Svatba v květnu. Dáte na pověry?

Ahoj, budeme mít svatbu v květnu, za což jsme od části příbuzných obdrželi velké množství dobře míněných rad, abychom to nedělali. My jsme ale optimisté a říkáme si, že je to naše svatba a květen je měsíc jako každý jiný. Jak jste na tom VY?
Odpovědět
1
2
Ahoj, my máme svatbu v ten samý den, a myslíme si oba, že je to hlavně o tom, jaký si to uděláme my a vůbec nezáleží na nějakých pověrách. U nás nám nejdřív řekli, že jsme se asi zbláznily, ale ve finále uznali, že je to to nejkrásnější roční období, tak se na to moc těšíme. Ty si s tím nedělej hlavu, užíváš si to přece jen jednou :)
Odpovědět
Profilova fotka
květen je krásnej měsíc a podle mě i na svatbu :-) Takže žádnej stres :-) Je to vaše svatba, tak si ju udělejte v měsíci, který se vám líb :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme o týden dřív a taky si všichni okolo nás klepali na čelo, že ta pověra a tak... Jenže pak jsem jim vysvětlila, že pověra platila tak před 80 lety, tak sklapli a uznali, že květen je krásnej měsíc:-) My si z května tedy rozhodně nic nedělali:-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme na tom v pohodě;-) Na včerejší pátek 13. bych už nervy neměla, ale květnové svatby se nijak neobávám, moc se těším ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Na tyto pověry bych nevěřila ;) pochází to z dob, kdy hned po svatbě následovalo miminko :) a pak vycházelo narození dítěte na zimu a pak byla velká úmrtnost dětí, proto se svatby v květnu nedoporučovali ale v dnešní době plánovaného těhotenství nevidím důvod proč ne.... taky nad květnem uvažujeme... a proč nebýt originální :) ;-)
Odpovědět
@jannina09 Na pověry bych vůbec nedala. Opravdu záleží především na vás dvou. Moji svatbu jsme kvůli pověrám uspěchali a přeložili na 26. dubna. Bylo to v roce 1986 a v okamžiku, kdy jsme si říkali ANO, bouchnula elektrárna v Černobylu. Dlouho jsme si pak ještě říkali, že jsme neměli dát na pověry.
Odpovědět
Profilova fotka
pověry dnes již neplatí, stejně jako pranostiky k počasí, takže se můžeme těšit na víc a víc krásných fotek z rozkvetlých luk a álejí ;)
Odpovědět
Já jsem taky chtěla původně květen, jenže na matrice mi řekli, že v květnu vůbec neoddávají, prý údržba oddací síně. Zřejmě o svatby v květnu opravdu nebyl takový zájem, docela mě to mrzelo, protože sestra a švagrová měly v červenci rodit, brácha v červnu promoval a já jsem chtěla, aby si svatbu stihli užít bez stresů a v pohodě. Bohužel to nevyšlo, termín byl ke konci června a švagrová porodila dva dny před svatbou :-|
Odpovědět
Jsou to jen pověry.....ještě jsem nikdy nezažila, že by se vyplnily. Záleží jen na vás , kdy, kde a jak se chcete vzít....
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme se brali letos v květnu a bylo to super, všem pověrčivým nakonec sklaplo a uznali, že květen má svoje kouzlo a pověry jsou na nic :)
Odpovědět
my se rozhodujeme mezi dubnem, květnem a červnem :) ale já bych chtěla květen, protože je to nejkrásnější měsíc :) tak uvidíme :)
Odpovědět
Profilova fotka
tak zrovna tuhle pověru jsme nestihli, protože jsme se až v květnu rozhodli, že se vezmeme a to fakt stihnout nešlo :-) ..ale jinak jsme jich "porušili" dost .. je to o těch dvou, ne o pověrách...a květen je fakt krásný měsíc, já bych do něj klidně šla ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Já jsem taková pověrčivá tetka a mám pověry prostě ráda, takže pro nás (tedy pro mě :-D ) květen fakt ne, ale stejně je to jedno, nás měsíc je prostě září, takže se nedalo jinak a svatba musí být v září. :-)
Odpovědět
My měli svatbu taky v květnu. Byla to pro nás jasná volba, protože v květnu máme výročí - přesněji řečeno, 5 dní před svatbou to bylo přesně 7 let co jsme spolu, a květen je nádherný měsíc. Všechno kvete, zelená se, počasí je stálejší a ještě nejsou takové pařáky. V den naší svatby bylo počasí přímo ukázkové. Taky se našlo pár radílků (tchýně a babička), ale nikdo si to nedokázal obhájit, proč ne. Víte vůbec, kde se vzala ta pověra? To už dneska přeci vůbec neplatí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Moji prarodiče se brali v květnu, moji rodiče o pětadvacet let později v květnu, můj bratr o dalších pětadvacet let později opět v květnu.... já jen o pár let později, zato v dubnu, protože můj muž a jeho rodina na pověry dají :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, taky jsem chtěla původně svatbu v květnu, ale protože jsem trenérka mám tam spoustu soutěží se svěřenkyněmi, prostě plná sezóna :-) a tak jsme to přesunuli, ale květen je nádherný měsíc a na pověry nevěř. To bylo kdysi a pokud se milujete květen nekvěten ... uvidíě že budete mít krásnou svatbu. My když jsme řekli, že bychom se chtěli vzít v květnu doma, byl poprask, ale je to jen na vás, je to přece váš den, tvůj a tvého budoucího manžela. Držím pěsti!
