Měly jste v práci problémy s termínem svatby?

Zdravím, budu se sice vdávat až příští rok, ale už máme předběžně zamluvený termín i místo. Bohužel jsem se teď dozvěděla, že na to období, kdy mám mít svatbu, vychází u nás v práci uzávěrka časopisu, a to se dovolená ani volno nedává. Jsem z toho nešťastná, zaměstnavatel to ještě neví, ale mám strach mu to říct :-( Na tom datu nám s přítelem velmi záleží a přesouvat to nechci. Měl tu někdo z vás problémy s datem v práci? Jak jste to řešily? Je to dané zákonem, že to volno musím dostat (takové to dvoudenní, na které mám nárok)? Děkuji, budu ráda za každou odpověď a zkušenost :-)
Odpovědět
Já si myslím, že svatbu většinou zaměstnavatel pochopí a volno povolí - čím dřív se zaptáte, tím větší šance na úspěch jsou. Navíc se na tuhle situaci můžete dobře připravit - sice nevím, jaké je konkrétní role v období uzávěrky, ale předpokládám, že pokud mám svou práci splněnou na 110%, tak v pomocných pracech někdo zaskočí. Držím palce!
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Myslím že sice bude replat ale nic nezmůže, kdyby v tu dobu ležel někdo v nemocnici tak taky ho přeci nedonutí aby šel do práce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
podle mého názoru ti zaměstnavatel volno na svatbu dát musí ne? Nárok je na dva dny - jeden placený a jeden neplacený - ale dostat je musíš - tak je to snad i napsáno v zákoně, že zaměstnavatel musí poskytnout volno na vlastní svatbu. Nicméně bych se se zaměstnavatelem co nejdříve domluvila. Nikdo není nezastupitelný, obzvlášť, pokud jde o jeden den. Předpokládám tedy, že se neberete o víkendu...
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Ahoj, myslím si, že to musí pochopit, volno ti dají (je to tvůj nárok ze zákona!!!- zažádáš-li si o něj, musí ti ho schválit. Vyhláška přímo říká: "Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu. Náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. " Volno SE POSKYTNE, ne JE MOŽNÉ poskytnout!!!) Pokud tak máte svatbu v sobotu, tak máš nárok na jeden den placeného volna na přípravu svatby a jeden den na vlastní svatbu - na obřad, ale ten už neplacený - vychází-li to na sobotu a nemáš zrovna směnu, tak vlastně tě zajímá pouze ten jeden den - navíc není nikde stanoveno, že to musí být ten den předem klidně může jít o středu před svatbou nebo pondělí, to je jedno, důležité je, aby volno bylo poskytnuto. Když budeš mít splněnou svou práci, kde jsi nezastupitelná, předem (i třeba za cenu přesčasů), tak na ty drobné ostatní práce se vždy někdo najde. Zrovna redakce v časopisu předpokládám, že není o třech lidech, kde by vypadnutí jednoho (navíc na jediný den) měl být extrémní problém.
Odpovědět
@princina No, jsem grafik a jsem tu jediná, takže všechny fotky co jdou do časopisu mám na starosti já. Samozřejmě se dají připravit dopředu, aby to tam ostatní pak jen dodělali. Ale problém je, že naše "skvělá" redakce dodává všechno se zpožděním a jak se jim chce, takže se těžko odhaduje který den bude kolik práce. Mám právě strach, že si vezmu dva dny volno na svatbu, ten jeden z redakce se zrovna dobře vyspí a pošle 40 fotek a co oni s tím pak. :-| @raniha To je pravda, ale víš jak to je.. Máme svatbu v pátek, tak bych si nejradši vzala volno i ve čtvrtek. A onehdy přítel nadšeně plánoval, jak si vezmeme týden volno před svatbou a týden volno po svatbě a budeme si pořádně užívat jeden druhého :-N
Odpovědět
Ahoj, vazne me prekvapuje ze jsi netusila ze s tim terminem bude problem nez jsi ho zacala resit.. ale co uz. V soucasne dobe tvuj problem upravuje §199 Zákona č. 262/2006 Sb. (zákoník práce) a jeho provedení upravuje nařízení vlády NV č. 590/2006 Sb. Jinak řečeno nárok na to dvoudenní (z toho 1 placený) volno máš a dát ti ho musí. Jestli do té doby ale nedojde k nějakým úpravám po volbách apod. kdo ví. A taky jak se k tomu ovšem zaměstnavatel postaví je už věc druhá... nevím na jaké jsi pozici a jak jsi na uzávěrku potřebná .. jestli si z toho vyvodí nějaké závěry (myšleno tak že ti dá výpověď pro nějaký důvod ještě předem když se k té práci vlastně stavíš neseriózně apod.) ale to už uvidíš sama.
