Dilema s datem svatby

Zdravím všechny nevěsty :) mám takové dilema. Na rok 2019 plánujeme s přítelem svatbu. Ten rok oslavíme výročí 10 let a shodou okolností naše výročí vychází na sobotu. Tak jsme si řekli, že by bylo romantické a krásné vzít se na naše 10 výročí <3 jenže je problém, že moji kamarádi (zároveň moji spolužáci) mají v červnu státnice (výročí máme 8.6. a oni by měli v tu dobu těsně před státnicemi), já prodlužuju o rok, takže mě se to netýká. tak mám strach, že když budem mít svatbu těsně před jejich státnicemi, že mi tam nepříjdou :-( proto nevím, zda posunout svatbu na jindy, abych měla jistotu, že budou moct nebo nechat ten termín a zeptat se jich, zda v tím budou v poho? poraďte prosííím :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím vás, jestli jsou pro vás kamarádi ze školy hodně důležití, tak se nebojte svatbu posunout třeba o pár týdnů na později. Všichni budete ve svatební den v klidu a svatební veselku si můžete se spolužáky protáhnout i do dalšího dne. Také záleží, jak má vaše škola pevně dané termíny.. (v mém případě termín na poslední chvíli měnili). V den vašeho výročí si můžete třeba udělat romantický předsvatební výlet :) myslím, že to za vás nikdo rozhodnout nemůže, své kamarády znáte určitě lépe než my :)
Odpovědět
@bejkamul Já bych se jich zeptala, ale s tím, že pokud by to pro ně byl problém, svatbu bychom uspořádali později. Dala bych přednost tomu, mít tam kamarády, než aby mi vycházelo datum přesně na výročí. Jako plus bych viděla to, že budete slavit výročí svatby a výročí vztahu zvlášť a ne v jeden den :)
Odpovědět
@bejkamul Datum svatby se primárně odvíjí od toho, jestli vaše matrika v tento den oddává. Naplánujete si svatbu na vymyšlený termín, a pak tu budete brečet, že zrovna v ten den vás nikdo nechce oddat.
Odpovědět
@stastnevdana Nejsem blbá, je mi jasné, že se to odvíjí od matriky a proto bychom nejdříve vybrali místo zjistili, zda nás tam v ten den oddají.
Odpovědět
@bejkamul Divila by ses, kolik nevěst si tu nejdřív zařídí úplně všechno na nějaký termín, a teprve nakonec řeší matriku.
Odpovědět
No tak alespoň u nás na městě se oddává i mimo určené termíny, jen si hold člověk připlatí 1000 Kč. Takhle se teď bude vdávat švagrová, před ní se děla vítáni občánků.
Odpovědět
Já bych si teda svatbu naplánovala ve váš vysněný termín. Podle státnic některých kamarádů bych se neřídila - bůhví co bude za rok, část si jich státnice beztak odloží, někdo může otěhotnět atd., to je dost nevyzpytatelné. Vždycky někdo nepřijde, často lidi ruší účast i chvilku předem a štvalo by vás to o to víc, když byste volbu data uz předem někomu přizpůsobili... dobří kamarádi přijdou bez ohledu na termín státnic, jeden den bez učení o výsledku nerozhoduje. :-)
Odpovědět
Souhlasím s shigellou, je to jeden den, oni nic nechystaji, a kdyz vi rok dopredu termin, mohou se zaridit, nerekla bych, kdyby ti nekdo z nich pomahal a pak tim ztratil nekolik dnu, tydnu, ale jeden den bych neresila, stejne jako jim muze do uceni neco vlezt a nebudou se moci ucit, stejne tak mohou prijit na svatbu pred statnicemi
Odpovědět
Nejdřív bych se jich zeptala. Jsou typy lidí, že to vůbec neřeší a před státnicema normálně někam normálně chodí. Podle jejich reakce bych se pak rozhodovala dál. A taky je rozdíl jestli je to tři dny před státnicema nebo deset...
Odpovědět
Taky bych se zeptala. Pokud by nemělo statnice hned v pondělí (čili v sobotu svatba a v neděli léčení z kocoviny ), tak věřím ze pro spoustu z nich by to problém nebyl, naopak je fajn se trochu odreagovat. Ale jak říkám, hodně záleží na tom, kdy přesně ty statnice budou, což se ale i nás vědělo až relativně pozdě, takže by se podle toho zařizovat nedalo.
Odpovědět
Přiznám se, že tady bych si trvala na svém. Mi se naopak líbí termín na výročí (navíc se 8.6. se před lety ženil můj bratr). Apokud budou mít státnice hned po svatbě, no tak se holt jen ožerou jako hovádi, že ano?
Odpovědět
Jestli se máte rádi, tak se můžete vzít klidně 15. srpna je to naprosto jedno :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@bejkamul Rozhodla bych se podle toho, zda by to znamenalo, že hrozí, že nepřijde někdo pro mě hodně blízký. Pokud ne, vybrala bych si datum podle sebe. Jak psaly holky přede mnou, mohou státnicovat uplně jiný týden (přesné datum letos sotva vědí), nebo na podzim.
Odpovědět
@kkarollkaa To u nás sice taky, ale to neznamená, že jsou ochotni oddat v jakýkoliv termín nebo čas. Já jsem chtěla obřad v den, kdy se běžně oddává, ale vzhledem k tomu, že kromě časného rána už nebylo volno, byla jsem ochotná připlatit si za pozdější čas, cca půl hodiny až hodinu po konci. A byl to obrovský problém, i přes ty šílené tisíce, které za to chtějí. Dokonce i když bych si sama zajistila někoho z oddávajících, matrika odmítala obřad zúřadovat. Nechci vědět, jak by vyváděli, kdybych chtěla termín úplně někdy jindy.
Odpovědět
@stastnevdana Taky jsme měli prvně vymyšlené datum svatby, pak jsme hledali místo, a pak oddávajícího. V dnešní době, kdy oddává tolik zástupců alternativních církví, tohle přece není problém :) Není třeba nikoho děsit :)
Odpovědět
@gecice Je otázka, do jaké míry je vhodné nechat se oddávat nějakou alternativní církví, když nevyznávám její hodnoty. Nikomu to neberu, ostatně pro ty církve je to fajn byznys, ale bylo by to proti mému přesvědčení a asi bych se u toho necítila dobře. Ale to už je na jinou diskuzi. Podle mě je podstatou svatby sňatek, a řešit ho jako poslední, mi nepřijde nejšťastnější. Vypadá to skoro, jako kdyby šlo v primárně o hezké datum, populární místo nebo vyhlášeného fotografa, a o uzavření manželství až v poslední řadě.
Odpovědět
@stastnevdana Pro nás je třeba datum svatby symbolické, proto jsme si ho vybrali. Obřad je pro nás velmi důležitý, to se přece nevylučuje :) Bohužel někdy ani nejde řešit matriku jako první. Místa jsou mnohdy zamluvená i dva roky dopředu a většina matrik vypisuje termíny později.
Odpovědět
@gecice Já jsem taky vzhledem k datu řešila matriku až jako poslední věc, i když jsme byli s matrikářkou předběžně domluveni :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@bejkamul Se svými zkusšenostmi stran učením na státnice aj. druhy závěrečných zkoušek i při zaměstnání bych ti doporučila termín posunout až po státnicích, chceš-li tam své spolužáky a chceš-li, aby byli v dobrém rozmaru. I přes všechna předsevzetí se může stát, že učení stíhat nebudou, a i když se s nima domluvíš půl roku předem, že přijdou, nakonec nedorazí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?