Proč je nejvíce svateb v létě? Jaké jsou jejich výhody?

Cca 80 procent svateb je v letních měsících. Přitom mi to nepřipadá moc výhodné. Hůře se shání fotografové, proto se svatba musí plánovat až příliš dopředu. Na zámcích i jinde jsou v letních měsících svatby jak na běžícím páse a to taky nevidím jako výhodu. V případě parna se rozztéká dort atd. atd. a navíc ani letní měsíc nezaručuje super počasí, loni bylo např. hůř 7 srpna než na konci října. Proto vytvářím toto téma... V čem vidíte největší výhody letních svateb oproti jiným měsícům.
Odpovědět
1
2
Já jsem třeba volila letní měsíce, konkrétně prázdniny (22. srpna) z toho důvodu, že jsem potřebovala pomoct od sester, obě pracují ve školství, mají prázdniny a tak se mi mohly týden před svatbou věnovat a pomoct mi, což by ve školním roce nemohly. Jsme velká rodina a tak jsme to tak nějak všechno prožívali společně, týden před svatbou jsme přes den zařizovali a pracovali (pekli jsme domácí koláčky, připravovali vývazky, sestra mi připravovala výzdobu sálu), po večerech poseděli u ohně nebo na dvoře, povídali. Uplně původněj jsme chtěli svatbu 25. září, ale nakonec jsme zvolili prázdniny právě z toho důvodu, že všechno máme takové rodinné a všichno řešíme takhle hromadně. Jinak máš pravdu, dorty se roztékaly, bylo horko, při focení byla (naštěstí malá a krátká) bouřka...ale kdy najdeš ideál. V zimě může být náledí, může napadnout půl metru sněhu, na jaře může taky překvapit počasí, na podzim nemluvě. Fotografové se ti budou těžce shánět vždycky, protože když nemají svatby, mají jiné zakázky, v restauracích bude přes zimu volněji, možná i na úřadech, ale asi zase nebudeš moct mít svatbu venku...Vždycky budeš mít pro a proti....
Odpovědět
Asi proto, že je hezky :) Nejoblíbenější je červen a září, pak asi květen :) My chtěli nejdřív červen a pak byla svatba v dubnu... je fakt, že dnešní nevěsty zařizují všechno hodně dopředu, tak se blbě shání fotograf kdykoliv :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já mám k tomu důvodů hned několik - za prvé je větší šance, že bude hezké počasí (samozřejmě není nic jistého) a lepší parno než se klepat ve svatebních šatech zimou. A druhý důležitý důvod je, že jsem učitelka, tudíž když budeme mít svatbu 23. července, tak mám dost času před svatbou na zařizování a dolaďování, ale i po svatbě. A další důvod opět souvisí s mým zaměstnáním - chci to udělat v klidu přes ty prázdniny a vyhnout se ve škole nějakému "haló" před dětmi.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s @pet23, že je větší šance na hezké počasí a já bych rozhodně nechtěla svatbu v zimě. Máme ji na 2,5roční výročí, od začátku jsme chtěli léto
Odpovědět
Hlavně jsou dovolené, takže většina svatebčanů bude moct mít definitivně volno... Počasí je většinou hezké a když náhodou prší, tak to není tak hrozný, je aspoň teplo. Kromě toho bez listů na stromech je venku trochu depka, pokud není všechno pod sněhovou peřinou... A za mě třeba- já radši vedro než zimu. Kromě toho venkovní grilovačka je k nezaplacení:-D Že se musí všechno na léto zařizovat trochu víc dopředu každá ví, takže se stačí podle toho zařídit, v tomhle problém nevidím. Naopak si myslím že mnoha nevěstám to i prospěje, udělají si za tu delší dobu ve všem jasno, než když to musí mít hrrr hrrr za dva měsíce a týden před svatbou jsou pak na prášky že tohle a tamto...:-D A to beru v potaz i takové to předsvatební šílení typu "ježkovy voči, už jenom jeden chlap do konce života?!" :-D :-D Zkrátk se ty stresy za tu dobu rozloží a z nevěsty není bridezilla...:-D :-D A třeba dort-za mě-já nevidím moc smysl v tom, nechávat ten dort někde vystavený během hostiny-takže u mě bude hezky celou dobu v lednici a "vybalí" se jen na jezení dortu, nevidím důvod proč by měl během jídla na stole zaclánět...A v létě je zkrátka prima:-D A že třeba cestou ze zámku uvidíme další svatbu, mi nevadí. Stejně si budu myslet že jsem hezčí:-D :-D :-D
