu..nevím,jestli to píšu srozumitelně...prostě to okolí se musí přízpůsobit...jinak to je pro tu ženu neřešitelná situace,FUJ :-(
Odpovědět
my jsme o víkendu rozhovor s našima měli a proběhlo to docela v klidu (asi hlavně proto, že jsem nevypěnila), kdybych se začala utrhovat, asi jsme odjeli se zlou. Jenže fakt mám obavy kvůli tátovo stylu: dává nám pořádně vyžrat, cokoli se mu nelíbí na našem chování, a pak s námi jedná jako s malými haranty, což si nechceme nechat líbit. Ale pokud se ohradíme, tak to buď nebere v potaz nebo se naštve ještě víc, což zase štve nás :-( A manža mě (nás) chce bránit a pokud bychom se s ním hodně pohádali, je fakt schopnej s námi pak několik let nemluvit. Chci zkusit řešit všechno v klidu, musíme se to naučit...
Odpovědět
Profilova fotka
mozna by vam neuskodil kurz asertivnho chovani, nebo knizka :-) ja se na to chystam uz vecnost a nikdy se k tomu nedostanu to jste dobre udelali ze jste nevypenili, on musi videt ze to co dela je jako hazet hrach na zed a nefunguje to, parkrat to jeste zkusi ale pokud to nezabere tak by toho mel nechat tohle mi vzdycky pripomene Gilmore girls, tam byl ten vztah Lorelai a jejich rodicu uplne dokonale vykreslenej, me u toho dycky peni krev kdyz to vidim :-N
Odpovědět
eifelovka urči si odkiaľ pokiaľ, pokojne to rodičom povedz, veď ani oni ťa nechcú stratiť, zvyknú si. Píšeš, že mamina je rak, račky svoje deti naozaj milujú a chcú to, čo je pre nich najlepšie. Takže mamina možno bude trpieť, ale zmieri sa. Viem, o čom píšem, v septembri mi ide jediná dcéra na internát a som rak
Odpovědět
Profilova fotka
moje mamka je taky rak :-N
Odpovědět
miamia :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ale ona je takovej uslapnutej rak, jeji matka ji dokonale uslapala ]-(
Odpovědět
:-( asi je tvoja mamina veľká dobráčka, ja mám svoju hlavu
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?