Odpovědět
@ninive211 Děkuji moc za odpověď, uklidnila jsi mě :-) No jsem tu jediná na úpravu fotek, takže se obávám, že beze mě se to neobejde no.. Ale prostě budu neústupná. Dupnu si a hotovo :-)
Odpovědět
@broookes Ahoj, no nevěděla jsem to. Termíny na příští rok časopisu se určují až teď. Děkuji za odpověď :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Když to budou vědět takto dopředu, tak by se snad nemělo stát, že právě ty fotky ti zašlou na poslední chvíli...pokud máš ohledně toho obavy, tak bych se důrazně domluvila se šéfem a abyste stanovili nějaký "interní" termín pro kolegy, do kdy ti to musí dodat, abys to stihla. A neboj, pokud nemáte nějakej těžce "vysírací" kolektiv, kde každej pomlouvá každýho, dělá naschvály, kde nikdo nikomu nepomůže...tak sice možná budou mít řeči, ale časopis v konečném důsledku padnout nenechají...navíc když jim pak třeba za to přineseš pořádnou výslužku ze svatby do práce ke kafi ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower přeju hodně štěstí... já si na sveho šéfa dupnout, tak mám minimálně po premiích.... ;-)
Odpovědět
@ninive211 Snad ano, děkuju moc za uklidnění :-) Koletiv tu je celkem dobrý, jen prostě ti redaktoři dělají většinu práce z domu, takže kolikrát je hrozný binec v dodržení termínů.
Odpovědět
@wallflower uprimne receno teda... proc jsi to nerekla rovnou kdyz se to domlouvalo aby se to pripadne upravilo hned? jestli jsi tam jedina kdo dela fotky a tudiz se to neobejde bez tve pritomnosti tak to je dle meho dost velky problem. to je jako kdyby si treba jedinej clovek opravnenej delat inventuru v krame vybral volno zrovna na silvestra... nebo podobne. to asi moc nejde ne? zkus se s nima domluvit jestli je mozne napriklad tu grafiku dostat a odevzdat driv nebo si za sebe sehnat nejakou nahradu pro pripad "kdyby neco" ale ac ti to volno dat musi tak bych si nebyl jistej jestli to bude jeste nutne a spis si nesezene nekoho jineho na tvuj flek po tom co si to vydupes...
Odpovědět
Článek se načítá
@wallflower terminy musi platit pro vsechny. pokud je to jen o neschopnosti redaktoru dodrzet deadline potom jsi v pohode... pak se da klidne argumentovat tim ze proste ten dany mesic to dodrzet musej jinak proste smula a nebude to tam... to by nemel byt problem "domluvit" ale mela bys to resit co nejdriv
Odpovědět
Profilova fotka
@kitinka76 Ono to většinou nechce dupání, ale snažit se slušně domluvit...a nabídnout kdyžtak nějakou "protihodnotu" - že třeba pár dní předtím bude člověk přesčas nebo tak. Ale chápu, každej člověk a každej šéf je jinej... na každýho se musí najít jinej grif.
Odpovědět
@kitinka76 No, myslela jsem dupnout spíš v tom, aby teda pohlídali, že ti ostatní taky dodrží termíny. Já svou práci plním v termínech, přece nebudu přesouvat svatbu kvůli neschopnosti ostatních, kteří nejsou schopní za dva měsíce dodat co mají a posílají to den před uzávěrkou..