Odpovědět
Dříve v létě příiš svatby nebývaly, makalo se na poli a pak sklízela úroda, takže se svatby dělávaly až v pozdnějším podzimu a pak zase v masopustním období --- to bývalo na svatby véélice oblíbené.... Dnes se hodně preferují svatby v létě, myslím že má podíl i focení, každý chce mít hezké fotky s letní modrou oblohou, navíc léto je takové veselé, optimistické, rozjásané...... :-) ...nevěsty se mohou předvést v tylovkách a tak vůbec......:-) Já toužila po svatbě na konci září, ale nakoec to termínově nevycházelo, měli jsme termín 28, to byla neděle a rodině se moc nechtělo svatbovat v neděli..... takže jsme do toho šli hned na začátku října. A dobrý, babí léto, ve vzduchu taková zvláštní nostalgie, žluté listí.....pěkné to bylo. Lidi již byly z prázdnin pryč, študáci byli již ve škole / my se brali mladí a chtěli tam mít i kamarády /......hezké, dnes bych volila stejně, konec září nebo začátek října.....
Odpovědět
@heslo taktéž miluju babí léto a podzim...svatbu jsme měli 18. září a bylo nádherně...žádné vedro, teploty kolem 20°C, sluníčko, paráda...užili jsme si to...;-) volili bysme stejně... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych to s tím jistějším hezkým počasím v létě tak dobře neviděla. Loni bylo celej srpen vždy v sobotu hnusně (kromě 21.8.2010), prostě lilo téměř celý den. My se brali 2.října, měli jsme asi 20°C, slunečno a nikdo si nestěžoval, že by mu bylo vedro nebo zima. A fotky s barevným listím jsou podle mého hezčí než s modrou oblohou:o) Já upřímně tu posedlost svatbou v létě nechápu, já měla víc proti než pro uspořádat svatbu v letních měsících...
Odpovědět
Počasí je loterie v každou roční dobu, to se asi shodnem..... Jen když nevyjde v létě asi to mnohem víc zamrzí než když je nevlídno v jiných ročních obdobích, protože tam se s možností nepřízně počasí víc počítá a je na to každý připravený. Jediné čeho bych se bála je svatba v zimě kvůli náledí a kalamitě. Za mě jednoznačně vedou podzim a jaro / sama jsem měla svatbu v dubnu./ Léto by pro mě byla jasná volba jen v případě, že bych byla např. učitelka jak už tu taky někdo někdo psal.
Odpovědět
Já miluju jaro a podzim, léto naopak vůbec nemusím. Taky jsem zažila svatbu v červenci, kdy byl obřad venku, bylo asi 34 stupňů, no hrůza :-| Ze všech jen lilo a myslím, že všem přítomným byl putna ženich s nevěstou, hlavně aby do sebe mohli konečně kopnout jedno vychlazené ;-) Ale počasí je sázka do loterie vždycky, to souhlasím. Chtěla jsem svatbu v dubnu, to bohužel neklaplo a brali jsme se začátkem června. Naštěstí nám perfektně vyšlo počasí, obávané horko se nekonalo, ale zároveň bylo slunečno, takže nelituju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky nemám moc ráda léto. A červenec je myslím statisticky nejdeštivější měsíc, takže hezké počasí není zaručeno. Nicméně nikdy jsem nechtěla svatbu v létě a nechtěla jsem svatbu venku a nakonec budu mít asi obojí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já tedy léto miluji a vždycky jsem chtěla mít svatbu v létě... Asi je to tím, jakou jsem měla přestavu - venkovní obřad a odpolední a večerní oslava někde s grilováním na terase se špatně na podzim nebo brzy z jara dělá. I když samozřejmě počasí je vždy sázka do loterie, i nám během dne pršelo, a souhlasím s tím, že i na jaře a na podzim bývají hezké dny, navíc zbarvené stromy v říjnu jsou fakt krásné, ale jak jsem psala, jiné roční období se nějak neslučovalo s mou představou :)