Odpovědět
@levnesnubniprsteny A to jsi věděla jak, že to bylo v tom okamžiku? Pokud vím, tak se to tutlalo ještě dost dlouhou dobu, než vůbec řekli, že se něco stalo. A přesný čas apod. lezl na povrch snad až po revoluci...
Odpovědět
@buldok Můj ženich měl na Ukrajině strýce, který tam tehdy byl u Kyjeva na montáži nějakých technologických zařízení. No a chvíli poté, v sobotu ráno, co si prý říkal, že mohl být na naší svatbě, začaly z blízkého letiště odlétat vrtulníky. Když se s tím pak zprávy, které se objevily až asi tři nebo čtyři dny po havárii, daly do souvislostí, bylo celkem jasno. Což už bylo samozřejmě platné... V den svatby jsem samozřejmě neměla tušení, že nějaký Černobyl vůbec existuje. A pak až několik let po revoluci jsem se dostala k informaci, že havárie byla hodně brzy ráno, ještě pár hodin před mým Ano. Těch několik let jsme věřili zprávě od strýce, že to bylo ve stejném okamžiku. Takže bych to měla dementovat a opravit "okamžik" na "den" :-x
Odpovědět
Dnes už to tak neplatí. Dřív se neměli brát v květnu proto, protože žena po svatbě brzo otěhotněla a dítě se narodilo do mrazů. Proto rodiče nechtěli, aby se brali v květnu. A tak vznikla i ta pověra. Ale dnes to vůbec už neplatí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,na tuhle otázku jsem myslela celý dnešní den,taky mi bylo od kolegyň řečeno,že se v květnu nemám vdávat a že to přináší smůlu,já to taky beru jinak,nevěřím na to.mávla jsem nad tím rukou...Navíc,ten den,kdy se chci vdávat je pro mě důležitý a jen tak nějaké pověry mi ho nezničí :)) Takže Květen!
Odpovědět
Profilova fotka
Neee, mesic prece neovlivni, zda se budete milovat naveky:-) Je to jen a jen na manzelich, jake bude jejich manzelstvi a ne na mesici, ve kterem bylo uzavrene:-) mozna jich v zaveru spousta ztroskota, protoze si pri prvnich neshodach si reknou: hmm, brali jsme se v kvetnu, to bude ten duvod. Proste placebo efekt trochu jinak:-)
Odpovědět
tak my to už máme jisté :D bude to v květnu :D babičky šílí, ale snad to rozdejchaj :D ani nevěděly, proč že se to nemá brát v tom květnu :D tak jsem jim tro řekla a je to lepší :D
Odpovědět
Profilova fotka
Holky my budeme mít svatbu také v květnu. Přítelova maminka hned také protestovala :-) My si ale stály za svým... :-p Bereme to tak, že ve světě o této pověře nikdo neví a právě svatby v květnu jsou nejžádanějším měsícem, jelikož je květen měsícem lásky. A tak to bereme i my... :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my jsme se brali 5.5.2012. První reakce rodiny na to, když jsme jim tento termín sdělili byla dost rozpačitá. Ale pak už to nikdo neřešil. Všichni se s tím smířili. Ničeho nelituju - svatba se povedla a počasí bylo nádherné. A pověry? Na ty zkrátka nevěřím. Vždyť máj je lásky čas, tak proč se mu vyhýbat ;-)
Odpovědět
Máme datum 4. 5. 2013 tudíž jsou nám pověry fuk :-D je to nejkrásnější měsíc v roce :-)
Odpovědět
Ahoj holky,máme svatbu 17.5. a nebýt majitelky restaurace,kde máme mít hostinu,tak ani nevím o nějaké pověře.Tak jsem si to chtěla najít a našla tuto diskuzi.Psali někde spojitost svatby v Máji-rychle máry.Může mi tu někdo tu pověru vysvětlit?jakože někdo y nás dvou zemře,nebo co?Dítě spolu už máme,pětiletou čertici:-))takže na dítě jak jsem se tu dočetla se to nijak nevztahuje.Nebo to mám brát tak,že to jen přináší smůlu do manželství?
Odpovědět
@wousinka Pověra vychází ještě z dob minulých... Svatba se v květnu nedoporučovala, protože většinou nevěsta otěhotněla hned po svatbě a miminko se narodilo v nejmrazivějším měsíci - únoru. V té době byly třeba problém se zásobami, nebylo jednoduché přivolat pomoc atd. Takže únorový porod byl rizikem pro matku i dítě. Myslím, že v dnešní době není třeba se této pověry bát:-)
Odpovědět
@wousinka Je to svatba v máji, do roka máry. Už to tu bylo vysvětlené. Se smrtí to má hodně společné, respektive mělo, když se lidé brali v květnu, žena obvykle po svatbě hned otěhotněla, čímž porod vycházel na únor. V dobách tuhých zim se porodní báby někdy k rodičce nedostaly včas a tak mnohokrát žena stejně jako dítě zemřela. V dnešní době to tak už nemá žádný význam :-)
Odpovědět
taky plánujeme květen... tohle bych fakt neřešila :-)
Odpovědět
@jitahh Akorát jsem odpovídala ve stejnou dobu, to skoro vypadá, jako bych to od tebe okopírovala :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?