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Přesně tak, máš recht...termíny platí pro všechny, pokud je ty dodržuješ, neměl by být problém pro ostatní. Přece nebudeš platit za chyby ostatních...když o té svatbě budou vědět dostatečně dopředu, tak se tomu musí umět přizpůsobit...jinak je to jejich problém, ne tvůj. Můj názor.
Odpovědět
@broookes Ano, je to o tomhle. Já vždy udělám hned co mám včas. Problém je v tom, že jim se třeba nechce nic dělat, tak se nám týden neozvou, takže nemáme co dělat, a pak najednou pošlou za den tolik materiálů, že máme práce nad hlavu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ninive211 já to chápu, ale slečna psala, že si dupne ;-) u nás platí spíš slušná žádost a včas a vpořádku odvedená práce, jinak bych si mohla nožku udupat @wallflower pokud jsi myslela, že si došlápneš na kolegy, pak je asi vše OK ;-)
Odpovědět
@wallflower pak se toho neboj a oznam to co nejdriv a rekni sefovi jaky mas problemy s nima a co teda hrozi a aby to ohlidal abys to dostala vcas.. to uz je jeho starost :-)
Odpovědět
@broookes Děkuji za povzbuzení :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Pokud tam je nějaký dvouměsíční odstup a nejedná se asi o časopis-týdeník, poprosila bych šéfa, zda by to pro jednou nešlo posunout o pár dní tak, aby sis mohla to týdenní (nebo alespoň několikadenní) volno vzít. Jestli si tam jediná, nezastupitelná a on je s tebou spokojený, tak by neměl být problém vyhovět ti, určitě je s tebou spokojený, jinak by tě dávno vyměnil, že :-) A jestli je lhůta 7 nebo 8 týdnů je celkem fuk, když ostatní tu práci stejně dělají na poslední chvíli. Nebála bych se toho ;-)
Odpovědět
@ad.elle Děkuji moc za odpověď. Je to dvouměsíčník. No spokojený snad je, zatím si nestěžoval tak nevím :-) V říjnu jdeme potvrdit termín na místo obřadu a hostiny, takže začátkem října to už nejspíš oznámím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Držím palce :-) A vážně se neboj, je to dost dlouho (rok!) dopředu, kdyby se ti (nedej bože) něco stalo a během uzávěrky si byla v nemocnici, měli by mnohem větší problém. A jestli kolegům ten časový rozdíl pár dní bude tak moc vadit, mohou už si jeden článek navíc za těch 11 měsíců s klidem připravit ;-)
Odpovědět
@wallflower Ze zákona pokud chceš dovolenou, tak je povinnost to oznámit min. 14 dní předem. Takže když víš, že máte uzávěrku a volno oznámíš už teď. Tak pokud je zaměstnavatel normální a zná zákoník práce, tak nebude dělat problémy. A pokud se jedná o svatbu, máš nárok na 1 den placeného volna + jeden den volna. Držím palce.
Odpovědět
@jennyexx to se ale tyka dovolene nikolik prekazek v praci. reseni volna na svatbu spada do prekazek v praci z osobnich duvodu tak jako napriklad neschopenka. a ackoliv u svatby obvykle to vis dopredu narozdil od neschopenky tak stale to je podle podobnych pravidel tudiz bys to mohla nahlasit klidne az ten den ze neprijdes... ackoliv to by asi v jejim pripade nebylo uplne idealni :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower @jennyexx Tady bych to uvedla na pravou míru. Volno na svatbu se poskytuje v rozsahu dvou dnů - jeden z toho na obřad a jeden den je placený. - to je v pořádku Pokud jde o dovolenou. Praxe ji jiná než zákon, ale zákon prostě v takovém případě platí. Dovolenou určuje zaměstnavatel NE zaměstnanec. Není to tak, že oznámím 14 dopředu a tak to platí. Praxe je spíše o dohodě obou stran. Ale pokud zaměstnavatel s datem dovolené nesouhlasí můžu si oznamovat co chci a nikdy to nebude platné a má případná absence je neomluvená. Postup, že si určí zaměsnanec dovolenou sám je pouze v případě, že by k 30.6. neurčil zaměstnavatel dovolenou z předchozího roku. Pak platí pravidlo oznámení 14 dní předem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?