Odpovědět
Článek se načítá
@martinan4 i my jsme měli venkovní obřad a odpolední a večerní oslavu s grilováním na terásce...a bylo září...a musím dodat, že zrovna loni to počasí vyšlo v září i v říjnu desekrát lépe, než za celý červenec a srpen...vždyť byly i povodně přes léto...takže - léto může být na venkovní oslavy paráda, ale na počasí určitě není nejjistější... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nika_83 Souhlasím s Tebou, minulý podzim vyšel naprosto luxusně :) I my jsme měli firemní akci začátkem října a přes den jsme běhali v tričku... Počasí si prostě nevybereš :) U mě je to spíš psychologický "problém" - teráska, grilování = léto :)
Odpovědět
Počasí si člověk nikdy nevybere, je to risk, my léto milujeme a věříme, že se počasí vydaří a když ne, tak taky nevadí, máme takový osobní vztah k měsíci srpnu a září, oba slavíme narozeniny, jezdíme v tuhle dobu na dovolenou, v tuhle dobu jsme se i poznali a ve stejnou dobu získali dům. Původně jsme měli termín v září, ale asi před dvěma měsíci jsme to museli přesunout z jistých důvodů o měsíc dřív na srpen a jsme za to rádi, budeme to mít dřív za sebou. :-D Nejlépe se to mluví těm, co už to mají za sebou a počasí jim vyšlo. Nám pokud to vyjde, tak se taky bude vykládat pěkně, jak byl srpen nejlepší měsíc! @civet No jak kde bylo loni v srpnu deštivo. Na Moravě si pamatuju z celého léta 2 deštivé soboty - 19.6. (to jen navečer a trochu a celkově bylo chladněji) a pak 6.8. a to teda lilo skoro celý den. Jinak bych na otázku, proč je nejvíce svateb v létě odpověděla, že nevím. Myslím si, že svatby jsou tak nějak celoročně, možná v zimě je jich méně. A v létě možná že je tepleji, je víc sluníčka, delší večery, není tak brzo tma, nevím koho co nutí či přesvědčuje udělat svatbu v létě, ale každý má svůj rozum a jistě svůj důvod, proč to udělat tehdy a tehdy ne? Nekritizovala bych svatby v létě, ani v jiném ročním období. Kdyby Vám, co už jste vdané, celou svatbu propršelo, asi byste mluvily jinak. Toť můj názor. PS: A celkově je jedno kdy to je, protože nejdůležitější na tom je to, že se berou dva lidi, co se mají rádi ne? ;-)
Odpovědět
@pavlovasandra souhlasím- jen podotýkám, že v žádném případě jsem při zakládáné tématu ¨nekritizovala svatby v létě i když je sama nepreferuji. Jen mě zaujalo a jde to poznat i podle počtu albumů tady na beremese, že jich je v létě jednoznačně nejvíc, tak mě jen zajímalo čím to vlastně je. není to kritika léta--tak to myšleno nebylo.
Odpovědět
Hlavním důvodem byly prázdniny, pro mě bylo snazší zařizování a pak jsem hned jeli na dovolenou/svatební cestu. A jelikož jsem měli hodinový obřad v kostele, tak jsem chtěla, aby bylo teplo a nemusla jsem shánět kožich, nebo nějaký lajntuch, chtěla jsem klasické pouzdrové šaty bez rukávů. Ale souhlasím, počasí je nevyzpytatelné. My měli fakt kliku, týden předtím a potom bylo hnusně, my chytili slunečno a asi 25 stupňů, takže za mě ideál. Jinak mám ráda všechna roční období, líbila by se mi i zimní svatba, ale s tím by rozhodně nesouhlasil ženich :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlovasandra mluvím hlavně o Praze a Středočeském kraji a loni bylo každou sobotu v srpnu hnusně, lilo a byly bouřky - kromě 21.8. Vdávala se kamarádka, byli jsme se podívat na obřadě a pamatuju si, že jsem říkala, jaký má štěstí, že je to první sobota v srpnu, kdy neleje a je fakt hezky:o)) A v roce 2009 to vypadalo v létě velmi podobně.
Odpovědět
@martinan4 @nika_83 Souhlasím s vámi, a přikláním se ke krásnému září :-) My jsme měli jasno - já v zimě modrám a rudne mi nos, nesnáším, když je mi zima - takže zimu jsme vyřadili Manžel má na jaře alergie, odpadlo jaro V létě jsou všichni na dovolených a hrozí, že budou někde v čoudu a ne na naší svatbě, navíc počasí je hrozně nestálé. Takže ranný podzim byl ideální, počasí vyšlo na jedničku :-)
Odpovědět
@civet Všímám si hlavně poslední rok, co se o počasí zajímám víc, že Čechy jsou obecně víc deštivější, aspoň mě to tak připadá, Morava je teplejší a ne tak deštivá, občas na jihu pod Brnem, kde bydlí známí, tak se modlí aby vůbec zapršelo--- To jen tak mimo téma. @pajiji já vím, že nekritizujete léto, ani já to tak nemyslela, ale trochu mi to tak připadalo. Prostě v létě svatby byly, jsou a budou, třeba jak píše @aemmi - jde to rovnou spojit s letní dovolenou - další důvod. Věřím, že každá nevěsta má ale ten svůj důvod. Já třeba posedlá svatbou v létě nejsem a přesto ji v létě máme.
Odpovědět
Pro mě je září a podzim už takový smutný období a svatbu jsme v létě prostě chtěli. Možná i kvůli místu, kde se odehrává, v létě je to tam takový veselý, živý... Myslím, že třeba takovej srpen je na počasí celkem fajn (na Nymbursku bylo loni v srpnu pořád krásně), červenec asi úplně ideální není.
Odpovědět
@pavlovasandra Já létem taky posedlá nebyla, u mě byl fakt hlavní důvod ty prázdniny, bylo to přesně v půlce. Bydlíme jinde a svatba byla na mojí rodný hroudě, takže i kvůli tomu, bylo více času tam zajet a zařizovat. No a pak ta svatební cesta, byli jsme na Moravě, třeva v říjnu, nebo v listopadu, nevím, co bychom tam dělali :-N Ale maminky a babičky nám to rozmlouvaly, že se budou roztýkat dorty a zákusky, že se chlapi budou potit v oblecích a tak. Manžel zase říkal, že všichni jeho bratři se ženili na podzim a ani jeden neměl hezky, mlhy, sychravo a tak. No, počasí nám nakonec opravdu přálo, ale i kdyby ne, tak se z toho rozhodně nehroutíme ;-)
Odpovědět
My se rozhodovali mezi zimou a létem. Máme rádi extrémy. Ten zbytek je pro nás plytký. Na jaře jsou všichni poblázněni z kvetoucích kytek a rodících se mláďat a na podzim často prstí, padá listí a jde na všechny nostalgie a lítost. Svatba v zimě mě lákala nejvíce, ale všechny šaty co se mi líbily byli letní a nechtěla jsem mít na fotkách venku červený nos jak opilec. Takže nakonec vyhrál červenec a doufáme, že nebude moc teplo. :-D
Odpovědět
Tak děvčata, i my už máme po svatbě a mohu hodnotit. Minulý týden v sobotu, kdy jsme náš den D oslavovali bylo ráno chladněji a deštivo, což nám vak nevadilo, protože jsme měli venkovně-vnitřní obřad - v jeskyni, takže nás déšť nerozhodil, udělali jsme tam i krásné fotky a nic nebylo poznat. Bylo příjemně, nemusíme zrovna velká horka. Oběd jsme měli v restauraci a to taky pršelo, odpoledne se ve tři udělalo krásně a svítilo sluníčko až do večera, my jsme se fotili v místě restaurace od tří do pěti, mezitím se hosté přesunuli na místo večerní oslavy - anebo domů (starší hosté). Večerní raut vyšel naprosto parádně, bylo pěkné počasí, ale večer už chladne¨ěji stejně jako ráno, ale ono po Anně už jsou ty rána opravdu o poznání chladnější a my s tím počítali. Nedělali jsme svatbu v létě z důvodu hezčího počasí, sucha, sluníčka apod. - máme k srpnu a září svůj vztah a prostě jsme to tak chtěli - počasí nepočasí. Všechno vyšlo, my jsme šťastní a všichni hosté spokojeni, co víc si přát. Jinak ale letošní léto stojí za houby s octem, myslím už se moc neohřejeme, leda by nás překvapilo babí léto. Kromě pár dnů s tropickými teplotami jsou ostatní dny deštivé, zamračené a chladné. Docela děs.
Odpovědět
Profilova fotka
Nejkrásnější fotky jsou v létě, když jsou zelené stromy a svítí sluníčko :-) Léto je krásné, veselé a pozitivní roční období, prostě ideální čas na svatbu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlovasandra Ráda bych reagovala na Vaše slova: "Nejlépe se to mluví těm, co už to mají za sebou a počasí jim vyšlo." Mně osobně se bude dobře mluvit i přes deštivé počasí, které jsme v den svatby měli ;-) Počasí totiž vůbec nepovažuju za důležité, na obřad jsme přece pod střechou a na hostinu vlastně taky. A krásné fotky lze udělat kdekoliv ;-) Osobně jsem taky zažila X svateb v létě, v tom největším parnu, všichni měli kola pod pažema, z každého tekl pot proudem, cukroví vydrželo velmi málo, a část rodiny či přátel je na dovolené, proto bych svatbu v létě sama nikdy nechtěla. (Navíc se nedokážu usmívat do sluníčka, to se jen mračím 8-) ) Ale každý jsme jiný, někdo má rád to a někdo tohle... V době mých rodičů bývaly svatby v zimě nebo na podzim (jak už psala "heslo"), protože nebylo tolik práce, dobře tuhly tlačenky :-) a v kostele světlo slunka nebylo potřeba. V dnešní době je zase in svatba pod širým nebem (není tolik věřících...) a s grilováním. Kdo ví, jak to bude za pár let, protože modrých obloh už je plno... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenkakasp souhlasím,s počasím člověk nic neudělá a já si to užiju i přes deštivé počasí,důležité je,že tam budu s tím,koho miluju a kdo miluje mě :-)
Odpovědět
my jsme svatbu přes léto naopak nechtěli, a to z důvodu, že o prázdninách lidi jezdí nejvíc na dovolenou a jelikož jsme začli plánovat v dubnu, tak bylo jasné, že někdo z námi pozvaných bude mít v tom termínu zaplacený drahý zájezd nebo tak něco...další důvod byl počasí, báli jsme se horka, i když letos jsme se tedy vůbec bát nemuseli :-D a nakonec množství svateb, bývá to šílené, špatně se shání termíny...ostatní věci souvisejí s tím horkem - oblečení, jídlo, toho všeho jsme se báli...svatbu máme v září a jak to tak vypadá, právě kvůli tomu počasí jsme udělali dobře, snad se to do té doby trochu umoudří, tedy aspoň v to doufáme :) a i kdyby pršelo, tak co...nic s tím stejně neuděláme, takže se budeme snažit si to užívat i tak :) hodně jsme se rozhodovali, jestli to nenechat na leden nebo únor, chtěli bychom svatbu na sněhu, ale na ten se dá spoléhat ještě míň než na slunko, takže jsme se nakonec rozhodli pro to babí léto... ale co, ať je svatba kdykoliv, může být krásně nebo ošklivo, déšť nebo vedro nebo sucho...a vždy je to ten váš jediný den, důležitý, významný, prostě VÁŠ a z počasí by si nikdo neměl dělat hlavu, příroda ví, proč to dělá :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jen taková technická poznámka - podle kalendáře začíná podzim 23. září, takže i většina zářijových svateb je letní ;-)
Odpovědět
@makovaapanenka Tak pro mě a manžela už srpen signalizuje podzim a obzvlášť letos je to trochu i vidět. Chtěli jsme ne horko, prostě příjemný den a toho jsme se minulý týden také dočkali. Pro nás je léto ten květen, červen, červenec, přestože oficiálně léto začíná někdy koncem června. Teď poslední roky je v květnu mnohem hezčí počasí než v červenci a srpnu. Pro mě září už je podzim a srpen se tomu začíná blížit. Je to nějaké pošahané poslední roky nezdá se vám? :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?